Vieraita pohjoisesta – kiikarissa kauden ensimmäinen kotivoitto

La 9.7.2022 klo 19.00 Panda Areena, FC Vaajakoski – RoPS
Pääsyliput 12/10€, kausikortit 59€

Kakkosen pohjoislohkossa aiemmin pelaamillaan kausilla 2009-11 ja 2019-21 on FC Vaajakoskella ollut joka kerta vastustajanaan joukkue napapiiriltä, eikä tämäkään vuosi tee asiassa poikkeusta. Aikaisempina kesinä kyseessä on kuitenkin aina ollut Lapin pääkaupungin kakkosnippu, FC Santa Claus tai RoPS/2, joka pari edellistä kautta esiintyi nimellä Rovaniemi Football Academy (RFA).

Lauantaina kirjoitetaankin historiaa siinä mielessä, että ensimmäistä kertaa FCV:llä on kilpakumppaninaan Rovaniemen Palloseuran edustusjoukkue. Vielä viime vuonna RoPS oli mukana Ykkösen kärkikahinoissa. Talousvaikeudet pakottivat seuran kuitenkin luopumaan paikastaan ja täksi vuodeksi organisaatio lähti elvyttämään tukalaksi käynyttä tilannettaan pykälää alempana Kakkosessa.

”RoPS pelaa sarjan parasta fudista pelillisesti varsinkin, kun ottaa huomioon kuinka nuori jengi heillä on. He pelaavat 4-3-3 tai 3-4-3 formaatiolla, joka sopii taitavalle joukkueelle hyvin. Ollaan käyty loppuviikko taktisissa treeneissä tätä läpi ja miten meidän pitää tähän reagoida. Uskomme vahvasti kotivoittoon!” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

Joko verkko heiluu tiheämmin kotipeleissäkin ja kumpaan suuntaan?

Yhdeksästä ensimmäisestä pelistä FC Vaajakoskelle vain kolme on ollut kotiotteluita. Ne ovat kaikki olleet tiukkoja ja erittäin vähämaalisia. Tarjolla on ollut yhteensä ainoastaan kolme täysosumaa. Punaiset ovat toistaiseksi kotonaan yltäneet kahteen tasapelipisteeseen. Välienselvittely Kajaanin Hakan kanssa Viitaniemessä jäi maalittomaksi ja Panda Areenan avauksessa JS Hercules nappasi pisteet matkaansa 0-1 – voitollaan. Juhannusviikolla Vaajakoskella pisteet jaettiin FCV:n ja VIFK:n kesken maalilukemilla 1-1. InStat -tilastot kertovat punapaitojen pallollisesta hallinnasta, mutta toisaalta vaasalaisvieraiden päässeen hieman paremmin laadukkaammille tekopaikoille.

Kamppailu tarjosi Panda Areenan yleisölle viihdyttävää ja kovalla temmolla päästä päähän vaihdellutta peliä. Kotijoukkueen kokoonpanossa uusina niminä olivat JJK:n B-junioreista mukaan liittyneet 2005 syntyneet Dani Nurmi ja Joona Rönkä. Heistä ensin mainittu pääsi kentälle toiselle puoliajalle. Mainiosti sujuneessa ensimmäisessä Kakkosen ottelussa kirsikkana kakun päällä Nurmelle oli verkkoon nostettu tasoitusosuma, joka oli samalla myös FCV:n ensimmäinen kotimaali tänä kesänä.

FCV TV:n kooste ottelusta

Vaasalaisten kohtaamisen jälkeen FC Vaajakoskella on ollut ohjelmassaan ruhtinaallinen kahden ja puolen viikon mittainen huili pelien osalta.

”Pidettiin joukkueen kanssa liki kahden viikon loma ja nyt maanantaina palattiin treenikentälle. Pieni huili teki kaikille hyvää ja akut on nyt ladattu loppukaudeksi täyteen. Samalla ollaan saatu pienet vammat pelaajilta hoidettua kuntoon.” – Mustalampi

Kärjen takana tasaista taistelua sijoituksista

Kakkosen C-lohkon kärjessä ennakkosuosikki JJK porskuttaa jo seitsemän pisteen karkumatkalla muihin. Kettupaitojen perässä joukkueita seuraa tiiviinä rintamana. Kaksitoista pistettä saavuttanut FC Vaajakoski löytyy sarjataulukosta seitsemänneltä tilalta ja lauantai-iltainen vierailija RoPS on viidentenä kaksi pistettä enemmän keränneenä.

FC Vaajakoski on suoriutunut kevätpuoliskolla tasaisen varmasti, sillä tilillä on voittoja, tasapelejä ja tappioita kutakin kolme kappaletta. Hyökkäystehokkuus on ollut ajoittain hivenen hakusessa erityisesti kotiotteluissa. Tehtynä on 11 täysosumaa, joista kuusi on syntynyt Kokkolassa ja Oulussa sattuneilla tehohetkillä. Omissa on kolissut alkukauden aikana 12 kertaa. Viimeisimmässä viidessä kamppailussa FCV on selvinnyt jokaisessa yhdellä takaiskulla, mikä antaa mahdollisuuden taistella pisteistä illasta toiseen. Punapaitojen ykkösviimeistelijä on kolmesti verkkoon osunut kapteeni Matias Sarlin, jota kahdella maalillaan säestävät Eero Salmi ja Harrison De Nicolo.

”Kausi on mennyt meiltä lähtökohtiin nähden hyvin. Ollaan päästy parantamaan omaa peliämme ja se on kehittynyt kaiken aikaa oikeaan suuntaan.” – Mustalampi

Sivussa FC Vaajakoskelta lauantain kokoonpanosta ovat loukkaantumisten vuoksi pitkäaikaispotilas Teemu Roponen ja Dani Nurmi, jonka sairausloman arvioitu kesto on yhdestä kolmeen viikkoa. Janne Kuhmonen on kärsinyt pienestä sairastelusta ja keskikentän johtonimen pelaaminen viikonloppuna on epävarmaa. Eduard Ciriacon ensiesiintymistä punapaidoissa odotellaan vielä joitakin viikkoja, sillä hänen vaihto- opiskelumatkansa jatkuu elokuulle saakka. FCV:n ryhmästä Eetu Kuusrainen ja Saboor Salim aloittivat maanantaina varusmiespalveluksensa, joten heitä tuskin lauantain kokoonpanossa nähdään ja esiintymiset kentällä jäävät varmasti jatkossa muutenkin harvemmalle. Niko Kiiveri oli sivussa kuvioista sarja-avauksen jälkeen parisen kuukautta, mutta hän palasi tällä viikolla takaisin joukkueen vahvuuteen.

Rovaniemen Palloseuran historiaa perustamisesta nykyhetkeen

Sinivalkoisten värien nimeen vannovan RoPS:n tarina sai alkunsa talven ja kevään 1950 aikana. Pelit alkoivat heti perustamisvuonna Lapin Piirisarjassa, josta joukkue vielä samalla vuosikymmenellä kapusi ensin Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Maakuntasarjaan ja sen jälkeen vielä porrasta ylemmäksi Suomensarjaan.

1960-luvulla RoPS seilasi toiseksi ja kolmanneksi ylimpien tasojen välillä. Sarjojen nimetkin uudistuivat, kun SM-sarjan taakse perustettiin I-divisioona, jota seurasivat II- ja III-divisioonat. Vuonna 1973 seura haki uutta nousua kolmosdivarista ja onnistunut polku nosti nopealla aikataululla rovaniemeläiset lopulta mestaruussarjaan syksyllä 1980. RoPS pääsi juhlimaan Suomen Cupin voittoa 1986 ja saavutti kaksi peräkkäistä SM-pronssia 1988 ja 1989. Tällä vuosituhannella sinivalkoiset ovat pelanneet pääosin Veikkausliigaa, josta kausien 2015 ja 2018 hopeiset mitalit ovat organisaation historian kirkkaimpia merkkipaaluja. Cup-kannun ryhmä ehti saavuttaa uudemman kerran jo ennen näitä syksyllä 2013.

Viime kesäksi joukkue putosi Ykköseen, jossa se suoriutui vahvasti yltäen kakkospaikalle. Veikkausliigakarsinnoissa RoPS joutui kuitenkin tunnustamaan AC Oulun paremmakseen. Kauden päätyttyä pohjoiselle taivaalle alkoi kerääntyä synkkiä pilviä melkoisen velkataakan painaessa päälle. Joulukuussa seura ilmoittikin luopuvansa Ykkösestä ja peri täksi kaudeksi Kakkosesta reservijoukkueensa RFA:n paikan.

Juhannuksen alla organisaatio sai taloudelliseen ahdinkoonsa viimein helpotusta, kun se onnistui myymään omistamansa Bingotalona tunnetun kiinteistön kahden miljoonan euron hintaan. Rovaniemen Palloseuran puheenjohtaja Risto Niva kertoi kaupan jälkeen seuran talouden jäävän plusmerkkiseksi.

Nuorelta joukkueelta nähty pirteä startti

Luonnollisesti RoPS menetti kauden 2021 pelaajalistaltaan useita kokeneempia avainnimiä ja muutamia ylöspäin pyrkiviä ykköslahjakkuuksiaan, kun sarjataso vaihtui astetta alemmaksi. Tämänvuotinen nippu koostuu pitkälti kaupungin omista pojista pelaajien keski-iän ollessa vain 18,5 vuotta. Kausi on edennyt joukkueelta kuitenkin hyvin ja varsinkin hyökkäyspelaaminen on ollut rovaniemeläisiltä monipuolisen laadukasta.

Vieraspeleissä pitkien matkojen takana joukkueella on ollut hieman vaikeampaa, mutta neljältä bussireissulta mukaan on tarttunut piste JJK:lta ja niukka 0-1 -voitto OTP:sta. Edellisen ottelunsa RoPS pelasi viikko sitten lauantaina kotistadionillaan, kun se kohtasi lohkokärki JJK:n jo toistamiseen tällä kaudella. Pisteet näyttivät jo vääjäämättömästi olevan lähdössä Keski-Suomeen pelitapahtumia hallinneiden kettupaitojen johdettua loppuhetkillä 0-2. Sinnikäs kotijoukkue oli kuitenkin toista mieltä ja upea loppukiri palkittiin kahdella pikamaalilla. Rangaistuspilkulta 87. minuutilla Tatu Lakela laukoi isännät maalin päähän ja vain reilua minuuttia myöhemmin Rovaniemen stadionin yleisö räjähti uudestaan, kun Eetu Venäläinen nikkasi päällään loppulukemiksi 2-2.

RoPS on takonut tällä kaudella jo 20 täysosumaa, joista 14 on syntynyt kakkosjaksojen aikana ja kahdeksan näistä viimeisen viisiminuuttisen kuluessa. Venymiskykyä ja uskoa omaan tekemiseen sinipaidoilla tuntuu siis riittävän. Maalintekijäosastolla joukkueesta kymmenessä pelatussa ottelussa on kunnostautunut erityisesti 2004-ikäluokkaan kuuluva nuorisokolmikko jo kuusi maalia viimeistelleen hyökkääjä Eetu Venäläisen johdolla. Aapo Savolainen on osunut viidesti ja Tatu Lakela neljä kertaa.

Pelaajapakasta rovaniemeläisiltä kovinta kokemusta löytyy puolustuslinjasta. Elokuussa 29 vuotta täyttävä nigerialainen Samuel Olabisi palasi napapiirille poikettuaan viime kaudella pelaamassa Kakkosta OTP:ssa ja Salon Palloilijoissa. 188 senttinen toppari toimii myös Rovaniemen Palloseuran kapteenina. Viimeisimpiin otteluihin sinivalkoiset ovat saaneet lisää hyökkäysvoimaa keskikentälleen, kun alkukauden loukkaantumisten kanssa paininut Kirill Bullat on ollut avaavassa kokoonpanossa nyt kahdesti peräkkäin. Joukkueen maalia on vartioinut pääasiassa 19-vuotias seuran oma kasvatti Lauri-Eemil Vetri, jolla torjuntavastuu on ollut kahdeksassa ottelussa. RoPS:n joukkuetta valmentaa Aleksi Tanner. Hänelle Kakkosen C-lohko on tullut tutuksi miehen toimiessa kolme viimeisintä vuotta organisaation reservijoukkueen vetäjänä.

Ainakin Rovaniemen Palloseuran farmiryhmä oli edellisellä kolmella kaudella FC Vaajakoskelle erittäin haastava vastustaja, sillä viidessä kohtaamisessa punaiset eivät pystyneet ottamaan kertaakaan täyttä kolmen pisteen pottia. Viime kesänä pohjoisessa kotijoukkue oli parempi tuloksella 1-0 ja Vaajakoskella oteltiin tasapeli 1-1. Kuinka käy, kun ensimmäistä kertaa kohdataan RoPS:n edustusjoukkue? Sitä jännitetään Panda Areenalla lauantain myöhäisottelussa klo 19.00 alkaen.