Perinteikäs MyPa vastustajana Suomen Cupissa

Ti 16.4.2024 klo 18.30 KSOY Stadion, Myllykoski
MyPa – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Veo Live

Lataa Play Kaupasta / App Storesta Veo Live -sovellus. Rekisteröidy palveluun ja etsi MyPa. Ottelu löytyy livestream-listalta.

Kilpailulliset pelit starttaavat FC Vaajakosken osalta todellisella härkäviikolla, sillä joukkue ottelee yhdeksän päivän sisällä kolme kertaa. Ykkösen avauksessa perjantaina Atlantikselle taipunut ryhmä jatkaa sarjapelejään tulevana lauantaina Kokkolassa KPV:n vieraana, mutta väliin mahtuu myös vierailu Kouvolaan tiistaiseen Suomen Cupin kolmannen kierroksen otteluun. Hieman siipirikkoisena kautensa aloittaneelle FCV:lle kertyy reilun viikon sisällä siis aimo annos matkakilometrejä.

Suomen Cup kukoistaa jälleen

Vuodesta 1955 lähtien pelatun jalkapallon Suomen Cupin uskottavuus oli ollut koetuksella ja suosio käynyt pohjamudissa, kunnes Suomen Palloliitto päätti tehdä asialle jotain. Pari vuotta sitten kilpailu palautettiin taas perinteiseen ”tulos tai ulos” –formaattiin, jonka suomalaisen jalkapallon ystävät ovat toivottaneet tervetulleeksi. Alasarjajoukkueillakin on jälleen mahdollisuudet saada kotikentälle vastaansa jopa Veikkausliiganippuja, mikä on Cupin ehdoton suola. Historian menestynein joukkue Cupissa on 14 mestaruudellaan HJK. Valkeakosken Haka on päässyt nostelemaan cup-kannua 12 kertaa.

Enimmillään Cupiin osallistui 392 joukkuetta kaudella 2005. Tänäkin vuonna kiinnostus kilpailua kohtaan on ollut korkealla, sillä mukaan ilmoittautui komeasti 364 ryhmää. Se on historian neljänneksi suurin määrä. Kolmosen ja sitä alempien sarjatasojen joukkueet aloittivat oman urakkansa jo helmikuussa. Kolmannella kierroksella, joka on määrä pelata 16. – 28.4. mukaan liittyvät Ykkösliigassa, Ykkösessä tai Kakkosessa pelaavat seurat sekä puolet Veikkausliigan nipuista.

FC Vaajakosken cup-junan matka on viime vuosina päättynyt lyhyeen

Viime vuonna FC Vaajakoski kohtasi kolmoskierroksella vieraskentällä samaan Kakkosen lohkoon kuuluneen Kuopion Elon, mutta tie nousi pystyyn heti ensimmäisessä kamppailussa. Savolaiset osoittautuivat vahvemmiksi 3-1 tehokkaamman viimeistelynsä ansiosta todella aaltoilevassa pelissä. Punaisten ainoasta osumasta vastasi täksi kaudeksi Vantaan Jalkapalloseuran väreihin vaihtanut Santeri Suutari.

Cupissa 2022 Lahden Reipas oli Vehkahallissa tyly vieras ja löi tulostaululle 0-3 -lukemat. Varsinaista Suomen Cupia FC Vaajakoski on pelannut sitä aiemmin vuonna 2015, mutta tuolloinkin taival jäi yhden ottelun mittaiseksi. Avausottelu kolmannella kierroksella Imatran Aviasport Areenalla päättyi lappeenrantalaisen PEPO:n voitonjuhliin lukemin 3-1.

Veikkausliigajoukkueen FC Vaajakoski on kohdannut Cupissa kolme kertaa. Vuonna 2006 punaiset etenivät peräti kuudennelle kierrokselle saakka, kun Pietarsaaren Jaro kaatui kotinurmella huikeiden vaiheiden jälkeen 1-0. Voittomaalin teki jatkoajan loppuhetkillä näyttävällä saksipotkulla Tuomas Korpela. Seuraavassa pelissä IFK Mariehamn osoittautui Vaajakoskella vahvemmaksi lopputuloksella 1-4. Myös vuonna 2008 kohdattiin mestaruussarjatason joukkue, kun kesäkuussa viidennellä kierroksella Vaajakoskella vastaan asettui KuPS. Kuopiolaiset olivat tylyjä vieraita ja veivät ottelun 0-3.

Historiallisessa Ykkösen avauksessa jäätiin Atlantiksen jalkoihin

FC Vaajakoski pelaa tällä kaudella Ykköstä, joka on uusi valtakunnallinen sarja Ykkösliigan ja Kakkosen välillä. Ensimmäisen ottelunsa kyseisellä sarjaportaalla joukkue pelasi viime perjantaina, kun se kohtasi helsinkiläisen Atlantiksen vieraissa.

Kotijoukkue onnistui viimeistelyssä kertaalleen kummallakin jaksolla ja otti kolme pistettä lopputuloksella 2-0. Vaajakoskelaisten päävalmentaja Antti Neuvonen totesi ottelun edenneen isäntien käsikirjoituksen mukaisesti, sillä fyysinen Atlantis FC sai paljon tilanteenvaihtoja ja kehitteli niistä vaarallisia hyökkäyksiä. FCV sai hetkittäin aikaan pallonhallintaa, muttei onnistunut kuitenkaan pääsemään sen kautta laadukkaille maalintekopaikoille.

MyPa – suomenmestari ja kolminkertainen Cupin valtias

Myllykoskelaisseura on perustettu vuonna 1947. Se on otellut korkeimmalla sarjatasolla 24 kauden ajan. Ensimmäinen visiitti tapahtui 1975 ja Veikkausliigaa MyPa pelasi kaudet 1992-2014. Suomenmestaruuteen seura ylsi pelikauden 2005 päätteeksi.

Organsaatio ajautui taloudelliseen vaikeuksiin kymmenisen vuotta sitten, eikä saanut enää Veikkausliiga-lisenssiä kaudelle 2015. Edustusjoukkue nähtiin parin vuoden hiljaiselon jälkeen taas Kolmosessa 2017.

Suomen Cupin MyPa on valloittanut kolmesti, kun se on päässyt juhlimaan cup-kannua kausina 1992, 1995 ja 2004. Joukkue on voittojensa perusteella Cupin historian seitsemänneksi menestynein joukkue.

Vuosi takaperin MyPa eteni Cupissa neljännelle kierrokselle kaadettuaan Haminan Pallo-Kissat, Kotkan Jäntevän ja lahtelaisen FC Kuusysin. Matka katkesi kuitenkin Veikkausliigan KTP:ta vastaan pelatussa pelissä murskatappioon.

Tänä kesänä Myllykoskella pelataan jälleen Kakkosta

Edellisellä kaudella MyPa voitti oman Kolmosen lohkonsa ylivoimaisesti ja nousi Kakkoseen. Myllykoskelaiset avasivat sarjakautensa viime viikonvaihteessa Porvoossa FC Futuran vieraana. Ottelu päättyi pistejakoon 1-1, kun MyPa onnistui tasoituksessa rangaistuspilkulta Jussi-Pekka Rämän toimesta.

Pitkään samaista seuraa edustanut 28-vuotias keskushyökkääjä laukoi viime kaudella Kolmosessa 31 täysosumaa ja on Kakkosessakin osunut tehokkaimpana kautenaan 23 kertaa. Maalivahti Antti Kaikkonen loukkaantui sarja-avauksessa ja paikkaajaksi organisaatio hommasi kokeneen Ville Iiskolan, jolla taustallaan lukuisia kausia Veikkausliigassakin.

MyPa on kentällä nopea ja juoksuvoimainen nippu, joka pyrkii hyökkäämään nopeasti vastaan. Näiden aseiden kanssa FC Vaajakoskikin joutuu olemaan varuillaan.

Joukkueen toisena valmentajana toimii tätä nykyä Miika Kuntonen, joka on viime vuosina tullut tutuksi FC Vaajakosken valmennuspäällikkönä ja työskennellyt päävalmentajana organisaation juniorijoukkueiden parissa.

MyPa ja FC Vaajakoski ovat pelanneet vastakkain Kakkosessa 2018. Tuolloin kymenlaaksolainen ryhmä oli vahvempi Vaajakoskella 1-2 ja kotikentällään 6-2 Rämän toimiessa jo tuolloin arkkitehtinä hattutempullaan.