Voittoputkessa purjehtiva FC Vaajakoski kohtaa vieraissa valmentajaa vaihtaneen JS Herculeksen

La 19.8.2023 klo 14.00 Castren TN
JS Hercules – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Tero Laitinen

FC Vaajakoski pelaa lauantai-iltapäivällä Castrenin kentällä Oulussa JS Herculesta vastaan, jonka kausi tähän saakka on ollut todella haastava. Vierasjoukkue sen sijaan seilaa vahvassa myötätuulessa ja on kuuden edellisen ottelun otannalla Kakkosen C-lohkon kuntopuntarin ykkönen. Lauantaiset kilpakumppanit löytyvät sarjataulukon eri päistä ja silmiinpistävää on myös joukkueiden päästettyjen maalien määrä. Osumia FC Vaajakosken verkkoon on syntynyt vain yhdeksän ja JS Herculeksen päähän nelinkertaisesti.

Kuudesta edellisestä ottelustaan FCV on poistunut kentältä voittajana viidesti

Kakkosen C-lohkon kahta ensimmäistä sijaa miehittävät 14 pelikierroksen jälkeen Veikkausliigajoukkueiden reservit OLS ja KuPS Akatemia. Seuraavana kolmannella paikalla on FC Vaajakoski, jolla on oululaisiin matkaa kolme pistettä ja kuopiolaisjoukkueeseen yhden pinnan verran.

Kuudesta viimeisimmästä kamppailustaan FCV on koonnut kasaan peräti 16 pistettä. Joukkue on tilkinnyt omaa maaliaan läpi kauden kiitettävästi ja viime kierroksilla myös hyökkäyssuunnan pelaamisessa on nähty todellisia heräämisen merkkejä. Erityisesti vaaralliset erikoistilanteet ovat olleet punaisten tavaramerkki.

Viime viikon aikana joukkue esiintyi kahdesti kotonaan Panda Areenalla, missä jalkoihin jäivät GBK murskalukemin 5-1 ja Närpes Kraft niukemmin tuloksella 1-0. Kokkolalaisten verkkoon FC Vaajakoski teki kovaa jälkeä, mutta närpiöläisten bussipuolustusta oli vaikeampi avata. Toisen jakson alkajaisiksi Matti Liimatainen naulasi kuitenkin paluupallosta voiton tuottaneen osuman, joka oli pelaajalle ensimmäinen Kakkosessa. Esityöstä vastasivat vahvalla karvauksellaan Matias Sarlin ja sen jälkeen laukomaan päässyt Jimi Saarikko.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – Närpes Kraft

Oulun reissulta FC Vaajakoskelta puuttuvat varmasti loukkaantuneiden kirjoissa olevat Benno Hanslian, Jaakko Björn ja Rasmus Häkkinen sekä armeijassa kiinni oleva Matias Sydänmaa. Härkäviikostaan joukkue selvisi suhteellisen ehjin nahoin. Ainoa harmittava takaisku oli Hanslianin loukkaantuminen viime lauantaina, mutta ainakaan alustavien tietojen mukaan vamma ei tule olemaan kovin pitkäaikainen. Sairastuvalta on myös positiivisia uutisia, sillä muutaman pelin huilannut Antti Voutilainen on kuntoutunut ja on mukana jälleen lauantaina.

Pelaajien ajatuksia FC Vaajakosken kovasta vireestä

Joukkueesta kommentoimaan tavoitettiin tällä kertaa punaisten ryhmän nuorimpiin pelaajiin lukeutuvat Lauri Suutarinen ja Joona Rönkä. Ensimmäistä kauttaan Vaajakoskella pelaava vasta 15-vuotias Suutarinen on Jyväskylän Nousun ja Komeettojen kasvatti, jonka kyvyt on huomattu myös valtakunnallisella tasolla. Pelejä onkin kertynyt alle jo sinivalkoisten U15-maajoukkueen paidassa. Miltä ensimmäinen kausi aikuisten sarjoissa on tuntunut?

On ollut mukava olla osana joukkuetta ja minut otettu hyvin mukaan ja vauhti harjoituksissa ja peleissä on ollut odotetun kovaa. Suurimpia eroja verrattuna juniorisarjoihin on, että peli on fyysisempää, joutuu juoksemaan enemmän ja tilanteisiin pitää reagoida nopeammin.” – Lauri Suutarinen

18-vuotias Joona Rönkä otti ensikosketuksensa palloon seuratasolla hänen isänsä valmentamassa Pirunkorven Pallossa, josta tie johti JJK:n junioreihin. Pääasiassa laitapuolustajana esiintynyt nuorukainen liittyi FC Vaajakosken vahvuuteen kesken viime kesän kettupaitojen B-junioreista. Kuinka hän arvioi joukkueensa tämäkautista tiivistä puolustustyöskentelyä?

Vähäisiin maaleihin on syynä hyvät yksilöt puolustuslinjassa ja heidän yhteinen tiivis puolustus. Antto (Mikkonen) on ollut myös isossa roolissa, on helppo pelata, kun luottaa omaan veskariin.” – Joona Rönkä

Mitkä ovat pelaajien mielestä suurimmat syyt FC Vaajakosken vahvaan vireeseen, joka on tuottanut pisteitä nyt liukuhihnalta?

Viime peleissä viimeistely ollut kliinistä ja erikoistilanteissa ollaan oltu hyviä. Mielestäni joukkueen itseluottamus on parantunut, joka heijastuu suoraan tulostaululle.” – Rönkä

Kaikki ovat laittaneet itsensä likoon ja tehneet kovasti hommia niin treeneissä kuin peleissä. Myös yhteispeli on ollut hyvää.” – Suutarinen

Keskikentälle uutta nuorta energiaa

FC Vaajakoski on solminut lainasopimukset kahden lupaavan keskikenttäpelaajan kanssa, jotka liittyvät punaisten mukaan JJK:sta. Lahjakkaasta kaksikosta Veikko Janhunen on syntynyt 2004 ja Timi Rantamäki vuotta myöhemmin. Lainat ulottuvat kauden loppuun saakka, mutta JJK:lla on halutessaan mahdollisuus kutsua pelaajat takaisin riveihinsä 2.9. asti.

Molemmat uudet pelaajat ovat pelanneet enimmäkseen keskikentän keskellä. ”Veke” on kevyellä askeleella liikkuva keskikenttäpelaaja, joka tykkää mennä luomaan ylivoimatilanteita pallon luokse. Hän pystyy hyvin pitämään pään ylhäällä, kun saa pallon ja näkee erinomaisesti kenttää. Hän on parhaimmillaan nopeatempoisessa ottelussa, missä mennään päästä päähän. Minuutit ovat jääneet vähiin tänä vuonna, joten on luonnollista, että itseluottamus ei ole tällä hetkellä parhaimmillaan. Perusasiat mitä alle 15-vuotiaana ollaan opittu, ovat kuitenkin selkärangassa ja ne ovat hyvällä tasolla.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Debyyttinsä FCV-paidassa Veikko Janhunen suoritti jo viime viikonloppuna, kun hän tuli vaihdosta kentälle ottelun loppuminuuteille Närpesiä vastaan. Tällä kaudella peliaikaa on lisäksi kertynyt parissa JJK:n edustuksen Suomen Cupin pelissä.

Veikko Janhunen

Liityn hyvillä mielin joukkueeseen mukaan. Treeneissä on ollut loistava meininki muutaman viikon ajan, mitä olen ehtinyt jo mukana olemaan.” – Veikko Janhunen

Jalkapalloilijan taipaleella Janhusen ensimmäinen seura oli ylivieskalainen FC YPA. Perheen Keski-Suomeen muuton jälkeen hän edusti ensin Säynätsalon Rientoa ja viimeisimmät kymmenisen kautta ovat kuluneet JJK:n organisaatiossa. Pelaaja oli vuonna 2019 mukana myös U15-maajoukkueen ryhmässä.

Kuinka Janhunen kuvailee itseään pelaajana?

Viihdyn parhaiten keskikentällä pelin ytimessä, joko kutospaikalla tai ylempänä keskikenttänä. Vahvuuksiani ovat syöttäminen ja pelisilmä.” – Janhunen

Timi Rantamäki on aiemmin kesän aikana ollut isossa roolissa JJK:n B-nuorten ryhmässä ja saanut tulikasteensa myös seuran edustuksessa Suomen Cupissa. Ensimmäiset pelivuotensa keskikenttäpelaaja edusti laukaalaista Team LKP:ta, mutta on kantanut kettunuttua yllään tähän saakka kesästä 2018 lähtien.

Timi Rantamäki

Hyvillä mielin liityn joukkueeseen. Kopissa on hyvä ilmapiiri, josta olen pitänyt ja odotan päästä pelaamaan.” – Rantamäki

Millaisen pelaajan FC Vaajakoski on saanut Rantamäestä vahvuuteensa?

Vahvin pelipaikkani on ylempi keskikenttä. Parhaat ominaisuuteni jalkapalloilijana on hyvä vasen jalka ja syöttötaito.” – Rantamäki

Timi on ehdottomasti yksi tämän alueen kiinnostavimmista keskikentän pelaajista. Hän pystyy vaihtamaan rytmiä, upea vasen jalka, vaatimustaso itsellensä sekä pelirohkeus hyvällä tasolla. Hän oli minulle vähän tuntemattomampi pelaaja junnuvuosilta, mutta tän hetken tekeminen on hyvällä tasolla. Uskon että pystymme auttamaan molempia poikia eteenpäin pelaajina ja he tuovat hyvää kilpailua keskikentälle.” – Neuvonen

Auttaako valmentajan vaihdos voitottomaan kierteeseen ajautunutta JS Herculesta?

Kolmella edellisellä kaudella C-lohkon kärkikolmikkoon yltäneelle oululaisjoukkueelle kuluva kausi on ollut tähän saakka iso pettymys. Kahdeksasta viimeisimmästä kamppailusta tilille on kertynyt ainoastaan yksi piste. Alamaissa ollut ryhmä on valahtanut putoamiskamppailuun ja vajonnut sarjataulukossa kymmenennelle tilalle.

JS Herculesta luotsannut Rasmus Jansson ei saanut kurssia käännettyä ja alkuviikosta ruoriin tarttui Aleksi Tanner. Viime vuosina Tanner on vaikuttanut Rovaniemen Palloseurassa, mutta häneltä löytyy myös oululaistaustoja OLS:ssa ja Tervarit junioreissa.

Oululaiset voittivat kauden kolme ensimmäistä kotiotteluaan, mutta sen jälkeen tuloskunto on romahtanut. Herculeksen omassa päässä verkko on heilunut tiukkaan tahtiin ja päästettyjä maaleja joukkueella on loihkossaan selvästi eniten, peräti 36. Ero on hurja vain yhdeksän kertaa antatuneeseen FC Vaajakoskeen verrattuna.

Joukkueen parhaina maalareina ovat kunnostautuneet jo pitkään kaupungin eri seuroja edustaneet Joonas Kurvinen ja Jyri Vääräniemi, joilta kummaltakin löytyy pöytäkirjoista neljä maalimerkintää. Suurimmat peliminuutit Herkun riveissä on kerännyt topparin paikalla viihtyvä Elias Suistio, joka on kempeleläisen Ajaxin ja Tervarit junioreiden kautta tullut JS Herculeksen edustukseen .

Kauden ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa Panda Areenalla FC Vaajakoski ja JS Hercules päätyivät maalittomaan tasapeliin. Monivivahteikkaan kamppailun jälkeen kumpikaan joukkue ei ollut täysin tyytyväinen yhteen pisteeseen, sillä molemmilla oli paikkansa iskeä myös voitto-osuma.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – JS Hercules