Viikonlopun vieraana Vaajakoskella Oulun Luistinseura

La 20.8.2022 klo 17.00 Panda Areena
FC Vaajakoski – OLS
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Olavi Hetemäki
Otteluisäntä Keskimaa tarjoaa: S-etukortilla kaksi yhden hinnalla!

Tämän viikon toisen kotiottelunsa FC Vaajakoski pelaa Panda Areenan hyväkuntoisella nurmella lauantaina. Vastustajaksi kamppailuun matkustaa OLS, joka tunnetaan yli 140- vuotisella historiallaan Suomen vanhimpana palloiluseurana. Tiistaina punaisilta nähtiin todellinen rimanalitus paikallisderbyssä Komeettoja vastaan, mutta mahdollisuus kasvojen pesuun ja kauden ensimmäisen kotivoiton saavuttamiseen tarjoutuu nopeasti.

Ottelujen alut jättäneet kysymysmerkkejä

Sarjataulukosta FC Vaajakoski löytyy seitsemänneltä paikalta, kun takana on 15 ottelua. Pisteitä kasassa on 19. Asema keskiryhmässä on varsin vankka, sillä joukkue on kahdeksan pistettä edellä putoamisviivaa ja matkaa ylöspäin neljännen sijan oikeuttavaan nousukarsintasarjan paikkaan on seitsemän pinnan verran. Se on tällä hetkellä lauantain vastustajan Oulun Luistinseuran hallussa. Vierasotteluissaan punavalkoiset ovat pelanneet kaksi pistettä per peli tahdilla, mutta kotona on ollut huomattavasti tukkoisempaa. Seitsemästä isännöimästään kamppailusta FCV on saavuttanut vain kolme tasapeliä ja hävinnyt neljästi.

Lauantaina FC Vaajakosken on syytä keskittää huomiota ottelun alkuun. Viimeaikaisia esityksiä ovat lähes toistuvasti leimanneet sysimustat alkuhetket, eikä sellaiselta säästytty tiistainakaan. Panda Areenan kotiderbyssä komeettaparvea vastaan oli ensimmäisen 40 minuutin aikana vaikea uskoa vierailijoiden majailevan lohkon hännillä. Sen verran ylivoimaista oli vaaleansinisten näytös. FCV:n puolustuslinja ja keskikenttä olivat pahasti repaleisia. Komeetat oli säännöllisesti vahvempi kaksinkamppailuissa ja kakkospalloissa.

Vieraat etenivät 38. minuutilla jo kolmen maalin johtoon, kun punaisten puolustus oli tehnyt kohtalokkaita merkkausvirheitä erityisesti vapaapotkuissa. Juuri ennen taukovihellystä Janne Kuhmonen sooloili pukukoppimaalin ja kirimielialaa kasvatteli reilun tunnin aikaan kapteeni Matias Sarlin, joka puski Antoine Lemarién keskityksen sisään. Osuma oli Sarlinille jo kauden seitsemäs, jolla punaisten ykköspyssy sivuaa kahden edellisen kauden maalimääriään. Enemmät osumat jäivät molemmilta lopulta tekemättä, kun maalivahdit nousivat parrasvaloihin. Komeetat pääsi näin juhlistamaan luvuin 2-3 -tullutta toista peräkkäistä vierasvoittoaan.

FCV TV:n kooste ottelusta

FC Vaajakoski on kokenut viimeisten viikkojen aikana paljon pelaajaliikehdintää. Tuoreimmat muutokset ovat onneksi sisäänpäin, sillä ryhmän vahvuuteen on liittynyt Lahden Reippaasta saapunut Miska Verkko ja viikonlopun aikana paluun Keski-Suomeen vaihto-opiskelumatkaltaan tekee myös Eduard Ciriaco. Kumpikin pelaajista hallitsee monta eri pelipaikkaa, mutta apuja heistä juuri tällä hetkellä odotetaan eniten kapealle puolustusrintamalle. Sitä lauantaina tulee harventamaan entisestään Niilo Pirttisen korttitilin täyttymisestä aiheutunut pelikielto.

Pelaajien mietteitä kotiottelun alla – Stéphane Blanc ja Eero Säynäjäkangas

Kokenut 29-vuotias hyökkääjä Stéphane Blanc pelaa kolmatta kauttaan Suomessa. Vuonna 2020 hän oli nostamassa OTP:ta Pohjoisen Kolmosesta ylöspäin ja viime kesänä esiintyi Kemi Cityn väreissä Kakkosessa. Tämä kausi on ollut ranskalaiselle ensimmäinen Vaajakoskella.

”Saavuin tänne juuri ennen kauden alkua ja tuntui, että kaikki pelaajat ja seuran työntekijät arvostivat minua välittömästi ja panostivat hyvin viihtyvyyteeni. Myös kaupunki ja sen ympäristö auttoivat minua tuntemaan oloni kotoisaksi.

Joukkueen vanhimpana pelaajana olen halunnut tuoda kokemusta kentälle sekä sen ulkopuolelle ja olla tärkeässä roolissa pukuhuoneessa. Koska meillä on hyvin nuori joukkue, minulle on ollut tärkeää myös luoda hyvää ilmapiiriä ryhmässä meidän kaikkien välille. Toisaalta myös osata sanoa asiat tarvittaessa rehellisesti, pysyen aina positiivisena.

Valmennuksen valinnoista johtuen en ole valitettavasti saanut toistaiseksi mahdollisuutta pelata montaa peliä. Se on aina turhauttavaa, että pelaajalla on vähän peliaikaa kilpailukykyisessä joukkueessa, jota kaikki ryhmästä haluaisivat auttaa menestymään.” – Stéphane Blanc

Myös 2003 syntyneelle Eero Säynäjäkankaalle kausi on ollut ensimmäinen Vaajakoskella. Porin Karhu-Futiksessa jalkapalloilijan uransa pikkupoikana aloittanut keskikenttäpelaaja on pelannut Jyväskylässä jo toistakymmentä vuotta. Viime kesänä hän edusti Komeettoja esiintyen pääasiassa A-nuorten SM-sarjaryhmässä. Joitakin pelejä taskuun kertyi myös Kolmosesta Kakkoseen nousun tehneessä seuran edustusjoukkueessa.

”Kakkosen vauhti on tuntunut ihan hyvältä niissä peleissä, joissa olen saanut vastuuta. Itselle tämä on nyt eka kausi kunnolla mukana miesten peleissä. Miesten pelit ovat fyysisempiä ja etenkin kaksinkamppailutilanteet ovat vaatineet totuttelua. Olen saanut paljon vastuuta 3-divaria pelaavassa Keuruun Pallossa ja täten kehitystä on kyllä tullut.” – Eero Säynäjäkangas

Miten arvioisitte FC Vaajakosken peliesityksiä kauden aikana?

”Uskon vahvasti, että meillä on potentiaalia nähtyä parempaan. Joukkueessa on paljon nuoria näytönhaluisia pelaajia ja lisäksi kokeneita pelaajia. Olemme nähneet kauden aikana, että voimme pärjätä kaikkia tämän sarjan joukkueita vastaan. Mielestäni emme ole valitettavasti olleet tarpeeksi systemaattisia ja olemme olleet ajoittain hukassa kentällä tapahtuneiden monien taktisten muutosten vuoksi.

Joukkueelle on ollut vaikeaa päästä pelien alkuihin sisälle, vaikka meidän pitäisi sanella pelin rytmi. Kyse ei ole jalkapallollisesta osaamisestamme, koska joukkueelta löytyy erittäin hyvät yksilölliset ominaisuudet. Suurimmat heikkoutemme ovat olleet henkisellä puolella ja yhteispelin vaikeuksissa.

Olemme menettäneet viime aikoina liian monta helppoa pistettä taulukon häntäpään joukkueille. Lähdimme näihin otteluihin ehkä liian itsevarmana, kun vertaa siihen kuinka olemme pelanneet lohkon parhaita vastaan. Negatiivista kierrettä ei ole saatu kotonakaan katkaistua, mikä harmittaa meitä paljon.

Olemme monesti kauden aikana olleet vaikeissa tilanteissa, joista meillä ei ole paljon kokemusta. Meidän täytyy kentällä luottaa paremmin itseemme, sillä joukkueella on kykyjä selvittää nämä.

Tuntuu myös, että joskus olemme unohtaneet pelata sydämellä ja rakkaudella punaista paitaa kohtaan. Monet ihmiset seuraavat meitä. Kannattajat ja kaikki, jotka työskentelevät vapaaehtoisesti varmistaakseen meille parhaat mahdolliset puitteet. Meidän on taisteltava ja annettava kaikkemme heidänkin puolestaan.” – Blanc

”FCV:n peliesitykset ovat olleet melko vaihtelevia tähän asti. On menty eteenpäin alkukaudesta, mutta vieläkään ei ole välttämättä löydetty tarvittavaa virettä, jotta saataisiin raavittua voittoja useammin. Peleissä ollaan oltu liikkeellä ihan hyvällä peli-ilmeellä varsinkin viimeisillä minuuteilla, mutta useimmiten takaa-ajo ei ole enää riittänyt kun ollaan päästetty vastustaja jo karkaamaan. Kauden viimeisiin peleihin olisi ehdottoman tärkeää, että oltaisiin varsinkin pelin alkuminuuteilla valmiita ja pidettäisiin oma pää puhtaana.” – Säynäjäkangas

Viikonloppuna FC Vaajakoski tähyää kesän ensimmäiseen kotivoittoonsa. Mitä siihen vaaditaan?

”Mielestäni kauden ensimmäinen peli OLS:aa vastaan oli yksi kauden täydellisimmistä peleistä. Meidän on rakennettava sen varaan ja saatava vastaavanlainen luottamus takaisin. Pystyimme silloin olemaan teräviä alusta alkaen ja määrittämään pelirytmin. Puolustimme erittäin lujasti ja Antto Mikkonen osoitti valtavaa suorituskykyä maalilla.

Tämä suoritus meidän on toistettava, jos viimein mielimme ottaa kolme pistettä Panda Areenalla. Keskittymisen tulee onnistua ensimmäisestä sekunnista lähtien. Meidän tulee olla rohkeita, emmekä saa nyt arastella pelaamista ja yrittämistä. Voitto on otettava joukkueen, kannattajiemme ja maineemme vuoksi.” – Blanc

”Lauantaina saadaan varmasti kauden ensimmäinen kotivoitto, kun pelataan yhdessä joukkueena ja ollaan kurinalaisia etenkin puolustaessa. OLS on laadukas joukkue, joten meille on erityisen tärkeää pysyä pelissä mukana ottelun ratkaisuhetkille asti. Komeetta- pelistä mukaan meidän kannattaa ottaa suoraviivaisuus hyökkäysalueella, vaikka maaleja emme kaikista tilanteista saaneetkaan. Saamme voiton, kun olemme kurinalaisia ja pelaamme joukkueelle.” – Säynäjäkangas

Punaiset ovat hallinneet keskinäisiä vuosien varrella

Yhteisiä kohtaamisia FC Vaajakoskelle ja Oulun Luistinseuralle on kertynyt historian saatossa yhteensä kahdeksan. Näistä peräti kuudessa FCV on ollut parempi ja pohjanmaalaisten ainoa voitto löytyy kesältä 2009. Myös tämän kauden ensimmäinen vääntö Castrenin kentällä oli punapaitojen heiniä lukemin 1-3.

Voitto Oulusta irtosi täysin vastoin kamppailun tilastollista dataa. FC Vaajakoski oli alussa valtavan tehokas ja takoi maalin jokaisesta tilaisuudestaan. Heti avaushetkillä Harrison De Nicolo löi alkutahdit ja tehoilua jatkoi 12. peliminuutilla kulmapotkusta Sarlin. Vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin vieraiden maalisirkus huipentui hyökkäyksen tueksi nousseen laitapuolustaja Ayoub Sadkin laukaukseen, joka vei vierailijat jo 0-3 -johtoon. OLS ei löytänyt tehojaan koko iltapäivän aikana, vaikka kakkospuoliskolla AC Oulusta mukana ollut Samu Alanko onnistuikin iskemään kavennusosuman.

FCV TV:n kooste ottelusta

Lauantain vieraat kamppailevat paikasta jatkopeleihin

Veikkausliigan AC Oulun farminippuna toimiva Oulun Luistinseura on Kakkosen C- lohkossa 26 pisteellä neljäntenä. Vieraskentällä joukkue on suoriutunut erittäin mallikkaasti ja kahdeksasta matkapelistä on saavutettuna komeasti 17 pistettä. Ainoa vierastappio on tullut yllättäen Komeetoille kesäkuussa. Viimeisimmässä ottelussaan sunnuntaina OLS joutui kotonaan taipumaan JBK:lle 0-1.

Joukkueen paras maalintekijä on Samu Alanko, joka onnistui viimeistelyssä kevätkierroksen aikana seitsemässä ottelussa kuusi kertaa. Reilu kuukausi sitten juoksuvoimainen hyökkääjä palasi kuitenkin kasvattajaseuraansa Vaasan Palloseuraan. Nykyisestä miehistöstä neljään osumaan ovat pystyneet kärkimies Kuutti Matila ja laitapelaaajat Santtu Seppänen ja Leevi Pekkala.

Paikallisvastustajasta JS Herculeksesta täksi kaudeksi OLS:aan tullut pian 21 vuotta täyttävä Matila on ykkönen myös joukkueen peliaikavertailussa. Toiseksi eniten vastuuta on saanut puolustaja Juuso Kemppainen, mutta lauantain kamppailusta oululaisten kokeneimman pelaajan sivussa pitää punaisen kortin tuoma kahden ottelun pelikielto. Veräjän suulla torjuntavuorossa on 12 kertaa ollut raamikas ja kimmoisa 19-vuotias maalivahtilupaus Nuutti Kaikkonen. Nollat hän on pystynyt pitämään kesän aikana viidesti.