Jatkuuko syyskierroksen väkevä vire Pietarsaaren vierailulla?

Su 3.9.2023 klo 16.00 Pietarsaaren keskuskenttä
JBK – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Tero Laitinen

Kahdeksan tappiotonta ottelua peräjälkeen, kuuden ottelun voittoputki ja syyspuolikkaan viidessä ottelussa täydet 15 pistettä maalierolla 18-3. Siinä on FC Vaajakosken saldo viimeisimmän parin kuukauden ajalta Kakkosen C-lohkossa. Alkukauden pienen hapuilun jälkeen joukkue on noussut kolkuttelemaan jopa piikkipaikkaa, johon on eroa enää pisteen verran. Sunnuntain kotijoukkueella JBK:lla on sen sijaan ollut tukalampaa ja joukkue onkin tällä hetkellä hännänhuippuna.

Kärki tiivistyi edellisellä pelikierroksella

Viime sunnuntaina FC Vaajakoski nappasi jo kuudennen peräkkäisen voittonsa, kun se kukisti Panda Areenan nurmella Kuopion Elon maalein 3-0 (0-0). Ottelu ei ollut kotijoukkueelta silti vakuuttavin esitys. Kuitenkin kuten FCV:n päävalmentaja Antti Neuvonen taiston tauottua kommentoi, on hyvän joukkueen merkki se, että huonommallakin pelillä pystytään voittamaan.

Avaavalla kolmevarttisella punaisten pelaaminen oli turhan hidastempoista ja taukotilanne oli maaliton. Ratkaisukohdaksi muodostui kuopiolaisten maalivahdin kentältäpoisto suoralla punaisella toisen jakson alkupuolella. Sitä seuranneesta vapaapotkusta Lennart Voikar tykitti voittomaaliksi jääneen avausosuman ja viitisen minuuttia myöhemmin Antti Voutilainen kasvatti isäntien johtoa upeiden yksilösuoritustensa päätteeksi. Lisäajalla loppunumeroita koristeli vielä vähän aikaa sitten JJK:sta lainalle tullut nuori Veikko Janhunen.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – Kuopion Elo

Toinen kuopiolaisnippu KuPS Akatemia kellisti maanantaina pelatussa kärkikamppailussa kotonaan Oulun Luistinseuran niin ikään 3-0 (2-0) ja nousi C-lohkon ykköseksi. Kärkijoukkueella pisteitä on saavutettuna ennen viikonvaihteen pelikierrosta 34, mutta sitä seuraavat heti pinnan perässä kakkos- ja kolmossijoilla OLS ja FC Vaajakoski. Nämä kolme vahvavireistä joukkuetta ovat jo hieman karussa muilta, sillä neljäntenä majailevalla RoPSilla pisteitä on 27.

FCV voiton päässä seuran vieraspelien piste-ennätyksestä

FC Vaajakoski on ollut tällä kaudella kirkkaasti C-lohkon paras vierasjoukkue, kun se on onnistunut voittamaan kahdeksasta reissupelistään kuusi ja taipunut niukkaan tappioon kaksi kertaa. Sunnuntaina Pietarsaaressa onkin mahdollisuus tehdä historiaa.

Punavalkoisten vierasotteluiden piste-ennätys Kakkosessa löytyy kesältä 2021, jolloin joukkue haki bussimatkoiltaan tuomiseksi 20 pistettä. FCV:n voittaessa sunnuntaina tuo ennätys tulisi rikkoutumaan.

Ainakin lähtökohdat näyttävät FCV:n kohdalta erinomaisilta, sillä Pietarsaareen päästään matkaamaan käytännössä parhaalla mahdollisella koostumuksella. Muutaman kierroksen jalkavamman vuoksi huilaamaan joutunut Benno Hanslian on jälleen mukana joukkueen vahvuudessa. Sairasosastolla ovat tällä hetkellä ainoastaan puolustaja Teemu Roponen ja keskikenttäpelaaja Jaakko Björn.

FC Vaajakosken paras maalintekijä kauden aikana on ollut Matias Sarlin, jolla on tilillään kuusi täysosumaa. Keskikenttää johtava Miska Verkko on puolestaan alustanut kuusi maalia. Suurimmat peliminuutit joukkueesta on kellottanut topparina työskentelevä Santeri Suutari, joka on vahvan puolustamisensa ohella kirjauttanut itselleen neljä maalimerkintää.

Rasmus Häkkinen ja Antti Voutilainen – Mistä joukkueen kova meno juontaa juurensa?

Maalinteko tulee ensimmäisenä mieleen. Alkukaudestakin saimme paikkoja, mutta emme saaneet silloin näin hyvin upotettua sisään. Kuitenkin jokaisen osa-alueen kehittyminen pelissä on tärkein asia ja kaikki on samalla sivulla miten prässäämme, hyökkäämme vastaan yms. Voittoja kun tulee, niin myös itsevarmuus pelaajilla kasvaa, joka on merkittävä asia.” – Rasmus Häkkinen

Mun mielestä jokaisen pelaajan hyvien suoritusten tuoma itseluottamus näkyy nyt kentällä, meillä on paljon monityyppisiä pelaajia, joiden vahvuudet pääsee nykyisessä pelisysteemissä hyvin esille. Tuntuu, että joukkueella ei ole hirveästi puutteita tällä hetkellä.” – Antti Voutilainen

Häkkinen pelasi ensimmäisen Kakkosen kautensa viime vuonna Komeetoissa, joiden väreissä hän viimeisteli kuusi maalia. Miten tänä viikonloppuna 23-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä hyökkääjä on viihtynyt Vaajakoskella?

FCV:ssä olen viihtynyt todella hyvin. Organisaation, valmennuksen ja pelaajien laatu on todella korkealla ja kaikki pyrkivät samaa määränpäätä kohti. Harmittavasti heinäkuussa VIFK-ottelussa tullut sivuristisidevamma polvessa piti minut miltei 2 kuukautta pois peleistä, mutta polvi rupeaa olemaan parempi kuin ennen.” – Häkkinen

Etelä-Savossa jalkapallo-oppinsa saanut Antti Voutilainen liittyi punaisten matkaan kesken kauden kesäkuussa. Hänenkin syntymäpäiviään juhlitaan syyskuun alussa, sillä keskikenttäpelaaja täyttää maanantaina 27 vuotta. Kuinka savonlinnalaiskasvatti on rikkonaisten kausien jälkeen kotiutunut FCV:n ryhmään?

Hyvin pääsin joukkueeseen mukaan alusta alkaen. Joukkue on täynnä hyvähenkisiä jätkiä. Koko ajan alkaa myös paremmin ja paremmin ymmärtämään ja löytämään yhteistä säveltä myös kentällä pelaajien kanssa.” – Voutilainen

Voutilainen on nähnyt parin kuukauden mittaisen FCV-uransa aikana vain joukkueen hyvää menestystä ja voittokulkua, mutta missä kokenut kokenut peluri kokee olevan vielä parannettavaa syksyn ratkaisupelejä silmällä pitäen?

Suorittaminen pitäisi pyrkiä pitämään korkealla tasolla koko pelin ajan, välillä pelin taso laskee ajoittain pelin sisällä.” – Voutilainen

Häkkinen oli FC Vaajakosken aloituskokoonpanossa joukkueen kohdatessa JBK:n Panda Areenalla aiemmin tällä kaudella. Millaista ottelua ja vastustajaa pelaaja sunnuntailta odottaa?

Sarjataulukossa olemme eri päissä, mutta se ei saa häiritä meidän omaa pelaamista. JBK tulee taistelemaan omassa boksissa ja meidän on käytettävä hyväkseen nopeita hyökkäyksiä emmekä saa vain kierrättää palloa puolelta toiselle, kuten ensimmäisessä ottelussamme vastakkain kävi. Tulemme todella kovaa päälle, sen voin luvata ja sen kautta saamme maalit aikaan.” – Häkkinen

Tappiokierre on sysännyt JBK:n sarjan hännille

Jakobstads Bollklubb avasi kautensa kotonaan murskaavalla 8-1 -voitolla JS Herculesta vastaan, mutta sittemmin juhlan aiheet ovat olleet vähissä. Kesän toisen voittonsa joukkue nappasi mukaansa Närpiöstä pari kuukautta sitten, jonka jälkeen tilille on kertynyt seitsemän peräkkäistä tappiota. Pietarsaarelaisilla on 16 pelikierroksen jälkeen ainoastaan kymmenen pistettä, joten perinteikäs ryhmä kaipaa kipeästi lisäpinnoja selvitäkseen kuiville putoamiskamppailusta.

Sunnuntaina kohtaavat ainakin tilastojen valossa sarjan heikkovireisin ja kovakuntoisin joukkue. Pietarsaari on kuitenkin ollut FC Vaajakoskelle yleensä todella vaikea paikka, eikä sieltä ole kuudella yrittämällä irronnut vielä yhtään voittoa pelaamalla mukaan. Viime vuonna JBK:n isonumeroinen 6-3 -voitto tosin kääntyi jälkikäteen kulisseissa 0-3 -tulokseksi FCV:lle, koska kotijoukkue oli peluuttanut ottelussa edustuskelvotonta pelaajaa. Aiemmin JBK:ta vastaan on oteltu Pietarsaaren Länsikentän tekonurmialustalla, mutta sunnuntaina pelataan kaupungin keskuskentän luonnonnurmella.

Panda Areenalla FC Vaajakoski ja JBK kohtasivat aiemmin kesäkuussa. Tuolloin päädyttiin maalittomaan tasatulokseen. Vaikka isännät hallitsivat palloa varsin selvästi, ei palkintoa osumien muodossa tullut. Kotijoukkueelta puuttuivat ratkaisevat murtavat syötöt ja myös boksin täyttäminen jätti toivomisen varaa.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – JBK

JBK:lle eniten maaleja kauden aikana on iskenyt Jasper Uwa, mutta nigerialaishyökkääjä on ollut jo pidemmän aikaa rannikkokaupungin ykkösseuran FF Jaron mukana Ykkösessä. Muutoin JBK:n tekemät maalit ovat jakautuneet tasaiselle rintamalle ja useampikin Jaron lainamies on onnistunut viimeistelyssä.

Syksyn ratkaisevissa peleissä pietarsaarelaisia Kakkosessa vahvistamassa Jarosta ovat ainakin sekä puolustajan että hyökkääjän roolit hallitseva kokenut Rasmus Korkea-Aho ja keskikentällä viihtyvä Benjamin Östman, jolta sunnuntain ottelu jää kuitenkin väliin korttitilin täyttymisen seurauksena. Putoamisvaarassa olevaa JBK:ta auttamaan ovat tulleet myös joukkueeseen palannut Joakim Häggblom, joka aloitti kautensa Esse IK:ssa sekä Robin Söderholm Kolmosta pelaavasta Jaron U23-ryhmästä.