Viikon ensimmäisessä kotiottelussa vastustajana tasapisteissä oleva GBK Kokkolasta

Ke 9.8.2023 klo 18.00 Panda Areena
FC Vaajakoski – GBK
Liput 12/10€, kioski & anniskelukatsomo palvelee
Suora lähetys: Ruutu+

FC Vaajakoski pääsee esittelemään taitojaan kotinurmella muutaman päivän aikana peräti kahteen otteeseen. Peliviikko käynnistyy keskiviikkona, jolloin rästiotteluun vieraaksi saapuu GBK. Joukkueiden oli tarkoitus kohdata jo toissa viikonloppuna, mutta Jyväskylän rankkasateet ja vedestä lainehtivat kentät estivät ottelun järjestämisen.

Torstaista sunnuntaihin taajamassa vietetään Vaajakosken Kohinoita, joiden ohjelmaan kuuluu jälleen perinteisesti myös FCV:n kotiottelu. Se pelataan lauantaina klo 16.00 Panda Areenalla Närpes Kraftia vastaan.

Alakerta on FCV:n tukiranka ja se voi johtaa joukkueen vielä pitkälle

Puolustus ja maalivahtityöskentely ovat olleet punaisilta läpi kauden todella tiiviillä tasolla. Maaleja 12 ottelussa vaajakoskelaisnipun verkkoon on tehty ainoastaan kahdeksan, joka on selkeästi vähiten omassa lohkossa. Muutkin lohkot huomioiden yhtä vähän maaleja on omiinsa päästänyt vain HJK Klubi 04.

FC Vaajakoski vieraili viime lauantaina RoPSin vieraana napapiirillä, missä se sai maalihanansa avattua kunnolla. Hieman hyökkäystehojensa kanssa tuskaillut joukkue onnistui Rovaniemellä maalinteossa peräti neljä kertaa voittaen 1-4 (0-3). Ottelun ratkaisuhetki koettiin avausjaksolla, jolla punavalkoiset takoivat vajaan kymmenminuuttisen sisällä kolme osumaa.

Ensimmäisen puoliskon maaleista vastuun kantoivat kulmapotkujen jälkitilanteista Santeri Suutari ja Matias Sydänmaa sekä nopean vastahyökkäyksen jälkeen terävällä kudillaan Benno Hanslian. Jälkimmäisellä jaksolla Saboor Salim kasvatteli vieraiden johtoa entisestään ryöstettyään pallon RoPS-puolustukselta. Hetkeä myöhemmin kavennusmaalin tehneellä kotijoukkueella oli kamppailun aikana kyllä omat tilaisuutensa, mutta FC Vaajakoski oli paikoissaan, maalineduspelaamisessa ja maalivahtityöskentelyssä tällä kertaa huomattavasti vahvempi.

FCV TV:n kooste ottelusta RoPS – FC Vaajakoski

Kolme pistettä nostivat punapaidat Kakkosen C-lohkon kolmospaikalle. Tuleva vastustaja GBK seuraa tasapisteissä heti seuraavalla sijalla neljä, joten keskiviikkona jaossa ovat kärkiryhmään kuuluvien joukkueiden kesken tärkeät pisteet. Kotiotteluissaan, joista tilillä on voitto, kolme tasapeliä ja tappio, FCV on saavuttanut yhteensä kuusi pinnaa. Panda Areenalla joukkue on esiintynyt toistaiseksi tappiottomasti.

Keskiviikkona FC Vaajakosken miehistöstä varmuudella sivussa ovat toipilaat Jaakko Björn, Rasmus Häkkinen ja Antti Voutilainen. Puolustuksesta Niilo Pirttisen sivussa pitää korttitilin täyttymisen aiheuttama pelikielto ja lisäksi alakerrasta puuttuu sairaana oleva Viljami Suihkonen. Rovaniemen reissun väliin jättänyt Matias Sarlin tekee taas paluun joukkueen hyökkäysvahvuuteen.

Kuinka pelaajat arvioivat joukkueensa pelaamista ja mitä he odottavat keskiviikolta?

Pelaajista otteluennakossa ovat kommentoimassa tällä kertaa Niilo Pirttinen ja Eero Salmi. 21-vuotias Pirttinen pelaa neljättä kauttaan FC Vaajakosken väreissä ja on jälleen lukeutunut puolustuslinjan johtohahmoihin. Tänä kesänä laitapuolustajan roolia hoitanut ”Nipa” avasi maalitilinsä Kakkosessa edellisessä kotiottelussa KuPS Akatemiaa vastaan.

Keskiviikon otteluun Pirttinen tarjosi oman panoksensa kommentillaan, vaikka puuttuukin tällä kertaa kokoonpanosta. Mikä on JJK-kasvatin mielestä joukkueen raudanlujan alakerran salaisuus?

Olemme päästäneet tällä kaudella omasta mielestä vähän maaleja hyvän korkean prässin sekä laadukkaitten puolustuslinjan pelaajien ansiosta.” – Pirttinen

Salmella on meneillään toinen kausi punavalkoisten riveissä. Parikymppinen hyökkääjä iski viime vuonna kaksi täysosumaa, joista jälkimmäinen syntyi komeasti oman kasvattajaseuran Jyväskylän Komeettojen verkkoon. Tällä kaudella FC Vaajakoski on tehnyt 17 maalistaan 13 vierasotteluissa. Mitä Salmi tarjoaa hieman takkuilleen hyökkäyspelaamisen lääkkeeksi, jotta verkko vastustajan päädyssä saadaan soimaan myös Panda Areenalla vieraspelien malliin?

Hyökätessä meidän pitäisi päästä antamaan murtavia syöttöjä paremmilta alueilta ja lähempää viimeistä linjaa. Näin saataisiin luotua vielä enemmän laadukkaita maalipaikkoja. Näistä paikoista pallo pitää sitten laittaa sisään riittävällä tehokkuudella.” – Salmi

Millaisia odotuksia pelaajilla on tulevasta vastustajasta GBK:sta? Millä konstein tärkeät pisteet jäävät Vaajakoskelle?

”Keskiviikkona varmasti vastassa pitkää palloa heittävä kova kaksinkamppailujoukkue niin kuin melkein kaikki joukkueet tässä lohkossa. Meiltä vaaditaan lujuutta kaksinkamppailuissa sekä pitkissä palloissa ja toki maalipaikoissa kliinisyyttä, niin kolme pistettä jää Pandalle.” – Pirttinen

GBK on varsin kokenut Kakkosen joukkue ja puolustaa kurinalaisesti. Pallon kanssa he yleensä tykkäävät edetä varsin suoraviivaisesti, joten tilanteenvaihtoja pitää olla valmis puolustamaan. Omalla aktiivisella ja hyvällä pallollisella pelillä saadaan kyllä luotua riittävästi maalipaikkoja ottelun voittamiseen.” – Salmi

Pelaajat toivovat Vaajakosken katsomoihin runsaslukuista yleisöä tukemaan joukkuetta kauden toiseen kotivoittoon.

Tulkaa keskiviikkona kannustamaan meidät voittoon, mitä enemmän yleisöä sitä kivempi pelata.” – Pirttinen

”Keskiviikkona on tiedossa yksi lohkon kärkikamppailuista ja varmasti viihdyttävä sellainen. Tärkeitä pisteitä jaossa, toivottavasti se näkyy ja kuuluu katsomossa!” – Salmi

GBK:n oma verkko on soinut vieraspeleissä tiiviiseen tahtiin

FC Vaajakosken peleissä maalit ovat keskimäärin olleet vähissä, mutta kokkolalaisvastustajan pelaamissa otteluissa verkot ovat olleet huomattavasti kireämmällä. GBK:lla on tilillään niin murskatappioita, isonumeroisia voittoja kuin runsasmaalisia tasapelejäkin. Kuudelta vierasreissultaan joukkue on hakenut matkaansa seitsemän pistettä, mutta maaliero on matkapelien osalta pahasti pakkasen puolella lukemin 5-16.

Edellisessä ottelussaan viime viikonloppuna Gamlakarleby Bollklubb nousi kotonaan kahden maalin takaa tasapeliin C-lohkon piikkipaikkaa hallussaan pitävää Oulun Luistinseuraa vastaan. Vauhdikkaassa kamppailussa kummallekin oli tarjolla tontteja myös lisäosumiin, mutta maalivahdit veneyivät molemmissa päissä muutamiin laadukkaisiin pelastuksiin. Erityisesti isäntien Riku Lelo Lun Koka torjui vahvan ottelun parista takaiskusta huolimatta.

GBK:n maaleista vastasivat Aaro Hedman ja jo kauden seitsemännen osumansa viimeistellyt brasilialainen kärkihyökkääjä Felipe Felix ”Zuca” Ferreira, joka valittiin viime kesän päätteeksi lohkon parhaaksi hyökkääjäksi hänen osuttuaan maalipuiden väliin peräti 14 kertaa.

Kokkolalaisjoukkueen väreissä viikonloppuna debytoivat myös ryhmän uudet nimet Hlib Fadeichev ja José Ferreira. Vasenjalkainen keskikenttäpelaaja Fadeichev on edustanut aiemmin Terjärv US:aa Nelosessa ja portugalilaispuolustaja Ferreira Kajaanin Hakaa viime vuonna Kakkosessa ja tällä kaudella Kolmosessa.

FC Vaajakosken ja GBK:n kesän avauskohtaamisen Kokkolassa vei nimiinsä kotijoukkue 1-0 (1-0). Kokenut ja fyysinen kokkolalaisryhmä tukki FCV:n pelinrakentelun ja blokkasi vetopaikat, vaikka vieraat saivatkin välillä pallollisen hallinnan rullaamaan itselleen edullisesti. Ottelun ainoan osuman kulmapotkun jälkeen viimeisteli Pietro Kytölaakso.

FCV TV:n kooste ottelusta GBK – FC Vaajakoski

GBK:lta viimeistelyssä Zucan ohella tehokas on ollut FC Vaajakoskeakin vastaan onnistunut Kytölaakso, jolla on kirjoissaan myöskin seitsemän maalimerkintää. Suoraviivainen laitahyökkääjä edusti vielä viime kaudella kasvattajaseuraansa Kokkolan Pallo-Veikkoja Ykkösessä, mutta siirtyi täksi kaudeksi kaupungin toisen joukkueen riveihin. Eniten peliaikaa GBK:lta kauden mittaan ovat saaneet keskikentän Ville Luokkala ja brassitoppari Thiago Silva, jotka molemmat ovat kellottaneet täydet peliminuutit.