Viimeiseen kotiotteluun vieraita Kokkolasta

FC Vaajakoski – GBK la 17.10.2020 klo 14.00

THL:n ja STM:n antamia suosituksia seuraten Palloliitto ottaa käyttöön velvoitteen käyttää kasvomaskia katsomossa Palloliiton valtakunnallisten sarjojen ottelutapahtumissa. Kertakäyttöisiä maskeja on saatavilla ottelutapahtumassa. Saavuthan paikalle vain terveenä.

Kautta on jäljellä enää kolmen ottelun verran ja tulevana viikonloppuna FC Vaajakoski esiintyy tänä vuonna viimeistä kertaa kotiyleisönsä edessä. Pari viikkoa sitten punapaidat poimivat tililleen arvokkaat kolme pistettä, joiden myötä joukkueen kokonaispistemäärä kohosi kahdeksaantoista. Taulukossa vaajakoskelaisilla on hallussaan kahdeksas sija tulevan vastustajan GBK:n kolkutellessa heti kantapäillä yhdeksäntenä pari pistettä vähemmän saavuttaneena. Voittamalla tämän ottelun FCV:llä on vielä mahdollisuus nousta taistelemaan sijoituksista ylemmässä keskikastissa.

Lari Liukkonen ratkaisijan roolissa

FC Vaajakoski oli tositoimissa edellisen kerran toissa sunnuntaina kohdatessaan kotinurmella Oulun Luistinseuran. Peliesitys jäi tällä kertaa takkuiseksi ja päävalmentaja Sami Okkonen kuvaili joukkueen pallollista pelaamista jopa koko kauden heikoimmaksi. Tärkeä voitto päätyi silti onneksi kotijoukkueelle ja katkaisi punapaitojen parin kuukauden voitottoman kurimuksen. Ainakin vaajakoskelaisten perspektiivistä katsottuna tämä oli jo oikeus ja kohtuus, sillä niin usein pisteet karkasivat vastustajalle loppukesän ja alkusyksyn aikana hyvistäkin suorituksista huolimatta.

Kotijoukkue hallitsi erityisesti kamppailun avauspuoliskoa, mutta pelitilanteissa paikat olivat harvassa. Pariin otteeseen OLS:n maalia päästiin hätyyttelemään puolittaisesti Peetu Lintisen ja ensimmäistä kertaa tällä kaudella aloituskokoonpanossa olleen Toni Järvisen johdolla. Ainoa maali syntyi kuitenkin erikoistilanteesta, joissa FCV on onnistunut viime aikoina kiitettävällä teholla. Reilun kahdenkymmenen minuutin aikaan Saku Leppäsen kulma tavoitti Aram Hasanzadan pään, jonka kautta pallo löysi tiensä Lari Liukkoselle. Nuori keskikenttäpelaaja sijoitti sisäsyrjällään hallitusti FCV-uran avausmaalinsa, joka oli hänelle myös ensimmäinen yleensäkin aikuisten tasolla.

Jälkimmäisellä nelivitosella pallon hallinta tasoittui ja keltapaitaisille vieraille tarjoutuikin erinomainen tasoitusmahdollisuus heti jakson alussa, kun Jere Kallinen kaadettiin rangaistusalueella pilkun arvoisesti. Oululaisten maalipyssyn Jyri Vääräniemen matala yritys karkasi kuitenkin vasemmalta ohi ja myös kotijoukkueen maalivahti Ville Viljala oli tilanteessa hyvin mukana. Jatkossa FCV pystyi pitämään OLS:n ulkona vaarallisimmilta tekopaikoilta ja avainasia olikin oman maalin säilyminen puhtaana toista kertaa koko kesänä.

Maalimerkinnän ohella Lari Liukkosen tilastoihin kirjattiin ottelussa myös varoitus, joka oli kauden neljäs. Näin ollen lauantainen kamppailu tulee jäämään häneltä väliin korttitilin täyttymisen vuoksi.

Vihdoin täysi pistepotti punaisille. Su 4.10.2020 FC Vaajakoski – OLS 1-0 (1-0)

Luvassa kokeneiden joukkueiden välienselvittely

Lauantaina vastakkain asettuu kaksi Kakkosen C-lohkon rutinointuneinta ja keski-iältään vanhinta ryhmää. FCV:n keski-ikä sijoittuu reiluun 26 vuoteen, vierailija GBK:lla se huitelee jopa 28,5 vuoden tietämissä. Kumpikin joukkue on fyysisesti melko vahva ja fysiikkaa viikonlopun kohtaamisessa tullaankin varmasti tarvitsemaan, sillä luonnonnurmi Vaajakoskella tässä vaiheessa vuotta alkaa olla syyssateiden pehmittämä. Oletusarvoissa kamppailuun on, että kotijoukkue tulee aiheuttamaan suoraviivaisella hyökkäämisellään ongelmia GBK:n raskastekoisemmalle puolustuskalustolle. Nähtäväksi jää, kuinka kokkolalaiset onnistuvat hidastamaan pelin tempoa.

Valtteri Lohi pelaa nyt toista kauttaan FCV:n ryhmässä. Ennen Kakkoseen siirtymistään pelaaja teki tuhoisaa jälkeä Blackbirdin väreissä sarjatasoa alempana, mutta tärkeitä osumia on nähty myös vaajakoskelaisten paidassa. Mieleenpainuvin näistä on varmasti Jyväskylän derbyn voittomaali JJK:n arkkuun elokuun alussa. 25-vuotias hyökkäävä keskikentän pelaajaa pohtii kaudesta seuraavasti.

”Aika haastava kausi ollut tähän asti kaikin puolin ja toivottavasti kausi saataisiin saataisiin vietyä kunnialla loppuun saakka.” – Valtteri Lohi

Kuusi maalia Kakkosen tulokaskaudellaan tähän mennessä iskenyt Matias Sarlin on FCV:n paras viimeistelijä. Kärkkäästi tekopaikoille pyrkivä Tampereen Ilveksen kasvatti analysoi lähtökohtia.

”Kaudesta on tähän mennessä jäänyt itselle erittäin positiiviset fiilikset. Ollaan pystytty pelillisesti haastamaan jokainen joukkue tässä sarjassa. Pari pallollisesti huonompaakin ottelua on toki sekaan mahtunut, mutta yleisilme on ollut erittäin nälkäinen. Sarjataulukko ei tällä hetkellä näytä meidän osalta siltä, miltä sen kuuluisi näyttää. Onneksi tässä on vielä 9 pistettä jaossa ja kaikki saumat oikaista tilannetta.” – Matias Sarlin

”Viikonloppuna vastaan asettuu jälleen uusi joukkue tälle kaudelle, mikä syksyisen kelin ohella luo varmasti tuulettuneen tunnelman stadikalle. Vastustajan pelitapa on hyvin tiedossa ja uskon, että kunhan pidetään pää kylmänä ja pilke silmäkulmassa, niin tulos tulee olemaan meille jälleen positiivinen. Vamos FCV!” – Sarlin

Lohi alustaa syksyn viimeistä näytöstä Vaajakosken kentällä:

”Seuraava peli ei tule olemaan helppo johtuen muutamista poissaoloista ja kentän asettamista omista haasteista. Lähdetään parantamaan viime pelistä ja viimeinen kotipeli tälle kaudelle, niin kyllähän se lähdetään tietenkin voittamaan, koska seuraavaan kotipeliin on taas pitkä aika.” – V. Lohi

Gamlakarleby Bollklubb – jo vuodesta 1924

Esitelläänpä lauantain vierailijat. Kokkolalainen Gamlakarleby Bollklubb, lyhennettynä GBK lähestyy jo sadan vuoden ikää, sillä seura sai alkunsa vuonna 1924. Tarjolla taipaleen alkusaatossa oli myös jääkiekkoa ja jääpalloa, mutta 1950-luvulla toiminta vakiintui lopullisesti jalkapalloon. Vuosien 1959-76 välillä GBK otteli useaan eri otteeseen jopa mestaruussarjassa yhteensä viiden kauden verran.

Tämän vuosituhannen kuluessa on tasoksi vakiintunut Kakkonen seuran pudotessa Ykkösestä 2007 yhden kesän visiitin päätteeksi. Pari vuotta sitten paluu takaisin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle oli hiuskarvan varassa, mutta kaksiosaisen nousukarsinnan vei nimiinsä porilainen Musan Salama rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Myös viime vuonna GBK tituleerattiin potentiaaliseksi nousijaehdokkaaksi. Kaudesta tuli kuitenkin joukkueelle paha floppi, kun pelaajaryhmä saatiin kasaan liian myöhäisessä vaiheessa. Yhteispeli kompuroi, eikä pelaajien kuntopohjakaan tuntunut olevan parhaimmillaan. Kokkolalaiset jäivät lopulta kuudensiksi.

GBK:n kesä äärimmäisen kaksijakoinen

Tämäkään vuosi ei ole sujunut keskipohjanmaalaisilta onnellisten tähtien alla, sillä ennakoissa huomattavasti korkeammalle kaavailtu GBK pitää hallussaan yhdeksättä sijaa. Kausi sai kohtuullisen hyvän lähtölaukauksen, kun joukkue otti seitsemässä ensimmäisessä ottelussaan neljä voittoa ja pelasi kahdesti tasan. Sen jälkeen on tapahtunut kuitenkin totaalinen mahalasku ja seuraavat seitsemän kamppailua ovat tuottaneet kokkolalaisille vain kaksi pistettä. Syöksykierre alkoi elokuun alussa Vasa IFK:sta tulleen 8-0 murskavoiton jälkeen ja GBK:n ailahtelevuutta kuvaa hyvin sekin, että vain reilua pari viikkoa myöhemmin samainen VIFK osoittautui paremmaksi lukemin 4-0.

Joukkueen vahvin maalintekijä on ollut odotetustikin vahvasti palloa hallussaan pitävä ja varjeleva David Calsson, joka on toimittanut pelivälineen verkkoon asti kuudesti. 37- vuotias ruotsalainen pelaa jo viidettä peräkkäistä kauttaan GBK:n väreissä. Kärkihyökkääjän tilastoista löytyy jokunen peliminuutti myös Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa ja Veikkausliigakokemusta yli sadan ottelun verran IFK Mariehamnin, HJK:n ja Jaron riveissä. Carlsson iski parhaimmillaan maarianhaminalaisjoukkueessa 14 maalia kesällä 2005, jolla irtosi maalipörssin kakkospaikka.

Keskikentän Petteri Jokihaaralle on merkattu kauden aikana maalien muodossa viisi onnistumista. Ikäluokkaa -92 oleva GBK:n oma kasvatti sai pääsarjakokemusta Maarianhaminan IFK:n miehistössä 2013, mutta siirtyi sitten takaisin kotikaupunkiinsa edustaen ensin KPV:ta palaten kasvattajaseuransa ryhmään 2016. Täydet minuutit tämän vuoden Kakkosessa GBK:lta ovat pelanneet pitkään seuran värejä edustaneet maalivahti Olli Nylund ja yhdysvaltalainen konkaritoppari Lawrence Smith.

GBK:n viimeisin esiintyminen pelikentällä tapahtui viime sunnuntaina Joensuussa. Ottelu piti pelata alunperin jo heinäkuussa, mutta keskipohjanmaalaisjoukkueen epäilyt korona- altistumisesta lykkäsivät tapahtuman uuteen ajankohtaan. Kakkosen Cupin valloittanut ja lohkoa johtava JIPPO ei tuntenut armoa, vaan osoittautui rästiottelussa paremmaksi tuloksella 3-1. Puoliaikojen alkuja lukuunottamatta peli oli vahvasti kotijoukkueen hallussa. Joensuulaisten terävä pelinrakentelu piti GBK:n puolustuslinjan kiireisenä ja isännät karkasivat kahden maalin etumatkalle reilussa kahdessakymmenessä minuutissa tyylikkäiden sommitelmien päätteeksi. Kokkolalaisille laihaksi lohduksi jäi Jani Mäenpään kavennus kamppailun lisäajalla, kun pallo kimposi maalin JIPPOn puolustajan kautta.

Viime kesän kohtaamiset kotijoukkueiden juhlaa

FC Vaajakoski ja GBK ovat kohdanneet Kakkosessa neljän eri kauden puitteissa yhteensä kahdeksan kertaa. Viime kauden vääntöjä edelsivät keskinäiset kohtaamiset kolmena vuonna peräkkäin 2009-11. Kumpikin joukkue on saalistanut kolme voittoa ja kahdesti pisteet on jaettu.

Kesän 2019 kohtaamisissa vierasjoukkue jäi molemmilla kerroilla selvästi vastaantulijaksi. Heinäkuussa Kokkolassa numerot maalittomina piti pitkään kotijoukkueen tehottomuus tilanteissaan, mutta tuhlaajapoikana kunnostautunut Carlsson onnistui viimein avausjakson lopussa yllättämään hyvin torjuneen Pyry Frimanin. GBK kasvatteli johtoaan toisen puoliajan alkuun vaatimattomasti esiintyneen FCV:n kustannuksella, kun Lawrence Smith takoi pilkun varmasti sisään. Lopussa vaajakoskelaisetkin pääsivät mukaan pelijuoneen isäntien hieman väsähtäessä. Ainoaksi kunnon paikaksi FCV:ltä jäi kuitenkin Juuso Haapasaaren pusku tolppaan, joten pisteitä mukaan Keski-Suomeen ei irronnut kotijoukkueen voittaessa maalein 2-0.

FCV:n suoritus Pohjanmaalla oli kesy. Su 7.7.2019 GBK – FC Vaajakoski 2-0 (1-0)

Koko kauden päättävään kamppailuun lokakuun alussa voimasuhteet olivat kääntyneet päälaelleen, eikä kokkolalaisista ollut punapaitojen armottoman syysvireen pysäyttäjiksi. Seitsemän vuotta vaajakoskelaisia luotsanneen Mika Järvisen jäähyväisottelu saikin ruhtinaallisen lopputuloksen kotijoukkueen murskatessa vieraat peräti 5-1. Kolmen maalin johtoon FC Vaajakosken saattelivat rangaistuspotkusta Lintinen ja suoraviivaisten hyökkäysten kautta Samu Suoraniemi ja Toni Järvinen. Toisella puolikkaalla FCV:n johtoa kasvattelivat lähietäisyydeltä Niko Lohi ja Niko Högbacka. GBK:n kavennuksesta 3-1 kakkosjakson alussa vastasi Carlsson upealla vapaapotkullaan noin 18 metrin etäisyydeltä.

Viime kauden päätösottelu. 5.10.2019 FC Vaajakoski – GBK 5-1 (3-0)