Yltääkö FC Vaajakoski yllätykseen Atlantiksen isäntänä?

Ke 19.06.2024 klo 18.30 Panda-areena
FC Vaajakoski – Atlantis FC
Liput 15/10€
Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa Hete- & Kotimäki.

Kotijoukkueella on keskiviikkona edessään mitä todennäköisemmin vaativa iltapuhde, kun Vaajakosken viheriölle vastustajaksi saapastelee Ykkösen kärkiporukoihin lukeutuva Atlantis FC Helsingistä. Kohtaaminen on joukkueille toinen tällä kaudella. Sarja-avauksessa huhtikuussa pääkaupungissa isännät osoittautuivat vahvemmiksi lukemin 2-0 (1-0). Otteluennakkoon omat ajatuksensa pelaajista mukaan pääsivät kertomaan Lauri Suutarinen, Lennart Voikar ja Joona Rönkä.

Viime kierroksilla lupaavia otteita

Pohjilta ylemmäksi pyrkivä FC Vaajakoski vaeltaa tällä hetkellä seitsemän ottelun mittaisessa tappioputkessa. Viime kierroksilla peliesitykset ovat kuitenkin herättäneet toiveita paremmasta, vaikka pistepussi ei niissä ole karttunutkaan. Viidessä edellisessä ottelussa punavalkoisilta on nähty kuitenkin neljä kauden parasta suoritusta, joista pisteitäkin olisi ollut saavutettavissa. Toki mukaan mahtuu myös murheellinen Kuopion vierailu, joka päättyi KuPS Akatemian murskavoittoon 5-1 (3-1). Muut neljä kamppailua ovat kaikki päättyneet FCV:n osalta niukkaan maalin tappioon.

Vaajakoskelaiset ovat kyenneet parantamaan erityisesti pelien avausjaksoja, jotka tuottivat alkukaudesta suuria haasteita. Nyt joukkue on ollut niissä jopa kuskin paikalla, mutta vastustajat ovat lopulta olleet hieman parempia ja kirineet voittoon. Pelissä on ollut kuitenkin havaittavissa selkeitä kehittymisen merkkejä ja joukkue on pystynyt noudattamaan omaa pelisuunnitelmaansa alkukautta kurinalaisemmin. Helpohkoja maaleja on silti uponnut omiin edelleen liikaa.

Tällä hetkellä FC Vaajakoski pitää Ykkösessä perää, sillä kymmenen pelattua ottelua ovat tuottaneet vain kolme pistettä. Panda-areenan nurmella joukkue on päässyt esiintymään kahdesti. Nämä ottelut ovat päättyneet vieraiden voitonjuhliin, kun EPS haki pisteet matkaansa tuloksella 0-1 (0-1) ja JJK oli Jyväskylän paikallisderbyssä etevämpi luvuin 1-2 (0-0). Ykkösen ainoan voittonsa FCV on ottanut kotonaan PKKU:ta vastaan, mutta tämä tapahtui Viitaniemen kentällä huhtikuun lopussa.

Edellisen ottelunsa FC Vaajakoski otteli Porissa viime viikon torstaina FC Jazzin vieraana. Joukkueiden historian ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen päättyi isännille 3-2 (1-2). Vauhdikkaassa kamppailussa maalipaikkoja oli tarjolla runsaasti molemmille. Avauspuoliskon jälkeen FCV:llä oli hallussaan riemastuttava johto, kun Benjamin Simsek onnistui pilkulta ja loukkaantumisesta toipunut Matti Liimatainen pääsi avaamaan maalihanansa Ykkösessä. Loppua kohden vierailta alkoi kuitenkin loppua polttoaine ja Jazz teki voittomaalin harmittavasti lisäajalla melkoisten pomppujen jälkeen.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Jazz – FC Vaajakoski

Lauri Suutarinen, Lennart Voikar ja Joona Rönkä – ”Helpot maalit omiin on saatava pois”

Toista kauttaan FCV:n nutussa pelaava Lauri Suutarinen valittiin hiljattain U17-minihuuhkajien ryhmään Latvian Riiassa kesäkuun viimeisenä viikkona pelattavaan Baltic Cupiin, jossa sinivalkoiset kohtaavat isäntämaan lisäksi Viron ja Liettuan. Aiemmin Jyväskylän Nousun ja Komeettojen kasvatti on saanut pukea ylleen U15-maajoukkueen peliasun viisi kertaa.

”On aina suuri kunnia edustaa omaa maata ja lähden hyvillä mielin pelaamaan ja tavoittelemaan turnauksen voittoa.” – Lauri Suutarinen

Torstaina 28 vuotta täyttävä Lennart Voikar lukeutuu FC Vaajakosken kokeneimpaan kaartiin. Keskuspuolustajalle on merkattu joukkueensa suurimmat peliminuutit tällä kaudella. Vaparispesialisti pelaa Suutarisen tavoin toista kesäänsä punaisten väreissä.

”Alkukausi on ollut sekä tuloksien että peliesitysten puolesta pettymys. Ei olla yksilö- eikä joukkuetasolla päästy vaaditulle tasolle ja se sitten näkyy sarjataulukossa, kun Ykkösessä on laadukkaita joukkueita vastassa. Mutta positiivisia merkkejä on ollut parissa viimeisessä ottelussa, jospa se kurssi kääntyisi.” – Lennart Voikar

Vuonna 2005 syntynyt Joona Rönkä liittyi punapaitojen mukaan lähes tarkalleen kaksi vuotta sitten JJK:n B-junioreista. Laitapuolustajan paikalla parhaiten viihtyvällä nuorukaisella on allaan loukkaantuminen ja kauden ensimmäiset peliminuutit hän sai alleen vasta Jyväskylän paikallisderbyssä pari viikkoa takaperin.

”Toinen pidempi loukkaantuminen vuoden sisään takana, tottakai pelikentälle palaaminen on aina hieno juttu. Kuntoutus sujui hyvin ja fyysisesti kroppa oli valmis peleihin, joten peleihin palaaminen on ollut helppoa.

Joukkueelle kausi on ollut todella haastava tähän mennessä. Tiedän, että pystymme pelaamaan laadukasta ja voittavaa jalkapalloa. Vaikka alkukausi oli vaikea, on meillä ollut paljon hyvääkin peleissä. Nyt pitää vain hioa peli yhteen ja voittoja rupeaa varmasti napsumaan.” – Joona Rönkä

Punapaitojen peliesitykset ovat viime kierroksilla olleet jo lupauksia antavia ja pelissä on ollut havaittavissa selkeitä parantumisen merkkejä. Mitä pitää vielä petrata, että niukat tappiot kääntyvät jatkossa tasapeleiksi ja voitoiksi?

”Ollaan päästetty liikaa maaleja, mutta olemme mielestäni saaneet puolustamista paremmaksi kauden mittaan. Sanoisin että muutama puolustuksellinen asiaa tulee laittaa kuntoon, niin hyvä tulee.” – Rönkä

”Maaleja päästetään luvattoman helposti, varsinkin sellaisia jotka voisivat olla vältettävissä paremmalla puolustamisella. Oma maali jos saadaan pidettyä puhtaana, on helpompi napata pisteitä peleistä.” – Voikar

”Ollaan oltu peleissä hyvin mukana, mutta ollaan päästetty liikaa helppoja maaleja. Helpot virheet pois ja omista paikoista sisään, niin varmasti alkaa pisteitä tulemaan.” – Suutarinen

Fyysinen Atlantis FC käy taistelua jopa sarjan voitosta

Helsinkiläiset ovat pelanneet Ykkösessä 11 ottelua eli yhden FC Vaajakoskea enemmän. Joukkueella on seitsemän voiton, kolmen tasapelin ja yhden häviön myötä koossa 24 pistettä. Sijoitus sarjassa on toinen, mutta piikkipaikalla HJK Klubi 04 on tasapisteissä. Atlantiksen pelaamat ottelut ovat olleet varsin vähämaalisia. Tehtyjä maaleja joukkueella on 17 ja päästettyjä kuusi.

Viime aikoina joukkueen tuloskunto on ollut hivenen hakusessa, sillä viiden viimeisimmän Ykkösen ottelun saldo on 2-2-1. Kesäkuun alkajaisiksi Atlantis kärsi yllättäen kauden avaustappionsa PK Keski-Uusimaan vieraana 1-0 (0-0). Suomen Cupissa tie nousi pystyyn viikonvaihteessa viidennellä kierroksella, kun Santeri Suutarin edustama Kakkosta pelaava Vantaan Jalkapalloseura eteni jatkoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Atlantiksen paras maalintekijä Ykkösessä on viisi täysosumaa nakannut brasiliainen keskushyökkääjä Jean Souza De Almeida. Peliaikaa eniten on kertynyt maalivahti Besart Mustafalle ja toppari Julius Salolle, joille molemmille on kirjattu täydet peliminuutit joukkueen jokaisessa sarjaottelussa.

Millaisin miettein kotijoukkueen pelaajat lähtevät keskiviikkona haastamaan vahvaa vierastaan?

”Atlantis tulee varmasti kovaa päälle. Heillä on laadukas joukkue ja meidän pitää olla hereillä ensimmäisestä minuutista viimeiseen. Jatketaan samalla tavalla maalipaikkojen luomista kuin Porissa, niin varmasti saadaan tehtyä maaleja ja voitettua peli.” – Suutarinen

”Atlantiksella on todella taitavia yksilöitä, jotka lähtevät nopeasti hyökkäyksiin, kun pallon saavat. Pyritään minimoimaan Atlantiksen tilanteenvaihtomahdollisuudet ehkä hieman puolustavammalla lähestymistavalla peliin ja isketään kliinisesti omista tilanteista tarvittavat maalit.” – Voikar

”Atlantis on hyvä joukkue, jossa on ihan näppäriä jätkiä. Uskon kuitenkin, että jos hoidamme puolustuspään kunnialla ja pelaamme joukkueena jäävät kolme pistettä Vaajakoskelle.” – Rönkä

Sarja-avauksessa helsinkiläiset jättivät FCV:n nollille

Keskiviikkona kauden toisen keskinäisen pelinsä pelaavat joukkueet kohtasivat toisensa jo Ykkösen avauskierroksella. Ennen huhtikuun puoliväliä Pihlajamäessä kamppailtu ottelu loppui kotijoukkueen kahden maalin voittoon.

Fyysisyytensä tuloksena kotijoukkue sai pallonriistoja ja tilanteenvaihtoja, jotka ratkaisivat ottelun. Johto-osuman ja samalla voittomaaliksi jääneen maalin laukoi Charles Katashira vajaan 20 minuutin aikoihin. Ennen päätöskymppiä Atlantikselta Brian Mansaray kasvatti isäntien johdon kahden maalin suuruiseksi ja numerot 2-0 jäivät myös lopputulokseksi. FC Vaajakoskellakin oli omat tilaisuutensa, mutta ne eivät tuoneet tulosta.

FCV TV:n kooste ottelusta Atlantis FC – FC Vaajakoski

Vaajakosken nurmella Atlantis on nähty kertaalleen Kakkosen kaudella 2015. Tuolloin päädyttiin tasatulokseen 1-1 (1-0). Kotijoukkueen johtomaalista vastasi legendaarinen Babatunde Wusu.

Tulevan keskiviikon kohtaamisesta FC Vaajakosken vahvuudesta sivussa ovat näillä näkymin ainakin Joona Poltto, Kaarlo Rintamäki, Viljami Suihkonen ja Antti Voutilainen. Porin vierailulla huoltajan hommia hoitaneen Juuso Sarkkisen pelaaminen on vielä epävarmaa.