Kovin odotuksin kauteen lähtevä FC Vaajakoski aloittaa urakkansa OTP:n vieraana

Su 23.4.2023 klo 18.00 Heinäpää TN, Oulu | OTP – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

Kakkosen kausi pyörähtää liikkeelle viikonloppuna. 30-vuotista taivaltaan tänä vuonna juhliva FC Vaajakoski on asettanut tulevalle kesälle kovan tavoitteen, sillä joukkue tavoittelee uudistuvassa sarjajärjestelmässä nousua Ykköseen. Kakkosen C- lohko on lähtökohdiltaan erittäin mielenkiintoinen, eikä aiempien vuosien tapaan yhtä ennalta ylivoimaista voittajasuosikkia tällä kertaa löydy. Muutosten myötä nousu on mahdollista tehdä karsintapelien kautta jopa viidenneltä sijalta.

Kausikortit myynnissä – tue ja tilaa omasi nyt!

Näin Kakkosessa pelataan kaudella 2023

Perinteiseen tapaan Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelataan jälleen kolmessa 12 joukkueen lohkossa. FC Vaajakosken paikka löytyy totutusti lohko C:stä eli niin sanotusta pohjoislohkosta, jossa punapaidat ovat otelleet myös neljänä edellisenä kautena. Tuleva kesä on FCV:lle kuudes peräkkäinen Kakkosessa ja kaikkiaan seuran 14. kyseisellä sarjaportaalla. Edellisenä kesänä Kakkosessa nähtiin runsas määrä Jyväskylän derbyjä, mutta tänä vuonna FC Vaajakoski pitää yksinään yllä keskisuomalaisjoukkueiden mainetta JJK:n noustua Ykköseen ja Komeettojen tipahdettua Kolmoseen.

Alkavalla kaudella C-lohkon kilpakumppaneista valtaosa löytyy Pohjanmaalta, kun vastustajiksi asettuvat vanhat tutut GBK Kokkolasta, JBK Pietarsaaresta, närpiöläinen Närpes Kraft, Vaasasta tuleva VIFK sekä oululaiskolmikko OTP, OLS ja JS Hercules. Pohjoisempaa kategoriaa edustavat Rovaniemen Palloseura ja pääsarjoihin pitkän tauon jälkeen paluun tehnyt torniolainen TP-47. Tänä vuonna lohkossa nähdään jälleen myös savolaisväriä, sillä kuopiolaiset KuPS Akatemia ja sarjanousija Elo täydentävät 12 joukkueen paketin.

Kakkosen kauden lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen pelaavat yksiosaiset välierät ja kaksiosaisen finaalin, jonka voittaja saa paikan kaudelle 2024 perustettavaan uuteen kilpasarjaan nimeltään Ykkösliiga. Kolme muuta välierissä pelannutta joukkuetta ottelevat kesällä 2024 Ykkösessä, joka tulee olemaan sarjataso Ykkösliigan ja Kakkosen välissä.

Kauden toiseksi paras kakkospaikalle sijoittunut joukkue saa suoraan paikan uuteen Ykköseen. Kolmanneksi paras kakkonen sekä lohkoissaan sijoille kolme, neljä ja viisi yltäneet joukkueet (yhteensä 10 joukkuetta) pelaavat kaksiosaiset karsinnat noususta uuteen Ykköseen. Näiden karsintapelien hävinneet joukkueet jatkavat Kakkosessa kaudella 2024.

Täsmähankinnat vahvistamassa aiempaa pelaajarunkoa

Viime vuonna kahdeksanneksi sijoittuneelta FC Vaajakoskelta voidaan odottaa tänä kesänä huomattavasti parempaa. Toisin kuin vuosi takaperin, joukkue saatiin nyt kasaan jo erittäin varhaisessa vaiheessa. Valmistautuminen tosipeleihin onkin näin pystytty aloittamaan hyvissä ajoin, vaikka sitä ovatkin häirinneet Jyväskylän heikot talviharjoitteluolosuhteet Vehkahallin romahdettua maan tasalle joulukuussa.

Nimekkäimpiä poistujia FC Vaajakosken viimekesäisestä ryhmästä ovat Komeettoihin suunnannut maalivahti Severi Ikäheimo, JJK:n edustukseen palannut puolustaja Eduard Ciriaco, Espoon Palloseurassa uraansa jatkava alakerran Ayoub Sadki sekä australialais- italialainen hyökkääjä Harrison De Nicolo, joka siirtyi Ruotsiin Gottne IF:n paitaan. Viime kauden miehistöstä kaksi keskikenttäpelaajaa nähdään jatkossa vastapuolen riveissä, sillä Benjamin Montonen siirtyi JS Herculeksen paitaan ja RoPS julkaisi alkuviikosta ranskalaisen Antoine Lemarién kanssa solmitun sopimuksen.

Muutoin pelaajarunko säilyi avainpelaajien osalta hyvin kasassa. Sitä on talven mittaan onnistuttu täydentämään lähinnä muista Kakkosen joukkueista tulleilla vahvistuksilla ja nuoremmilla kovan potentiaalin omaavilla pelaajilla. Koossa on kaikkiaan 26 pelaajan ryhmä, joka on keski-iältään huomattavasti nuorempi, mitä Vaajakoskella on yleensä totuttu näkemään. Pelaajistosta peräti 21 on syntynyt vasta milleniumin jälkeen 2000- luvulla ja joukkueen keski-ikä on ainoastaan 21,4 vuotta.

Viime vuoden joukkueesta tärkeimpiin jatkajiin lukeutuvat muun muassa kolmella edellisellä kaudella joukkueen sisäisen maalikuninkuuden valloittanut Matias Sarlin, ryhmän kokenein pelaaja ja keskikentän maestro Janne Kuhmonen, puolustuslinjan johtohahmo Niilo Pirttinen sekä viime kesänä komean läpimurron tehnyt maalivahti Antto Mikkonen. Kokeneemmista pelaajista tällä tasolla esiin voidaan nostaa myös neljännen kautensa punaisissa aloittavan Saboor Salimin sekä edellisen kauden syyspuolikkaalla Lahdesta Vaajakoskelle saapuneen Miska Verkon nimet.

Uusista pelimiehistä huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti puolustuksen parivaljakkoon Santeri Suutari ja Lennart Voikar sekä Komeetoissa viime kesänä loistaneisiin maalivahti Akseli Kiiskiseen, laitapakki Juuso Sarkkiseen ja tulokaskaudellaan Kakkosessa kuusi maalia täräyttäneeseen Rasmus Häkkiseen. Puolustuksen laidalle kokemusta tuo PKKU:sta Vaajakoskelle saapunut Viljami Suihkonen ja keskikenttää vahvistaa JJK- taustainen Jaakko Björn.

Viime metreillä FC Vaajakosken miehistöön on tullut vielä pari muutosta, sillä jo aiemmin julkaistut Eetu Kuusraisen, Dani Nurmen ja Markus Laihasen sopimukset on purettu pelaajien aloitteesta yhteisymmärryksessä seuran kanssa. Alkavalle pelikaudelle FCV on onnistunut kasaamaan kuitenkin leveän pelaajaringin ja materiaalista löytyy jokaiselle pelipaikalle hieman kokemattomampia, mutta ominaisuuksiltaan ja potentiaaliltaan päteviä haastajia.

Sarja-avaukseen punavalkoiset pääsevät miltei parhaalla kokoonpanollaan. Sivussa ovat ainoastaan pitkäaikaispotilaat Joona Rönkä ja Teemu Roponen, joiden paluu venynee vähintään pitkälle kesään, ehkä myöhemmäksikin. Muutamilla muilla pelaajilla on ollut pieniä vaivoja, muttei mitään niin vakavaa, että pelaaminen sunnuntaina olisi uhattuna. Myös armeijaa suorittavat Jaakko Björn, Matti Liimatainen, Saboor Salim ja Eero Säynäjäkangas ovat kaikki käytettävissä tulevana viikonloppuna, joten lähtökohdat avauskamppailuun ovat punaisten kohdalta hyvät.

Valmennus uusiutui – mitä FC Vaajakoskelta on lupa kentällä odottaa?

FC Vaajakosken valmentajat ovat viime vuosina vaihtuneet tiuhempaan tahtiin kuin aiemmin. Ainakin, jos tilannetta verrataan Mika Järvisen seitsemän vuotta kestäneeseen valtakauteen. Valmennusurallaan jo Ykköseen HIFK:n luotsiksi edennyt Sami Okkonen johti punarivejä Järvisen jälkeen kaudet 2020-21 ja viime kesänä komentoja kentän laidalta jakeli Sami Mustalampi.

Tällä kaudella FC Vaajakosken päävalmentajan pestissä aloittava Antti Neuvonen on jyväskyläläistaustainen, mutta kovimmat meriittinsä hän on toistaiseksi kirjauttanut Oulun suunnalla toimiessaan viimeisimmät kolme vuotta AC Oulun/OLS:n organisaatiossa. Neuvosen apuna valmennuspuuhissa Vaajakoskella häärii Miika Kuntonen ja maalivahtivalmennuksesta vastaa yhteistyösopimuksella JJK:n kanssa Jori Särkkä, joka on kyseisellä sektorilla aivan maamme kärkiosaajia.

Mitä päävalmentaja Antti Neuvonen itse odottaa alkavalta kaudelta, kun tuloksellisena tavoitteena on nousu Ykköseen? Millaista jalkapalloa FC Vaajakoskella on seuraajilleen aikomus tarjota?

”Tuloksellisesti halutaan nousta ja saavuttaa seuran historian paras sijoitus (kolmen parhaan joukkoon). Pelillisesti haluamme olla joka pelissä kuskin paikalla ja kuski päättää, mihin auto ajetaan. Joka tapauksessa tykkään aktiivisesta jalkapallosta, missä pelaajat saavat paljon vaikuttaa pelin tapahtumiin. Tärkeintä on luoda raamit ja tavoitteet pelille. Kun ne ovat selvät, niin pelaajien on helpompi myös toteuttaa omia vahvuuksiaan pelissä, vaikka se saavutettaisiin eri konstein. Tärkeintä on, että tiedetään mitä tehdään. Jalkapallossa voi pelata sekä menestyä monella eri tapaa.” – Neuvonen

FC Vaajakoski pelasi varsin kattavan preseasonin, sillä harjoituspelit aloitettiin jo joulukuussa ja päätettiin viime viikonloppuna Jyväskylässä JIPPOn kohtaamiseen. Talven ja kevään jakso sisälsi punapaitojen osalta neljä voittoa, neljä tappiota ja yhden tasapelin. Harjoituspeleissä joukkueen parhaat maalintekijät olivat kuudesti osunut Sarlin ja kolme maalia sisään latonut Verkko. Edellisen lauantain kenraaliharjoitus Kotalammella JIPPOa vastaan ei sujunut punaisten käsikirjoituksen mukaan, kun joensuulaiset rokottivat isäntien kömmähdysten seurauksena mukaansa 2-4 (1-2) -voiton.

Neuvonen kertoo harjoituskauden vaiheiden olleen kolmiosainen prosessi.

”Alkuun tietysti oli tärkeintä saada joukkue kasaan ja luoda sellainen toimintakulttuuri harjoituksiin, missä halutaan toimia. Olen erittäin tyytyväinen minkälaisen vastaanoton se on saanut. Se oli ensimmäinen asia, mikä piti laittaa kuntoon.

Sen jälkeen fyysinen puoli. Aika nopeasti marras-joulukuussa selvisi, etteivät pelaajat ole huippukunnossa. Olemme priorisoineet tämän korkealle harjoittelun suhteen joulu- maaliskuu ajalle.

Viime ajat olemme taas priorisoineet pelin ykköseksi. Pelissä on edelleen paljon kehitettävää ja olen todella tyytyväinen,että meillä on noin 30 ihmistä puhaltamassa yhteen hiileen, että peli myös paranee. Se myös vaatii paljon pelaajilta sekä valmennukselta, koska jokaisella on tilanteista vähän erilainen näkemys. Mutta kun ilmapiiri on avoin ja tarkoitusperä on yhteinen, uskon että sillä tavoin saadaan myös paras lopputulos. Kiteytettynä isoimmat kehityskohteet ovat pelissä ja eniten kehitystä on tapahtunut toimintakulttuurissa.” – Neuvonen

Kotijoukkue nojaa vierasmaalaisten varaan

Oulun Työväen Palloilijat on aloittamassa uuden tulemisensa jälkeen kolmatta peräkkäistä kauttaan Kakkosessa. Toissa kesänä joukkue ylsi sarjanousijana vahvasti viidenneksi ja viime vuonna ryhmä sijoittui pisteen erolla juuri FC Vaajakosken edelle seitsemänneksi. Ainakin alkukaudesta OTP, kuten muutkin Kakkosen oululaisjoukkueet joutuvat pelaamaan kotiottelunsa Heinäpäässä, sillä niiden oman kotikentän Castrenin tekonurmimatto on päässyt pelikelvottomaan kuntoon.

Tätä nykyä OTP.n taustoilla vaikuttaa elektroniikkalaitteiden tarjontaan erikoistunut nigerialaisyhtiö Fedan Investment Limited, joka aloitti helmikuun alussa seuran osaomistajana. Aiemmin rahoittajana toimi argentiinalainen lannoitevalmistaja Syner Crops. Myös joukkueen pelaajista noin puolet on ulkomaalaisia.

FC Vaajakosken päävalmentaja Antti Neuvonen on edellisen kolmen vuoden aikana Oulussa työskennellessään nähnyt lähempää OTP:n toimintakulttuuria ja oudoksuu sitä. Joukkueen uudelle valmennukselle hän jakelee kuitenkin kehuja.

”Otan esimerkin nyt jalkapallon ulkopuolelta, talouspuolelta. Miljonääriksi voi tulla monella eri tapaa. Yksi monista vaihtoehdoista on tienata enemmän rahaa kuin kuluttaa. Siitä toinen ääripää on taas ostaa lottoarpa ja toivoa parasta. Jos sinulla on enemmän rahaa – saat ostettua enemmän lottoarpoja. En silti koe sitä järkeväksi liiketoiminnaksi. OTP:n toiminta seurana on kuin lottoarpojen ostamista.” – Neuvonen

Oululaisten päävalmentajana ensimmäistä vuottaan on aloittamassa nigerialainen Augustine Jibrin ja hänen aisaparinaan työskentelee kamerunilainen Titi Essomba. Jibriniltä löytyy aiempaa valmennuskokemusta kaupungin eri joukkueista ja viime vuonna hän johdatti Oulu Nice Soccerin C-tytöt kyseisen ikäluokan suomenmestareiksi.

”OTP on minulle pieni kysymysmerkki tässä vaiheessa kautta. Varmasti hyviä pelaajia on paljon joukkueessa, kuten viime vuonna ja nyt he ovat saaneet vielä hyvän valmentajan puikkoihin, Augustine ”Austin” Jibrin. Katsotaan miten yhtenäiseksi Austin on saanut joukkueen, koska sitä se ei viime vuonna ollut. Ensimmäinen peli on kuitenkin aina vaikea. Kaikilla on vähän perhosia vatsassa.” – Neuvonen

Suurinta uhkaa oululaisten hyökkäyspelissä aiheuttaa lähtökohtaisesti kokenut nigerialaiskärki Michael Ibiyomi, joka on pelannut Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Sitä ennen hänelle kirjattiin pelejä muun muassa Senegalin ja Togon korkeimmilla sarjatasoilla. Myös Suomessa kookkaalle 189-senttiselle hyökkääjälle on kertynyt pelejä aina Veikkausliigaa myöten. Kaudella 2017 hän voitti koko Kakkosen maalikuninkuuden iskettyään 18 täysosumaa AC Kajaanin nipussa ja seuraavana vuonna lukeutui samaa seuraa edustaessaan Ykkösen parhaisiin maalintekijöihin. Neljännen kautensa OTP:ssa aloittava Ibiyomi oli viime kesänä joukkueen tehokkain viimeistelijä osuttuaan kuusi kertaa.

Oululaisjoukkueen tärkeimpiä jatkajia ovat myös nigerialainen toppari Alexander Jibrin ja venäläismaalivahti Mikhail Ponomarenko. Uusista tulijoista huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti 25-vuotiaaseen Santeri Ukkolaan, jolla on taskussaan jo 127 peliä Kakkosessa eri oululaisjoukkueissa. Nyt paluun OTP:n paitaan tekevä monipuolinen puolustaja kellotti viime vuonna peliaikaa JS Herculeksen riveissä miltei 2000 minuuttia ollen joukkueensa peliaikakuningas. OTP:lta löytyy pelaajamateriaalinsa puolesta piilevää potentiaalia hyville sijoituksille. Nähtäväksi jää, mitä seura onnistuu tänä vuonna itsestään irti repimään.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset

Oulu on ollut vaajakoskelaisille parina edellisvuonna erittäin tuloksellinen vierailukohde, sillä punavalkoiset ovat poistuneet sieltä kotimatkalle voitokkaana kuudessa ottelussa peräti viidesti kaupungin eri joukkueita vastaan pelattaessa.

Oulun Työväen Palloilijat ja FC Vaajakoski ovat kohdanneet toisensa vuosien 2021 ja 2022 aikana yhteensä neljä kertaa. Välienselvittelyt joukkueiden kesken ovat menneet melko tasaväkisesti ja vähämaalisesti. Yllättäen kumpikaan ei ole pystynyt vielä toistaiseksi kotivoittoon. Avausjakson jälkeen tilanne on joka kerta ollut vierasjoukkueen 0-1 -johto.

Keskinäisten kohtaamisten tehomies on ollut kaksi maaliin johtanutta syöttöä tarjoillut Ibiyomi. Maaleja kummastakaan joukkueesta yksikään pelaaja ei ole onnistunut viimeistelemään yhtä enempää. Viime kesänä FCV juhli Castrenin kentällä Oulussa vierasvoittoa tuloksella 1-2 ja Panda Areenalla pisteet lähtivät jakoon maalein 1-1.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:
Su 04.07.2021 FC Vaajakoski – OTP 0-2 (0-1)
Su 24.10.2021 OTP – FC Vaajakoski 0-1 (0-1)
La 18.06.2022 OTP – FC Vaajakoski 1-2 (0-1)
La 03.09.2022 FC Vaajakoski – OTP 1-1 (0-1)