Vaajakoskella pelataan jälleen sunnuntaina

FC Vaajakoski – OLS su 4.10.2020 klo 14.00

Kakkosen kausi alkaa kääntyä loppusuoralle, kun pelattavana on enää neljä kierrosta. Toiseksi viimeisessä kotipelissään FC Vaajakoski saa vieraakseen Oulun Luistinseuran. Sarjataulukossa kotijoukkueen 15 pistettä riittävät yhdeksänteen paikkaan ja vierailija OLS on pinnan verran edellä kahdeksantena. Voitollaan Vaajakoskella olisi sunnuntaina mahdollisuus parannella asemiaan parin sijoituksen verran.

Kotijoukkueella katkaistavanaan voitoton putki

Punapaitojen edellisestä voitto-ottelusta on ehtinyt vierähtää jo kaksi kuukautta, sillä joukkue on saavuttanut kolme pistettä viimeksi elokuun alussa Jyväskylän paikallistrillerissä käännettyään kahden maalin tappiotilanteen riemuisasti voitokseen. Tämän jälkeen kuudessa kamppailussa FCV:llä on tilillään kolme tasapeliä ja kolme häviötä. Vaikeissa paikallislohkon otteluissa vaajakoskelaisten otteet ovat olleet pelillisesti vähintäänkin mukiinmeneviä, mutta pisteet ovat livenneet käsistä liian usein tasaisten otteluiden loppuvaiheilla. Sunnuntaina kentällä tullaankin näkemään varmasti nälkäinen ja sisuuntunut kotijoukkue.

Ensimmäistä vuottaan vaajakoskelaisten paidassa pelaava Saku Leppänen on viimeistellyt tällä kaudella Kakkosessa kaksi maalia ja syöttänyt kolme. Keskikentän johtotähtiin kuuluva pelaaja suuntaa katseensa luottavaisesti kohti syksyn koitoksia.

”Ollaan pelattu pelillisesti ihan hyviä pelejä, mutta tulokset on jäänyt uupumaan. Hyvä tästä vielä tulee, kun saadaan pisteitä kairattua.” – Saku Leppänen

FCV on tahkonnut viimeiset kahdeksan viikkoa samoja minilohkon joukkueita vastaan. Viikonloppuna vastapuolelta löytyy uusi haaste, jonka Leppänen kokee positiivisena piristysruiskeena.

”Kiva päästä pelaamaan sellaista joukkuetta vastaan, ketä ei olla vielä kohdattu. Nyt on pelattu näitä samoja jengejä vastaan tässä joku tovi.” – Leppänen

Vaajakoskelaisten valmennusjohto korostaa viimeisissä kamppailuissa keskittymistä omaan suorittamiseen.

”Tällä viikolla fokus on pitkälti ollut omassa tekemisessa. Ollaan pyritty kehittämään tiettyjä pelin elementtejä loppukautta silmällä pitäen. Vaikka voittoja ei ole viime aikoina tullut, on ilme tekemisessä pysynyt jatkuvasti hyvänä. Luotto on kova, että palkinto tulee nyt viikonloppuna.” – Päävalmentaja Sami Okkonen

JIPPO puolusti voiton Vaajakoskelta

Kärkipaikkaa C-lohkossa hallussaan pitävä JIPPO osoittautui odotetun hankalaksi vastustajaksi viime viikonloppuna, kun pisteet lähtivät vieraiden matkaan tuloksella 0-1. FC Vaajakoskella oli joukkueiden kesän kolmannessa kohtaamisessa omat hetkensä, mutta kurinalaisesti pelannutta joensuulaisnippua vastaan tilanteiden rakentelu oli haasteellista. Vähämaalisen väännön ainokaisesta osumasta vastasi 35. minuutilla tuhoisaa jälkeä kauden keskinäisissä tehnyt Nuutti Tykkyläinen, joka oli unohdettu taka-alalle aivan liian vapaaksi. Ensimmäisen jakson paras paikka kotijoukkueesta tarjoutui Leppäselle, jonka laukauksen reilusta 20 metristä maalivahti Jirko Sorsa onnistui torjumaan kuitenkin kulmaksi.

Toisella puoliajalla FCV esitti hyvää ja aktiivista jalkapalloa, mutta maalipaikat olivat edelleen kortilla. Reilun tunnin kohdalla isännät suorittivat kerralla kolme vaihtoa, joiden myötä kehiin saatiin rutkasti tuoretta hyökkäysvoimaa. Vain hetkistä myöhemmin palloa kaiveltiinkin JIPPOn verkosta. Juhlat Toni Järvisen kauden ensimmäisestä maalista keskeytyivät kuitenkin tylysti, kun tuomaristo oman neuvonpitonsa jälkeen päätti hylätä tasoituksen paitsioon vedoten.

JIPPO maalin verran parempi. La 26.9.2020 FC Vaajakoski – JIPPO 0-1 (0-1)

Vastassa erittäin perinteikäs oululaisvieras

OLS on perustettu jo vuonna 1880 ja onkin 140 vuoden ikäisenä Suomen vanhin palloiluseura. Jalkapallotoiminta alkoi vuonna 1941 jääpalloilijoiden kokeillessa kesälajinaan jalkapalloa. Värikkäitä vaiheita ja nimenkin vaihdoksia taipaleensa aikana kokenut seura on tunnettu myös laadukkaasta juniorityöstään, jonka kirkkaimpia helmiä ovat Suomen maajoukkueen avainpelaajiksikin nousseet Antti Niemi ja Mika Nurmela.

Tämän vuosituhannen alkupuolella OLS käväisi Ykkösessä kausina 2003 ja 2005, mutta sen jälkeen sarjataso on ollut vaihtelevasti Kakkonen tai Kolmonen. Nykyinen kausi on nyt ryhmän kolmas peräkkäinen Kakkosessa. Viime kaudella Luistinseura otti 29 pisteellä C- lohkon seitsemännen sijan parantaen kauden 2018 sijotustaan pykälällä.

OLS tekee tiivistä yhteistyötä Ykkösestä nousua Veikkausliigaan tavoittelevan AC Oulun kanssa. Heinäkuussa joukkueiden solmiman viiimeisimmän farmisopimuksen päämääränä on turvata erityisesti nuorten pelaajien kehityskulku Luistinseuran vastatessa junioritoiminnasta C-ikäluokkaan saakka vastuun siirtyessä pelaajaputken yläpäässä kaupungin ykkösseuran harteille. Toimivalla farmiyhteistyöllä pyritään varmistamaan myös sujuvampi pelaajaliikenne edustusjoukkueiden välillä.

Oulun Luistinseuran kuluva kausi

Pohjoispohjanmaalaisen ryhmän kulunut sesonki on lähtökohtiin nähden ollut kohtuullisen onnistunut. Ennakkoveikkailuissa nuorentunutta OLS:ia kaavailtiin jopa putoajaehdokkaaksi, mutta tällä hetkellä joukkueen tilanne näyttää hyvältä. Oululaisilla on allaan kaksi kotona voitettua ottelua, joissa ovat kaatuneet peräkkäisinä sunnuntaina Kemi City ja GBK.

Viime viikonlopulla Castrenin kentällä kokkolalaisvieraat jäivät nuolemaan näppejään, kun isännät nappasivat voiton tuloksella 2-1. OLS rakensi ottelussa selvästi enemmän maalipaikkoja ja vain GBK:n maalivahdin Olli Nylundin torjunnat pitivät lukemat tasaisina. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Jyri Vääräniemi ja Christian Bohui. 22-vuotias oululaiskasvatti Vääräniemi laukoi OLS:lle kaudella 2019 kahdeksan maalia. Hyvän potkutekniikan omaava kärkihyökkääjä on osunut tänä vuonna viidesti onnistuttuaan maalinteossa nyt neljässä kamppailussa peräjälkeen ja onkin joukkueen paras viimeistelijä. AC Oulun lainapelaaja, laidalla viilettävä Bohui on osunut verkkoon neljästi ja on erittäin vahva varsinkin 1v1 -tilanteissa.

OLS:n kokoonpano on kesän mittaan vaihdellut runsaanlaisesti. Joukkueen väreissä on nähty yksittäisissä otteluissa mielenkiintoisia laina-apuja kaupungin ykköstiimistä. Heihin lukeutuu esimerkiksi pitkälti toistasataa Veikkausliigamaalia takonut ja maajoukkuepaidankin muutamaan otteeseen ylleen pukenut konkarihyökkääjä Juho Mäkelä. Suurinta vastuuta Luistinseuran ryhmästä peliminuuttien muodossa on kantanut marraskuussa 20 vuotta täyttävä Eemeli Tulppo, joka pelaa topparin tontilla. Tervareiden kasvatti omaa nuoresta iästään huolimatta luontaista johtajuutta sekä hyvää pelinäkemystä, ja onkin viime aikoina saanut kantaa hihassaan kapteeninnauhaa.

Keltasinisissä peliasuissa esiintyvän oululaispakan ruoria ohjailee Jyväskylästäkin tuttu Antti Neuvonen. Alunperin joukkueen vetovastuun piti olla tällä kaudella Peter Ebbe Tønderin harteilla, mutta tanskalaisluotsi irtisanoitui tehtävästään vain päivää ennen kauden alkua.

FCV:n vastuuvalmentaja Sami Okkonen luonnehtii viikonlopun vastustajaa ja ennakoi ottelua näin.

”OLS on nuori ja nälkäinen joukkue, jolla on ehdottomasti omat vahvuutensa. Mielenkiintoinen haaste tulossa meidän joukkueelle. Meidän tulee olla sunnuntaina kärsivällisiä ja kurinalaisia, mutta samaan aikaan myös rohkeita hyökkäyspelaamisessamme, jotta kolme pistettä jäävät Vaajakoskelle.” – Okkonen

Viime kauden kohtaamiset FCV:n nimiin

Sunnuntai-iltapäivänä vastakkain asettuvien joukkueiden ensimmäiset välienselvittelyt olivat tarjolla Kakkosessa 2009, jolloin kumpainenkin ylsi niukkaan vierasvoittoon. Kevätkierroksella Oulussa nähtiin todelliset maalitalkoot, kun verkko pöllysi molemmissa päissä vuorotahtiin. Voitto-osuman 4-5 FCV:ltä sisään survoi 86. minuutilla Juha-Matti Häkkinen, Tomi Karlstedtille merkattiin kaksi maalia. Toisessa kohtaamisessa Vaajakoskella peli oli huomattavasti tarkempaa ja oululaisten 0-1 -voittoon riitti Henri Hanhelan viimeistely avausjaksolla.

Kymmenen vuoden tauon jälkeen joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti jälleen viime kaudella. FC Vaajakoski kasvatteli pistepussiaan näissä peleissä täydellä kuudella pisteellä. Kesäkuun alussa Castrenin tekonurmella punapaitainen vierailija ei hätkähtänyt isäntien Vääräniemen alun pikamaalia, vaan otti pelin edetessä ohjat haltuunsa ja teki jälkimmäsellä puoliskolla 1-2 -voittoon vaaditut osumat. Maalit kirjattiin Santtu Laaksosen ja Niko Lohen papereihin.

Vaajakoskella elokuussa vietettiin jälleen avointen ovien päiviä, joissa OLS käväisi pariin otteeseen maalin johdossakin. Väkevän toisen puoliajan alun ja Peetu Lintisen hattutempun saattelemana FCV eteni kuitenkin voittoon lukemin 5-3. Kotijoukkueen kahdesta muusta maalista vastasivat Järvinen ja Samu Suoraniemi. Oululaisvieraiden tehoilija kahdella osumallaan oli sierraleonelainen Abdul Sesay, joka suuntasi talvella Atlantis FC:n väreihin pääkaupunkiseudulle.

Lintinen maalijuhlien kapellimestarina. La 17.8.2019 FC Vaajakoski – OLS 5-3 (3-3)