Tanssahdellaanko torstaina Jazzin tahdissa vai keksiikö FC Vaajakoski peliinsä voitokkaat rytmit?

To 13.06.2024 klo 18.30 Porin stadion, N
FC Jazz – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Satakunnan Kansa

Ykkösen pelit jatkuvat punavalkoisten osalta torstaina, kun joukkue matkustaa Satakuntaan. Samoja värejä yllään kantava kotijoukkue on FCV:lle täysin uusi tuttavuus, eikä keskinäisiä kohtaamisia entuudestaan löydy. Porilaiset ovat Jyväskylän joukkueiden lisäksi Ykkösen ainoa nippu, joka pelaa kotipelinsä luonnonnurmella. Pelaajista ennakossa kommentoimassa ovat tällä kertaa maalivahti Santtu Toivari ja keskikentän johtohahmoihin lukeutuva Miska Verkko.

Tappioputkessa – aloitus Ykkösessä on ollut todella tahmea

FC Vaajakoski on tällä hetkellä Ykkösen peränpitäjä. Pisteitä joukkue on kerännyt yhdeksästä kamppailusta vain kolme. Ne irtosivat kotivoitolla PK Keski-Uusimaata vastaan maalisirkuksen jälkeen 4-3 -numeroihin päättyneessä kamppailussa huhtikuun lopussa Viitaniemessä. Sen jälkeen joukkue on taipunut kuudesti putkeen.

Vierasotteluissa FCV:n pistetili on edelleen avaamatta, kun viisi matkapeliä ovat tuottaneet pelkkiä häviöitä. Maaliero niissä on murheellinen 5-16 kotijoukkueiden eduksi. Edellisillä kierroksilla punaiset ovat parantaneet ensimmäisissä peleissä tavaramerkiksi tulleita heikkoja alkujaan, mutta lopulta voitokas joukkue on kuitenkin löytynyt vastapuolelta.

Vaajakoskelaisten paras maalintekijä alkukaudesta on ollut laitahyökkääjä Benjamin Simsek, joka on viimeistellyt kolme osumaa. Joel Pasanen ja Genc Kovaqi ovat kumpainenkin osuneet verkkoon kahdesti. Viime viikkoina FCV:llä on ollut vaikeuksia pelitilannemaalien tekemisessä, sillä edellisen kerran sellainen on nähty miltei kuukausi sitten Rovaniemellä. Neljässä edellisessä ottelussa kaikki punapaitojen viimeistelemät kolme maalia ovat syntyneet erikoistilanteiden jälkeen.

Torstaina FC Vaajakosken kokoonpanosta ovat sivussa maalivahti Joona Poltto, alakerrasta Viljami Suihkonen, Kaarlo Rintamäki ja Juuso Sarkkinen sekä keskikentältä Antti Voutilainen. Pitkäaikaisista potilaista Veikko Janhunen on viimein toipunut pelikuntoon ja käytettävissä torstain kamppailussa. Keski-Suomen derbyn loppunahinoinneissa punaisen kortin napannut maalivahtien valmennuksesta vastaava Tuomas Jaakkola joutuu jättämään Porin vierailun väliin automaattisesti kentältäpoiston tuloksena tulleen toimitsijakiellon vuoksi.

Miska Verkko ja Santtu Toivari harmittelevat virheitä ja helposti päästettyjä maaleja

24-vuotias Miska Verkko siirtyi FC Vaajakosken väreihin Kakkosen syyskaudella 2022 muutettuaan Jyväskylään opiskelujen perässä. Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti on vahvimmillaan keskikentällä, mutta monikäyttöisenä pelaajana sai alkukaudesta vastuuta myös laitapuolustajana. Neljässä viimeisimmässä ottelussa hän on päässyt kantamaan käsivarressaan myös kapteenin nauhaa Juuso Sarkkisen parannellessa vammaansa. Kauden maalitilinsä ”Mise” avasi Rovaniemen Palloseuran vieraana upealla laukauksellaan. Mitä joukkueensa suurimpiin vastuunkantajiin lukeutuva Verkko ajattelee haastavasta kevätpuoliskosta?

Liikaa päästetään valitettavasti helppoja maaleja. Pitäisi myös ”osata voittaa” pelejä, joissa ollaan omalla hyvällä tasolla.” – Miska Verkko

Maalivahti Santtu Toivari liittyi FC Vaajakosken remmiin talvella 2020. Ensimmäiset ottelunsa seuran edustuksessa hän sai alleen viime kesänä. Tänä vuonna vastuuta on tullut pääasiassa Komeetoissa Kolmosessa lainan turvin, mutta parilla edellisellä kierroksella 22-vuotias veräjänvartija on päässyt tolppien väliin myös Ykkösessä FCV-paidassa.

Alkukausi on mennyt joukkueelta todella alta odotusten. Meillä on ollut ok-jaksoja peleissä ja monesta pelistä oltaisi voitu pisteitä ottaa ihan pienellä parannuksella ja pienien virheiden välttämisellä. Pitäisi pystyä pelaamaan ehjempiä pelejä, johon hyvä alku oli JJK-matsi.” – Santtu Toivari

Jyväskylän derbyssä nähtiin FC Vaajakosken kohdalta todellakin pilkahdus paremmasta, sillä kotijoukkue hallitsi paikallistaistoa hetkittäin lähes suvereenisti. Varsinkin ensimmäinen vajaa puolituntinen oli isänniltä Panda-areenalla ehdottomasti kesän parasta suorittamista. Haluttu tulos jäi kuitenkin lopulta haaveeksi, kun moottoritien länsipäästä saapuneet kettupaidat hurjastelivat toisen jakson alkupuolella kahden maalin karkumatkalle. Kotijoukkueen kavennusosumasta vastasi pilkulta osunut Kovaqi.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – JJK

JJK-matsi oli meiltä jo melko hyvä peli. Ensimmäisen puoliajan paikoista, kun oltas joku saatu sisään, niin olisi ollut varmasti ihan eri peli. Kuitenkin siitä pelistä jäi siinä mielessä ok fiilis, kun pystyttiin parantamaan meidän alkukaudella haasteellisissa asioissa.” – Toivari

Derbypeli oli hieno tapahtuma, vaikka tulos harmittaa. Ensimmäisellä puoliajalla oltiin hyviä ja peli toimi kuten suunniteltiin, mutta toisella puolikkaalla oli taas vaikeaa saada omaa peliä kuntoon.” – Verkko

FC Jazz – seuran taustat löytyvät jo 90 vuoden takaa

Satakuntalaiselle futiskartalle perustettiin vuonna 1934 seura nimeltä Porin Pallo-Toverit (PPT), johon FC Jazzin juuret nojaavat. PPT:n edustusjoukkue nähtiin SM-sarjassa ensimmäistä kertaa vuonna 1984. FC Jazziksi organisaatio muutti nimensä vuonna 1991 palattuaan takaisin maamme korkeimmalle tasolla. Veikkausliigan kärkikahinoihin nousseet porilaiset saavuttivat suomenmestaruuden kausien 1993 ja 1996 päätteeksi brassivahvistustensa tähdittämänä.

Vuosituhannen vaihduttua seura ajautui vaikeuksiin taloudellisten ongelmien ja veroepäselvyyksien seurauksena. Tämän lopputulemana keväällä 2005 porilaisorganisaatio asetettiin konkurssiin. Toimintaa jäi jatkamaan seuran juniorijaosto.

Kaudesta 2017 lähtien FC Jazz otteli Kakkosessa aina viime syksyyn saakka ollen lohkonsa keskikastia tai yltäen kärkipäähän. Viime kaudella FC Jazz sijoittui B-lohkossa kakkossijalle EPS:n perässä. Toiseksi parhaana lohkokakkosena joukkue sai suoran paikan tämävuotiseen Ykköseen.

Firmino on jatkanut maalitehtailuaan myös Ykkösessä

Porilaisille ja vaajakoskelaisille torstainen kohtaaminen tulee olemaan ensimmäinen keskinäinen yhteenotto seurojen historiassa, eivätkä vierasjoukkueen pelaajatkaan osaa tarkkaan arvioida millainen vastustaja on luvassa.

Jazzin tulokset ovat olleet ailahtelevia, joten vaikea arvioida niiden perusteella vastustajaa. Hyviä yksilöitä Porissa on useampi, joiden kanssa saa olla tarkkana.” – Verkko

Jazzista ei kyllä juurikaan ole tietoa. Hyviä yksilöitä taitaa joukkueessa olla jonkin verran, ainakin maalintekijöitä. Ihan uusi vastustaja ja ei enempää tietoa, mutta oman pelin parantamisella pitää lähtee peliin ja sitä kautta ottaa pisteitä.” – Toivari

Kuluvan kesän FC Jazz on aloittanut Ykkösessä vaihtelevin lopputuloksin. Kymmenen pelattua ottelua ovat tuottaneet neljä voittoa, yhden tasapelin ja viisi tappiota. Joukkueen sijoitus on ennen tämän viikon pelejä 13 pisteellä seitsemäs. Porilaisten kamppailut ovat alkukaudesta olleet todella runsasmaalisia. Tehtyjä maaleja (21) on sarjassa toiseksi eniten, mutta samoin on myös omiin päästettyjä osumia (24).

Viime viikonvaihteen ottelustaan Kokkolasta KPV:n vieraana Jazz ryösti mukaansa arvokkaan tasuripisteen. Maalijuhlat päättyivät numeroihin 3-3 (1-1). Kotiotteluissaan porilaisryhmä on onnistunut kaatamaan KuPS Akatemian ja Vasa IFK:n, mutta joutunut taipumaan RoPSille ja Atlantikselle.

Torstain kotijoukkueelta kärjessä viilettää Firmino, joka johtaa Ykkösen maalintekijätilastoa kuudella tekemällään osumalla. Kahdella edellisellä kaudella brasilialaishyökkääjä takoi Jazz-nutussa Kakkosessa huikeat 43 täysosumaa. Molempien kausien päätteeksi hänet arvostettiin B-lohkon parhaaksi pelaajaksi Pelaajayhdistyksen järjestämän äänestyksen perusteella, johon vastasivat pelaajat.

Keskikentällä porilaisten marssia on johdatellut japanilainen Takaya Sasaki. Viime kaudella pelaaja pelasi Latvian pääsarjassa Virsligassa FK Mettan riveissä. Tärkeä nimi keskikentällä on lisäksi kokenut paluumuuttaja Justus Lehto, joka käväisi maakuntakierroksellaan pelaamassa Veikkausliigaa PS Kemissä, Ykköstä KPV:ssa ja Kakkosta KuPS Akatemian keltamustissa väreissä.