Tällä viikolla Panda Areenalla pelataan kahdesti – ensin vastassa Komeetat

Ti 16.8.2022 klo 18.30 Panda Areena
FC Vaajakoski – Komeetat
Pääsyliput 15/12€, alle 18-v. ilmaiseksi
Suora lähetys: Ruutu+
Otteluisäntä: Alva

Kolmen ottelun mittainen kotipeliputki FC Vaajakoskelta jatkuu tiistaina paikallisderbyllä. Vastustajaksi astelee Kakkosen ensikertalainen Jyväskylän Komeetat, joka otti toissa viikonloppuna ensimmäisen vierasvoittonsa tällä tasolla. Yllättääkö sarjassa säilymisestään taisteleva komeettaparvi jälleen vai onko Panda-Areenalla viimein isäntien aika juhlia voitosta?

”Tiistaina tulee olemaan vaikea ja kova peli. Vastaan tulee hyvin organisoitunut ja matalalla blokilla puolustava joukkue, joka osaa sen taktiikan hyvin. Lähtevät siitä vastaiskuihin todella nopeasti ja vaarallisesti. Meidän pitää huolehtia kenttätasapainosta tai muuten käy huonosti. Uskomme ja luotamne omaan tekemiseen ja tietenkin kotivoittoon.” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

Tukevasti keskikastissa

FC Vaajakoski yltää tällä hetkellä Kakkosen C-lohkossa seitsemännelle tilalle, kun se on saanut kasaan kesän 14 kamppailussaan 19 pistettä. Vierasottelut ovat sujuneet punapaidoilta tuloksellisesti varsin hyvin, mutta kotipeleissä jälki on ollut selvästi vaatimattomampaa. Kuudesta kotiottelustaan joukkue on hävinnyt kolme ja pelannut kolme kertaa tasapelin.

Viimeaikaiset esitykset ovat olleet joukkueelta hieman ailahtelevia, mutta hetkittäin pahoin vuotanutta alakertaa on edellisillä kierroksilla onneksi onnistuttu tiivistämään. Parannettavaa FCV:llä riittää varsinkin otteluiden aluissa, jotka ovat olleet menneinä viikkoina todella haasteellisia. Henkilökohtaisten virheiden seurauksena vastustajat ovat päässeet tekemään useita turhan helppoja maaleja.

Näin tapahtui myös viime viikon kotiderbyssä JJK:ta vastaan. Peli ehti vanheta vain vaivaisen minuutin, kun maalivahti Severi Ikäheimon avaussyöttö epäonnistui ja sarjakärki tekaisi lopulta voittomaaliksi jääneen avausosuman. Vaikka ketturyhmittymä hallitsi pitkälti palloa, ei silläkään kamppailun kuluessa ollut paljoakaan järin vaarallisia tilanteita. FC Vaajakoski esiintyi ryhdikkäästi ja puolusti alhaalta tiiviisti 4-5-1 -systeemillä. Hyökkäyssuuntaan tulosta pyrittiin tekemään erikoistilanteiden kautta. Ne eivät kuitenkaan tuottaneet kaivattuja tehoja ja lopussa JJK iski vastahyökkäyksellä lopputulokseksi 0-2. FCV:n parhaimmistoon lukeutuivat pariin otteeseen vasemman jalan laukauksellaan säväyttänyt Antoine Lemarié ja pirteästi esiintynyt puolustaja Niilo Pirttinen.

FCV TV:n kooste ottelusta

Muutokset puolustajapaletissa aiheuttavat haasteita

Vaajakosken puolustuskalusto on kokenut edellisten viikkojen aikana melkoista myllerrystä. Topparikaksikko Killian Denoual ja Mustafa Hussein Zada siirtyi jatkamaan jalkapallouraansa muihin joukkueisiin ja keskuspuolustajaksi Vaajakoskelle hommattiin Arttu Loukiainen lainasopimuksella Mikkelin Palloilijoista. Tiistaina 20 vuotta täyttävän nuorukaisen lainapesti jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä viime viikolla MP kutsui Loukiaisen takaisin miehistöönsä. Kahdessa punapaidoissa pelaamassaan ottelussa ”Are” ehti ratkaista maukkaan voiton Kajaanin Hakasta lisäajan puskumaalillaan kulmapotkusta.

Puolustuksesta koko kauden on ollut sivussa talven harjoituspelissä jalkansa pahoin loukannut Teemu Roponen. Armeijakin on verottanut FC Vaajakosken kokoonpanoa, kun keskikenttäpelaajista Eetu Kuusrainen ja Saboor Salim aloittivat asepalveluksensa heinäkuussa, eivätkä ole sen jälkeen olleet käytettävissä. Lisäksi myös laitapuolustaja Johannes Nykänen ja keskikentän Niko Kiiveri ovat ulkona loppukauden kuvioista.

Lisää vahvistusta pelikentän alemmalle osastolle punaiset ovat saamassa tämän viikon kuluessa, sillä monipuolinen puolustuksen osaaja Eduard Ciriaco on palaamassa vaihto- opiskeluiden parista takaisin Suomeen. Joukkueen riveihin on liittymässä piakkoin myös uusi vahvistus, joten tuoreita sopimusuutisia on lähiaikoina jälleen tarjolla.

”Oma pelimme elää valitettavasti myös vähän sen mukaan, ketä saamme aina mukaan matsiin. Jos ajatellaan koko kautta, niin vaihtuvuus kriittisillä pelipaikoilla on ollut liian suurta. Meidän oma pallollinen peli menee eteenpäin ja siihen panostamme myös loppuvuonna.

Edu saapuu näillä näkymin 18. päivä Suomeen ja katsotaan, mikä on miehen kunto sekä tatsi pelaamiseen. On tietenkin meille iso etu saada hänet loppukaudeksi mukaan rosteriin. Niko Kiiveri päätti lopettaa pelaamisen, joka oli meille ikävä asia. Hän kuului kuitenkin meidän nuoren ryhmän kokeneisiin pelaajiin. Johannes Nykänen on ollut pitkään pois ja lähtee kohta Tampereelle kouluun, joten hänenkään apuja emme näe syksyllä.

Silti taistelemme FCV-logon eteen ja huolehdimme, että sarjapaikka säilyy.” – Mustalampi

Keväällä Comets Parkilla pisteet tasattiin

Toukokuun lopussa joukkueiden kauden ensimmäisessä välienselvittelyssä kupletin juoni oli selkeä. Komeetat keskittyi puolustamiseen ja luotti vastaiskuihin antaen FC Vaajakoskelle suosiolla pallonhallinnan.

Ottelun tilastot

Ensimmäisellä kolmevarttisella punanutut olivat sormi suussa, kun eivät selvästä hallinnastaan huolimatta löytäneet keinoja murtaa kotijoukkueen matalalle vetäytynyttä alakertaa. Komeettojen johto-osuma koki päivänvalon pelikellon osoittaessa 34. minuuttia. FCV:n pallonmenetys kesken hyökkäyksen kostautui kohtalokkaasti. Matias Niemelä tavoitti pitkällä avauksella Sampo Mehdon, joka alusti tekopaikan Morad Chadidille. Marokkolaisen terävä kuti painui vastustamattomasti verkon perille.

Tauon jälkeen pelillinen ote oli edelleen vahvasti vierasjoukkueen hallussa. Lääkkeitä vaaleansinisten muodon murtamiseksi ei tahdottu puoliskon aluksi löytää. Viimeisen puolituntisen aikana FC Vaajakoski alkoi saada murtautumisia myös keskeltä, mutta lähimpänä onnistumista oli ensin Komeettojen Mehto, jonka veto osui tolppaan. Myös punapaidat kolisuttelivat maalipuitteita Eero Salmen saateltua puskullaan Denoualin keskityksen ylähirteen. Loppuun saakka isäntien etumatka ei kuitenkaan kestänyt, sillä oma koira puraisi viitisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Salmi kamppaili pallon itselleen kolmenkymmenen metrin tuntumassa ja latasi komeasti vasempaan yläkulmaan päätöslukemiksi 1-1.

FCV TV:n kooste ottelusta

Komeetat taistelee sarjapaikastaan

Tiistain vierasjoukkueen ensiaskeleet valtakunnallisella tasolla ovat olleet odotetusti haastavia, mutta vaaleansiniset ovat osoittaneet ennakkoluulottomia otteita ja pelaavat tiukasti sarjapaikan säilyttämisen puolesta. Nopealla aikataululla Nelosesta Kakkoseen edennyt Komeetat on luottanut pitkälti tuttuun pelaajarunkoonsa, jolla aiempien vuosien menestyskin on saavutettu.

Kun kaudesta on jäljellä vielä noin kolmannes, ovat taivaansinenväriset kahdeksalla pisteellään peränpitäjiä lohkossa. Sarjapaikan ensi vuodeksikin oikeuttavaan kymppisijaan on matkaa kuitenkin vain neljän pisteen verran, joten joukkue saapuu Vaajakoskelle varmasti nälkäisenä. Komeetoilla on tilillään kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja kymmenen tappiota. Ensimmäiset kuusi vieraspeliään joukkue hävisi tylyllä maalierolla 1-18, mutta elokuun ensimmäinen ottelu toi korjausta heikosti sujuneiden matkapelien tilastoihin.

Pietarsaaressa JBK:n vieraana toissa lauantaina kisailtu kamppailu päättyi Jyväskylän Keltinmäellä majapaikkaansa pitävän ryhmän voittoon maalein 1-2. Maalinteon vierailta aloitti reilun puolen tunnin aikaan Rasmus Häkkinen. Kotijoukkue nousi tasoihin hieman ennen taukovihellystä näyttävällä saksipotkulla riman alle. Ratkaisu nähtiin ottelun lisäajalla, kun vaihdosta kentälle tullut Juho Honkonen viimeisteli kauden ensimmäisen täysosumansa ja ratkaisi Komeetoille maistuvat vieraspisteet. Maininnan arvoinen teko Komeetoilta on myös Suomen Cupin neljännen kierroksen yllätysvoitto Ykköstä pelaavasta lappeenrantalaisesta PEPO:sta lukemin 1-0.

Joukkueen kesän maalikuningas on laitapelaaja Häkkinen, joka on pystynyt tekemään kolme maalia. Jo Nelosessa ryhmän riveissä esiintynyt laukaalainen on valtias myös pukukopissa, jossa hän hoitelee DJ:n tehtäviä. Kaksi osumaa Komeetoille on viimeistellyt iisalmelaistaustainen voimakas kärkihyökkääjä Toni Nousiainen.

Jyväskylän jalkapallolegendoihin lukeutuvan Babatunde Wusun valmentamassa miehistössä suurimmasta peliajasta on päässyt nauttimaan joukkueen kokeneimpaan kaartiin lukeutuva Perttu Huntus. Suolahden ja Äänekosken kautta Jyväskylään päätynyt puolustaja on pelannut Komeetoissa tällä kaudella miltei täydet peliminuutit ja edustanut ryhmää Nelosen kaudesta 2019 saakka. Viime syksynä maalillaan seuran nousun Kakkoseen ratkaissut ja toukokuussa FC Vaajakoskea vastaan loistanut Eetu Penttinen on ollut suuressa roolissa joukkueen puolustuksessa ja keskikentällä. Maalilla valtaosan kauden peleistä on torjunut 2004 syntynyt Akseli Kiiskinen, joka debytoi Komeettojen edustuksessa viime vuonna Kolmosessa.