Sunnuntaina väännetään voitosta Närpiössä

Su 15.08.2021 klo 18.30 Mosedal. Närpes Kraft – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

FC Vaajakosken vierailu Pohjanmaalla sijaitsevaan Närpiöön tulee olemaan sen seurahistorian ensimmäinen. Joukkueelle piti olla luvassa todellinen ruuhkaviikko ja pyhäillan vierasottelun jo kolmas kamppailu kahdeksan päivän sisällä. Torstaiksi ohjelmaan merkattua Jyväskylän paikallisderbyä jouduttiin kuitenkin lykkäämään toistamiseen uuteen ajankohtaan, kun pelipäivän aamuna tuli tieto, että JJK:n joukkue joutuu koronakaranteeniin viikonloppuna Vaasassa pelatussa ottelussa tapahtuneen altistumisen johdosta. Näin ollen sunnuntain reissuun päästään lähtemään vähemmän kuormittuneena, mitä alunperin oli odotuksissa.

”Närpes Kraft on puolustussuuntaan erittän tiivis joukkue. Alkukaudesta he pelasivat viiden puolustajan linjalla, joka on viime aikoina vaihtunut kuitenkin enimmäkseen neljän rintamaan. Yhteistä on joka tapauksessa se, että joukkue puolustaa tiukasti matalalla pyrkien säilyttämään linjojen välit pieninä. Keskitystilanteissa Närpiö puolustaa boksiaan hyvin ja yrittää ohjata peliä laidoille. Vastassa tulee olemaan erittäin hyvä vastaisku- ja erikoistilannejoukkue, joiden suhteen meidän tulee olla todella tarkkoina. Ratkaisevaa sunnuntaina on meidän oma kenttätasapaino pallonhallintavaiheessa ja maltti murtautumispaikoissa tunnistaa tilanteet sekä hyödyntää ne.” – Päävalmentaja Sami Okkonen

Ei vieläkään voittoa Rovaniemen joukkueesta

Viime kierroksilla FCV:n suorittaminen on ainakin tuloksellisesti ollut parempaa vieraissa kuin kotoisalla nurmella. Viikko sitten viimeksi pelatessaan joukkue sai tyytyä kotistadionillaan Rovaniemi Football Academyn kanssa pistejakoon 1-1, mikä oli kuuden pelin tappiokierteessä paikalle saapunutta vierailijaa vastaan jonkinasteinen pettymys. Napapiiriltä tuleva joukkue on ollut punaisille vaikea vastus kaudesta toiseen, eikä ensimmäinen voitto jäänyt vieläkään haaviin.

RFA esitti varsin liikkuvaa jalkapalloa ja aiheutti ajoittain vaikeuksia kokonaisuutena peliä kuitenkin hallinneelle kotijoukkueelle. Ensimmäisestä maalista vastasi FCV 25. minuutilla, kun Julius Järvinen tavoitti Saboor Salimin, joka laittoi syöksypuskulla sisään 1-0 -osuman. Avausjakson lopussa rovaniemeläisten paine tuotti tulosta tasoituksen muodossa. Maalittomaksi lopulta jääneellä toisella puolikkaalla paras ratkaisupaikka oli tarjolla FC Vaajakoskelle rangaistuspotkusta, jonka väkevällä nousullaan tuotti Salim. Valtavalla teholla pilkkuja viime kausina sisään laittaneen Peetu Lintisen yritys pysähtyi kuitenkin tällä kertaa rovaniemeläistorjujan käsiin.

RFA-ottelun yhteydessä FC Vaajakoski julkisti myös yhden uuden pelaajasopimuksen, sillä keskikentän 2000-syntynyt Eemil Koskela vaihtoi FC Kemi Cityn sinisistä Vaajakosken punaväreihin.

FC Vaajakoski ja RFA jakoivat pisteet

Matkaan komeassa vierasvoittoputkessa

FC Vaajakoski on neljästä edellisestä reissupelistään poiminut kotiintuomisiksi täydet 12 pistettä maalierolla 1-8. Voittosarja Kakkosen vierasotteluissa on seurahistorian pisin, sillä aiempina kausina joukkue on venynyt matkaotteluissaan enimmillään kolmeen peräkkäiseen voittoon vuosina 2015 ja 2019. Kohti Närpiötä FCV lähtee hyvistä lähtökohdista C-lohkon kolmossijalta. Pelaajarinki on laaja ja sairastupa saatu lähes tyhjäksi. Joukkueesta kentällä on esiintynyt kuluneena kesänä peräti 22 eri pelaajaa.

”Jos yksi asia pitää nostaa esiin kaudesta tähän asti, on se että joukkueen tekemisen perustaso on ollut varsin hyvä läpi kauden. Emme varsinaisesti ole pelanneet yhtään täysin nappisuoritusta, mutta toisaalta pelillistä romahdusta ei ole tullut oikeastaan lainkaan. Tämä lupaa hyvää, sillä mikäli löydämme vielä pari vaihdetta koneesta lisää, uskon että edellytykset on loppukaudella vielä paljon parempaankin.

Pelin kehittäminen kauden aikana on siinä mielessä raadollista, että kehitettävää löytyy jokaiselta osa-aluelta aina. Ehkä kuitenkin pystymme vielä parantamaan ja täsmentämään viimeisen kolmanneksen tekemistä. Lähinnä määrällisesti pääsyä hyville murtautumisalueille on liian vähän. Lisäksi meidän tulee tehdä parempaa työtä erityisesti ylivoimatilanteiden tunnistamisessa sekä hyödyntämisessä. Puolustuspelin osalta puolustamme hyvin muodossa, vielä haasteita on tilanteiden tunnistamisen osalta siinä mielessä, että olisimme hieman paremmin esimerkiksi prässihetkiä ennakoiva joukkue. – Okkonen

Kotijoukkue taistelee sarjapaikkansa puolesta

Pitkät perinteet omaava Närpes Kraft on pelannut historiansa saatossa lukemattomia kausia Kakkosessa ja parhaimmillaan vuosituhannen vaihteessa jopa Ykköstä seitsemän vuoden ajan. Pari viimeisintä kautta joukkue vietti Kolmosessa, mutta syksy 2020 päättyi nousujuhliin Närpesin kukistaessa karsinnoissa iisalmelaisen PK-37:n. Tälle kesälle keskiryhmän sijoituksen tavoitteekseen asettanut Kraft on 12 ottelussa saavuttanut neljän voittonsa turvin 12 pistettä, jotka oikeuttavat C-lohkossa sijalle kymmenen. Kuudesta kotipelistään keltapaidat ovat napanneet täyden pistesaaliin kolmesti, mutta hävityissäkin Mosedalin kentällä nähdyissä taistoissa laittaneet kärkiryhmän joukkueet varsin ahtaalle. Viimeisin esitys viikko takaperin Oulussa OLS:n vieraana oli nipulta melko vaatimaton suoritus ja päättyi Veikkausliigan pelaajilla vahvistetun isäntäjoukkueen voittoon 3-0.

Närpiöläisten tuloksekkain viimeistelijä on ollut keskikentän Kim Böling neljällä osumallaan. 29-vuotias Närpesin oma kasvatti on kasannut tililleen uransa varrella mukavan määrän kokemusta Veikkausliigasta, Ykkösestä ja minihuuhkajista, mutta puuttui joukkueen kokoonpanosta ainakin viime viikonvaihteen ottelussa. Kraftin ykköshyökkääjänä on kolmessa edellisessä pelissä toiminut OFK Granidasta heinäkuussa mukaan liittynyt bosniahertsegovinalainen Samir Isanovic, joka ratkoi maalillaan muutama viikko sitten Vaasassa Närpesin kauden ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan vierasvoiton. Eniten peliminuutteja sunnuntain kotijoukkueesta ovat tähän saakka kellottaneet toppari Jacob Åbonde ja keskikentällä puolustavassa roolissa esiintyvä Kevin Peth. Runsaasti Veikkausliigan pelejäkin uransa aikana tililleen kirjanneen Pethin tilalle Närpes Kraft joutuu kuitenkin etsimään sunnuntaille uusia ratkaisuja, sillä avainpelaajan korttitili täyttyi edellisessä pelissä Oulussa.

Keväällä pisteet jäivät Keski-Suomeen

Viitaniemen tekonurmella toukokuun lopussa näytelty FC Vaajakosken ja Närpes Kraftin historian ensimmäinen kohtaaminen päättyi kotijoukkueelle 2-1. Avaavalla jaksolla molemmat maalit säilyivät koskemattomina ja punaisten tekemistä häiritsivät heti alkuun

sattuneet useat loukkaantumiset, joiden seurauksena vaihtoja jouduttiin tekemään tuon tuosta.

Jälkimmäisellä puolikkaalla maalihanat avautuivat kuitenkin nopeasti. Julius Järvinen eteni taidokkaan haltuunottonsa jälkeen näppärästi keskityspaikkaan, jonka tuloksena vaihdosta sisään toiselle puoliskolle tullut seuralegenda Tomi Karlstedt avasi tämänkin kesän maalisaldonsa varmalla puskullaan vajaan 50 minuutin tuntumilla. Närpes Kraft sai tunnin jälkeen varsin vahvaakin hallintaa itselleen, mutta parista hyvästä tekopaikasta yritykset livahtivat tolpan juuresta ohi. Vierasjoukkueen näkyvin ottelussa oli sunnuntaina pelikiellosta kärsivä Peth, joka teki valtavan työmäärän kumpaankin suuntaan.

Lisämaaleja oli luvassa kamppailun viimeisillä minuuteilla. Täyden peliajan jo lähestyessä loppuaan Kakkosen C-lohkon heinäkuun parhaaksi pelaajaksi äänestetty Masa Malen ja Ville Teräsranta taituroivat pallon vapaaseen tilaan Matias Sarlinille, joka kiskaisi sisäsyrjällään punapaitojen lopulta voittomaaliksi jääneen osuman. Närpiöläiset rikkoivat kuparisensa, kun Kim Böling osui lisäajalla rangaistuspotkusta. Ensiesiintymisensä FC Vaajakosken paidassa Kakkosessa suorittanut maalivahti Severi Ikäheimo oli pelin jälkeen haastattelussa tyytyväinen joukkueen ensimmäisen tunnin tekemiseen, mutta harmitteli vaikeuksia johto-asemassa pelaamisessa loppua kohden.

Viitaniemessä FC Vaajakoski ratkoi toisella puoliajalla

Ottelun InStat -data kertoo FCV:n ylivoimaisesta pallonhallinnasta. xG eli maaliodottama on silti tasan, johon tosin vaikuttaa suuresti Närpes Kraftin lopussa saama rangaistuspotku.

 • xG 1,21 – 1,21
 • xG per laukaus 0,12 – 0,17
 • Laukaukset 10 – 7
 • Laukaukset maalia kohti 4 – 3
 • Avainsyötöt 10 – 7
 • Onnistuneet avainsyötöt 2 – 1
 • Syötöt 654 – 347
 • Syöttöprosentti 86% – 74%
 • Pallonhallinta 67% – 33%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 21s – 10s
 • Etenemiset boksiin 20 – 9
 • Voitetut kaksinkamppailut 52% – 48%