Viikonlopun kotiotteluun revanssi mielessä

La 25.9.2021 klo 14.00 FC Vaajakoski – SJK Akatemia | Suora lähetys: Ruutu+, selostajina Olavi Hetemäki ja Tuukka Kotimäki | Otteluisäntänä Liikuntapääkaupunki Jyväskylä

Lauantai-iltapäivänä FC Vaajakoskella on edessään kauden toiseksi viimeinen koitos kotonaan, johon vastustajaksi saapuu SJK Akatemia. Joukkueet pelasivat keskenään vain vajaata viikkoa aiemmin Seinäjoella ja tuolloin kotijoukkue jätti vaajakoskelaiset nuolemaan näppejään. Tuplakohtaamisen jälkimmäisessä osassa tavoitteena onkin maksaa potut pottuina ja kukistaa jo lohkovoittonsa varmistanut pohjanmaalaisryhmä. Pisteet tulisivat punapaidoille tarpeeseen, sillä joukkue käy kiivasta kamppailua sijoituksesta neljän parhaan joukkoon Kakkosen C-lohkossa.

”Lauantaina meillä on hieno paikka ottaa revanssi sarjanousijasta ja näyttää, että pystymme haastamaan ja voittamaan minkä tahansa joukkueen tällä sarjatasolla. Siihen vaaditaan viime viikkoista kohtaamista tasapainoisempi esitys. Seinäjoella olimme pelin alussa liian passiivisia, mikä myös heijastui merkittävästi meidän omaan pallolliseen peliin. SJK Akatemia kaatuu lauantaina Vaajakoskella rohkealla ja aktiivisella joukkuepelaamisella.” – Severi Ikäheimo

”Seinäjoelta parannettavaa jäi erityisesti omassa pallollisessa pelaamisessa. Uskon että se tulee tänä viikonloppuna toimimaan paremmin, kun päästään pelaamaan meille tutulla alustalla. Vastustajalle ei saa myöskään antaa niin paljoa tilaa tai aikaa, lähdettiin turhaan kumartelemaan sarjakärjelle Seinäjoella. Meille ottelussa on sijoituksen kannalta vielä panosta ja sen täytyy näkyä kentällä haluna voittaa lauantaina.” – Matias Sarlin

Seinäjoen illassa isännät näyttivät vahvuutensa

Viime sunnuntain kohtaamisessa epäselvyyttä paremmuudesta ei jäänyt. Vahvan startin turvin SJK Akatemia eteni ottelussa kolmeen lisäpisteeseen voittaen 2-0. Seinäjokelaisten kova prässi korkealta oli myrkkyä FCV:lle ja pelin painopiste oli alkupuolella säännöllisesti vieraiden kenttäpäädyssä. Voittomaaliksi jääneen osuman mustapaitaiselle kotijoukkueelle pommitti 23. minuutilla 2002 syntynyt JJK-kasvatti Nooa Laine, jonka ilkeästi juuri maalivahdin edessä pompannut kaukolaukaus painui verkon perille. Tästä vain hetkeä myöhemmin Seinäjoen ghanalainen tehoviimeistelijä Kingsley Ofori lisäsi johtoa tyrkättyään Oskar Pihlajan täsmällisestä tarjoilusta pallon lähietäisyydeltä sisään.

Ottelun edetessä myös FC Vaajakoski pääsi paremmin kiinni pelin pallollisesta juonesta, kun SJK:kin alkoi vetäytyä alemmas. Hyökkäysterävyyttä toisella jaksolla punaisilta osoittivat esimerkiksi tovin jälkeen kokoonpanoon liittynyt Peetu Lintinen ja lähimpänä maalintekoa vierailta ollut Kimmo Huisman. Kuparinen jäi Jouppilan jalkapallostadionin iltavalaistuksessa kuitenkin lopulta rikkomatta, mutta lauantaina lähdetään liikkeelle uusin eväin ja paremmin tehoin. Pelin jälkimainingeissa pettynyt Santtu Laaksonen myönsi punaisten jääneen alussa aivan telineisiin, vaikka vastustajan pelitapa olikin ennalta hyvin tiedossa.

SJK Akatemia löi alkutahdit Seinäjoella ja eteni voittoon

InStatin kertomaa ottelusta Tuukka Kotimäen avaamana

 • xG 1,00 – 0,63
 • xG per laukaus 0,06 – 0,13
 • Laukaukset 16-5
 • Laukaukset maalia kohti 5-3
 • Avainsyötöt 9-5
 • Onnistuneet avainsyötöt 3-3
 • Syötöt 565-465
 • Syöttöprosentti 88% – 85%
 • Pallonhallinta 56% – 44%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 20s – 17s
 • Etenemiset boksiin 14 – 7
 • Voitetut kaksinkamppailut 53% – 47%

”Kahdesta takaiskumaalista huolimatta täytyy olla tyytyväinen siihen, että sarjan ylivoimaisesti eniten maaleja tehnyt joukkue pystyttiin pitämään melko hyvin pois vaarallisimmilta maalintekoalueilta. Suurin osa SJK:n laukauksista lähti boksin ulkopuolelta ja ainoastaan heidän 2-0 -maalinsa laukaus lähti vaarallisimmalta maalintekoalueelta. Lopputuloksen suhteen tämä on laiha lohtu, mutta viestii kuitenkin sitä, että puolustuksellisesti tehtiin hyviä asioita.

Myös SJK:n boksiin etenemisten määrä oli FCV:n näkökulmasta parannusta edellisten otteluiden keskiarvoon. Pallollisessa pelissämme positiivinen asia oli syöttöprosentti, 85%. Se on vieraissa sarjan parasta joukkuetta vastaan hyvä lukema.Kuten ensimmäisen JJK-ottelun jälkeen, suurin parannuksen tarve on hyökkäyspelissä ja hyville maalipaikoille pääsyssä. Nostan tähän JJK-vertailun siksi, että olemme samankaltaisessa tilanteessa nytkin; ”tuplaottelu” sarjan eliittijoukkuetta vastaan ja alla heikko aloitus vieraskentällä.

Boksiin pääsimme Seinäjoella vain seitsemän kertaa ja maaliodottama jäi reilusti yhden alle. SJK:n nollapeli oli siis ihan ansaittu tässä valossa. Hyökkäyspeli ei kuitenkaan ollut onneksi niin vaisua, kun ensimmäisessä JJK- kohtaamisessa. Maalipaikkoja oli nyt neljä, kun Harjulla niitä oli nolla. Parannettavaa kuitenkin riittää murtautumisessa ja hyökkäysten päättämisessä lauantaille.” – Data- analyytikko Tuukka Kotimäki

Täyttyykö kesän tulostavoite?

FC Vaajakoski lähti tältä kaudelta tavoittelemaan seurahistoriansa parasta Kakkosen sijoitusta neljän parhaan joukkoon. Paras saavutus toistaiseksi on viides tila kahden vuoden takaa. Joukkue löytyy tällä hetkellä taulukon nelossijalta, mutta taistelu lohkokärki SJK Akatemian takana käy erittäin tiukkana. FCV:n ohella mukana tiukimmin kilvassa ovat JS Hercules, JJK ja OTP. Kaikilla neljällä joukkueella on pelattuna eri määrä otteluita, joten syksyn päätöspelit tulevat tarjoamaan mielenkiintoisia hetkiä lopullisia sijoituksia ratkottaessa.Toista vuottaan Vaajakoskella pelaava Matias Sarlin on osunut verkkoon seitsemään otteeseen ja vahva keskushyökkääjä sivuaa maalimäärällä viimekesäistä saldoaan. Punapaitojen kauteen tyytyväisen ykkösviimeistelijän nykyinen sopimus kattaa myös ensi kauden.

”Kausi on ollut hyvä. Sami Okkonen on mielestäni hyvin onnistunut luomaan pelaajille kuvan siitä millaista jalkapalloa halutaan pelata ja miten se halutaan toteutettavan. Pelaajilla on yhteinen juoni siitä miten me ne pelit voitetaan. Pelatessa on tunne, että kaikki tietää oman roolinsa ja vastuualueensa kentällä. On siis onnistuttu pelaamaan joukkueena ja se näkyy myös kohtuullisen hyvin sarjasijoituksessa. Kaudesta onnistuneen tekisi mielestäni se, jos pystyisimme klaaraamaan itsemme mitalisijoille. Tämä onnistuu lähtemällä nauttimaan kauden jokaisesta jäljellä olevasta ottelusta. Ei puristella turhia vaan pelataan omaa peliä ja tarjotaan lauantaina kotiyleisölle viihdyttävää jalkapalloa.” – Sarlin

24-vuotias maalivahti Severi Ikäheimo on ollut ensimmäisellä Vaajakosken kaudellaan torjuntavuorossa seitsemään otteeseen. Kaksi vuotta sitten torjuja kantoi suurta vastuuta SJK Akatemian paidassa, joka teki tuolloin ensimmäisen nousunsa Ykköseen. Veräjänvartija pohtii kulunutta kesää ja ennakoi syksyn loppurutistusta seuraavin sanankääntein.

”Joukkueen kausi on sujunut tähän mennessä hyvin ja oikeastaan varsin odotusten mukaisesti. Ollaan joukkueena onnistuttu erityisesti puolustuspelissä varsin kiitettävästi, mutta hyökkäyspelaamisessa on paikoitellen ollut parantamisen varaa.”

Lopuissa kauden otteluissa korostuu mielestäni ensisijaisesti pelin mentaalinen puoli. Se miten pystymme käsittelemään viime viikonlopun tappion Seinäjoella, on avainasemassa, kun ratkaistaan lohkon kärkisijoja. Sarjan voittajan selviäminen jo tässä vaiheessa varmasti vaikuttaa monen joukkueen tekemiseen. Mutta se miten me motivoimme itseämme joukkueena, on yksi ratkaiseva tekijä seurahistorian parhaan sarjasijoituksen tavoittelussa.” – Ikäheimo

Viime otteluissa FC Vaajakoski ei ole saanut tehtyä hyökkäyssuuntaan toivottua tulosta, vaikka Kemi Cityä vastaan väliin mahtuikin täysin ylivoimainen esitys. Viimeisessä neljässä pelissä punaiset ovat kuitenkin jääneet kolme kertaa maaleitta. Terveystilanne joukkueessa on melko hyvällä tolalla ja lauantaina Seinäjoki pitäisikin päästä haastamaan kohtuullisen vahvalla materiaalilla. Sivussa ryhmästä tulevat varmuudella olemaan Niko Kiiveri ja Ville Teräsranta, armeijaa suorittavat Lari Liukkonen ja Johannes Nykänen sekä varoitustilin täyttymisestä johtuen yhden ottelun pelikieltoa kärsivä Julius Järvinen. Myös Kimmo Huismanin pelaaminen on epävarmaa. Lisäksi Matias Sarlin, Toni Koskinen ja Eemil Koskela ovat sairastelleet viikon aikana, mutta lienevät käytettävissä jo lauantaina.

SJK Akatemia palaa Ykköseen

Muutamat edelliset kaudet seinäjokelaisten kohdalta ovat kulkeneet hissiliikennettä Kakkosen ja Ykkösen välillä. Nousu ensi vuodeksi toiseksi ylimmälle sarjatasolle varmistui jälleen viime viikonloppuna. Kauden 19 ottelustaan SJK Akatemia on kerännyt kokoon 47 pistettä, joka on kovin pistemäärä Kakkosessa kaksi muutakin lohkoa huomioiden. Jo 13 kamppailun mittaisessa tappiottomassa putkessa liitävä mustavalkoinen ryhmä on tämän vuoden kymmenestä vieraspelistään voittanut seitsemän, pelannut kerran tasan ja jäänyt ilman pisteitä kahdesti.

Joukkueen ja samalla koko C-lohkon paras maalintekijä on 19-vuotias erittäin nopea ghanalaishyökkääjä Kingsley Ofori, jolle on kirjattu 12 maalimerkintää. Suurimman peliajan SJK farmista on saldottanut MultiAntseissa Multialla futisuransa aloittanut 2002 syntynyt puolustaja Kaarlo Rintamäki, jonka tie on johtanut JJK-junioreiden ja poikamaajoukkueiden kautta Pohjanmaan lakeuksille. Lähes yhtä paljon vastuuta on saanut jo muutaman kauden Seinäjoella pelannut kirkkonummelaislähtöinen laitapakki Valtteri Olsbo. Keskikentän tärkeimpiin vastuunkantajiin lukeutuvat nuoret argentiinalainen Valentín Gasc ja FC Espoota edelliset kaudet edustanut Oliver Günes, jotka kumpikin ovat tehneet neljä maalia. Akatemian kokoonpano nojaa loppusyksyn ajan parikymppisten tai sitäkin nuorempien pelaajien varaan, sillä syyskuun alkupäivinä sulkeutunut siirtoikkuna estää kokeneempien pelaajien liikkumisen edustuksesta farminippuun. Joukkuetta luotsaa skotlantilaiskäskijä Brian Page, joka on ollut mukana seuran toiminnassa jo vuodesta 2016 saakka ja ehtinyt pariinkin otteeseen toimimaan myös edustuksen päävalmentajana.

SJK Akatemia on vieraillut Vaajakoskella aiemmin kesäkuussa 2019, jolloin varsin tasaisessakin väännössä vieraat nappasivat kliinisellä viimeistelyllä voiton matkaansa lukemin 0-2. Nykyään Veikkausliigassa pelaavan Seinäjoen organisaation ykkösjoukkueen kanssa FCV pelasi Kakkosta kolmella kaudella 2010-luvun vaihteessa. Runsasmaalisissa kohtaamisissa Savonmäen laidalla kotijoukkue oli kertaalleen vahvempi maalein 3-2, mutta kaksi kertaa pisteet lähtivät vieraiden mukaan lopputuloksilla 2-4 ja 0-5.