Vaasalaiset vierailevat Vaajakoskella

FC Vaajakoski – VIFK, Ti 21.6.2022 klo 18.30 Panda Areena.
Pääsyliput 12/10€, kausikortit 59€
Kioski & Matsi Barin anniskelualue palvelee
Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa Olavi Hetemäki & Tuukka Kotimäki

FC Vaajakoski tavoittelee tiistaina kauden ensimmäistä kotivoittoaan, kun vierailulle saapuu mainiosti sarjan aloittanut Vasa IFK. Kotijoukkueen osalta pelitahti jatkuu ruuhkaisena, sillä palautumisaikaa lauantaisesta Oulun reissusta on kertynyt vain kahden välipäivän verran. Lepoetu suosiikin varsin selvästi vierasjoukkuetta, jonka edellisestä kamppailusta on ehtinyt vierähtää jo kymmenen vuorokautta.

FCV mukavissa kyttäysasemissa

Punavalkoiset ovat viime kierrosten vieraspisteillään kivunneet sarjataulukossa kuudenneksi. Kun kaudesta on takana noin kolmannes, on FC Vaajakoski kolmella voitolla ja kahdella tasapelillä kerännyt 11 pistettä, jotka riittävät lohkon kuudennelle tilalle. JJK ja Hercules ovat kärjessä hieman karussa muilta, mutta niiden perässä on tasaista. Kolmospaikkaa hallussaan pitäviin vaasalaisiin FCV:llä on matkaa vain parin pinnan verran.

Kotonaan vaajakoskelaiset ovat päässeet esiintymään vasta kahdesti ja maaleilla näissä peleissä ei ole liiemmin herkuteltu. Viitaniemestä haaviin tarttui yksi piste, kun ottelu Kajaanin Hakaa päättyi maalittomaan tasatulokseen. Vaajakosken nurmella punaiset suorittivat ensiesiintymisensä toissa lauantaina, jolloin JS Hercules osoittautui paremmaksi maalein 0-1. Tiistaina FCV yrittääkin nälkäisenä avata maalisarakettaan myös kotiotteluiden osalta ja sitä kautta taistella pisteet itselleen.

Vaajakoskelaisten vierailu Ouluun muutama päivä sitten tuotti joukkueelle tärkeät pisteet, kun OTP kaatui loppuluvuin 1-2. Avauspuolikas oli kaksijakoinen. Kotijoukkue hallitsi tapahtumia alussa, mutta vierailijat puolustivat hyvin. FCV pääsi juonesta kiinni muutettuaan ryhmitystään ja Harrison De Nicolo iski Johannes Nykäsen alustuksesta taukojohdon 0-1. Reilun tunnin jälkeen Matias Sarlin tuplasi vieraiden johtolukemiksi 0-2 oltuaan ensimmäisenä paikalla maalivahdin eteensä torjumassa laukauksessa. Lopussa painetta luonut OTP onnistui vielä kaventamaan, mutta kolme pistettä matkasi Keski- Suomeen. Viime aikojen vierailut Ouluun ovat olleet FC Vaajakoskelle varsinaisia herkkupaloja, sillä vuoden sisällä joukkue on jo viidesti peräkkäin napannut voiton kotiinviemisiksi.

FCV TV:n kooste ottelusta

Tilastokatsaus FC Vaajakosken alkukauteen

Paras maalintekijä joukkueesta on tuttuun tapaan jälleen Sarlin. Kahden edellisen kesän maalikuningas viiletti ensimmäisissä peleissä laidalla, mutta palasi sitten keskushyökkääjän rooliin ja tulosta on alkanut syntyä. Peliajan osalta ykkösnimiä ovat De Nicolo, Niilo Pirttinen, Killian Denoual ja Janne Kuhmonen. Ranskalaistoppari Denoual vietti kentällä seitsemässä ottelussa täydet minuutit, mutta oli sivussa kokoonpanosta lauantaisessa OTP-kamppailussa.

Maalit

Matias Sarlin 3
Eero Salmi ja Harrison De Nicolo 2
Janne Kuhmonen, Antoine Lemarié ja Ayoub Sadki 1

Maalisyötöt

Killian Denoual, Eero Salmi, Matias Sarlin ja Johannes Nykänen 1

Peliaika, top 10

Harrison De Nicolo 708 minuuttia
Niilo Pirttinen 699 minuuttia
Killian Denoual ja Janne Kuhmonen 630 minuuttia
Matias Sarlin 623 minuuttia
Antoine Lemarié 612 minuuttia
Eero Salmi 553 minuuttia
Severi Ikäheimo 540 minuuttia
Mustafa Hussein Zada 504 minuuttia
Eetu Kuusrainen 359 minuuttia

Vasa IFK:n kauden alku on ollut onnistunut

Perinteikkään vuonna 1900 perustetun Idrottsföreningen Kamraterna Vasan kultavuodet sattuivat viime vuosisadan puolivälin tietämille, jolloin se saavutti kolme Suomen mestaruutta. Tällä vuosituhannella seura on vakiinnuttanut paikkansa Kakkosessa. Vuonna 2015 joukkue pääsi kokeilemaan Ykkösen vauhtia, joka oli kuitenkin liikaa ja kausi päättyi putoamiseen.

Sinivalkoisissa peliasuissa esiintyvä vaasalaisseura on aloittanut tämän kesän hyvin. VIFK on pelannut vasta kuusi ottelua, joista se on voittanut neljä, hävinnyt yhden ja pelannut kertaalleen tasapelin. Sarja-avaus huhtikuussa kotikentällä tuotti tappion Kajaanin Hakalle, mutta sen jälkeen joukkue on edennyt viiden pelin tappiottomassa putkessa. Joukkue on päästänyt omaan verkkoonsa vain viisi maalia ja sijoittuu C-lohkon sarjataulukossa 13 pisteellä kolmanneksi. VIFK on tehnyt aiemmin yhteistyötä Vaasan Palloseuran kumppanina, mutta solmi täksi kaudeksi seurayhteistyösopimuksen SJK:n kanssa.

Vieraskamppailuissaan VIFK ei ole vielä häviöitä kokenut, kun se on hakenut täydet pisteet Oulusta sekä OLS:lta että OTP:lta ja viimeisimmässä reissupelissään toissa viikon lauantaina Rovaniemellä päätyi pistejakoon lukemin 2-2. Vaasalaiset johtivat ottelua jo kahdella maalilla Lubunga Etokan ja Giuseppe Lo Giudicen viimeistelemillä osumilla, mutta pelitapahtumia hallinnut Rovaniemen Palloseura kiri lopulta tasoihin.

Vaasalaisryhmän alkukauden paras maalintekijä on Lubunga Etoka, jolle tämä kausi on tarjonnut kovan läpimurron aikuisten tasolle. Keväällä 18 vuotta täyttänyt nuorukainen on merkkauttanut nimensä pöytäkirjaan viimeistelijänä kolmesti. Suurimman osan viime kaudesta Etoka vietti vielä organisaation B-junioreissa, mutta käväisi VIFK:n edustuksessa muutamaan otteeseen. Uran ensimmäinen Kakkosen täysosuma syntyi vajaa vuosi sitten FC Vaajakosken verkkoon.

Peliaikaa mitattaessa ryhmän suurimpia vastuunkantajia ovat olleet keskikentän johtohahmoihin lukeutuva Eddie Hiekkanen ja toppari Giuseppe Lo Giudice, joka tuli mukaan VPS:n nipusta. Kumpikin on pelannut täydet peliminuutit. Maalivahtiosastolla vastuun puoliksi ovat jakaneet Teemu Muurinen ja William Rosenlöf. Muurinen on 27- vuotias torjuja, jolla on aiemmilta vuosilta runsaasti kokemusta Kakkosen peleistä Kaarinan Pojissa. Pituudeltaan yli kaksimetrinen Rosenlöf on nähty aikoinaan myös poikamaajoukkueissa. Viime kaudella vaasalaislähtöinen maalivahti liimasi palloja SJK

Akatemian väreissä ja piti tuolloin maalinsa koskemattomana esimerkiksi Kakkosen Cupin ottelussa helmikuussa FC Vaajakoskea vastaan.

Vaasalaisilta voitto Vaajakoskella saavuttamatta

FCV ja VIFK ovat aiemmin pelanneet Kakkosta samassa lohkossa kuudella eri kaudella. Viidestä Vaajakoskella väännetystä ottelusta neljä on päättynyt kotijoukkueen voitonjuhliin ja kertaalleen on oteltu tasan. Viime vuoden heinäkuussa FC Vaajakoski onnistui siinä, mihin Vasa IFK ei ole vielä toistaiseksi kyennyt. Tuolloin punaiset pystyivät yllättämään VIFK:n vieraissa, kun kaikki viisi aiempaa kohtaamista Vaasassa olivat menneet isäntien nimiin. FCV:n juhlittu sankari oli Antonie Lemarié, joka vastasi vierasjoukkueen molemmista maaleista lopputulokseen 1-2 päättyneessä taistossa. Kotijoukkueen kavennuksen teki Etoka.

Uudestaan joukkueet kohtasivat kauden päätöskierroksilla lokakuussa Vaajakoskella. Myrskyisässä syyssäässä pelattua ottelua FCV dominoi, mutta maalinteko takkuili pahasti. Palkinto tuli lopulta vasta lisäajalla, kun Santtu Laaksosta rikottiin rangaistusalueella pilkun arvoisesti. Pallon taakse asettunut Niko Lohi tähtäsi hallitusti verkkoon ja varmisti punaisille 1-0 -voiton. Näin viime kesän keskinäiset ottelut tuottivat FC Vaajakoskelle täydet kuusi pistettä.