Joko Vaajakosken nurmella päästään maistelemaan kotivoittoa?

La 21.08.2021 klo 17.00 FC Vaajakoski – JBK | Suora lähetys: Ruutu+

Lauantai-illan iloksi Savonmäen kupeessa päästään jälleen nauttimaan Kakkosen jalkapalloviihteestä. Kotijoukkueen voi olettaa säntäävän kentälle todella päättäväisenä ja näytönhaluja puhkuen, sillä viime viikonlopulta on alla kauden heikoin peliesitys. Vastassa on kuitenkin perinteisesti hankala JBK, joka myös taatusti janoaa lisäpisteitä. Sarjataulukossa pietarsaarelaiset hengittävät niskaan vain pari pinnaa jäljessä, joten helpolla voitto ei tule Vaajakoskelle jäämään. Ottelusta on tarjolla jälleen suora lähetys Ruutu+ -palvelussa, jossa äänessä on kehuja kerännyt duetto Olavi Hetemäki ja Tuukka Kotimäki.

FC Vaajakoski vs JBK la 21.8.2021

”Lauantaina ei tarvi mitään ihmetemppuja tehdä, laitetaan pallo paikoista sisään ja puolustetaan normaalilla hyvällä tasolla, niin päästään juhlimaan ekaa voittoa Vaajakosken nurmella!” – Santtu Laaksonen

”Pysymällä pallossa huolellisesti ja toteuttamalla omaa peliä JBK kaatuu. Jos pelataan omalla tasolla ja laitetaan paikoista pallot maaliin, niin kolme pistettä jää varmasti Vaajakoskelle.” – Matias Kiesilä

Asetelmat kunnossa, mutta tasapelit ovat vaivanneet

Kolmestatoista FC Vaajakosken pelaamasta ottelusta viisi on päättynyt pistejakoon. Näistä neljässä joukkue on menettänyt johtonsa ja useimmiten se on tapahtunut varsin loppuhetkillä. Johtoasemassa pelatessa pelisuunnitelmaa pitäisi pystyä noudattamaankin tunnollisemmin, jotta vastaavat pystyttäisiin syyskierroksilla välttämään. Neljässä viimeisessä ottelussa FCV:lle on ollut tarjolla herkullinen vierasvoitto Oulussa JS Herculeksestä, mutta vastapainoksi kolme kertaa on jääty tasatulokseen C-lohkossa alempana majailevia joukkueita vastaan.

Taulukossa lähtökohdat iltaan näyttävät kuitenkin edelleen erittäin hyviltä, kun vaajakoskelaiset löytyvät neljänneltä sijalta 23 pisteellä. Ryhmän rosteri on harvinaisen laaja ja rotaatiota monille pelipaikoille on hyvin käytettävissä. Debyyttinsä punapaidoissa suoritti viime sunnuntaina 21-vuotias keskikenttämies Eemil Koskela, joka liittyi joukkueeseen hiljattain Kemi City FC:stä. Lauantaina kokoonpanosta tulee puuttumaan Peetu Lintinen, jonka Närpiössä saama suora ulosajo tietää automaattisesti kahden ottelun pelikieltoa. FC Vaajakosken paras maalintekijä on ollut viime vuoden malliin hyökkääjä Matias Sarlin, jolle on kirjattu viisi onnistumista. Eniten maalin johtaneita syöttöjä on tarjonnut Julius Järvinen, yhteensä jo kuusi kappaletta. Molempia tehomiehiä yhdistää se, että juuret löytyvät syvältä Tampereen Ilveksen juniorikoulusta.

FC Vaajakoski on pelannut tähän saakka kuusi kotiottelua, joista se on onnistunut voittamaan kaksi. Tasapeliin on päädytty kolmesti ja kertaalleen vierasjoukkue on hakenut täyden pistepotin matkaansa. Molemmat voitot ovat peräisin toukokuulta evakkokentältä Viitaniemestä, joten omalla kotistadionilla voittosarake on vielä avaamatta. Vaajakoskella pelatuissa kolmessa ottelussa ongelmat ovat liittyneet hyökkäyspelaamiseen, sillä niissä tehtynä on ainoastaan yksi maali. Toivottavasti maalihanat aukeavat lauantaina vihdoin kunnolla.

Viime kauden päätteeksi FCV:n vuoden pelaajaksi valittu Santtu Laaksonen on edustanut joukkuetta vuodesta 2014 lähtien. 27-vuotias keskikentän keskustan luottonimi pystyy tarvittaessa antamaan apuja myös toppariosastolle. Tästä kaudesta ”Sane” pohdiskelee seuraavanlaisesti.

”Kausi on sujunut tähän mennessä ihan hyvin. Vähän jäänyt harmittamaan, että kotipeleistä ei olla saatu voittoja vaikka peli on muuten kulkenut kohtuu hyvin. Vieraissa taas ollaan onnistuttu hyvin ja saatu napsittua kivasti pisteitä! Hyökkäyspelaaminen on ollut meille vähän haastavaa tällä kaudella, mutta sitä yritetään kehittää treenikentällä jatkuvasti ja puolustuspelaaminen on ollut koko kauden hyvällä tasolla.” – Laaksonen

Matias Kiesilä kuuluu FC Vaajakosken pitkäaikaisimpien pelaajien joukkoon. Kesäkuussa 25 vuotta täyttänyt ja pääosin keskikentän roolissa esiintynyt ”Kiesi” ruotii meneillään olevaa kautta näin.

”Kausi on sujunut tuloksellisesti ihan ok ja joukkueen pelikin on mennyt selkeästi eteenpäin. Joukkueena kuluneeseen kauteen voi olla ihan tyytyväinen, sillä loppusijoitus on edelleen ihan täysin omissa käsissä, eikä olla menetetty vielä mitään. Toivottavasti loppukausi päästään myös viemään läpi ilman uusia koronan aiheuttamia ottelusiirtoja.

Puolustuspeli on ollut suurimmaksi osaksi toimivaa, josta osoituksena myös kohtalaisen vähän päästettyjä maaleja. Vastapainona puolestaan maalinteko on ollut todella haastavaa, vaikka monissa peleissä ollaan päästy ihan hyvin paikoille. Lisäksi otteluiden loput varsinkin johtoasemassa pelatessa on ollut joukkueelle haastavia, josta parhaana esimerkkinä on JBK:n vieraspelin päättyminen tasan vaikka kaveri otti kaksi punaista korttia.” – Kiesilä

Edellinen esitys jäi alavireiseksi

Vierailu Närpiöön viime sunnuntaina ei jättänyt tarjottavaksi hurraa-huutoja, kun FC Vaajakoski esitti kauden kehnointa futistaan. Sadekelissä startanneessa ottelussa pisteet jaettiin lopputuloksella 2-2. Vauhtia tarjonnut ykköspuolisko oli vierailta selkeää pallon hallintaa ja tapahtumat vielä kohtuullisen hyvin omassa kontrollissa. Punaisten parhaat hyökkäykset rakentuivat vasemmalta kaistalta. Parinkymmenen minuutin kohdalla Aleksi Kaakinen eteni pallon kanssa keskiviivan tuntumaan ja tavoitti vasemmalta Kimmo Huismanin, joka löysi toiselta puolelta Julius Järvisen. Jullen yritys upposi lopulta sisään isäntien oman puolustajan jalasta. Närpes Kraft oli odotetun vaarallinen vastahyökkäyspaikoissaan ja maalivahti Ville Viljala sai venyä pariin näyttävään pelastukseen.

Toisen jakson alkuun närpiöläisiltä nähtiin hetkellinen vahva hallintavaihe, joka tuotti tasoitusmaalin. Tämän jälkeen ote siirtyi taas vierailijoiden haltuun ja 55. minuutilla verkko heilahti. Julius Järvisen tarkasta syötöstä Matias Sarlin tuikkasi lähietäisyydeltä vierasjohdoksi 1-2. Loppu ei kuitenkaan mennyt FCV:n laatiman käsikirjoituksen tahdissa, eikä sovittuja asioita muistettu noudattaa. Närpesin paine toikin tulosta kymmenisen minuuttia ennen peliajan täyttymistä tasoituksen muodossa. Vaajakosken piiskuri Sami Okkonen toivoi esityksen jäävän joukkueensa kauden ainoaksi rimanalituspeliksi mainiten isäntien pysyneen omassa pelisuunnitelmassaan huomattavasti kurinalaisemmin.

Pisteeseen jääminen Närpiössä oli pettymys

Illan vierailija koostuu kaupungin omista kasvateista

Jakobstad Bollklubb on nähty maamme jalkapallokartalla vuodesta 1944 lähtien. Nykyisellä vuosituhannella musta-valkoasuinen ryhmä on pelannut pitkälti Kakkosta käväisten parilla lyhyellä visiitillä Kolmosessa. Kahdella edellisellä kaudella JBK on sijoittunut C-lohkossa neljännelle tilalle ja tappelee myös tänä vuonna saman suuntaisesta sijoituksesta. Seura tekee tiivistä yhteistyötä Ykkösen FF Jaron kanssa. Tämän ansiosta Kakkoseen on ollut jälleen tarjolla useita lupaavia kehityspelaajia, joista pyritään jalostamaan kirkkaampia helmiä kaupungin joukkueiden Menestymisen strategia -vision mukaisesti.

Kakkosessa tänä vuonna pelaamastaan 14 ottelusta puhtaasti kotimaisin voimin esiintyvä JBK on koonnut 21 pistettä, eikä kolmospaikka ole kuin yhden voiton päässä. Petrattavaa riittää kuitenkin erityisesti vieraspelien osalta, joista tuloksena on toistaiseksi vaatimattomat neljä pinnaa. Joukkueen verkkoon on mätetty tämän kesän saatossa jo 28 maalia, mikä on toiseksi eniten kaikista pohjoisen lohkon joukkueista. Tilastoissa toki kummittelee JBK:n vierailu Seinäjoelle, missä kotijoukkue onnistui maalinteossa peräti kahdeksan kertaa.

Koko uransa Pietarsaaressa pelanneen Kevin Larssonin piippu on jälleen ollut viritettynä kohdilleen. 25-vuotias hyökkääjä on 11 kamppailussa pyssyttänyt seitsemän täysosumaa, joilla ylletään kärkikymmenikköön myös Kakkosen maalintekijätilastossa. Viime viikonlopun kotiottelussa Länsikentällä Larsson viimeisteli joukkueensa kaikki maalit ja takoi tiskiin hattutempun, kun OLS jäi JBK:n jalkoihin lukemin 3-1. Ottelu oli kenties tulosta tasaisempi, mutta kotijoukkueen tehokkuus Larssonin johdolla parempaa.

Puolustuslinjassa tärkeimpiä vastuunkantajia Pietarsaaren joukkueesta ovat olleet oman kylän pojat 24-vuotias Anton Kass ja paria vuotta nuorempi Oskar Sandström sekä vasta 16 vuoden ikäinen lahjakkuus Simon Uusitalo, jolta löytyy kokemusta myös U16 – maajoukkueringistä. Yli 900 peliminuuttia JBK:n keskikentällä on kellottanut 1995 syntynyt Antonio Hotta. Larssonia maalinteossa on tukenut hyvin 19-vuotias keskikenttämies Benjamin Östman, joka on seitsemässä ottelussa osunut neljä kertaa.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen jätti jossiteltavaa

FC Vaajakoski kohtasi JBK:n kesäkuussa Pietarsaaressa. Vetovastuussa oli tuolloin Miika Kuntonen, kun ykkösvalmentaja Sami Okkonen jäi kotiin odottelemaan lähestyvää perheenlisäystä. Ottelu oli ensimmäisellä puoliajalla hyvin vierailijoiden kontrollissa, mutta vaaralliset hyökkäykset olivat harvassa. Parissa punapaitojen paikassa vedot jäivät hieman kevyeksi ja isäntien maalivahti ehti venymään kiinni palloihin.

Ilman maaleja edenneen avausjakson jälkeen luvassa oli huomattavasti vivahteikkaampi ja jopa dramaattisestikin edennyt toinen puolisko. Maalihanat aukesivat nopeasti, kun FC Vaajakosken maalilla pelannut Severi Ikäheimo tempaisi todella kantavan avauksen. JBK:n alakerta takelteli pallon vastaanotossa ja Saboor Salim pääsi laukomaan vieraat 0-1 -johtoon. Kotijoukkueelta kaksi pelaajaa passitettiin suihkun puolelle kesken kamppailun ja punaiset pääsivät pelaamaan kahden miehen ylivoimalla reilun 70 minuutin jälkeen. Hyökkääminen jäi kuitenkin FCV:ltä kesyksi selvästä pallonhallinnasta huolimatta, eikä kunnon tilanteita lopussa rakentunut.

Voitto Pietarsaaressa jäi lopulta historian viidennellä yrittämälläkin saavuttamatta, kun aivan pelin loppusekunneilla Vaajakoski rikkoi hivenen huolimattomasti omassa boksissa.

Tilanteesta tuomitusta rangaistuspotkusta JBK:n maalihai Kevin Larsson viimeisteli vuorenvarmasti loppulukemiksi 1-1.

FCV ei kyennyt ratkaisemaan edes kahden miehen ylivoimalla

6.6.2021 pelatun JBK vs. FC Vaajakoski -kamppailun InStat-data kuvastaa vieraiden hallintaa. Avainsyötöt (suoraan maalipaikkaan johtavat tai viimeisen linjan murtavat) menivät punapaidoille peräti 1-11, mutta tuloksena oli silti vain tasapeli.

 • xG 1,1 – 1,54
 • xG per laukaus 0,12 – 0,12
 • Laukaukset 9-13
 • Laukaukset maalia kohti 2-5
 • Avainsyötöt 1-11
 • Onnistuneet avainsyötöt 0-3
 • Syötöt 392-591
 • Syöttöprosentti 75% – 84%
 • Pallonhallinta 42% – 58%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 13s – 18s
 • Etenemiset boksiin 8 – 19
 • Voitetut kaksinkamppailut 54% – 46%