Edustusjoukkueen valmentajat esittelyssä: Data-analyytikko Tuukka Kotimäki

Maaliskuussa FC Vaajakoski julkaisi kolmevuotisen yhteistyösopimuksen tilastopalvelu InStatin kanssa. Sen tarjoaman faktan avulla voidaan analysoida joukkuetoimintaa ja yksittäisten pelaajien otteita. Palvelun parissa toimii Vaajakosken data-analyytikko Tuukka Kotimäki, joka pyrkii kerätyn tiedon perusteella kartoittamaan joukkueen tekemistä kauden mittaan.

Kotimäki sai viime kesänä kunnian olla kommentaattorina FC Vaajakosken ja JJK:n paikalliskohtaamisessa, jossa läpikotaisin keskisuomalaisen jalkapallon tunteva mies olikin paikallaan. Samalla tehtävällä häntä on omien sanojensa mukaan uhkailtu alustavasti myös tulevalle kesälle. Siviilityötään Tuukka tekee yläkoulun erityisopettajana. Palokkalainen uskoo ”vaajakoskelaisuuteen siirtymisen” olevan jonkin kokoinen kulttuurishokki, mutta tilanteen olevan kuitenkin hallittavissa.

Joukkueen tuoreen data-analyytikon innostus jalkapalloa kohtaan syntyi 90-luvun alussa isän johdolla.

”Isä vei potkimaan palloa aina, kun aikaa oli. MM-kisat 1994 ovat olleet viimeinen silaus tälle elämänmittaiselle rakkaussuhteelle lajia kohtaan.”

Kotimäki pelasi seitsemän vuotiaasta kuuteentoista ikävuoteen saakka Palokan Riennon junioreissa. Valmennusura alkoi jo 15-vuotiaana ja vei nopeasti voiton pelaamisesta. Aikuisiällään Tuukka on ollut vuonna 2008 perustamassa aladivarijoukkue Harjun Potkua, ja pelannut sekä sen että AC Soulsin riveissä joitakin kausia Nelosta ja Viitosta juniorivalmennuksen ohella.

Täksi vuodeksi Kotimäki siirtyi nykyiseen tehtäväänsä FC Vaajakosken organisaatioon, kun urheilutoimenjohtaja Sisu Etelälahti ja päävalmentaja Sami Okkonen kertoivat tarvitsevansa lisänäkemystä ja -apua seurassa käyttöönotettavan InStat-palvelun hyödyntämisessä.

Data-analyytikon päätehtäviin kuuluu käydä läpi valmennusjohdon kanssa InStatin kustakin ottelusta tuottamaa faktaa. Raamit tälle antaa joukkueen pelikirja, joka ohjaa sitä, millaista dataa nostetaan valmennuksen ja sitä kautta pelaajien käyttöön. Valittujen datamuuttujien on oltava valmennustiimin ajamien pelillisten tavoitteiden kannalta oleellisia eli näiden muuttujien kehittyminen kauden aikana viittaa joukkueen harjoitteleman pelitavan kehittymiseen.

”En ole mukana joukkueen päivittäisessä toiminnassa, vaan työni tapahtuu lähinnä taustalla havaintojeni siirtyessä valmennukselle ja sitä kautta pelaajistolle.”

Tuukka Kotimäen mieleenpainuvimmat kokemukset jalkapalloilun saralla ovat nuorten pelaajien opettamisesta ja kehittymisestä saadut onnistumisen kokemukset ja vuosien jälkeen heidän näkemisensä aikuisten peleissä, aina liigatasolla asti. Toinen mieleenpainuva osa-alue on täpötäyden futiskatsomon pauhu ja itse sen osana oleminen; oli kyseessä Huuhkajien matsi tai joku kymmenistä ympäri Eurooppaa hänen näkemistään huippumatseista.

Tilastokatsaus Kraft-otteluun

Nostamme jatkossa myös suuren yleisön tietoon muutamia tilastopoimintoja jokaisesta ottelusta.

Kotimäki avaa tilastoista kenties suurelle yleisölle tuntemattominta muuttujaa, xg:tä: ”xG (expected goals) tarkoittaa maaliodottamaa. Jokaiselle laukaukselle lasketaan maaliodottama eli laajaan otteluaineistoon perustuva todennäköisyys sille, että kyseiseltä paikalta suoritettu laukaus päätyy maaliin. Laukauksen xG:n ollessa esimerkiksi 0,14 on kyseisellä laukauksella 14 prosentin mahdollisuus mennä maaliin eli pitkällä aikavälillä sadasta identtisestä laukauksesta maaliin päätyisi 14. Yksittäisen laukauksen xG-arvo on luonnollisesti sitä korkeampi, mitä lähempänä maalia ja mitä keskemmällä kenttää ollaan. Koko joukkueen ottelukohtainen xG-arvo muodostuu jokaisen laukauksen xG-arvojen summasta.”

”Esimerkiksi Kraft-ottelussa joukkueemme maaliodottama oli 1,21 eli jos pelaisimme sata ottelua identtisellä laukaisukartalla, tekisimme todennäköisemmin 121 maalia. Kraftin xG oli tismalleen sama 1,21. Siinä on kuitenkin huomioitava, että rangaistuspotkun osuus lukemasta on 0,77 eli ilman sitä lukema on 0,44. Yksittäisen ottelun kohdalla xG-lukemaa kannattaa tarkastella tietyllä varauksella. Sen sijaan pidemmällä aikavälillä sen merkitsevyys kasvaa ja se antaa tärkeää tietoa joukkueen luomien maalipaikkojen laadusta ja vaarallisuudesta, kuin myös puolustuspelistämme peilaten vastusajan xG-arvoihin.”