Vaasassa jaossa tärkeät sarjapisteet – onnistuuko FC Vaajakoski nappaamaan ensimmäisen vierasvoittonsa?

Su 26.05.2024 klo 16.00 Lemonsoft Stadion, Vaasa
VIFK – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Solidsport

Sekä Vasa IFK:lle että FC Vaajakoskelle kauden alku uudessa Ykkösessä on ollut haasteita täynnä. Joukkueet löytyvätkin sarjataulukosta peränpitäjinä, sillä sunnuntain vierasjoukkueen sijoitus on toiseksi viimeinen ja kotijoukkue vaanii pisteen jäljessä sarjajumbona. VIFK varmasti janoaa kauden ensimmäistä voittoaan, kun taas FCV:llä on pyrkimyksenä avata voittotili myös vieraspelien osalta.

Hyvät asiat mukaan ja pää ylöspäin

FC Vaajakoski on toukokuussa pelannut pelejä tiiviiseen tahtiin. Tulokset eivät ole olleet mitenkään mairittelevia, eikä joukkue ole onnistunut ottamaan pistettäkään. Myös Suomen Cupissa neljännellä kierroksella tuli tylysti takkiin lukemin 0-5 sarjaporrasta korkeammalla pelaavalle KTP:lle. Ykkösessä kauden toistaiseksi ainoan voiton FCV poimi Viitaniemessä isännöidessään keravalaista PKKU:ta huhtikuun lopussa, jolloin maalintekokilpailu päättyi kotijoukkueelle 4-3.

Uudella sarjatasolla punanutut eivät ole toistaiseksi onnistuneet saavuttamaan pisteitä matkapeleistään, vaan Atlantis, KPV ja RoPS ovat kukin vuorollaan napanneet kahden maalin suuruisen kotivoiton. Läpi alkukauden haasteita on riittänyt erityisesti puolustustyöskentelyssä. Pelien alut ja yleensäkin avauspuolikkaat ovat tuottaneet vaikeuksia.

Esitystä on toistuvasti parannettu toiselle jaksolle ja nämä onnistumiset täytyisi saada jatkossa esiin heti, kun pallo potkaistaan liikkeelle. FC Vaajakosken pukukopissa vallitsee heikosta alusta huolimatta erinomainen joukkuehenki ja jokainen haluaa antaa oman panoksensa siihen, että tulokset jatkossa paranevat.

Tämän viikon ensimmäsessä ottelussaan FCV hävisi Panda-areenalla Espoon Palloseuralle 0-1. Positiivista kamppailussa oli se, että vastustaja kyettiin pitämään paremmin poissa maalipaikoilta kuin aiemmissa peleissä. Omiinkaan ei uponnut kuin yksi, mutta harmittavasti se tapahtui jälleen aivan pelin avaushetkillä. Negatiivisena piirteenä taistosta voidaan nostaa esiin se, ettei kotijoukkue saanut luonnonnurmen tuomasta edustaan ja hetkittäisestä hyvästä pallonhallinnastaan huolimatta luotua tilanteita. EPS puolusti todella laadukkaasti ja onnistui pitämään FC Vaajakosken muotonsa ulkopuolella.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – EPS

Punavalkoiset ovat kevään aikana kärsineet melkoisesta loukkaantumissumasta. Myös sunnuntaina poissaolijoiden lista on melko karua luettavaa. Keskiviikkoisen arkiottelun tapaan myös Vaasan reissun joutuvat jättämään väliin puolustajista Viljami Suihkonen, Joona Rönkä, Kaarlo Rintamäki ja Juuso Sarkkinen sekä keskikenttäpelaajista Veikko Janhunen ja Antti Voutilainen. Lisäksi vahvuudesta ovat poissa EPS:aa vastaan laitapakkeina aloittaneet Benno Hanslian ja Matti Liimatainen. Poissaolot ovat kevään ja alkukesän kuluessa verottaneet varsinkin FC Vaajakosken puolustuskalustoa.

Kakkosesta tuttu VIFK jahtaa vielä kauden ensimmäistä kolmen pisteen pottiaan

Vasa IFK on pelannut viimeisimmät kaudet FC Vaajakosken tapaan Kakkosen C-lohkoa, joten sunnuntaina vastakkain ovat toisilleen varsin tutut kilpakumppanit. Viime vuonna ryhmä sijoittui lohkonsa viidenneksi, jonka jälkeen se onnistui kaksiosaisessa Ykkösen nousukarsintavaiheessa kukistamaan Tampereen Ilves-Kissat kahden tasoihin päättyneen ottelun jälkeen rangaistuspotkuissa.

Edellisellä kaudella FCV voitti keskinäisen kohtaamisen Kakkosessa kotonaan 2-1 ja Vaasassa päädyttiin pistejakoon maalein 1-1. Joukkueet ovat aiemmin otelleet vastakkain yhteensä 15 kertaa. Keskinäisistä yhteenotoista vaajakoskelaiset ovat voittaneet seitsemän ja kolme kertaa on päädytty tasapeliin. Vaasalaisilla on puolestaan viisi voittoa.

Tämän vuoden VIFK on aloittanut vaisusti, eikä ole vielä Ykkösessä voittanut peliäkään. Joukkue on kotonaan saavuttanut kaksi tasapelipistettä, jotka ovat tulleet KPV:n ja JJK:n kustannuksella. Viimeisimmät kolme kamppailua ovat kuitenkin sujuneet mollivoittoisesti, sillä vaasalaiset ovat hävinneet ne murheellisella maalierolla 1-10. Niitä ennen myös matka Suomen Cupissa tyssäsi, kun Ykkösliigassa pelaava SJK Akatemia oli Lemonsoft Stadionilla etevämpi lukemin 1-2 lisäajalla syntyneen voittomaalinsa turvin.

Vasa IFK:n maaliero on seitsemän Ykkösen kamppailun jälkeen peräti 15 osuman verran pakkasen puolella. Tehtyjä maaleja joukkueella on sarjassa vähiten ja päästettyjä eniten. Neljästä ryhmän viimeistelemästä osumasta kolme on kirjattu Lubunga Etokan nimiin.

Vaasalaisten miehistön pelaajista suurelle yleisölle nimekkäin on varmasti vepsulegenda Steven Morrissey. Kokenut vuonna 1986 syntynyt jamaikalainen pelasi Vaasan Palloseurassa kaudesta 2011 lähtien aina viime vuoteen saakka. Hänellä on tilillään vajaat 200 Veikkausliigaottelua, joissa maaleja miehelle merkattiin 46.

Sunnuntaina jaossa ovat isot pisteet. Kumpi niihin tarrautuu vai jääkö molemmille pinna kouraan? Jännättävää riittää.