Punapaidat pisteiden metsästykseen Pietarsaareen

Su 17.7.2022 klo 18.30 Västerplan TN. JBK – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Olavi Hetemäki

Kausi saavuttaa sunnuntaina FC Vaajakosken osalta puolivälin, kun joukkue kohtaa vierasottelussa JBK:n. Kaikkia muita lohkon joukkueita vastaan FCV on kevätpuoliskolla jo kertaalleen pelannut. 22 ottelua sisältävän perussarjan jälkeen lohkon neljä parasta ryhmää pelaavat toki vielä yksinkertaisen nousukarsintasarjan.

Sinne selviäminen on vaajakoskelaisten osalta epätodennäköistä, muttei kuitenkaan aivan täyttä utopiaa. Uusiutunut ja sarjapaikan säilyttämisen tavoitteekseen asettanut joukkue on yllättänyt tällä kaudella positiivisesti. Jos vahva pallonhallinta jalostuisi hieman tehokkaammaksi hyökkäyspelaamiseksi, olisi FCV:llä kenties aineksia olla yksi syysjakson venyjistä.

Puolustajien ajatuksia vierasottelun alla

Killian Denoual saapui kauden kynnyksellä Vaajakoskelle. Ensimmäisen kautensa Suomessa hän pelasi viime kesänä Mikkelin Palloilijoissa Ykkösessä, jossa ranskalainen kellotti lähes täydet peliminuutit. Vastuuta on tullut myös FCV:ssä, sillä 23-vuotias puolustaja on urakoinut yhdeksässä ottelussa koko 90 minuuttisen. Yksi ottelu jäi välistä pienen vamman takia.

”Olen nauttinut pelaamisesta joukkueessa ja tuntenut oloni vapautuneeksi varsinkin pelatessani oikean puolustajan paikalla, kuten edellisessä pelissä. Muutamien ensimmäisten pelien jälkeen olen päässyt paremmin sisään meidän pelitapaamme ja arvostan paljon sitä, että olen saanut valmentajalta ja ryhmältä paljon luottamusta. Haluan tehdä parhaani, että olisin tyytyväinen. Olen tykännyt paljon kotipeleistämme, joissa ilmapiiri on hyvä ja kannattajat auttavat sen luomisessa.

Kun kymmenen ottelua on pelattu, koen että olemme korjanneet alkukauden heikkouksiamme ja se voi johtaa menestykseen. Meidän on säilytettävä kentällä nykyinen asenteemme, jolloin meistä kasvaa entistä vahvempi joukkue. Maaleja on pystyttävä tekemään enemmän ja puolustusvirheitä vähennettävä. Nämä ovat saavutettavissa.” – Denoual

Kemistä Vaajakoskelle tulleelle Ayoub Sadkille tutuin paikka on laitapuolustajan tontti, mutta tarvittaessa häntä voi peluuttaa laitapelaajan roolissa myös ylempänä, kuten viime viikonlopun ottelussa tapahtuikin.

”Olen viihtynyt ihan hyvin Vaajakoskella, me ollaan treenattu hyvin joukkueen kanssa nyt ja tavoitteena olisi saada kolme pistettä seuraavassa pelissä.

Ollaan oltu paljon vaarallisempia näissä viimeisissä peleissä kuin alkukaudesta. Vielä pitäisi saada lisää tilanteita luotua hyökkäyspäässä ja pelata rohkeammin, että saataisiin enemmän maaleja tehtyä.

Pietarsaaressa tulee vastaan tosi nälkäinen joukkue. Heillä on mennyt vähän huonosti tämä kausi, jos vertaa viime kautta. Joukkue haluaa varmasti saada tärkeät kolme pistettä. Meidän täytyy lähteä heti pelin alussa aggressiivisesti ja hyökkäävällä pelaamisella, jotta saataisiin peli tapettua heti ensimmäisellä puoliajalla. Meidän pitäisi saada lisää tehokkuutta hyökkäyskolmanneksella, sitä mielestäni pitäisi parantaa.” – Sadki

Jatkuvatko FCV:n juhlat Pohjanmaalla?

FC Vaajakosken kausi tähän saakka on lähtökohdat huomioiden ollut varsin onnistunut ja kehitysjohteinen. Kymmenessä pelaamassaan ottelussa joukkue on saavuttanut 13 pistettä, joista kymmenen on tuliaisia kesän kuudelta vierasreissulta. Sarjataulukosta FCV löytyy ennen viikonlopun kierrosta seitsemänneltä tilalta ja nelossijaan on matkaa neljän pinnan verran.

Sunnuntain vastustajalle JBK:lle kausi on tähän saakka ollut tukkoinen, sillä vain kuusi pistettä kokoon saanut pietarsaarelaisnippu on yltänyt ainoaan voittoonsa peränpitäjän Jyväskylän Komeettojen vieraana. Putoajan paikalla sijalla 11 majaileva JBK on kotikentällään hävinnyt kolmesti ja taistellut tasapelipisteen OTP:n kanssa noustuaan loppuhetkillä kahden maalin takaa tulokseen 2-2.

FC Vaajakoski on vieraillut eri puolilla Pohjanmaan lakeuksia kauden aikana aiemmin jo neljään otteeseen. Sarja-avaus Närpiössä tuotti niukan tappion, mutta seuraavalta kolmelta reissulta joukkue palasi voitokkaana takaisin Keski-Suomeen. GBK kaatui Kokkolassa 1-3 ja Oulussa FCV:n paremmakseen joutuivat tunnustamaan niin OLS kuin OTP. Yhdeksän pistettä tuottaneilla Pohjanmaan matkoillaan punaiset ovat tehneet myös suurimman osan kauden maaleistaan. 12 täysosumasta peräti yhdeksän on syntynyt Pohjanlahden rannikkomaisemissa.

Vastapainoksi voidaan kuitenkin heti perään todeta, että Pietarsaarella FC Vaajakoski ei ole vielä koskaan onnistunut voittamaan. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa Kakkosessa Perämeren rannikkokaupungissa yhteensä viisi kertaa. Kotijoukkue on ollut kolmesti parempi ja kahdesti pisteet on tasattu.

Viime vuonna JBK tarjosi pisteitä kultatarjottimella, kun kotijoukkueelta kaksi pelaajaa häädettiin punaisen kortin saattelemana ennenaikaiselle suihkukomennukselle punavalkoisten johtaessa Saboor Salimin maalilla 0-1. Kahden miehen ylivoimalla FCV ei kuitenkaan pystynyt ratkaisemaan kamppailua, vaan päinvastoin vieraat saivat lisäajan loppusekunneilla maistaa katkeraa kalkkia isäntien noustessa tasoihin onnistuneella rangaistuspotkulla.

Yksi omiin – tehdäänkö itse enemmän?

Jo toukokuun lopusta saakka FC Vaajakoski on säännöllisesti päästänyt jokaisessa kamppailussaan vain yhden osuman omaan verkkoon, joten lopputulosten kannalta ratkaisevaa on ollut, kuinka monta itse kyetään tekemään. Tuloksena tältä ajanjaksolta kuntopuntariin on kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja yksi tappio.

Edellisen ottelunsa vaajakoskelaisten ryhmä otteli viime lauantaina Panda Areenalla, missä vierailijana nurmella kirmasi Rovaniemen Palloseura. Punaisten lähtökohdat kohtaamiseen olivat hankalat, sillä kokoonpanoa verottivat rajusti loukkaantumiset, sairastelutt sekä Salimin ja Eetu Kuusraisen alkanut asepalvelus, jolta ei lomaa odotetustikaan ensimmäiselle viikonlopulle herunut.

FC Vaajakoski esiintyi kuitenkin kokoonpano huomioiden erittäin pirteästi ja ylsi tasapeliin 1-1. Molemmille tarjoutui paikkoja enempiinkin maaleihin, mutta jälleen FCV:n kotiottelussa päädyttiin tuttuun tyyliin niukkamaaliseen lopputulokseen. Parin kuukauden tauon jälkeen kehiin palannut Niko Kiiveri esiintyi hänelle vieraammalla paikalla keskikentän pohjalla, mutta kokenut pelimies oli valmis haasteeseen ja pelasi fantastisen varmalla otteella täydet peliminuutit.

Napapiiriltä paikalle matkustaneet vieraat siirtyivät johtoon heti alussa hieman onnekkaasti, kun kotijoukkueen maalivahti Antto Mikkonen liukasteli sadekuuron kostuttamalla kentällä. Palloa hallinnut FCV puristi tasoihin toisen jakson alkuhetkillä Denoualin kauden avausosumalla.

”Tulee aina mukava tunne, kun onnistuu tekemään maalin. Erityisesti, kun se tapahtuu kotikentällä takaa-ajoasemassa. Minusta tuntui jo aiemmin pelin aikana, että onnistun siinä nyt, koska hyökkäsin paljon ja kentältä avautui tilaa hyödynnettäväksi.” – Denoual

FCV TV:n kooste ottelusta

Punaisten ennakkoasetelmat tämän viikonlopun otteluun ovat paremmat kuin viikko takaperin, vaikka pari pelikieltoa harventaakin joukkueen rivejä. Kapteenina FCV-paidassa ensimmäistä kertaa RoPS-kohtaamisessa toimineelle Mustafa Hussein Zadalle tuomittiin ottelussa varoitus ja saman kohtalon koki myös Benjamin Montonen. Kummankin pelaajan osalta korttitili tuli täyteen, joten he huilaavat sunnuntain kamppailun.

”Terveystilanne joukkueessa on hyvä. Armeijan miehet ovat edelleen kiinni ja muutama loukkaantuminen vielä on, mutta saadaan jalkeille hyvä nippu Pietarsaareen. Kiitoksia KeuPalle, että saadaan sieltä pari miestä mukaan apuihin. Yhteistyö on toiminut KeuPan kanssa hyvin eli myös meiltä on ollut apuja sinne koko kevään ja kesän ajan. JBK on hyvä jengi, mutta tiedämme ja tunnistamme, miten sieltä kolme pistettä haetaan Vaajakoskelle.” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

Keuruulta apuvoimiksi liittyvät pelaajat ovat espanjalaiset hyökkääjä Hugo Puertas ja puolustaja Alejandro Guillen, jotka ovat FC Vaajakosken käytettävissä myös joissakin kauden myöhemmissä otteluissa.

JBK:n alkukausi mollivoittoinen

Vuonna 1944 perustettu Jakobstad Bollklubb on ollut tällä vuosituhannella vakiokasvoja Kakkosessa. Viime vuonna joukkue sijoittui C-lohkossa kuudenneksi ja kahdella sitä edeltävällä kaudella neljänneksi. Tämän kesän alku tiivistä yhteistyötä kaupunginykkösseuran FF Jaron kanssa tekevälle JBK:lle on kuitenkin ollut yllättävänkin hankala, sillä mustapaidat ovat jumittuneet sarjan häntäpäähän.

Viime viikonloppuna JBK jahtasi pisteitä paikallisderbystä Kokkolassa GBK:n vieraana, mutta joutui taipumaan kotijoukkueelle 2-1. Vieraat onnistuivat ajoittain hallitsemaan palloa vahvastikin, mutta pitkät avaukset eivät tuottaneet heidän kannaltaan toivottua lopputulosta. Pietarsaarelaisten kavennusosumasta vastasi nigerialainen Obiora Kennedy, joka laukaisi sisään maalivahdin eteensä sylkemän pallon. Tappio pudotti JBK:n sarjataulukossa putoamisviivan alapuolelle.

Joukkueen selkeä ykköstykki viimeistelyn osalta yhdeksässä pelissä on ollut pienikokoinen nigerialainen Jasper Uwa (koko nimeltään Uwaegbulam Jasper Chibueze), joka on pöllyttänyt verkkoa jo viisi kertaa. Kokenut hyökkäävä keskikenttäpelaaja esiintyi viime vuonna Kolmosessa Norrvalla FF:n väreissä, mutta pelikokemusta häneltä aiemmilta vuosilta löytyy esimerkiksi Itävallasta, Virosta, Belgiasta ja Qatarista.

Pietarsaaren ryhmästä eniten peliaikaa on saanut ukrainalainen Danylo Savchenko, jonka pelipaikka on laitapuolustajan tontti. Häntä ei kuitenkaan sunnuntaina kentällä tulla näkemään, sillä edellisessä ottelussa tullut kauden neljäs keltainen lappu tietää yhden ottelun pelikieltoa. Kotimaisista pelaajista suurimmasta vastuusta ovat nauttineet puolustaja Anton Strömbäck ja keskikentällä vasta 17-vuotias Roni Björkskog. Maalilla torjuntavuoro on irronnut kuusi kertaa parikymppiselle Joas Snellmanille.