Vaajakoskella tarjolla kierroksen kärkikamppailu

Su 04.07.2021 klo 18.30. FC Vaajakoski – OTP | Suora lähetys: Ruutu+

Pääsyliput 10/8€, kausikortit 59€. Tapahtumassa käy maksuvälineenä käteinen, kortti ja MobilePay. HUOM! Tule tapahtumaan vain täysin terveenä. Muista turvavälit ja huolehdi käsihygieniasta. Ottelussa palvelee kioski (anniskelualue käytössä seuraavasta ottelusta eteenpäin).

FC Vaajakoski pelasi kauden kolme ensimmäistä kotiotteluaan evakossa Viitaniemen tekonurmella ja kesäkuulle ohjelmaan merkattu Jyväskylän paikallisderby lykkääntyi parilla kuukaudella koronarajoitusten tuomien epävarmuustekijöiden vuoksi. Vihdoin ja viimein on kuitenkin aika korkata Vaajakosken oma luonnonviheriö, jonne vastustajaksi saadaan OTP Oulusta. Luvassa onkin heti todellinen herkkupala, sillä mittaa toisistaan ottavat pisteen sisällä toisistaan majailevat lohkokolmonen ja -kakkonen. Kohtaaminen on joukkueille samalla niiden historian ensimmäinen.

”OTP on loistava haaste tässä vaiheessa kautta. Joukkue on täynnä laatupelaajia ja meidän on pelattava kollektiivina erittäin hyvä ottelu sunnuntaina. Mikäli sen teemme, uskon että vastustaja on kyllä kaadettavissa. Upeaa päästä vihdoin pelaamaan kotinurmelle!” – Päävalmentaja Sami Okkonen

FCV:llä alla kaksi voitokasta vierasmatkaa

Kauden ensimmäisen vierasvoittonsa FC Vaajakoski saalisti Kemistä ennen juhannusta ja heti perään toinen tarttui matkaan Vaasasta tällä viikolla loppuluvuin 1-2 (0-1). Torstai- iltana punapaitojen nimeksi kohosi toisen pelinsä joukkueessa pelannut ja ensimmäistä kertaa aloituskokoonpanossa mukana ollut Antoine Lemarié. Ranskalaisvahvistukselta nähtiin kärkkäitä nousuja ylös, joista tuloksena oli maali kummankin puolikkaan alussa. Vierasjoukkueella oli saumansa iskeä enemmänkin osumia, mutta paikoissa ei onnistuttu.

Ottelun loppu menikin jännittäväksi, kun VIFK pystyi kaventamaan parikymmentä minuuttia ennen päätösvihellystä. FC Vaajakoski selvitti kuitenkin lopun tilanteet, vaikka isännät pariin otteeseen tarjoilivat varsin vaarallista hyökkäysuhkaa viimeisen vartin aikana. Piiskuri Sami Okkonen oli hetkittäin kauden parasta jalkapalloaan pelanneiden suojattiensa esitykseen tyytyväinen, mutta manasi hukattuja paikkoja, joista peli olisi pitänyt tappaa jo aiemmin.

Färsaarten pääsarjaan TB Tvøroyriin siirtyneen Toni Takamäen puolustuksen keskustaan jättämän aukon Vaasassa täytti onnistuneesti yleensä laitapuolustajan roolissa nähty Aleksi Kaakinen.

FC Vaajakoski avasi tuplapeliviikkonsa voittamalla Vaasassa

Kauden alku FCV:n seurahistorian toiseksi paras

Historiansa 12:tta kauttaan Kakkosessa pelaavat punavalkoiset ovat aloittaneet tällä tasolla paremmin ainoastaan vuonna 2010, jolloin seitsemän ensimmäistä peliä tuottivat peräti 16 pistettä. Tuolloin meno kuitenkin hyytyi kesän edetessä ja loppusijoitukseksi tuli lopulta vasta yhdeksäs.

Tällä hetkellä FC Vaajakoski on lohkonsa kolmostilalla, kun se on seitsemästä ottelusta repinyt kasaan 14 pistettä. Joukkueen ottelut ovat olleet varsin vähämaalisia verrattuna muihin Kakkosen C-lohkon joukkueisiin. Tehtyjä maaleja FCV:llä on 11 ja päästettyjä vain kuusi. Ainoa kärsitty häviö on peräisin Rovaniemeltä, jossa isännät osoittautuivat paremmiksi tuloksella 1-0. Kyseisessä kamppailussa on nähty myös ainoa kerta alkukaudesta, jolloin vaajakoskelaiset ovat ylipäätään olleet tappiolla tämän kesän peleissään. FCV:ltä erityisesti otteluiden alut ovat olleet vahvoja ja joukkueen omiin päästämät maalit ovat tulleet pitkälti johtoasemassa pelien viiimeisellä kolmanneksella. ”Alkukaudella olen erityisen tyytyväinen siihen, miten olemme pystyneet hallitsemaan otteluita ja kehittämään peliä ottelu ottelulta. Myös puolustuspeli on ollut pääasiassa erinomaista, vielä emme ole päästäneet maaliakaan avausjaksoilla. Johtoasemassa pelaaminen on suurin yksittäinen kehityskohta tässä vaiheessa kautta. Emme ole oikein kyenneet tappamaan otteluita johtoasemassa. Nyt olemme käyneet läpi pelin luonteen muutoksen vaikutusta omaan pelitapaamme, kun johdamme otteluiden loppupuolella ja uskon, että myös tässä parannamme kauden mittaan.” – Okkonen

Vierailla pitkä ja mielenkiintoinen historia

Oulun Työväen Palloilijoiden taru sai alkunsa sotavuosien jälkeen tammikuussa 1946, joten seuralle tuli ikää tämän vuoden alussa 75 vuotta. Toimintaa oli useissa eri palloilulajeissa ja jalkapallossa seura pelasi aluksi Suomen Työväen Urheiluliiton Pohjois-Suomen piirin lohkossa sekä TUL:n suursarjan pohjoislohkossa.

Kansallisella tasolla OTP aloitti taipaleensa 1955 Suomen toiseksi korkeimmailta sarjatasolta, josta se nousi yhdeksi kaudeksi mestarjuussarjaan vuodelle 1966. Visiitti pääsarjatasolla kesällä 1971 jäi myöskin yhden kauden mittaiseksi. Seura pelasi mestaruussarjassa myös vuodet 1973-75, joista ensimmäisenä se saavutti historiansa parhaan tuloksen sijoittuen viidenneksi. Noihin aikoihin OTP:ssä pelasi muutamia Suomen maajoukkuerinkiiin kuuluneita pelaajia, kuten Seppo Kilponen, Teppo Heikkinen ja Eero Virkkunen.

Hissijoukkueen leiman saanut oululaisjoukkue pelasi korkeimmalla tasolla vielä kaksi kautta 1970-vuosikymmenen lopussa ja yhteensä viisi kesää seuraavalla vuosikymmenellä ilman mainittavampaa menestystä. Veikkausliigaksi nimetyssä pääsarjassa OTP nähtiin kausilla 1990-91. Tämän jälkeen toiminta yhdistyi OLS:n kanssa ja Veikkausliigaa yhdistetyt seurat pelasivat nimellä FC Oulu 1994. Tästä käynnistyi jyrkkä alamäki, mutta OTP oli oli kuitenkin vielä 2000-luvun alussa perustamassa uutta taustaorganisaatiota Oulun Edustusjalkapallo AC Oulu ry:tä, joka palasi täksi kaudeksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan pelaten siellä nimellä AC Oulu.

OTP:n edustuksen toiminta elvytettiin uudestaan henkiin syksyllä 2009 ja se aloitti pelinsä seuraavalla kaudella Oulun Vitosessa. Nopella tahdilla ylöspäin noussut seura sai haltuunsa Kakkosen paikan vuodeksi 2017, kun OPS nostettiin Ykköseen. Tuolloin kyyti Kakkosen C-lohkossa oli kuitenkin tylyä joukkueen jäätyä selvästi jumboksi. Uuden nousun OTP:n ryhmä teki Kakkoseen jälleen tälle kaudelle, kun se voitti viime syksynä Pohjois-Suomen Kolmosen lohkonsa ylivoimaisesti vain yhden tasapelin rasittaessa muutoin puhdasta saldoa. Maaliero oli tyrmaavä 92-11. Nousukarsinnoissa kaatui Iisalmen PK-37 vieraissa 0-2.

OTP mukana kärkikahinoissa

Oululaiset olivat asettaneet tämän kauden tavoitteekseen sarjapaikan säilyttämisen, mutta laadukkaan materiaalin kasanneen joukkueen sopi silti olettaa taistelevan jopa aivan kärkipään sijoituksista. Tästä alkukauden esitykset kielivätkin, sillä OTP on kahdeksan pelaamansa ottelun jälkeen C-lohkon kakkospaikalla. Pisteitä joukkue on kerännyt kasaan neljällä voitollaan ja kolmella tasapelillään 15.

Toistaiseksi ainoan tappionsa OTP kärsi ennen juhannusta, kun se joutui taipumaan hiemen yllättäenkin vieraissa Vasa IFK:lle 3-2 (1-0). Paluu voittokantaan tapahtui heti seuraavassa kamppailussa tämän viikon keskiviikkona, jolloin paikallisderbyssä OLS kukistui puhtaasti 2-0 (1-0). OTP paransi joukkuepelaamistaan edellisestä esityksestään ja karsi siinä satttuneet syöttöhassinsa pois. Ajoittain palloa hallinneen Luistinseuran yritykset jäivät pitkälti näennäisiksi, kun pelivälinettä kierrätettiin lähinnä omalla alueella. Paikallisväännön voittomaalista vastasi avaavalla jaksolla kolme edellistä kautta OLS:aa edustanut Jyri Vääräniemi tarkalla sijoituksellaan takanurkkaan. Läpiajosta OTP:n johtolukemia kasvatteli nigerialainen Callistus Chukwu pelin 79. minuutilla.

Tarkastelussa OTP:n valmennus ja pelaajat

Punavalkoisissa väreissä pelaavan oululaisnipun päävalmentajana aloitti tällä kaudella Diogo Pinto. Portugalilaisluotsi sai kuitenkin lähtöpassit jo parin pelikierroksen jälkeen, vaikka tulokset olivatkin lupaavia. Tämän jälkeen peräsimeen tarttui joukkueen argentiinalainen valmennuspäällikkö Mariano Galeano, jolla on aiempaa taustaa valmennustehtävistä useamman Etelä-Amerikan maan lisäksi juniorivalmennuksesta Kiinassa.

Pelaajapakka OTP:llä on Kakkosen tasolle laadukas, mutta rinki on toisaalta melko kapeahko. Lisää harvennusta ryhmään nähtiin tällä viikolla, kun sopimus kokeneen laitapakin Jere Moilasen kanssa purettiin. OTP:n paras maalintekijä on ollut Michael Ibyomi. Nigerialainen Veikkausliigakokemustakin RoPS:sta omaava kärkihyökkääjä on osunut tällä kaudella jo viidesti. Kolme maalia viimeistellyt Vääräniemi on joutunut pelaamaan hänelle hieman oudolla pelipaikalla laidassa, mutta siltikin tehoja on kertynyt mukavasti. Toiselta laidalta hyökkäävä Chukwu on tehnyt neljä maalia. Viime kaudella 22 täysosumaa Kolmosessa iskenyt Neil Livingstone on osunut verkkoon kertaalleen tehtyään joukkueensa voittomaalin Kemissä. Vastuu hänen osaltaan kauden edetessä on kuitenkin pienentynyt selvästi.

Keskikentän johtotähtenä OTP:ssa häärää Saimaan rannalta PEPO:sta saapunut Alex Oikkonen, jonka tililtä löytyy kymmenkunta maaotteluakin Puerto Ricon väreistä. Oikkonen käväisi viime kesänä pelaamassa Uudessa-Seelannissa saakka, kunnes koronatilanne pakotti 26-vuotiaan pelimiehen jälleen palaamaan Suomeen edustamansa saarivaltion seuran North Shore Unitedin ajauduttua talousahdinkoon. Eniten peliminuutteja oululaisista on tällä kaudella kerryttänyt puolustuksen ykköshahmo Samuel Olabisi. Viime kaudella RoPS:ssa Veikkausliigaa pelannut kookas nigerialainen toppari on kellottanut tauluun kahdeksassa pelissä täydet 720 minuuttia.

Katsaus FC Vaajakosken tilastoihin seitsemän pelin tiimoilta

Maalit:

Saboor Salim 3
Matias Sarlin, Julius Järvinen ja Antoine Lemarié 2
Kimmo Huisman ja Tomi Karlstedt 1

Maalisyötöt:

Julius Järvinen 4
Niilo Pirttinen, Lari Liukkonen, Santtu Laaksonen, Ville Teräsranta ja Niko Lohi 1

Varoitukset:

Santtu Laaksonen 4
Masa Malen ja Julius Järvinen 2
Lari Liukkonen, Kimmo Huisman, Matias Kiesilä ja Ville Teräsranta 1

Peliaika, top 10:

Julius Järvinen, Aleksi Kaakinen ja Masa Malen 630 minuuttia
Santtu Laaksonen 518
Saboor Salim 494
Matias Sarlin 474
Ville Viljala 450
Tomi Karlstedt 400
Toni Takamäki 360
Niilo Pirttinen 356