Vierasottelut jatkuvat – seuraava haaste odottaa Kokkolassa

La 6.5.2023 klo 16.00 Kokkolan keskuskenttä TN | GBK – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

Voitokkaasti Kakkosen kautensa avannut, mutta Suomen Cupin kolmannella kierroksella ottelunsa hävinnyt FC Vaajakoski matkustaa seuraavaksi Keski-Pohjanmaalle. Vierailijoiden tapaan myös lauantainen kotijoukkue GBK on aloittanut sarjakautensa samalla kaavalla eli voittamalla ensin Kakkosen pelinsä, jonka perään Cupissa lähtö laulukuoroon tuli kuitenkin heti ensimmäisessä ottelussa. Huomionarvoista on se, että molemmat ovat pelanneet OTP:ta ja Kuopion Eloa vastaan ristikkäisin lopputuloksin.

Kauden alkajaisiksi kaksijakoiset esitykset

Jatkossa FC Vaajakoski pääsee suuntaamaan kaiken keskittymisensä Kakkosen peleihin ja päätavoitteensa nousun Ykköseen saavuttamiseen. Matka Suomen Cupissa jäi tänäkin vuonna yhden ottelun mittaiseksi tarinaksi, kun Elo oli Kuopiossa reilu viikko sitten parempi lukemin 3-1 (2-1). Vierasjoukkueen ainoasta maalista vastasi toppari Santeri Suutari, joka venytti maalin edustalla jalkansa väliin Juuso Sarkkisen tarjoamaan vapaapotkuun.

Vaikka FCV:ltä puuttui kokoonpanostaan useita avainpelaajia, oli ensimmäisen kolmevarttisen esitys joukkueelta pelillisesti vahva. Kuopion Elo oli kuitenkin paikoissaan tehokas, kun taas vierailijat hukkasivat tukun loistavia tilanteita. Jälkimmäisellä puoliajalla vaajakoskelaisten pelaamisesta puuttui pallollinen kontrolli ja peli kentällä muuttui päästä päähän aaltoilevaksi.

Jo aiemmin otellussa Kakkosen avauksessa Oulussa FC Vaajakoski oli vahva vieras, vaikka maaleja jouduttiinkin odottelemaan loppuvaiheille saakka. Tunnin jälkeen vierailijat suorittivat kolme vaihtoa, jotka toivat ratkaisevasti energiaa myös maalintekoon. FCV:n 0-3 (0-0) -voittoon päättyneen ottelun osumista vastasivat pilkulta onnistunut Matias Sarlin ja päätöskympin alkajaisiksi johtoa kasvattaneet Hugo Halonen ja Matias Niemelä. Ensimmäiseksi otteluksi esitys oli hyvä, mutta jätti myös sopivasti parantamisen varaa.

FCV TV:n kooste voitokkaasta sarja-avauksesta Oulussa

Olen tyytyväinen sarjan avaukseemme Oulussa, mutta niin kuin Neukka (päävalmentaja Antti Neuvonen) pelin jälkeen totesikin haastattelussa, niin pystymme kyllä parempaan. Peli oli koko ottelun meidän hallussa ja päästiin hyvin rakentamaan hyökkäyksiä laitojen kautta. Ekalla puoliajalla tuhlailtiin maalipaikoista, mutta toisella puoliskolla saatiin palloa jo maaliin asti. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan lauantaina.” – Matias Sarlin

Lauantain ottelusta Kokkolassa FC Vaajakoskelta puuttuvat pidemmälle kesään sivussa olevat puolustajat Joona Rönkä ja Teemu Roponen sekä uutena nimenä loukkaantuneiden listalle lisätty hyökkääjä Veeti Paananen. Kuluneen viikon aikana joukkueessa on ollut pientä sairastelua, mutta jalkeille reissuun ollaan saamassa väkevä ja voitonnälkäinen ryhmä.

Matias Sarlin on FC Vaajakosken kapteeni ja vaikuttaa nykyään myös organisaation taustoissa

Tampereen Ilveksen kasvatti Matias Sarlin liittyi FC Vaajakosken paitaan kaudeksi 2020. Vaajakoskella hänen pelipaikakseen valikoitui alusta saakka kärkihyökkääjän rooli, vaikka muitakin pelipaikkoja tuli viime vuonna kokeiltua. Sarlin päätyi välillä jopa topparin tontille, mutta selvisi siitäkin haasteesta puhtain paperein.

Kuten otsikko jo kertoikin, Sarlin kantaa hihassaan edellisen kauden tapaan kapteenin nauhaa. Ansaitusti, sillä kyseessä on nöyrä, pelikavereita motivoiva ja äärimmäisen tunnollinen joukkuepelaaja. Sarlinin toimenkuva seurassa ei enää rajoitukaan pelkästään pelaamiseen, vaan joukkueen sisäisen maalikuninkuuden kolme kertaa peräkkäin napannut hyökkääjä on nykyään mukana myös seuran hallituksessa.

Vuonna 2020 siirryin pelaamaan Vaajakosken edustusjoukkueeseen ja nyt edessä siintää neljäs kausi Kakkosessa Vaajakosken paidassa. Vaajakoskelta olen saanut älyttömät määrät oppia, kokemusta ja uusia ystäviä. Olen saanut täällä kasvaa niin ihmisenä kuin pelaajana pojasta nuoreksi mieheksi. Tänä vuonna haluan antaa meidän yhteisölle takaisin ja sillä ajatuksella liityin mukaan hallituksen toimintaan. Jalkapallon ohella toteutan tradenomiopintojani Tiimiakatemialla Kankaalla.” – Sarlin

Joku saattaa hämmästellä, kuinka aika riittää kaikkeen tähän.

Olen rakentanut arkeni jalkapallon ehdoilla ja alusta asti priorisoinut harjoittelun muita asioita tärkeämmäksi. Tradenomiopinnot ovat onnistuneet oikein joustavasti Tiimiakatemialla toteutettuna ja pystyn rakentamaan päiväni jalkapallon ehdoilla. Hallitustyö ei ainakaan toistaiseksi ole ollut kovin kuormittavaa ja tapahtuu lähinnä viikonloppuisin, jolloin sarjapelejä lukuun ottamatta harvemmin on muuta suunniteltuna.” – Sarlin

Minkä näköisen FCV-joukkueen Sarlin uskoo tällä kaudella kentällä nähtävän?

Vaajakosken vahvuuksiin tällä kaudella kuuluu prässi, pallonhallinnan jalostaminen maalipaikoiksi, sekä taktinen reaktiivisuus eli kyky muokata omaa peliä ottelun vaatimaan suuntaan. Koen, että pystymme olemaan monella eri tavalla vaarallisia vastustajille. Meiltä löytyy vauhtia ja taitoa nopeisiin hyökkäyksiin, mutta myös malttia ja kykyä rakentaa rauhassa pidempiä hyökkäyksiä.” – Sarlin

GBK:lla on allaan ehjä preseason – odotettavissa kenties viime vuotta parempaa

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä GBK eli Gamlakarleby Bollklubb on pelannut Kakkosta yhtäjaksoisesti kaudesta 2008 lähtien. Viime vuonna se sijoittui heti FC Vaajakosken taakse yhdeksänneksi. Joukkueet keräsivät saman määrän pisteitä (23), mutta FCV:n maaliero oli parempi.

Kahtena edellisvuonna FC Vaajakoski on hakenut Kokkolasta pisteet mukaansa lopulta varsin selvin lukemin. Mitä ennakkoajatuksia Matias Sarlinilla on lauantain ottelusta ja kotijoukkueesta?

GBK kaatuu, kun pidetään prässi terävänä, ollaan rohkeita pallon kanssa ja pidetään kenttätasapaino yhtä hyvänä kuin Oulussa. GBK:sta löytyy useita viime kausien aikana jo tutuksi tulleita hyviä pelimiehiä, joilta löytyy kyllä kokeneiden pelaajien kykyä ratkoa pelejä, jos siihen tarjotaan tilaisuus. GBK tulee uskoakseni pelaamaan aika suoraviivaista futista. He pyrkivät etenemään nopeasti pallonriistoista ja siihen meidän tulee olla valmis.” – Sarlin

Kokkolalaisten tämän kauden ryhmä on keski-ikänsä 27.2 vuotta osalta C-lohkon selvästi kokenein. Joukkue aloitti Kakkosen pelinsä kotikentällä Kuopion Eloa vastaan ja löi taululle jo viiden ensimmäisen minuutin kuluessa 2-0 -johtolukemat. Tämän enempää maaleja peli ei lopulta tarjonnutkaan, vaikka puolustuslinjaansa muokannut vierasjoukkue pääsi toisen jakson aikana kuvioihin kiinni ja sai muutamia maukkaita tekopaikkoja. Omat tilaisuutensa oli toki myös GBK:lla.

Suomen Cupin kolmannen kierroksen kamppailussa viime viikonvaihteessa GBK joutui nöyrtymään todellisen trillerin jälkeen OTP:lle Oulussa. Vierasjoukkue piti vielä avausjakson jälkeen hallussaan 1-2 -johtoa, mutta varsinainen peliaika päättyi lopulta tasalukemiin 3-3. Jatkajaa neljännelle kierrokselle haettiin maalittoman jatkoajan jälkeen rangaistuspotkukilpailussa, jonka oululaiset ratkaisivat edukseen viimein kuudennessa laukojaparissa.

Lauantain kotijoukkueesta erottuu kivenkova brasilialaiskaksikko Rafael Toró Ferreira Francisco ja Felipe Felix ”Zuca” Ferreira, jotka tunnetaan paremmin brassityylisesti nimillä Toró ja Zuca. Keskikentän roolissa viihtyvän Torón suurin vahvuus on puolustussuuntaan pelaaminen, mutta annettavaa on myös hyökkäämisen osalta. Toista vuottaan GBK:ta edustava kokenut 37-vuotias brasilialainen on pelannut Suomessa aiemmin yhden kauden Veikkausliigaa Helsingin IFK:ssa ja kaksi kautta Ykköstä pietarsaarelaisessa FF Jarossa. Meriittilistalta löytyy lisäksi jopa Brasilian mestaruus maan tasokkaassa pääsarjassa CR Flamengon paidassa vuodelta 2009.

25-vuotias Zuca on pelipaikaltaan keskushyökkääjä. Viime kesä GBK:ssa oli hänelle uran ensimmäinen kotimaansa rajojen ulkopuolella. Suomen vaihtelevissa sääoloissa pelaajalle saattoi kenties itselleen tulla välillä kylmä, mutta paikallaolijoita hän ei yleensä jättänyt kylmäksi. Hyökkääjä viimeisteli kauden aikana 14 maalia, joista kaksi syntyi FC Vaajakosken verkkoon ja palkintona oli valinta Kakkosen C-lohkon parhaaksi hyökkääjäksi. Tällä kaudella GBK:n riveistä löytyy myös kolmas brasilialaispelaaja. Hän on toppari Thiago Bento da Silva, joka on joukkueensa ensimmäisissä peleissä uurastanut alakerrassa täydet peliminuutit.

Molemmissa alkukauden kilpailullisisssa otteluissa kokkolalaisilta maalinteossa on onnistunut Joni Lämsä. Kokeneella keskikenttäpelaajalla on takataskussaan noin sata Kakkosen ottelua sekä muutamia kausia Ykkösessä. Tämä kesä on alkanut pelaajalta viimeistelyn osalta jopa poikkeuksellisen tehokkaasti.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset

GBK ja FC Vaajakoski ovat pelanneet Kakkosessa vastakkain aiemmin 13 ottelua. Näistä peleistä FCV:lle voitto on kirjattu seitsemästi ja kokkolalaisille neljä kertaa. Joukkueiden kohtaamiset ovat olleet keskimäärin varsin runsasmaalisia. Niiden paras maalintekijä on vaajakoskelainen jalkapallolegenda ja seuran historian merkittävin pelaaja Tomi Karlstedt seitsemällä osumallaan. Joukkueiden nykypelaajista FC Vaajakoskelta Sarlinille ja Saboor Salimille on merkattu kaksi täysosumaa. GBK:n tämävuotisesta ryhmästä samaan määrään ovat yltäneet Petteri Jokihaara ja Zuca.

FCV vieraili myös viime vuonna Kokkolassa toukokuun alussa ja ryöväsi pisteet matkaansa maalein 1-3 onnistuttuaan viimeistelyssä toisella puoliajalla vajaassa vartissa kolme kertaa. Heinäkuun hellesäässä Panda Areenalla GBK murjoi punapaitoja alussa rumasti isäntien pahojen virheiden seurauksena voittaen lopulta 2-4. Nykyisellä vuosikymmenellä vaajakoskelaiset ovat kokonaisuudessaan olleet keskinäisten pelien selviä valtiaita, vaikka viimeisin voitto karkasikin GBK:n nimiin.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:

04.07.2009 GBK – FC Vaajakoski 2-2 (0-2)

27.09.2009 FC Vaajakoski – GBK 1-0 (1-0)

09.07.2010 GBK – FC Vaajakoski 3-5 (2-3)

26.08.2010 FC Vaajakoski – GBK 1-1 (1-1)

19.06.2011 GBK – FC Vaajakoski 2-1 (2-0)

10.09.2011 FC Vaajakoski – GBK 2-3 (1-2)

07.07.2019 GBK – FC Vaajakoski 2-0 (1-0)

05.10.2019 FC Vaajakoski – GBK 5-1 (3-0)

17.10.2020 FC Vaajakoski – GBK 3-1 (0-0)

09.05.2021 FC Vaajakoski – GBK 3-0 (2-0)

17.07.2021 GBK – FC Vaajakoski 0-4 (0-3)

08.05.2022 GBK – FC Vaajakoski 1-3 (1-0)

20.07.2022 FC Vaajakoski – GBK 2-4 (0-3)