Viitaniemessä vastassa sarjanousija

/
Teemu Hyvönen

Su 30.5.2021 klo 18.30 FC Vaajakoski – Närpes Kraft, Viitaniemi | Suora lähetys: Ruutu+
Pääsyliput 10/8€ | Kausikortti 59€
Huom! Käynti otteluun Viitaniementien ja Sepänkadun risteyksessä olevalta parkkipaikalta.
Muista turvaväli ja käytä maskia! Saman seurueen jäsenet voivat istua lähekkäin. Paikalla on käytössä runsaasti lisäkatsomoita.
Lue lisää järjestelyistä

FC Vaajakoski jatkaa kotipelejään evakossa Viitaniemen tekonurmella, jossa punapaidat saavat sunnuntaina vastustajakseen täysin uuden tuttavuuden Pohjanmaalta. Vielä viime kaudella Kolmosessa esiintynyt Närpes Kraft saapuu haastamaan illan isäntäjoukkuetta. Vaikka kohtaaminen on joukkueiden välillä laatuaan ensimmäinen, löytyy vierailta pitkä historia Kakkosen peleistä varsin hyvällä menestyksellä. Sarjatason kaikkien aikojen maratontaulukossa Närpiö onkin peräti neljäntenä.

”Sunnuntain matsista otetaan voitto vetämällä ehjä 90 minuuttinen eli pidetään taso ja tempo korkealla koko pelin ajan.” – Aleksi Kaakinen

Rovaniemeltä pisteitä ei mukaan herunut

Kauden ensimmäiset kotipelit Viitaniemessä tuottivat FCV:lle neljä pistettä, kun GBK kaatui 3-0 (2-0) ja lohkon voittajasuosikkeihin lukeutuvaa JS Herculesta vastaan päädyttiin tasatulokseen 2-2 (2-0). Kotijoukkueen terävät pystyjouksut ja komeat syötöt lävistivät vastustajien puolustuslinjan moneen otteeseen tarjoten todella näyttäviä maaleja. Ensimmäisessä vierasottelussaan vaajakoskelaiset eivät kuitenkaan yltäneet parhaaseensa ja pitkälle kotimatkalle pohjoisesta jouduttiin poistumaan tyhjin käsin 1-0 (0- 0) -tappio niskassa.

Rovaniemi Football Academy oli tehnyt kotiläksynsä tunnollisesti ja onnistui taktisesti kypsästi. Joukkue pystyi riisumaan vierailijoilta sen pallollisen pelin vahvimmat aseet, eivätkä FCV:n satunnaiset nopeat hyökkäykset johtaneet kuin pariin kolmeen puolittaiseen tilanteeseen. Myöskin FC Vaajakosken perinteisesti vaaranpaikkoja vastustajan maalille aiheuttaneet kulmapotkut kotijoukkue onnistui siivoamaan tyylikkäästi pois hyvin esiintyneen topparikaksikkonsa johdolla. Kamppailun ainoasta maalista RoPS:n kakkosjoukkue vastasi 57. peliminuutilla. Kotijoukkueen näppärässä syöttökuviossa punaisten puolustus oli tuuliajoilla ja isännät pääsivät lakaisemaan voitto-osumansa rangaistuspilkun läheisyydestä kenenkään estelemättä.

FCV:n kapteeni Masa Malen totesi pelin jälkeen, että ilman tehtyjä maaleja voittoja ei irtoa ja oli tyytymätön punaisten hyökkäystehokkuuteen. Kippari peräänkuulutti kuitenkin pitkäjänteistä tekemistä ja uskoi joukkueen palaavan voittokantaan heti seuraavassa ottelussa. Samoilla linjoilla on myös puolustuksessa täydet minuutit Malenin tapaan kolmessa ottelussa urakoinut Aleksi Kaakinen, jolle alkanut kausi on jo kahdeksas peräkkäinen Vaajakoskella.

”Kauden peleissä on näkynyt paljon reenattuja asioita ja on pystytty toteuttamaan omaa pelitapaa suhteellisen hyvin. Vielä riittää kuitenkin pelissä kehitettävää varsinkin kaksinkamppailuissa ja hyökkäyspäässä pitäisi päästä entistä paremmille maalipaikoille.” – Kaakinen

FC Vaajakoski oli Rovaniemelle rukannut hieman aloituskokoonpanoaan verrattuna kahteen kauden aloittaneeseen kotiotteluunsa nähden. Avaavassa miehistössä mukana olivat Peetu Lintinen, Abenezer Eloranta ja laitapuolustajan paikalla Tomi Karlstedtin korvannut Teemu Roponen. Toista kauttaan Vaajakosken keskikentällä pelaava Eloranta esiintyi ensimmäistä kertaa aloituksessa joukkueen Kakkosen peleissä. Toisella puoliskolla

Kakkosen debyyttinsä FCV-paidassa suoritti myös loukkaantumisesta toipunut MiPK- taustainen laitapakki Ville Teräsranta.

Ei pisteitä kauden ensimmäisestä vierasottelusta

Närpes Kraftin historiasta

Närpiöläinen seura omaa pitkän historian, sillä se on perustettu jo vuonna 1930. Jalkapallon ohella toimintaa on yleisurheilussa, hiihdossa ja pyöräilyssä sekä palloilulajeista jääkiekossa. Kiekkokaukalon puolella Närpes Kraft on aikojen saatossa tullut tutuksi myös Vaajakosken Pelikaaneille. Vuodeksi 1997 närpiöläiset nousivat futiksen puolella Ykköseen ja erottautuivat samalla myös omaksi organisaatiokseen seuran muusta toiminnasta nimellä Närpes Kraft Fotbollsförening, lyhyemmin IF Kraft.

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Närpes pelasi jalkapallon saralla yhteensä seitsemällä kaudella Ykköstä, jossa se sijottui parhaimmillaan kuudenneksi. 2000-luvulla joukkue on pelannut pääosin Kakkosessa sijoittuen yleensä keskikastiin. Vuonna 2018 tapahtui putoaminen Kolmoseen, josta ryhmä kuitenkin toipui nopeasti ja ponnisti parissa vuodessa uudestaan Kakkoseen täksi kesäksi.

Närpiöläiset sijoittuivat viime vuonna läntisen alueen Kolmosen C-lohkon alkuvaiheessa toiseksi KPV Akatemian kannoilla, mutta ylemmässä jatkosarjassa puristivat itsensä lohkovoittoon. Nousu varmistui, kun joukkue kaatoi Kakkosen karsinnoissa iisalmelaisen PK-37:n 4-1. FC Vaajakoski ja Närpes Kraft ovat pelanneet kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla samoinakin vuosina, mutta ovat välttyneet tätä ennen keskinäisiltä kohtaamisilta joukkueiden oltua aiemmin eri lohkoissa.

”Närpes Kraft on myös itselle täysin uusi tuttavuus eli mielenkiinnolla odotan sunnuntain matsia. Viikon aikana varmasti käydään tulevaa vastustajaa myös reeneissä läpi.” – Kaakinen

Närpes avasi voittotilinsä

Ennakkokaavailuissa sarjanousija IF Kraftin kaudesta on povailtu vaikeaa ja joukkue on tuomittukin voimasuhdearvioissa vahvasti putoajakandidaatiksi. Väitteitä tukevat joukkueen alavireisesti sujuneet harjoitusottelut, joista joukkue hävisi seitsemän ensimmäistä tylyllä maalierolla tekemättä maaliakaan. Viimeiset kaksi treenikamppailua tuottivat kuitenkin voitot 4-2 ja 2-1 kristiinankaupunkilaisesta Sporting Kristinasta, joka pelaa yhtä sarjaporrasta alempana Kolmosessa.

Tavoitteekseen närpiöläisryhmä on rohkeasti asettanut yltää keskikastiin Kakkosen C- lohkossa. Kakkosen kauden avauksessaan Närpes Kraft kärsi Oulussa selvän tappion toiselle nousijalle OTP:lle lukemin 4-0 (2-0) ollen pahoin alakynnessä läpi ottelun. Viime sunnuntaina ensimmäisessä kotipelissä meininki oli kuitenkin täysin päinvastainen ja joukkue osoitti, ettei sitä kannata missään nimessä aliarvioida. Tomaateistaan tunnetuksi tulleen pikkukaupunki Närpiön jalkapalloylpeys osoitti erityisesti hyökkäysvaarallisuutensa, kun se tyrmäsi OLS:n 4-1 (3-0) onnistuen leveältä rintamalta. Voitokkaassa kotiottelussa nimensä pöytäkirjaan Närpesiltä kirjauttivat maalien makuun päässeet kokeneet bosniahertsegovinalainen Muhamed Omic, ranskalainen MAOMBA ja Kim Böling sekä joukkueen neljännestä maalista vastannut Rasmus Krook.

Kraftin keskikentän avainnimeltä Bölingiltä löytyy taustaltaan useamman kymmenen ottelun verran kokemusta Veikkausliigasta VPS:n riveistä. Lisäksi 29-vuotias vahvan viimeistelytaidon omaava närpiöläiskasvatti on pelannut Ykköstä Pietarsaaren Jarossa. Myös Närpes Kraftin maalivahdilla Karl-Filip Erikssonilla on takataskussaan jokunen pelattu peli kotimaan pääsarjassa.

Voitto-osuman kotiavauksessa Närpesille tehnyt MAOMBA on pelipaikaltaan keskuspuolustaja. Juniorivuotensa FC Nantesissa viettänyt vähän päälle kolmekymppinen pelaaja on aiemmin pelannut Suomessa Ykköstä Jaron paidassa kaudella 2016. Pelikokemusta paremmin nimellä Alberton Fortuné Macomba tunnetulta puolustajalta löytyy myös Albanian pääsarjasta kuutisen vuotta sitten. Mielenkiintoinen seurattava sinikeltavalkoiselta vierasjoukkueelta on myös laidalla esiintyvä georgialainen Samsonia Kakhaber, joka nousi ratkaisevaan rooliin joukkueen viime syksyn tärkeimmissä nousuun johtaneissa peleissä.

Tilastokatsaus FC Vaajakosken avauspeleihin

Maalit:
Saboor Salim 2
Kimmo Huisman, Julius Järvinen ja Matias Sarlin 1

Maalisyötöt:
Julius Järvinen 2
Niilo Pirttinen, Lari Liukkonen ja Santtu Laaksonen 1

Varoitukset:
Santtu Laaksonen 3
Masa Malen, Lari Liukkonen ja Kimmo Huisman 1

Peliaika, top 10:
Aleksi Kaakinen, Masa Malen, Toni Takamäki, Julius Järvinen ja Ville Viljala 270 minuuttia Santtu Laaksonen 248
Kimmo Huisman 224
Matias Sarlin 207
Saboor Salim 170
Peetu Lintinen 154