Vuorossa kauden toinen vierailu Kuopioon

KuFu98 – FC Vaajakoski su 25.10.2020 klo 14.00 Kuopion keskuskenttä
Suora lähetys Ruutu+ -palvelussa

Vähiin käy ennen kuin loppuu – tämäkin kausi lähestyy vääjäämättä päätöstään. Kotiottelunsa FC Vaajakoski on jo pelannut, mutta ohjelmaan sisältyy vielä kaksi reissupeliä. Näistä ensimmäinen on luvassa sunnuntaina Kuopioon, jossa punaiset hakevat vuoden toista vierasvoittoaan. Samaan paikallislohkoon kuuluneet joukkueet ovat aiemmin kaudella ottaneet yhteen kahdesti ja molemmilla kerroilla on päädytty pistejakoon. Nyt onkin siis jaossa keskinäisten kohtaamisten valtikka kuluvan kauden osalta.

Alla kaksi voittoa kotinurmella

FCV onnistui voittamaan kauden yhdeksästä kotipelistään viisi häviten kolme kertaa. Ainoan tasapelin joukkue on pelannut Vaajakosken stadionilla juurikin KuFua vastaan. Kahdessa edellisessä pelissään FCV on kasvattanut pistesaalistaan täydellä kuudella pinnalla, sillä Savonmäen kupeesta tyhjin käsin ovat saaneet poistua sekä OLS että GBK. Sijoitus C-lohkossa on tällä hetkellä seitsemäs, kun pisteitä on kerättynä 21.

Viime viikonloppuna punapaidat jättivät jäähyväiset kotiyleisölleen kuluvan kauden osalta voitokkaissa tunnelmissa, vaikka joukkueen riveistä sivussa oli kahdeksan kenttäpelaajaa. Avaava puolikas GBK:ta vastaan oli erittäin tarkkaa pelaamista ja päättyikin maalittomiin taukolukemiin. Kumpikin osapuoli onnistui rikkomaan vastustajan pelinrakentelua tehokkaasti, eikä todellisia maalipaikkoja liiemmin ollut tarjolla.

Kakkosjaksolla alkoi kuitenkin tapahtua. Heti vajaan kahden minuutin jälkeen FCV:n nopeasti järjestelemä vastahyökkäys tuotti tulosta Toni Koskisen tarjoilun tavoittaessa Matias Sarlinin, joka pääsi puskemaan lähietäisyydeltä kauden seitsemännen täysosumansa. Vauhdikkaasti päästä päähän aaltoillut peli tarjoili tilanteita molemmille ja seuraavaksi oli vierailijoiden vuoro juhlia tasoitusta. GBK:n boksissa voittaman pääpallotilanteen päätteeksi U16-maajoukkueryhmään kuuluva Jani Mäenpää pääsi laittamaan luukulta pallon sisälle. Voittomaali nähtiin isäntien toimesta 69. minuutilla. Keskikentältä Saku Leppänen nosti pelivälineen taitavasti linjan taakse, jossa karkuun juossut Valtteri Lohi hoiteli tilanteen loppuun maalimerkinnän arvoisesti. Kokkolalaisille tarjoutui loppua kohti pari tasoitusmahdollisuutta, mutta niissä viimeisenä lukkona hääri FCV-torjuja Ville Viljala. Lopussa vierasjoukkueen tavoitellessa riskillä tasoitusta punaiset iskivät vielä kerran. GBK:n maalivahti Olli Nylund oli tukemassa hyökkäystä, kun Valtteri Lohi haali pallon haltuunsa ja karkasi maalintekoon. Voittolukemat 3-1 Lohi sijoitti varmasti puolesta kentästä vastustajan tyhjään maaliin.

Kotiottelut päätettiin voitonjuhliin. La 17.10.2020 FC Vaajakoski – GBK 3-1 (0-0)

FCV tavoittelee toista vierasvoittoaan

Vaajakoskelaisten vierasohjelma on ollut hyvinkin haasteellinen matkapelien suuntauduttua pitkälti kärkijoukkueiden kotiluoliin. Ainoan vierasvoittonsa punapaidat ovat hakeneet juhannuksen alla Vaasasta hännillä olevan Kiiston jäädessä jalkoihin selkein 0-3 numeroin. Vaikka FCV on voittanutkin kaksi edellistä kamppailuaan kotikentällä, ovat esitykset jättäneet vielä toivomisen varaa pallollisen tekemisen osalta. Sunnuntaina vastaan asettuva KuFu98:n nuori ryhmä on vahvimmillaan juurikin pallon kanssa, joten punanuttuistenkin on syytä kiinnittää huomiota kyseiselle osa-alueelle.

Lari Liukkonen on heti tulokaskaudellaan aikuisten peleissä kantanut isoa roolia vaajakoskelaisten keskikentällä näyttäytyen aloituskokoonpanossa 13 kertaa. Vuonna 2002 syntynyt pelaaja on pohjustanut punapaitojen osumia sekä täsmällisillä avauksillaan että tarkoilla kulmapotkuillaan. Uran ensimmäisen maalinsa Kakkosessa keskikenttäpelaaja iski sisään pari kierrosta sitten Oulun Luistinseuraa vastaan. Sunnuntaista KuFu-koitosta Liukkonen lähestyy luottavaisin mielin.

”Hyvillä fiiliksillä lähdetään KuFua kaatamaan, kun nyt saatiin taas voitto viime matsista ja saatiin siitä taas boostia ja itseluottamusta tekemiseen. KuFua vastaan on ollut tiukkoja matseja molemmat, mutta ei olla saatu voittoja niistä vielä. Nyt varmasti kaikilla kova motivaatio saada pisteet himaan.” – Lari Liukkonen

Maalivahti Ville Viljala on perinteiseen tapaan lukeutunut FCV:n luottopelaajiin ja torjunut kaikki pelit alusta loppuun saakka joukkueen luukulla. Loppumetreillä olevaa kautta ja viikonlopun ottelua joukkueen ykköstorjuja pohdiskelee näin.

”Kausi ollut tuloksellisesti iso pettymys, pelitapaan on tehty viime vuosiin verrattuna aika isojakin muutoksia ja se varmasti repaleiseen pre-seasoniin yhdistettynä on näkynyt. Joukkueen peli on kuitenkin kehittynyt kauden aikana ja kauden vikat pari peliä ovat hyviä saumoja kehittää sitä lisää jo ensi kauttakin ajatellen.” – Ville Viljala

”KuFusta avausvoittoa tälle kaudelle päästään hakemaan hyvistä lähtökohdista, koska pelillä ei juurikaan sarjataulukon kannalta suurta panosta ole. Se on taas yksi hyvä paikka viedä omaa pelaamista eteenpäin laadukasta vastustajaa vastaan.” – Viljala

Vastassa junioripitoinen kuopiolaisjoukkue

KuFu98:n kokoonpano ei sunnuntain koitoksessa tule olemaan yhtä nimekäs, mitä se oli kahdessa kauden ensimmäisessä väännössä FC Vaajakoskea vastaan. Siirtorajan sulkeuduttua syyskuussa muutama kokeneempi pelaaja on siirtynyt edustamaan Kuopion Palloseuraa Veikkausliigaan, eivätkä voi enää edustaa kuopiolaisten Kakkosen farmiryhmää. Esimerkiksi FCV:tä aiemmin kaudella kolmella osumallaan kurittanut portugalilainen Bruno Rodrigues ei ole enää KuFun käytettävissä, mikä helpottaa punapaitojen urakkaa merkittävästi aiempiin kohtaamisiin verrattuna.

Keltamustissa väreissä pelaavat kuopiolaiset ovat sarjassa 23 pisteellä viidentenä, eli vain pari pinnaa FCV:n edellä. Siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeen savolaisryhmittymä on onnistunut hakemaan voiton Kokkolasta, mutta on hävinnyt kolme muuta peliään kärkijoukkueita vastaan. Kotikamppailuiden saldo KuFu98:n kohdalla näyttää neljää voittoa, kahta tappiota ja vaajakoskelaisia vastaan oteltua tasatulosta. Savolaiset ovat takoneet kauden mittaan julmat 31 maalia, mutta saman verran verkko on soinut myös omissa.

Viime peleissä kuopiolaisten onnistujiin on lukeutunut keskikentän pohjalla operoiva Tomas Länsivuori. Nopeutta pelaajan geeniperimässä pitäisi riittää, sillä isä Sami on pinkaissut itsensä Kalevan Kisoissa satasen Suomen mestariksi 1990-luvun alussa kahteen otteeseen.

Muista aikuisikäisistä laitapelaaja Taneli Heiskanen on nykyryhmän paras maalintekijä neljällä osumallaan ja on vastannut pitkälti myös KuFu98:n kulmapotkutarjoilusta. Kolmas kokeneempi pelimies kuopiolaisten nipusta löytyy Myan Dootin muodossa. Hyökkääjä käväisi viime kaudella Iisalmessa PK-37:n paidassa, mutta palasi jälleen Kuopioon täksi vuodeksi. Sunnuntaina kotijoukkueelta sivussa lienee ainakin loukkaantumisesta kärsivä puolustaja Taneli Hämäläinen.

Edellisessä ottelussaan viime sunnuntaina Kuopion keskuskentän iltavalaistuksessa KuFu98 taipui lohkon voittoa Joensuun JIPPOn kanssa tavoittelevalle JS Herculekselle 0- 2 (0-1). Keltamustalla kotijoukkueella oli ottelussa omat hetkensä ja pallonhallintavaiheensa, mutta oululaisten veräjänvartija Aleksanteri Patronen ei ollut tällä kertaa yllätettävissä. Myös KuFu98:n torjuja Valtteri Molari suoritti kahdesta takaiskusta huolimatta varsin onnistuneen iltapuhteen ja oli ykkösonnistujia kotijoukkueelta.

2-2 tulokset kesän keskinäisissä – FCV:n tehopelaajana Masa Malen

KuFu98 ja FC Vaajakoski kohtasivat Kuopiossa elokuun alkupuolella. Kotijoukkue hallitsi palloa, mutta maalipaikat menivät fyysisesti valmiimpien punapaitojen nimiin usean läpihyökkäyksen ansiosta. Ensimmäisen nelivitosen ainoasta osumasta vastasi Saku Leppänen, jonka vapaaseen tekopaikkaan taituroivat Niko Lohi ja Aleksi Kaakinen. Tasoituksen kuopiolaisille laukoi Bruno Rodrigues 70 minuutin jälkeen. Kymmenisen minuuttia tästä FCV siirtyi jälleen kuskin paikalle, kun keskuspuolustaja Masa Malen osui päällään Liukkosen kulmapotkusta. Heti perään nähtiin erikoistilannemaali kuitenkin toiseen päätyyn KuFu-toppari Elias Salmisen täräyttessä kulmasta ottelun loppulukemat.

Kuopiossa kauden ensimmäinen tasapeli. Su 9.8.2020 KuFu98 – FC Vaajakoski 2-2 (0-1)

Myöskään kuukautta myöhemmin Vaajakoskella joukkueet eivät onnistuneet saamaan selvyyttä keskinäisestä paremmuudestaan. Tasaisessa ja hetkittäin kovaotteiseksikin äityneessä Järvi-Suomen paikallisderbyssä maalihanat aukesivat reilun vartin aikaan vieraiden Rodriguesin laukauksella. Tasoihin vaajakoskelaiset avausjaksolla toi Peetu Lintinen, joka sivalsi vapaapotkun vasempaan alanurkaan ohi hieman väärin sijoittuneen maalivahti Hemmo Riihimäen. Isäntien 2-1 -johtomaali pian tauon jälkeen rakentui Kimmo Huismanin kulmurista, josta kapteeni Santtu Laaksosen ja Malenin toimesta pallo hoideltiin verkon perille. Vaajakoski ei kuitenkaan ehtinyt nauttia johdosta pitkään, kun KuPS:n akatemiaryhmän tähtihyökkääjä Rodrigues pelattiin karkumatkalle, jonka päätteeksi portugalilainen kuittasi tilanteen tasalukemiin. Johdon menettäminen useampaan kertaan KuFu98:lle on varmasti jättänyt jotain hampaankoloon FC Vaajakoskelle, joten sunnuntaina Kuopiossa punaiset tulevat janoamaan kovasti täyttä pistepottia.

Tasan pelattiin myös Vaajakoskella. La 12.9.2020 FC Vaajakoski – KuFu98 2-2 (1-1)