Kuopion Elo isännöi FC Vaajakoskea Suomen Cupin kolmoskierroksella torstain myöhäisillassa

To 27.4.2023 klo 19.45 Väre Areena, Kuopio | Elo – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

FC Vaajakosken kausi Kakkosessa alkoi voitokkaasti, kun punapaidat vierailivat Oulussa viime sunnuntaina. Heti perään on luvassa startti myös Suomen Cupissa. Kakkosen niput aloittavat matkansa kolmannella kierroksella, jolla on mukana vielä yhteensä 108 joukkuetta. Kakkoseen täksi vuodeksi noussut Elo on punapaidoille vastustajana täysin uusi tuttavuus.

Viime kaudeksi kuntoon laitettu Suomen Cup on taas voimissaan

Vuodesta 1955 lähtien pelatun jalkapallon Suomen Cupin uskottavuus oli pitkään koetuksella ja suosio hiipui rajusti edellisen vuosikymmenen aikana. Suomen Palloliitto päätti tehdä asialle jotain ja palautti kilpailun viime kaudeksi sellaiseen formaattiin, jonka suomalaisen jalkapallon ystävät ovat toivottaneet tervetulleeksi. Alasarjajoukkueillakin on jälleen mahdollisuudet saada kotikentälle vastaansa jopa Veikkausliiganippuja, mikä on Cupin ehdoton suola.

Enimmillään Cupiin osallistui 392 joukkuetta kaudella 2005. Tänä vuonna kilpailuun mukaan lähti 333 joukkuetta, mikä on parisenkymmentä enemmän kuin vuosi takaperin. Kolmas kierros, jolle mukaan liittyy kuusi Veikkausliigan ryhmää, kaikki Ykkösen porukat ja kilpailuun ilmoittautuneet 28 Kakkosen joukkuetta otellaan 25.4.–8.5. välisenä aikana. Piirikunnallisista sarjoista mukana on vielä 62 joukkuetta.

Jalkapallon Suomen Cupin historian menestynein joukkue on 14 mestaruudellaan HJK. Valkeakosken Haka on päässyt nostelemaan cupkannua 12 kertaa. Kahtena edellisvuonna pokaalin on valloittanut itselleen Kuopion Palloseura.

FC Vaajakosken viimeaikainen menestys Cupissa on jäänyt vaisuksi

Viime vuonna FC Vaajakoski kohtasi kolmoskierroksella Lahden Reippaan Vehkahallissa, mutta joutui tunnustamaan vierailijan paremmakseen selvin 0-3 -maalilukemin. Kamppailun ykköstähti oli kahdesti verkkoon osunut lahtelaisten Tim Martinen. Toissa talvena FCV osallistui Kakkosen Cupiin. Tuolloinkin tie nousi pystyyn heti ensimmäisessä pelissä SJK Akatemian lyödessä tauluun tylyt voittonumerot 4-0 Seinäjoen Wallsport Areenalla.

FCV TV:n kooste edellisen kevään Cupin ottelusta Reipasta vastaan

Veikkausliigajoukkueen FC Vaajakoski on kohdannut Cupissa yhteensä kolme kertaa. Vuonna 2006 punaiset etenivät peräti kuudennelle kierrokselle saakka, kun Pietarsaaren Jaro kaatui kotinurmella huikeiden vaiheiden jälkeen 1-0. Voittomaalin teki jatkoajan loppuhetkillä näyttävällä saksipotkulla Tuomas Korpela. Seuraavassa pelissä IFK Mariehamn osoittautui Vaajakoskella vahvemmaksi lopputuloksella 1-4, vaikka punapaidat vastasivatkin kamppailun avausosumasta. Myös vuonna 2008 kohdattiin mestaruussarjatason joukkue, kun kesäkuussa viidennellä kierroksella Vaajakoskella vastaan asettui KuPS. Savolaiset olivat tylyjä vieraita ja veivät ottelun 0-3.

Kakkosen avauksesta tuliaisiksi selvä vierasvoitto

FC Vaajakoski avasi kauden viralliset ottelunsa viime sunnuntaina Oulussa OTP:n vieraana ehjällä ja tasapainoisella peliesityksellä. Toisella jaksolla syntyneillä maaleilla mukaan irtosi puhdas vierasvoitto maalilukemin 0-3. Joukkueet väänsivät aluksi varsin tasaväkisesti, mutta sitten FCV:n peli alkoi purra. Vierasjoukkue oli hieman korjannut pelitaktiikkaansa, koska viimeisissä harjoitusmatseissa omissa oli kolissut liikaa.

Oltiin edellisissä matseissa päästetty se 1-4 maalia per ottelu, niin otettiin yks askel taaksepäin, jotta voidaan mennä kaksi askelta eteenpäin. Päätettiin ottaa vähän yläalueen prässistä pois ja varmistaa ylivoima alemmaksi OTP:n pitkiin avauksiin. Ei oikein sitten saatu kunnon painetta pallolliseen, varsinkaan toppareille, niin eka jakso meni vähän tunnustellessa.

Toisella jaksolla paine, varmistus, ykkös- ja kakkospallot, olivat hyvin hallussa, niin tarvittiin vain maali. Vaihdot toivat hyvin jalkoja lisää hyökkäämiseen ja ne lopulta toivat meille kolme pistettä. Kokonaisuus hyvä kauden aloitukseksi, mutta pystytään vielä parempaan.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

FC Vaajakoski toimitti avaavalla nelivarttisella pallon verkkoon kertaalleen, mutta tämä osuma hylättiin paitsioliputuksen seurauksena. Kakkospuolikkaalla viimeisen reilun parikymmenminuuttisen aikana oululaisten kenttäpäädyssä alkoi tapahtua vaihtojen tuotua lisää energiaa FCV:n hyökkäämiseen. Maalihanat saatin auki 68. minuutilla, kun boksin sisälle pallon kanssa murtautunutta Saboor Salimia rikottiin rangaistuspotkun arvoisesti. Pilkun sisään pussitti vuorenvarmasti kapteeni Matias Sarlin.

Viimeisellä kympillä valkoisissa paidoissa pelanneen vierasjoukkueen johtoa kahden maalin suuruiseksi kasvatti alakulmaan suuntautuneella vedolla huippuesityksen keskikentällä tehnyt 17-vuotias Hugo Halonen, jolle paikan näyttävästi rakentelivat Matias Niemelä ja Miska Verkko. Heti perään Niemelän viimeistelemää 0-3 -maalia olivat alustamassa hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Eero Salmi ja Salim.

FCV TV:n kooste Kakkosen sarja-avauksesta OTP – FC Vaajakoski. Pelin jälkeen kommentoimassa ovat OTP:n pelaajista Nikita Meglinski ja FCV:n vastuuvalmentaja Antti Neuvonen.

Torstaiseen Cupin kamppailuun punapaitojen kokoonpano kokee merkittäviä muutoksia, sillä lähes puolet sunnuntaisesta avausmiehistöstä vaihtuu. Viikonloppuna avauksessa olleista pelaajista puuttuvat ainakin nollapelin torjunut maalivahti Antto Mikkonen, puolustaja Lennart Voikar, keskikentällä loistanut Halonen ja voittomaalin pilkulta tehnyt Sarlin. Mukana Kuopion reissulla ei ole myöskään vastikään Suomen U15-maajoukkueen Kroatian-turnaukseen valittu Lauri Suutarinen. Sivussa luonnollisesti ovat pidempiaikaisista loukkaantumisista kärsivät puolustajat Teemu Roponen ja Joona Rönkä. Asepalvelusta suorittavat Salim, Jaakko Björn, Matti Liimatainen ja Eero Säynäjäkangas ovat vapaita edustamaan punaisia keskellä viikkoakin.

Kuopion Elo – toiminta syttyi uuteen eloon reilut kymmenen vuotta sitten

Kuopion Elo on varmasti nuoremmille sukupolville hieman tuntemattomampi joukkue. Se on kuitenkin erittäin perinteikäs ja pitkäikäinen seura, vaikka väliin onkin mahtunut toiminnan osalta hiljaisempia vuosia. Jo vuonna 1919 perustettu Elo on Pohjois-Savon vanhin toimintaansa jatkava jalkapalloseura ja se on nähty jopa SM-sarjatasolla vuosina 1969-70 ja 1982. Taukovuosien jälkeen toiminta elvytettiin uudelleen henkiin kaudeksi 2012, jolloin Elo aloitti pelaamaan Itä-Suomen Vitosessa. Viimeisimmät vuodet on edetty huimin harppauksin, sillä kaudeksi 2022 Elo nousi Kolmoseen ja ponnisti sieltä heti perään täysin ylivoimaisena lohkovoittajana Kakkoseen tälle kesälle.

Tämävuotisen sarjakautensa Elo aloitti FC Vaajakosken tapaan sunnuntaina, jolloin joukkue vieraili Kokkolassa häviten 2-0. Pelin alkuhetket olivat kuopiolaisten kannalta murheellisia, sillä GBK karkasi jo viidessä minuutissa kahden maalin etumatkalle.

Vierailijoiden valmennus pisti heikon alun omaan piikkiinsä ja myönsi lehdistötilaisuudessa kolmen topparin alakerran olleen väärä ratkaisu. Neljän pelaajan takalinjaan vaihtaneen Elon esitys paranikin kamppailun edetessä huomattavasti. Varsinkin toisella puoliskolla kuopiolaisjoukkue onnistui rakentelemaan myös vaarallisia hyökkäyksiä, muttei maalitilanteista huolimatta onnistunut rikkomaan kuparistaan.

Nimekkäin pelaaja Elon ryhmästä on maalivahti Miika Töyräs, joka on pelannut kymmenen peliä Veikkausliigaakin kasvattajaseuransa KuPSin keltamustissa väreissä. Toinen Suomen korkeimmalla sarjatasolla esiintynyt pelaaja on laitahyökkääjä Joonas Nissinen, mutta hän puuttui kokoonpanosta ainakin Kakkosen sarja-avauksessa.

Merkittävimpiä jatkajia Elon nousijajoukkueesta ovat maaliruisku Taneli Heiskanen, joka viimeisteli Kolmosessa viime vuonna 15 maalia ja häntä maalinteossa avustanut Olli Eskelinen 12 osumallaan. Suurta vastuuta kuopiolaisten puolustuksessa viime vuosina kantanut Niki Berg jatkoi myös ryhmässä. Tuekseen alakertaan hän on saanut Kasper Kylenin, jolle kirjattiin edellisenä kesänä isot peliminuutit Kakkosen B-lohkossa Kaarinan Pojissa. Päävalmentaja Juha Kukkosen apuna taustalla seurassa toimii myös parisataa SM-sarjapeliä ja 26 A-maaottelua urallaan pelannut kuopiolainen futislegenda Atik Ismail.