Viikonloppuna taitetaan isot kilometrit – onnistuuko FC Vaajakoski viimein yllättämään Rovaniemen Palloseuran

La 5.8.2023 klo 16.00 Keskuskenttä TN, Rovaniemi
RoPS – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Lapin Kansa

FC Vaajakoskelle tuli peleistä yllättävä parin viikon tauko, kun viime viikonlopuksi ohjelmaan merkattu kotiottelu GBK:ta vastaan jouduttiin perumaan kokonaan rankkasateiden vuoksi. Jyväskylässä vettä tuli parin päivän aikana kymmenisen senttiä. Ensin ottelu siirrettiin varotoimenpiteenä varakentälle Viitaniemen tekonurmelle, joka sekin tulvi siihen malliin, ettei ottelun järjestäminen ollut mahdollista. Nyt FCV:llä onkin siirretyn ottelun vuoksi edessään haastavan tiivis pelirupeama.

Rankka vierasreissu ja sen perään härkäviikko

Toissa viikon lauantaina punavalkoiset harjoittelivat pitkän bussimatkan tekemistä Tornioon TP-47:n vieraaksi. Lopputulemana oli kauden makein voitto tuloksella 0-1 (0-0), joka irtosi lisäajan maalilla erikoistilanteesta. Ajassa 90+3 minuuttia Miska Verkon tarjoilemasta sivuvaparista Lennart Voikar upotti pallon verkkoon olkapäällään ja vieraat pääsivät juhlimaan kolmea pistettä. Voitossa tärkeää osaa näyttelivät topparikaksikon Voikar ja Santeri Suutari vahva esiintyminen ja maalivahti Antto Mikkosen pari paraatipelastusta.

FCV TV:n kooste ottelusta TP-47 – FC Vaajakoski

Tänä viikonloppuna napapiirille suuntautuvalla matkalla kilometrejä kertyy vielä enemmän ja FC Vaajakoski reissaakin Rovaniemelle jo perjantain aikana. Näin pelikentälle ei tarvitse suunnistaa lauantaina bussijaloin ja lisävoimavaroja säästyy myös seuraavaan viikkoon, joka tarjoaa kaksi peliä Panda Areenalla keskiviikkona GBK:ta ja lauantaina Närpes Kraftia vastaan.

Onhan se sanomattakin selvää, että kahdeksan tunnin bussimatkan jälkeen ei voi mennä suoraan pelaamaan. Kun tavoitteet on asetettu joukkueessa korkealle, niin toiminta pitää olla samalla sivulla.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Kuinka joukkueen pelaajat saavat aikansa kulumaan silloin, kun bussissa istumista kertyy tuntitolkulla?

Bussissa aikaa kuluu parhaiten kuuntelemalla musiikkia ja pelaamalla korttia joukkuelaisten kanssa.” – Saboor Salim

Yleensä yritän nukkua. Muutoin kuuntelen musiikkia tai selailen puhelinta. Jotain kirjaa luen myös yleensä.” – Matias Sydänmaa

Pienoisia haasteita FC Vaajakoskelle asettaa lauantaina Rovaniemellä myös kokoonpano, sillä reissusta puuttuu useampia avainpelaajia. Vierailijoilta sivussa ovat pidempikestoisista loukkaantumisista kärsivät keskikenttäpelaajat Jaakko Björn ja Antti Voutilainen sekä hyökkääjä Rasmus Häkkinen. Heidän lisäkseen matkassa eivät ole mukana myöskään Lennart Voikar, Eero Säynäjäkangas, Jimi Saarikko ja maalipyssy Matias Sarlin. Reilun kuukauden loukkaantumisen vuoksi huilaamaan joutunut keskikentän Matias Niemelä tekee sen sijaan paluun punaisten vahvuuteen.

Lauri Rutanen

Lauri Rutanen uutena nimenä hyökkäyksessä

FC Vaajakoski on vahvistanut hyökkäyskalustoaan tuoreella JJK-lainalla, sillä 18-vuotias Lauri Rutanen on liittynyt punaisten miehistöön. Lainapesti kestää kauden loppuun saakka, mutta kettuorganisaatiolla on sääntöjen puitteissa mahdollisuus kutsua pelaaja takaisin 2.9. saakka.

Oikein hyvillä mielin liityn joukkueeseen. Olen ollut hetken aikaa joukkueen treeneissä nyt mukana ja joukkueessa on ollut hyvä pöhinä ja odotan innolla, että pääsen pelaamaan joukkueen mukana!” – Lauri Rutanen

Rutanen arvioi itse vahvimmiksi puolikseen maalintekotaitonsa ja nopeutensa. Tällä kaudella kärkihyökkääjä on pelannut JJK:ssa pääasiassa P17 Ykköstä, jossa verkko on soinut pelaajan toimesta armottomaan tahtiin. Kenties kauden maukkain osuma on peräisin kuitenkin Miesten Suomen Cupin ottelusta Mikkelin Palloilijoita vastaan. Rutanen tasoitti ottelun tyylikkäällä puskullaan päätöskympillä ja johdatteli joukkueensa kohti voitokasta pilkkukisaa.

Rutanen on klassinen sniperkärki. Juniorivuodet hän on erottunut nopeudellaan sekä röyhkeydellään. Hän pelasi vielä tänä vuonna JJK B-junioreissa yli-ikäisenä tehden Ykkösessä 13 ottelussa 23 maalia. Nyt on kuitenkin aika jättää ”hiekkakakut” nuoremmille ja näyttää miten hän pärjää miesten peleissä.” – Neuvonen

FC Vaajakoski toivottaa uuden pelaajan tervetulleeksi mukaan joukkueeseen!

Viidenneltä tilalta kohti syyskierrosta

FC Vaajakosken tavoite kaudelle oli kolmas sija, joka on vielä täysin saavutettavissa. Sitä pitää hallussaan nyt yhden ottelun enemmän pelannut tuleva vastustaja RoPS, joka on saavuttanut kaksi pistettä FCV:tä enemmän. Punaiset ovat napanneet 18 pisteestään 12 vieraspeleistään ja joukkue onkin ollut varsin selvästi Kakkosen C-lohkon paras vierasjoukkue.

Maaleja FC Vaajakosken pelaamissa otteluissa on nähty todella vähän, keskimäärin vain 1,8 ottelua kohden. Lohkon toiseksi niukkamaalisimpia pelejä on pelannut KuPS Akatemia, jonka otteluiden keskimääräinen maalilukema on 2,75. FCV:n puolustus- ja maalivahtipelaaminen on ollut Kakkosen eliittiä illasta toiseen. Hyökkäyspäässä onnistumisia kaivataan kuitenkin enemmän, jotta vastustajan verkko saataisiin heilumaan tiiviimpään tahtiin.

Joukkueen peliesitykset on ollut ihan hyviä, mutta paljon parempaan pystytään toki vielä. Maaleja ei olla tosiaan hirveästi tehty. Siihen saadaan muutosta luomalla laadukkaampia maalipaikkoja.” – Salim

Joukkue on pelannut mielestäni hyvin ja tasapainoisesti. Puolustaminen on ollut erityisen hyvää, mikä näkyy tilastoissa. Hyvin vähän ollaan päästetty maaleja. Maaleja tietysti tullut (vastustajan verkkoon) liian vähän. Siihen uskon, että parannusta tulee harjoittelun kautta, jonka avulla lisätään sitten luovuutta sekä itseluottamusta hyökkäyspään tilanteisiin. Ollaan painotettu treeneissä nyt hieman enemmän hyökkäyspelaamista.” – Sydänmaa

Mitä neljättä kauttaan FC Vaajakoskea edustava keskikentän laidalla viihtyvä 21-vuotias Saboor Salim odottaa viikonlopun pohjoisen reissulta?

Vastustajasta en osaa hirveästi sanoa, mutta pisteet saadaan meidän mukaan uskomalla meidän omaan pelitapaan loppuun asti.” – Salim

Hyökkääjä Matias Sydänmaa pelaa punaväreissä lainasopimuksella JJK:sta. Heinäkuussa asepalvelukseen astunut pelaaja on esiintynyt FCV:n paidassa kahdeksassa ottelussa, joissa tilille on kertynyt kaksi maalia ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä.

Uskon että RoPS tulee olemaan juoksuvoimainen sekä periksiantamaton porukka. Pisteet lähtevät meidän matkaan, kunhan vaan pelaamme hyvällä itseluottamuksella ja puolustamme kuten yleensäkin. Lisänä vain hyökkäyspäähän viimeiset palaset kuntoon.” – Sydänmaa

Nuori rovaniemeläisjoukkue taistelee lohkon kärkipäässä

Rovaniemen Palloseura lukeutuu keski-iältään lohkon nuorimpiin ryhmiin. Joukkue on temmeltänyt pelikentillä hieman vaihtelevin tuloksin, mutta on ollut vahva erityisesti kotinurmellaan. Viidestä isännöimästään ottelusta joukkue on voittanut neljä.

Seitsemästä vieraskamppailustaan RoPS on pystynyt voittamaan kaksi ja toinen kolmen pisteen vieraspoteista on peräisin Viitaniemen tekonurmelta FC Vaajakoskea vastaan toukokuussa. Tunnin kohdalla Sydänmaa siirsi kotijoukkueen johtoon, mutta vierailijat tarjosivat päätöskympillä kylmää vettä niskaan tekemällä kaksi maalia. RoPS onkin ollut ainoa joukkue, joka pystynyt tekemään vaajakoskelaisten verkkoon enemmän kuin yhden maalin tämän kesän Kakkosessa.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – RoPS

Muutoinkin lauantainen vastustaja on ollut FCV:lle todella paha kanto kaskessa viime vuosien aikana. Punavalkoiset ovat otelleet kaudesta 2019 lähtien RoPSin farmijoukkuetta tai edustusta vastaan yhteensä kahdeksan kertaa, eivätkä ole kertaakaan poistuneet kentältä voittajina. Pohjoisen porukka on napannut kolme pistettä viidesti ja kolmesti on päädytty pistejakoon.

Nuoren rovaniemeläisen ryhmän keski-ikää nostavat joukkueen ulkomaalaisvahvistukset. Nigerialaistoppari Samuel Olabisi saavuttaa ensi viikolla 30 vuoden iän. Häntä kolmisen vuotta nuorempi on ranskalainen keskikenttäpelaaja Antoine Lemarié, joka tuli keskisuomalaisille futisihmisille tutuksi parin viimeisimmän kauden aikana FC Vaajakosken paidasta.

RoPSin tehokkain viimeistelijä on ollut 22-vuotias Tomas Varhi, joka on osunut verkkoon seitsemän kertaa. Kärkihyökkääjä pelaa nyt ensimmäistä kauttaan pohjoisessa edustettuaan aiemmin Tampereen Ilvestä ja Nokian Palloseuraa. Suurimmat peliminuutit Rovaniemen Palloseurasta ovat kellottaneet Olabisin ohella keskikentän Riku-Veli Niska ja puolustaja Alex Tolra.