Foodin-otteluennakko: Derbyt vauhtiin JJK:n vieraana

Pe 20.5.2022 klo 19.00 Harjun stadion. JJK Jyväskylä – FC Vaajakoski

Kaupungin herruudesta taistelee tänä vuonna Kakkosessa peräti kolme joukkuetta, joten paikalliskamppailuja tulee olemaan tarjolla yllin kyllin. Derbyjen sarjan aloittavat myös kahdella edellisellä kaudella C-lohkossa keskenään vääntäneet nousua havitteleva JJK ja uudistunut FC Vaajakoski.

Harsojen alla elpynyt Harjun nurmi on todettu pelikelpoiseksi alustaksi, joten ottelu päästään pelaamaan kettupaitojen virallisella kotistadionilla. Joukkueet ovat kohdanneet Harjulla kahden edellisen kauden aikana kolmesti ja joka kerta JJK on ollut voitokas. Ainakin tuloksellisesti pelit ovat olleet erittäin tiukkoja, sillä kotijoukkue on iskenyt voittomaalin kaikissa kolmessa kohtaamisessa viimeisen kymmenminuuttisen aikana.

Maalivahdit puivat alkukautta ja lähestyviä derbyjä

Maalinsuulla FCV:ltä ovat ensimmäisissä peleissä näyttäytyneet Severi Ikäheimo, joka torjui kaksi ensimmäistä ottelua sekä Kakkosessa viime lauantaina debytoinut Antto Mikkonen. Kumpikin veräjänvartija omaa vahvaa JJK-taustaa, vaikka ura onkin alkanut muualla Keski-Suomessa. Suolahden Urhon kasvatille Ikäheimolle kausi on toinen Vaajakoskella.

”Joukkueen alkukausi on sujunut mielestäni hieman kaksijakoisesti. Olemme pystyneet hallitsemaan pelejä ja luomaan kaikissa otteluissa vastustajaamme enemmän maalipaikkoja, mutta toisaalta emme ole olleet hyökkäyskolmanneksella, GBK-peliä lukuunottamatta, tarpeeksi tehokkaita. Selkeäksi kehityskohteeksi tuleviin otteluihin voisikin nimetä pelaamisen molemmissa bokseissa.

Ensimmäisissä otteluissa puolustuspelaamisemme on toiminut pääsääntöisesti hyvin, mutta olemme vastapainoksi päästäneet kolme varsin helposti estettävissä ollutta, osittain epäonnista maalia. Vaikka menetimme talven aikana puolustuksestamme useita laatupelaajia, olemme kuitenkin saaneet kasattua myös tälle kaudelle varsin laadukkaan puolustuslinjan, jonka pelaaminen varmasti kauden aikana hioutuu peli kerrallaan paremmin yhteen.

Derbyt ovat tietysti kauden selkeät kohokohdat ja mahtavaa on myös se, että Komeettojen sarjanousun seurauksena niitä pääsee pelaamaan kahden sijasta neljä tällä kaudella! Toivottavasti myös yleisö löytää perjantaista alkaen sankoin joukoin paikalle näihin hienoihin tapahtumiin.

Vaikka JJK:n pelaajamateriaali on sarjatasolle vahva, ei joukkue ole vielä alkukauden perusteella pystynyt ainakaan itseäni täysin vakuuttamaan. Uskonkin että ryöstämme pisteet Harjulta, mikäli pystymme toteuttamaan omaa aktiivista pelitapaamme kurinalaisesti koko ottelun ajan. Luvassa on varmasti tasainen kamppailu, jossa yleisön tuki on kultaakin kalliimpi. Toivottavasti suuri määrä kannattajiamme saapuu paikalle ja FCV hallitsee peliä sekä kentällä, että katsomossa!” – Ikäheimo

Antto Mikkonen on yksi FC Vaajakosken tuoreista kasvoista tälle kaudelle. Hän aloitti jalkapalloilijan taipaleensa Muuramen Yrityksessä ja viime vuonna pysäytti palloja Kolmosessa FC Blackbirdin riveissä. Heti ensimmäisessä Kakkosen ottelussa 2002- syntyneelle maalivahdille kirjattiin nollapeli, johon torjuja suhtautuu tyynen vaatimattomasti.

”Oma esitykseni Kajaanin Hakaa vastaan oli pääosin hyvä, vaikka parannettavaa aina löytyykin.

Joukkueen kausi on alkanut vaihtelevasti, emmekä mielestäni ole vielä yltäneet parhaimpaamme. Joukkueena olemme onnistuneet puolustamaan hyvin eikä vastustajat ole päässeet vaarallisille maalintekopaikoille juurikaan. Eniten parannettavaa meillä on vaarallisten paikkojen luomisessa, sillä murtavat syötöt lähtevät liian kaukaa vastustajan puolustuslinjasta.

Paikallispelejä odotan innolla sillä niissä on aina tunnelma kohdallaan niin kentällä kuin yleisössäkin. Jokainen haluaa pelata näissä peleissä.

JJK onnistutaan kaatamaan olemalla teräviä molemmissa bokseissa. Derbyt ovat usein tiukkoja matseja, jolloin enemmän haluava joukkue voittaa.” – Mikkonen

Kotiavauksessa maalinteko ei maistunut

Melkoisen muodonmuutoksen viime kesästä kokeneessa FC Vaajakosken joukkueessa on potentiaalia hyvään sijoitukseen Kakkosessa tänäkin vuonna. Alkukaudesta otteita on leimannut vielä ailahtelevaisuus, joka on toki luonnollista kehitysprosessin tässä vaiheessa. Tavoite onkin parantaa omaa tekemistä peli peliltä. Kolmessa ensimmäisessä ottelussaan punavalkoiset ovat saaneet täplän niin voitto-, tasapeli- kuin tappiosarakkeeseen, joten pisteitä koossa on neljä.

Viitaniemen montussa viime lauantaina pelatussa kotiavauksessa Kajaanin Hakaa vastaan FCV rynnisti alkupuolella muutamille hyville tekopaikoille, mutta ruuti oli märkää. Pelinkuva muuttui vajaan puolituntisen jälkeen, kun vierailijat joutuivat vajaamiehisiksi. Vaajakoski hallitsi palloa Hakan kuitenkin puolustaessa alhaalla tiiviinä rintamana.

Kakkosjakson aluksi KajHa kehitteli joitakin vaarallisia vastahyökkäyksiä ja joukkue tuntui pelaavan jopa tasapainoisemmin kuin täydellä miehistöllä. Kotijoukkue rakensi puoliskon pari parasta viimeistelytilaisuutta, mutta nämäkään eivät tulosta tuottaneet. Lopussa FC Vaajakosken otteista heijastuivat jo väsymys ja sen tuoma hätäily, joten tyytyminen oli tasapeliin 0-0. Mikkosen ohella kotijoukkuueen debytantteja ottelussa olivat puolustuksessa Niko Laulainen ja hyökkäyksessä Akeg Deng.

FC Vaajakoski vei InStat -tilastot nimiinsä ottelusta suvereenisti, kuten tapahtui myös kahdessa kauden avanneessa vierasottelussa. Vahva pallonhallinta ei ole kuitenkaan vielä tuottanut toivottavaa tulosta hyökkäyssuuntaan ja maalisarakkeeseen Kokkolan matkapeliä lukuun ottamatta.

”Pelattiin paremmin 11vs11 -peliä, emmekä osanneet hyödyntää yhden miehen ylivoimaa järkevästi. Hallittiin palloa omalla kenttäpuoliskolla ja laidoissa. Emme päässeet Kajaanin muodon sisään, josta olisi tullut murtautumiset. Nyt hätäiltiin ja vedettiin pitkää palloa.” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

FC Vaajakoski v Kajaanin Haka | Kakkonen 2022 – YouTube

JJK tähtää sarjanousuun

Jyväskyläläisryhmä on Kakkosen C-lohkon ylivoimainen ennakkosuosikki ja myös seuran sisällä tavoitteeksi on asetettu, ei enempää eikä vähempää kuin nousu Ykköseen ensi vuodeksi. JJK:n tarina on saanut alkunsa 1992, kun JYP-77 ja JyPK yhdistyivät. Seura täyttääkin tänä vuonna pyöreät 30 vuotta, mutta organisaatiossa tätä ei ole juurikaan huomioitu. Enemmän huomiota ollaan ilmeisesti kiinnittämässä ensi vuoteen, jolloin kaupungin seurajalkapalloilu saavuttaa sadan vuoden iän.

Ykköstä ja Kakkosta pitkään pelannut JJK saavutti himoitun tavoitteensa viiimein syksyllä 2008 nykyisin Komeettoja valmentavan Babatunde Wusun takomien maalien johdolla ja nousi Veikkausliigaan. Viisivuotisen pääsarjataipaleen kohokohta oli pronssi kaudella 2011, joka luonnollisesti vei seuran myös Euroopan kentille.

Välillä kolmen vuoden ajan Ykkösessä käväissyt kettunippu nousi korkeimmalle sarjatasolle jälleen kaudeksi 2017, mutta tämä jäi ranskalaiseksi visiitiksi. Siitä käynnistyikin jyrkkä alamäki, sillä seuraavalla kaudella JJK putosi jo Kakkoseen. Talvella talousvaikeudet johtivat konkurssiin ja 2019 pelipaikka löytyi lopulta Kolmosesta. Yksi kausi piirikunnallisessa sarjassa kuitenkin riitti ja Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen lohkon voiton tuloksena JJK:n uusi tuleminen oli saanut alkunsa pääsarjoihin nousun myötä.

Kakkosen kaudella 2020 seura saavutti kuudennen tilan. Viime kaudella sijoitus parani muutamalla pykälällä, sillä JJK sijoittui toiseksi kuusi pistettä SJK Akatemian perässä. Nähtäväksi jää, saako seura tällä kaudella tavoitteensa mukaisesti kohdistettua tähtäintään sarjataulukossa vielä yhden napsun ylemmäs edelliskesästä.

Pelaajarunko vahvistui – valmennus uusiutui

JJK:lta lähes kaikki viimevuotiset runkopelaajat jatkoivat joukkueessa. Eduard Ciriaco siirtyi Vaajakoskelle, mutta ei ole vielä ollut mukana punapaitojen peleissä vaihto- opiskelujen vuoksi. Lahjakas nuorten maajoukkuetoppari Tuomas Koivisto lähti hakemaan uusia haasteita puolestaan Seinäjoelta.

Kettupaitojen maalivahtiosasto on huippuluokkaa. Viime kauden lopuksi Kakkosen C- lohkon parhaaksi maalivahdiksi valittu Aati Riihimäki päästi taakseen 21 pelaamassaan ottelussa vain 12 palloa. Hänen kaverikseen Vaajakoskelta saapui Ville Viljala, joka arvioitiin lohkon parhaaksi torjujaksi puolestaan 2020. Heidän taustatuekseen JJK:hon palasi Jori Särkkä, joka on johtavia osaajia omalla sarallaan koko Suomessa. Kokenut kuusikymppinen maalivahtivalmentaja työskenteli viimeiset kahdeksan kautta Veikkausliigaorganisaatioissa, ensin SJK:ssa ja sen jälkeen KuPS:ssa.

Uutena päävalmentajana JJK:ssa on aloittanut Toni Lehtinen, jolla on seuran kanssa 2+1- vuotinen sopimus. Viime vuodet SJK:n valmennusryhmässä toimineen Lehtisen aikomus on ollut tuoda jyväskyläläisten puolustukseen lisää aktiiviisuutta jo korkeammalta, jolla keinoin myös riistopalloihin päästäisiin ylempänä. InStat-tilastopalvelun täksi kaudeksi käyttöön ottanut JJK sai myös tälle sektorille huippuosaajan Vaajakoskelta, sillä Tuukka Kotimäki tulkitsee dataa tänä kesänä joukkueen pelianalyytikkona.

Hyökkäyksessä kettunutussa jatkavat Robin Saastamoinen ja Aleksis Lehtonen. Mäntsälästä lähtöisin oleva ja sen jälkeen vuosia Lahdessa pelannut Saastamoinen laukoi Kolmosessa 2019 JJK:lle 19 täysosumaa ja jatkoi maalitehtailuaan seuraavana vuonna Kakkosessa 14 kaapillaan. Viime kausi oli 28-vuotiaalle kookkaalle hyökkääjälle loukkaantumisten sävyttämä. ”Aksu” Lehtonen palasi Jyväskylään viime syksynä Suomen kiertueeltaan. Alla oli rankka kymmenen kuukauden kuntoutus polvivammasta, joka oli päättänyt hyökkääjän kauden edellisenä kesänä Joensuun JIPPOssa.

Tulivoimaa hyökkässuuntaan tuo keskikentältä ennen kaikkea Mannisten duo, Mikko ja Aatu, joista kumpikin on iskenyt JJK:lle avauspeleissä jo kaksi maalia. ”Manu” Manniselle viime kausi oli rikkonainen loukkaantumisen vuoksi, mutta kunnossa ollessaan 36-vuotias kettulegenda on edelleen suuri uhka vastustajille illasta toiseen. Pallollisesti vahva Aatu palasi puolestaan kasvattajaseuraansa täksi kesäksi muutaman Mikkelin Palloilijoissa vietetyn kauden jälkeen.

Samaisesta eteläsavolaisesta seurasta JJK:n puolustusta saapui vahvistamaan kuopiolaislähtöinen toppari Reetu Räsänen. Toinen uusi nimi puolustuskalustossa on paluumuuttaja Honar Abdi. Häneltä viimeisimmät kaudet ovat olleet erittäin repaleisia, eikä parhaiten oikeana laitapakkina viihtyvää Abdia ole vielä nähty myöskään kettupaitojen miehistössä. Lisäksi viime vuonna joukkueen kovan takalinjan avainnimiin kuulunut toppari Tatu Hoffren on ollut sivussa kevään ensimmäisiltä kierroksilta. Paikkaajia JJK:lta on kuitenkin löytynyt, sillä ryhmän puolustuskalusto on laaja. Kokeneemmista jatkajista vastuuta ovat saaneet Antti Åke, Juho Luoma ja Jonne Porkka sekä nuoremmalta osastolta Jimi Saarikko.

JJK osoittanut alkukaudesta venymiskykyään

Tämän talven harjoitusmatseissaan JJK esiintyi nousujohteisesti kevättä kohden. FC Vaajakosken kettupaidat kaatoivat pre-seasonilla helmikuussa Äänekoskella 2-1. Suomen Cupin kolmannelta kierrokselta jatkopaikka JJK:lle heltisi selvin numeroin, kun Lahdessa Jalkarannan Palloseuran ikämiehet kaatuivat 1-6. Tie nousi pystyyn kuitenkin seuraavalla kierroksella Joensuussa, missä kotijoukkue JIPPO juhli jatkopaikkaa rangaistuspotkukilpailun jälkeen 1-1 (rp 3-2).

Tällä hetkellä JJK on seitsemällä pisteellä Kakkosen C-lohkossa toisena kaksi pinnaa VIFK:n perässä, mutta vaasalaisilla on pelattuna yksi ottelu enemmän. Kettupaitojen sarjakausi käynnistyi kolmisen viikkoa sitten vakuuttavalla 0-3-vierasvoitolla OTP:ta vastaan. Kotiavaus Viitaniemessä ei sujunut aivan odotetulla tavalla, sillä RoPS onnistui ryöväämään pohjoiseen viemisiksi yhden pisteen tasalukemiin 2-2 päättyneessä ottelussa. Kotijoukkueen tasoitus syntyi Jimi Saarikon jalasta aivan lisäajan loppusekunneilla, joten tästä näkökumasta katsottuna yksi pistekin oli JJK:lle voitettu piste.

Viime viikonloppuna JJK palasi jälleen voittokantaan Pietarsaaressa JBK:n vieraana maalein 1-2. Helpolla pisteet eivät irronneet, mutta jyväskyläläiset näyttivät jälleen venymiskykyään jaksojen lopuilla, mikä onkin menestyvän joukkueen merkki. Kaksinkamppailutilanteiden sävyttämässä ottelussa kumpikaan joukkue ei päässyt kunnolla kiinni pallollisesta pelaamisesta. Avausmaalin ajassa 45+1 minuuttia teki Mikko Mannisen esityöstä 19-vuotias Daniel Säily, joka siirtyi täksi kaudeksi kettulaumaan SJK Akatemiasta päävalmentaja Lehtisen houkuttelemana. Toisella jaksolla JBK nousi tasoihin rangaistuspotkusta, mutta kolme pistettä JJK:lle varmisti lisäajalla osunut M. Manninen.

Viiime kauden kohtaamisissa ei maaleilla juhlittu

Kahden viime kauden paikalliskamppailuissa JJK tai FC Vaajakoski eivät ole onnistuneet voittamaan vieraskentällä kumpainenkaan. Kesällä 2020 kettunippu juhli voittoa Harjulla kahdesti ja Vaajakoskella kotijoukkue nousi kirillään voittoon kahden maalin takaa.

Viimevuotiset yhteenotot eivät nousseet edelliskesän kaltaisiksi spektaakkeleiksi, sillä kahdessa keskinäisessä ottelussa nähtiin vain yksi maali. Elokuun lopussa kotinurmellaan JJK oli parempi tuloksella 1-0. Maalia saatiin odotella aivan loppuhetkille, kunnes 89. peliminuutilla Ville Kirvesoja laittoi pallon yläkulmaan tyylikkäällä vapaapotkulla. Heti seuraavana viikonloppuna pelattuun kotiderbyynsä FCV paransi huomattavasti, mutta ei onnistunut rikkomaan kuparistaan. Myöskään kettupaidat eivät kyenneet maalintekoon, joten lopputulokseksi jäi ympäripyöreä 0-0.