Ykkösliigan kärjessä porskuttava KTP saapuu vieraaksi cupin kamppailuun

Ke 08.05.2024 klo 18.30 Viitaniemi
FC Vaajakoski – KTP
Liput 15/12€
Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa O. Hetemäki & T. Kotimäki

Suomen Cupin avauksensa vuosikausien tauon jälkeen kolme viikkoa sitten voittanut FC Vaajakoski kohtaa keskiviikkona kotipelissään yhtä sarjapykälää ylempänä Ykkösliigassa pelaavan KTP:n. Cupin neljännen kierroksen taisto käydään Viitaniemen montussa, sillä Panda-areenan viheriö odottelee vielä elpymistä pelikuntoon. Ennakossa pelaajista on kommentoimassa tällä kertaa toisen kautensa punavalkoisissa aloittanut Matias Niemelä.

Voiton makuun Ykkösen kotiavauksessa, cupissa MyPa kaatui Myllykoskella

FC Vaajakoski hävisi kaksi ensimmäistä sarjaotteluaan parilla maalilla vieraskentällä, joilla vastassa olivat kärkipäähän povatut Atlantis FC ja KPV. Toissa sunnuntaina Viitaniemen montussa irtosi kuitenkin helpottava kotivoitto PKKU:ta vastaan. Kamppailu oli päävalmentaja Antti Neuvosen sanoin melkoista hurlumheitä, mutta päättyi lopulta onneksi kotijoukkueen voitonjuhliin lukemin 4-3 (1-2).

Avausjaksolla FCV:n voiton haaveet pystyssä piti pariin mahtitorjuntaan yltänyt maalivahti Vilho Tuokkola. Jälkimmäisellä puolikkaalla isäntien rynnistystyksen kapellimestarina toimi Matias Sydänmaa, joka alusti pelissä kaikki kotijoukkueen neljä osumaa. Vierailijaa tehokkaammin nopeat hyökkäyksensä hyödyntänyt kotijoukkue osui kakkosjaksolla kolmesti. Loukkaantumiskierteensä selättänyt Joel Pasanen vastasi isäntien kahdesta täysosumasta ja lisäksi Benjamin Simsek ja Genc Kovaqi hankkivat ensimmäiset merkintänsä maalisarakkeeseensa FC Vaajakosken paidassa virallisissa peleissä.

FC Vaajakoski oli pitkän tauon jälkeen voitokas myös Suomen Cupissa, kun MyPa kaatui Myllykoskella 1-2 (1-1) huhtikuun puolivälissä. Kotijoukkue aloitti vahvasti ja tarjosi pienoista shokkihoitoa jo vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen tekemällä avausmaalin rangaistuspotkusta. Hallinta siirtyi kamppailun kuluessa vieraille, mutta tila oli tiukassa isäntien blokkipuolustusta vastaan. FCV malttoi kuitenkin mielensä ja iski jatkopaikkaan vaadittavat osumat pelin saatossa. Tasoitus oli tarjolla avausjakson lopussa kulmurista, jonka kapteeni Juuso Sarkkinen kävi pukkaamassa sisään. Reilun tunnin kohdalla Paulus Mehtonen viimeisteli voitto-osuman lähietäisyydeltä.

FCV TV:n kooste Suomen Cupin ottelusta MyPa – FC Vaajakoski

Punapaidoilla on ollut alkukaudesta haasteita varsinkin puolustuspelaamisensa kanssa. Joukkueen alakerta on kärsinyt loukkaantumisista ja omissa verkko onkin soinut turhan tiuhaan tahtiin. Erityisesti otteluiden ensimmäiset kolmevarttiset ovat olleet vaajakoskelaisille vaikeita, mutta toisella jaksolla peli on parantunut silmiinpistävästi. Nyt joukkueella on ollut puolitoista viikkoa aikaa huilata ja punoa juoniaan kohti härkäviikkoja, sillä seuraavaksi edessä on 23 päivän sisällä peräti kuuden ottelun rupeama.

Keskiviikon ottelusta FC Vaajakoskelta ovat loukkaantumishuolien vuoksi sivussa Antti Voutilainen, Joona Rönkä, Veikko Janhunen, Viljami Suihkonen, Matti Liimatainen ja Niilo Pirttinen. Heistä kuitenkin Liimatainen ja Pirttinen ovat lähellä pelikuntoa. Voutilainen, Rönkä ja Janhunen ovat myös aloittaneet jo treenaamisen, mutta pelikuntoon pääsemiseen menee vielä hetki. Genc Kovaqi joutuu jättämään ottelun väliin pelikiellon vuoksi otettuaan edellisessä cupin kamppailussa kaksi varoitusta vaihtopenkiltä käsin. Kaarlo Rintamäki puuttuu kokoonpanosta puolestaan armeijakiireiden vuoksi.

Mitä pohtii keskikentän Matias Niemelä ottelun alla?

Talvella 22 vuotta täyttänyt Niemelä liittyi FC Vaajakosken remmiin mukaan Kakkosen kaudelle 2023 ja sai heti runsaasti vastuuta. Sitä aiemmin hän oli edustanut koko uransa Jyväskylän Komeettoja. Hyökkäyspelin virtuoosi on parhaimmillaan pelin luomisessa ja yleensäkin pallollisessa pelaamisessa. Tänä keväänä peliminuutteja kolmessa Ykkösen ottelussa on kertynyt jo yli 200. Kuinka pelaajan pelaajan valmistautuminen kauteen sujui?

”Oma talvikausi oli vähän rikkonainen lähinnä muuttuneiden työkuvioiden takia, mutta olen tyytyväinen joukkueen suorituksiin harjoituskauden peleissä.” – Matias Niemelä

Entä mitä keskikenttäpelaaja tuumii joukkueensa kauden ensimmäisistä virallisista otteluista, joista kaksi on päättynyt voittoon ja kaksi tappioon?

Alkukausi on ollut osittain vähän hakemista pelillisesti. Osittain sitä selittää muuttunut pelaajisto, kun tärkeitä pelaajia lähti viime kauden loputtua ja muutama viime kauden runkopelaajista on edelleen loukkaantumisten takia sivussa. Ensimmäinen kotivoitto oli kuitenkin näyte siitä miten hyvää futista osataan pelata hyökkäyssuuntaan. Kun saadaan koko joukkueen yhteinen puolustuspeli kuntoon, niin olen varma, että sarjasijoituskin alkaa näyttämään pelien kuluessa tavoitteen mukaiselta.” – Niemelä

Keskiviikoksi vastustajaksi saadaan joukkue sarjapykälää ylempää. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

Odotan Kotkasta nälkäistä porukkaa, joka haluaa näyttää meille korkeammalla sarjatasolla pelaavana kaapin paikan. Mahtavaa saada tälläinen matsi Jyväskylään. Kentälle lähdetään ennen kaikkea nauttimaan ja pelaamaan laadukasta vastustajaa vastaan ennakkoluulottomasti ja rohkeasti.” – Niemelä

KTP mättää maaleja liukuhihnalta – kuinka FC Vaajakoski selviää vieraiden hyökkäystehokkuudesta?

KTP on uusi tuttavuus FC Vaajakoskelle. Seuran nimi juontaa juurensa Kotkan Työväen Palloilijoista ja se on välillä käyttänyt nimenään myös vokaalihirviötä KooTeePee. Seura on yltänyt Suomen mestaruuteen kaksi kertaa 1950-luvun alussa. Suomen Cupin voittopokaalia se on päässyt kohottamaan neljään otteeseen, joista viimeisin tapahtui vuonna 1980.

Edellisen kymmenen vuoden aikana KTP on käväissyt Veikkausliigassa kolmeen eri otteeseen, mutta joka kerralla visiitti on jäänyt yhden kauden mittaiseksi. Korkeimmalla sarjatasolla joukkue nähtiin viimeksi viime kesänä. Vaisu kausi päättyi kuitenkin jumbosijaan ja putoamiseen, vaikka organisaatio palkkasi elokuun lopussa valmentajakseen kokeneen Juha Malisen.

Kuluvan kauden kotkalaiset ovat avanneet väkevästi. Alkukaudella ailahtelevasti esiintynyt FCV-puolustus saakin keskiviikkona vastaansa ison haasteen. Sarjaporrasta ylempänä pelaava KTP omaa hyökkäysvoimaa todella leveältä rintamalta ja joukkueelta löytyy iso nippu maalintekoon kykeneviä pelaajia. Tätä todistaa myös vihreävalkoisten raitapaitojen alkukauden maalimäärät, sillä ryhmä on kuudessa virallisessa ottelussaan kyennyt paukuttamaan lähes uskomattomat 37 täysosumaa.

Suomen Cupin kolmannelta kierrokselta kotkalaisnippu eteni eteenpäin kaatamalla Simpeleen Urheilijat vieraissa peräti 0-21, joka osittain selittää joukkueen huikeaa maalisaldoa. Ykkösliigassa KTP on voittanut viidestä ottelustaan neljä ja pitää hallussaan piikkipaikkaa. Sarjapeleissäkin kotkalaisten ruuti on ollut kuivaa, sillä sarjan ykkössijalla huidellaan menemään maalierolla 16-3.

Joukkueen ykköspyssynä on kunnostautunut Enoch Banza, joka johtaa viidellä täysosumallaan Ykkösliigan maalipörssiä. Viimeistelykunto ei ole ollut yllätys, sillä pelaaja takoi viime kaudella kymmenen maalia toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Järvenpään Palloseurassa ja on kyennyt aiemmin maalintekoon jokuseen otteeseen myös Veikkausliigassa.

Tunnetuimpia nimiä suurelle yleisölle KTP-ryhmästä ovat kenties Mikko Sumusalo, Tabi Manga ja Joni Mäkelä. Laitapakkina viihtyvällä Sumusalolla on tilillään kuusi Veikkausliigan kultaista mitalia HJK:sta ja hänet on nähty myös Suomen maajoukkueessa. Kamerunilaistoppari Manga oli johtavia pelaajia Kuopion Palloseurassa kaudella 2019, jona savolaiset ylsivät mestaruuteen. Mäkelälläkin on runsas kokemus Veikkausliigapeleistä.