Taistelu kaupungin herruudesta vauhtiin Harjulla

Pe 27.08.2021 klo 19.00. JJK Jyväskylä – FC Vaajakoski | Suora lähetys

Kauan ja hartaasti odotettua Jyväskylän joukkueiden välistä paikalliskamppailua päästään todistamaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella perjantaina. Ensimmäinen ottelu joukkueiden välillä oli alunperin tarkoitus pelata jo kesäkuussa Vaajakoskella, mutta koronarajoitusten tuomat epävarmuustekijät lykkäsivät tapahtumaa parilla kuukaudella. Toinenkaan yritys pari viikkoa sitten ei onnistunut, kun JJK joutui koronakaranteeniin altistumisen seurauksena. Nyt kuitenkin päästään tositoimiin. Elo-syyskuun vaihteessa joukkueet ottavat mittaa toisistaan kaksi kertaa reilun viikon sisällä. FC Vaajakosken ja JJK:n keskinäisten derbyjen panoksena on niin kaupungin herruus kuin myös Keski- Suomen parhaan jalkapallojoukkueen titteli. Sarjataulukko, jossa molemmat ovat varsin mukavasti mukana kärkipään taistelussa määrittää toki lopullisen tilanteen.

JJK - FC Vaajakoski pe 27.8.2021

”Viime kaudella ihastelin TV:stä paikallispelit ja nyt olen joukkueen mukana valmistautumassa kyseisiin otteluihin! Onhan derbyt koko kaupungille iso tapahtuma, saadaan hyvää pöhinää jalkapallon ympärille ja toivottavasti uusia pelaajia/katsojia lajin pariin. Ei ole kummassakaan joukkueessa varmasti pelaajaa, joka ei haluaisi olla kentällä vaikuttamassa joukkueensa menestykseen! Ihan huikeat tapahtumat on luvassa, ei kannata jättää väliin!” – Niko Kiiveri

Viime vuosi kotijoukkueiden juhlaa

Kaudella 2020 koronaepidemia muokkasi Kakkosen otteluohjelmaa siten, että yksivaiheisen perussarjan lisäksi pelattiin tuplapelit kolmessa neljän joukkueen minilohkossa. Tämän järjestelyn ansiosta JJK ja FCV iskivät yhteen peräti kolme kertaa. Kettupaidat olivat Harjulla voitokkaita kahdesti tuloksilla 2-1 ja 3-1, mutta myös Vaajakoskella kotijoukkue osoittautui vahvemmaksi luvuin 3-2. Valtikka päätyi näin JJK:n haltuun otteluvoitoin 2-1. Myös sarjataulukossa kantakaupungin ryhmä oli pykälän verran edellä parin pinnan turvin sijoittuen kuudenneksi ja FC Vaajakosken ollessa seitsemäs.

Viime vuoden kohtaamiset kaupungin ydinkeskustan kupeessa sijaitsevan harjumuodostelman laella noudattivat molemmat ainakin tuloksellisesti pitkälti samaa kaavaa. Kotijoukkue meni johtoon ja FCV tasoitti, mutta viimeisellä kymmenminuuttisella kettupaidat onnistuivat kesyttämään lähivihollisensa. Ensimmäisen pelin ratkaisi soolollaan Mikko Manninen ja toisessa lopussa maalinteossa onnistuivat Joonas Madetoja ja Rasmus Ervasti. FC Vaajakoski on poistunut Harjulta voitto takataskussaan viimeksi 16 vuotta sitten elokuussa 2005, jolloin voittolukemat kirjattiin vieraille 1-2.

Viimeisin derby 11 kuukautta sitten meni JJK:n nimiin 3-1

Perjantain taistoon tasaisista lähtökohdista

Jo viime kaudella Jyväskylän joukkueet kävivät keskenään kiivasta kamppailua lohkosijoituksista JJK:n päätyessä lopulta yhden sijan verran paremmaksi. Vahvasti kauttaan tähän saakka pelanneiden joukkueiden asetelma sarjataulukossa on myös tällä hetkellä kutkuttavan jännittävä, sillä kaksi ottelua enemmän pelannut FC Vaajakoski pitää hallussaan nelospaikkaa 26 pisteellä ja kettulauma vaanii heti perässä viidentenä neljä pinnaa vähemmän saavuttaneena.

JJK on ollut erityisen vahva kotikentällään Harjulla, jossa joukkue ei ole taipunut vielä yhteenkään häviöön. Neljä ensimmäistä kotiotteluaan se voitti tyrmäävällä maalierolla 13-0 ja kaksi viimeisintä ovat päättyneet tasatuloksiin 1-1 GBK:n ja SJK Akatemian kanssa. Tilastoja vilkaisemalla voisi ennakoida vähämaalista vääntöä, kun molempien keskisuomalaisten ryhmien häkkiin on tehty vähiten osumia Kakkosen C-lohkon joukkueista. FCV on joutunut antautumaan ainoastaan 13 kertaa ja JJK on pistänyt vielä hieman paremmaksi selviten kahdeksalla takaiskulla. Derby on kuitenkin aina derby, jossa latautuminen ja tunnetilat saattavat määrittää ottelun kulkua yllättäväänkin suuntaan.

Marraskuussa 40 vuotta täyttävä FCV-legenda Tomi Karlstedt on ehkäpä jopa Kakkosen paras laitapuolustaja tekemään maaleja päällään. Tälläkin kaudella verkko on pölähtänyt ”Tompan” puskusta jo kaksi kertaa, viimeksi viime lauantaina.

”Kausi on sujunut suhkot hyvin. Koko joukkueen peli on kehittynyt koko kauden ajan. Parannettavaa on vielä siinä, että viimeisiin suorituksiin saataisiin enemmän laatua. Noilla eväin myös derbyistä otetaan kuusi pistettä.” – Tomi Karlstedt

FC Vaajakoskea useampaan otteeseen edustanut 28-vuotias Niko Kiiveri on vuosien varrella pelannut Kakkosta myös Tampereen Pallo-Veikoissa ja Villiketuissa. Kokenut laitahyökkääjä pohdiskelee joukkueen kautta ja lähtöasetelmia derbyihin itsevarmana.

”Kausi on sujunut varsin hyvin, poislukien muutamat turhaakin turhemmat pistemenetykset. Tuloksellisesti ollaan siellä mihin kauteen lähtiessä pyrittiin, enkä näe mitään syytä, etteikö jatkettaisi voittojen tiellä. Pelillisesti suurimmat onnistumiset on ainakin puolustaminen, puolustusmoraali, oman maalin suojelu, joiden myötä päästettyjä maaleja on ilahduttavan vähän. Joka pelissä meillä on ollut tämän myötä mahdollisuus voittaa! Toisena ihan yhtä tärkeänä asiana nostaisin pallonhallinnan ja syöttöpelin, ne ovat olleet vastustajaa parempaa ja miellyttää itseä, koska pallonhallinnan kautta pelaaminen on ”oikea” tapa pelata.

Isoin parannuksen kohde on selkeästi kaksinkamppailut ja viimeistely. Maalipaikkoja luomme joka peliin riittävästi ja sehän on positiivinen tilanne, vielä kun ne hyödynnetään paremmalla prosentilla. Prässissä on ollut ajoittain puutteita, muttei ne kuitenkaan peliä ratkaise, onneksi on kovakuntosia jätkiä joukkue täynnä.

JJK kaatuu, kun teemme sen mitä osaamme. Toisin sanoen voitetaan. Ollaan tällä kaudella opittu voittamaan, henkinen kantti on kovempi kuin mitä naapurileirissä. Ja jos sen nyt joku kyseenalaistaa haluaa, niin katsotaan viime kierrosta ja se kertookin kaiken oleellisen.” – Kiiveri

JJK haki pisteen Oulusta – FC Vaajakoski kampesi kahden maalin takaa voittoon

Kumpikin joukkue pelasi viimeksi edellisenä viikonloppuna. JJK palasi peliaskareisiin koronakaranteeninsa jälkeen sunnuntaina ja kohtasi Oulussa OLS:n tasalukemiin 1-1 päättyneessä ottelussa. Vertti Lepo vei jyväskyläläiset johtoon jo kamppailun viidennellä minuutilla. Palloa hallinnut OLS pyöritteli pelivälinettä alhaalla, mutta ei tahtonut löytää lääkkeitä jyväskyläläisten muodon murtamiseen. Toisella puoliajalla murtautuminen vasemmalta kuitenkin onnistui kertaalleen ja tämä hyökkäys tuotti OLS:lle myös tasoittavan maalin. JJK oli kauttaaltaan vaarallisempi vastahyökkäyksissään ja prässin kautta tulleiden pallonriistojen myötä, mutta joutui tyytymään yhteen pisteeseen.

FC Vaajakoski otti lauantaina kotoisalla kentällään kauden ensimmäisen voittonsa neljännellä yrittämällä huikealla nousullaan, joka sopivasti kohottaa buustia ennen tupladerbypelejä. Punaiset olivat joutuneet muokkaamaan kokoonpanoaan hieman uuteen uskoon, sillä erinäisten vammojen takia sivussa oli jopa kymmenkunta pelaajaa. Lisäksi Peetu Lintinen kärsi punaisesta kortista seurannutta pelikieltoa, jonka vuoksi myös ensimmäinen Jyväskylän derby jää häneltä väliin. Avauspuolikkaalla kotijoukkueen pari virhettä sateisissa olosuhteissa liukkaalla nurmella kostautuivat ja vierailija JBK Pietarsaaresta karkasi 0-2 -johtoon osuttuaan heti alussa pilkulta ja lisäten johtoaan isäntien harhasyötöstä rakentuneen vastahyökkäyksen jälkeen. Myös FCV:llä oli omat hyvät hyökkäyspaikkansa ja maalitilanteensa, mutta Matias Sarlin tuntui jäävän kärjessä usein hieman yksin ilman riittäviä apuja.

Kotikentän kirous näytti jatkuvan vieraiden ottaessa otetta myös kakkosjakson alussa, kunnes punaisten puolelta alkoi tapahtua. Kavennus tuli Niko Kiiverin kulmapotkusta Tomi Karlstedtin laittaessa taidokkaasti puskun sisään. Tasoitus nähtiin ennen kuin peli ehti edes edellisen maalin jälkeen päästä kunnolla vauhtiin, kun Saboor Salim ja lopulta vapaasti viimeistelemään päässyt Matias Sarlin karkasivat tekopaikalle. JBK:lle tarjoutui tunnin molemmin puolin jokunen hyvä tilanne, mutta lopulta voittomaalista vastasi kuitenkin FC Vaajakoski. Kymmenisen minuuttia ennen loppua kotijoukkue tarjosi illan toisen kulmapotkusta syntyneen maalinsa. Päineen oli tällä kerralla korkeimmalla kapteeni Masa Malen, joka tuikkasi verkkoon maukkaan 3-2 -voitto-osuman Julius Järvisen lähettämästä kulmurista. Päävalmentaja Sami Okkonen kiitteli valmennettaviensa henkistä lujuutta ja totesi ottelun sankariksi koko joukkueen isolla J:llä.

FC Vaajakoski käänsi tuloksen päälaelleen toisella jaksolla

Maalianalytiikkaa FC Vaajakoskelta – viime viikonvaihde hämmensi tilastoja

Ennen lauantaista JBK-kamppailua FC Vaajakosken verkkoon oli tehty vain kaksi ottelun avausmaalia ja ensimmäisten puolikkaiden aikana punaiset olivat joutuneet antautumaan aiemmin yhteensä vain kahdesti. Nuo tilastot menivät lauantaina uuteen uskoon, mutta niin menivät onneksi myös FCV:n kannalta positiiviset faktat maalien osalta. Toisella puoliajalla joukkue iski kauden ensimmäisen kavennus- ja heti jatkoksi tasoitusmaalinsa. Myös erikoistilanneosumien määrä tuplattiin kahdesta neljään. Kaikki Vaajakosken erikoistilanteista syntyneet maalit ovat tulleet kulmapotkuista. Myös vastustajilla on sarakkeessaan saman verran (4) erikoistilanneosumia, jotka on puolestaan kaikki viimeistelty rangaistuspilkulta.

FC Vaajakoski

 • Maalit 22
 • Voittomaalit 7
 • Johtomaalit 12
 • Johtoa kasvattaneet maalit 8
 • Avausmaalit 10
 • Tasoitusmaalit 1
 • Ratkaisevat tasoitusmaalit 0
 • Kavennusmaalit 1
 • Kulmapotkumaalit 4
 • Vapaapotkumaalit 0
 • Rangaistuspotkumaalit 0
 • Ensimmäisen puoliajan maalit 10
 • Toisen puoliajan maalit 12

Vastustaja

 • Maalit 13
 • Voittomaalit 2
 • Johtomaalit 3
 • Johtoa kasvattaneet maalit 2
 • Avausmaalit 3
 • Tasoitusmaalit 5
 • Ratkaisevat tasoitusmaalit 4
 • Kavennusmaalit 3
 • Kulmapotkumaalit 0
 • Vapaapotkumaaliit 0
 • Rangaistuspotkumaalit 4
 • Ensimmäisen puoliajan maalit 4
 • Toisen puoliajan maalit 9

”Näistä luvuista huomataan FC Vaajakosken erittäin vahva erikoistilannepuolustaminen kulmapotkujen ja sivuvapareiden osalta. Rangaistuspotkuja on annettu neljä, mikä voisi olla pienempikin määrä. Varovaisuutta kaksinkamppailuihin oman boksin sisällä siis tarvitaan.

Joukkueen pelaaminen on ollut isossa kuvassa hyvin erilaista 1. ja 2. jakson välillä. Tästä osoituksena avausmaali valtaosassa peleistä ja monesti sitä myöten myös taukojohto. Myös pallonhallinta on useimmissa otteluissa ollut ensimmäisellä puoliajalla selvästi toista jaksoa suurempaa. Tämä liittyy kauden kenties isoimpaan pelilliseen kehityskohtaan eli johtoasemassa pelaamiseen. Pelaajien kanssa on käyty läpi paljon johtoasemassa pelaamista; toisaalta riskitasojen laskemista ottelun loppupuolella, mutta toisaalta myös omasta peli-identiteetistä kiinni pitämistä eli pallonhallinnan rohkeaa jatkamista myös 2. jaksolle ja sitä kautta pallon kanssa puolustamista. Valmennus on onnistunut osoittamaan pelaajille melko selvän korrelaation pallonhallinnan menettämisen ja takaiskumaalien välillä.

Toisaalta viime lauantain ottelu antoi hyvän esimerkin omaan pelitapaan luottamisesta. Ensimmäinen jakso oli 0-2 -tappioasemasta huolimatta jalkapalloa, jossa toteutettiin oikeita pelitavallisia asioita. Valmennuksen viesti olikin tauolla, että jakso oli pelillisesti hyvä ja kärsivällisesti näin jatkaen palkinto tulee – kuten ilahduttavasti niin lopulta kävikin.” – Data-analyytikko Tuukka Kotimäki

JJK:lla uuden polven esiinmarssi kokeneempien tukemana

Uutta nousua vaikeiden vuosien jälkeen tekevän JJK:n tämän kauden tavoitteena on yltää Kakkosessa kuuden parhaan sakkiin, johon ryhmä tulee melko suurella todennäköisyydellä pystymäänkin ilman suurempia notkahduksia. Joukkueen tämä vuosi sai hieman dramaattisia piirteitä jo juuri ennen sarjakauden alkua, kun Kajaanin suunnalta päävalmentajan puikkoihin siirtyneen Ari Kosken sopimus päätettiin purkaa. Seura valitsi uudeksi pääkäskijäksi omasta organisaatiosta Stephen Clarkin, joka onkin tehnyt kesän ykköspuoliskolla vakuuttavaa jälkeä. Aiemmin tällä viikolla jyväskyläläisseura tiedotti myös tulevien kausien kuvioistaan. 2+1 -vuotisella sopimuksella joukkueen peräsimessä tulee joulukuussa aloittamaan Toni Lehtinen, joka toimii tällä hetkellä Veikkausliigassa SJK:n kakkoskoutsina. JJK kertoi lisäksi ensi kauden tavoitteekseen ei enempää eikä vähempää kuin nousun Ykköseen.

Robin Saastamoinen on jälleen ollut odotetustikin kettupaitojen maaliruisku. 2019 Itä- ja Keski-Suomen Kolmosessa miehelle irtosi 19 osumalla maalitilaston jaettu kärkipaikka. Viime vuonna Kakkosessa tehdyt 13 maalia riittivät C-lohkon maalikuninkuuteen. Kuluvalla kaudella lahtelaistaustainen 28-vuotias hyökkäyksen kärki on upottanut kuusi osumaa, eli saman määrän kuin FC Vaajakosken hyökkääjä Matias Sarlin. Mikko Manninen, 36 on edelleenkin pelikunnossa ollessaan JJK:n pelin herra ja hidalgo, joka aiheuttaa jatkuvan vaaran vastustajalle. Puolustuksesta joukkueelta löytyy uusi johtotähti Antti Åke, joka saapui Jyväskylään joensuulaisesta JIPPOsta. Kokenut 33-vuotias Polvijärven Palloseura -78:n kasvatti on ehtinyt vahvojen peliesitynsensä ohella näyttää myös hengenpelastustaitojaan, kun hän oli ensimmäisenä auttamassa joukkueensa kotiottelussa kielensä niellaisutta JS Herculeksen Kuutti Matilaa.

Nuoresta kaartista JJK:sta ovat loistaneet esimerkiksi Niklas Kauppinen, Joel Pasanen ja Vertti Lepo. Vahvasti kautensa avanneiden hyökkääjä Kauppisen ja laituri Pasasen menoa on haitannut kuitenkin heinäkuussa aloitettu asepalvelus. Vastaavasta tilanteesta Vaajakoskelta kärsivät laitapakki Johannes Nykänen ja keskikentän taituri Lari Liukkonen. 21-vuotias Lepo pelasi ensimmäisen Kakkosen kautensa jo 2017 FC Villikettujen riveissä ja seuraavana vuonna JJK:ssa jopa Ykköstä. Tänä kesänä keskikenttäpelaaja on kirjauttanut tililleen ensimmäiset kolme maaliaan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Vakuuttavia otteita kettupaitaisten nuoriso-osastolta on näyttänyt myös 2004-syntynyt keskikentän Jimi Saarikko tehden vaikutuksen ennakkoluulottomilla otteillaan ensimmäisissä Kakkosen peleissään.

Keskinäiset kohtaamiset ennen tätä kautta:

 • FC Vaajakoski – JJK
 • 9 ottelua
 • Voitot 3-6
 • Maaliero 9-23
 • 03.07.2003 FC Vaajakoski – JJK 0-6
 • 27.08.2003 JJK – FC Vaajakoski 4-0
 • 14.05.2005 FC Vaajakoski – JJK 2-1
 • 02.08.2005 JJK – FC Vaajakoski 1-2
 • 20.06.2006 JJK – FC Vaajakoski 2-0
 • 02.08.2006 FC Vaajakoski – JJK 0-2
 • 02.07.2020 JJK – FC Vaajakoski 2-1
 • 04.08.2020 FC Vaajakoski – JJK 3-2
 • 22.09.2020 JJK – FC Vaajakoski 3-1

Maalintekijät keskinäisissä kohtaamisissa:

(Tilastoista puuttuvat maalintekijät kaudelta 2003)

FC Vaajakoski
Kalle Kautto, Matias Sarlin 2.
Harri Jauhiainen, Tomi Karlstedt, Peetu Lintinen, Valtteri Lohi, Saku Leppänen 1

JJK
Robin Saastamoinen 3
Joni Tuomainen, Antti Tolvanen, Miikka Järvenpää, Janne Järvinen, Pekko Kotamäki, Jussi Hakasalo, Tuomas Koppelomäki, Joonas Madetoja, Rasmus Ervasti, Mikko Manninen 1