Taistelu kaupungin herruudesta jatkuu

FC Vaajakoski – JJK Jyväskylä ti 4.8.2020 klo 18.30

Osta ennakoliput netistä – säästät aikaa ja rahaa! Ohjeet ottelutapahtumaan täällä!

Tiistai-iltana Vaajakoskella otellaan kauden odotetuin kamppailu, kun FCV ja JJK ottavat mittaa toisistaan kesän toisessa paikallistaistossa. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen noin kuukausi takaperin Harjulla päättyi kettupaitojen maalin kotivoittoon. Parin tappiollisen vierasottelun jälkeen FC Vaajakoski pääsi taas pisteiden makuun edellisessä kamppailussaan Kemi City FC:n kustannuksella ja nyt olisi tarjolla maukas tilaisuus jatkaa kotivoittojen putkea kolmeen paikallista kilpakumppania vastaan. Korona- pandemian vuoksi ottelutapahtumassa on erikoisjärjestelyjä, joihin pääsee tutustumaan täällä.

Kerrottakoon heille, jotka eivät paikan päälle pääse, on derby katseltavissa Ruudun kautta kattavin lisäpanostuksin. Ottelun selostaa Juuso Ikonen, joka on tunnettu äänestään erityisesti KuPS:n Veikkausliigapeleistä. Kommentaattorina toimii Tuukka Kotimäki, jolla on vankka tuntemus keskisuomalaisesta jalkapalloilusta ja molempien joukkueiden pelaajistosta. Ruudun lähetys nähdään kahdella kameralla kuvattuna ja priimaluokan koosteessa on totuttuun tapaan käytössä kahdeksan kameraa. Kiitos näistä satsauksista kuuluu ilmiömäistä työtä seuran taustalla tekevälle Otto Eskolalle, jonka panos FCV:lle on korvaamaton. Kotijoukkueen uutinen aiheesta löytyy tästä linkistä.

Takamatkalta ohi Kemi Cityn

FCV pelasi viimeisimmän ottelunsa noin kaksi ja puoli viikkoa sitten kotikentällään helteisessä kesäkelissä. Punapaidat hallitsivat aktiivisella pallollisella pelillään jo avauspuoliskoa, mutta aivan parhaille tekosektoreille ei tahdottu kovasta yrityksestä huolimatta päästä. Näyttävintä antia kotijoukkueelta olikin vasemmalla laidalla hienoa yhteispeliä esittäneiden laitapuolustaja Teemu Roposen ja Peetu Lintisen suorittaminen, mutta heiltäkin viimeinen silaus jäi vielä puuttumaan. Puoliaikavihellyksen kuuluessa vierailija Kemillä olikin hallussaan 0-1 -johto.

Toisella puoliajalla FC Vaajakoskelle alkoi aueta myös hyviä tilanteita, joita kotijoukkue ei jättänyt hyödyntämättä. Tasoitusmaali nähtiin vapaapotkusta, kun Toni Koskista oli rikottu oikealla puolella. Lintisen matalaan pomppivaan vapariin hipaisukosketuksen sai toppari Masa Malen ja pallo ohjautui vasemman tolpan juureen. Voitto-osumaksi jäänyt FCV:n toinen maali syntyi puolestaan kulmapotkusta. Niko Lohen kantava kulmuri tavoitti Kimmo Huismanin, joka pommitti sisäsyrjällään pelivälineen vastustajan pelaajan kautta verkon perille. Loppuluvut 3-1 sooloili yksilösuorituksellaan Valtteri Lohi pitäessään kemiläisten alakertaa pujottelukeppeinä.

FCV kiri rinnalle ja ohi. FC Vaajakoski – Kemi City FC 3-1 (0-1).

Lähtökohtia kauden toisen derbyn alla

Viidellä tehdyllään Matias Sarlin on FCV:n selkeästi tehokkain viimeistelijä alkukaudesta. Malenin ja Huismanin edellispelissä tekemät maalit olivat pelaajille kauden ensimmäiset, joiden myötä viimeistelijärintamalle saatiin näin mukavasti uusia nimiä. Nousu maalin tappioasemesta komeaan voittoon kertoo myös FCV:n itseluottamuksesta ja antaa entisestään lisää potkua tuleviin kamppailuihin. Huomionarvoista on myös se, että viime peleissään vaajakoskelaiset ovat olleet erityisen vahvoja omissa hyökkäyspään erikoistilanteissaan sekä niitä seuranneissa jälkitilanteissa, joista tehdyt maalit ovat pääasiassa rakentuneet.

FC Vaajakoski on kuudesta pelistään voittanut kolme ja hävinnyt saman verran. Yhdeksän pisteen saalis oikeuttaa tällä hetkellä sarjataulukon sijaan seitsemän. Toistaiseksi tappioton JJK on neljällä voitolla ja kahdella tasapelillä lohkokolmonen.

Edellisessä pelissään kettulauma venyi vahvan loppunsa turvin kotitasuriin 1-1 (0-0) JIPPOn kanssa kärkikamppailussa. JJK joutui jo ennen ottelua antamaan hieman tasoitusta, sillä joukkueen laidoilta puuttuivat hyökkääjä Mikko Manninen ja puolustaja Jonne Porkka. Isännät puolustivat maaliaan tiukasti avausjaksolla palloa hallinnutta joensuulaisjoukkuetta vastaan. Toisella puoliajalla nähtiin uudesti syntynyt kotijoukkue, vaikka JIPPO tekaisikin pelin avausmaalin kulmapotkutilanteesta. Loppua kohden ote siirtyi selkeästi tappioasemassa pelanneelle JJK:lle, joka tasoitti ottelun ansaitusti loppuminuuteilla Olli Pöyliön näyttävällä laukauksella.

FC Vaajakoskella on taustallaan kahden ja puolen viikon huili peleistä ja JJK:llekin taukoa on ehtinyt kertyä puolisentoista viikkoa. Energiatasot ja palautuminen kiihkeään paikallisotteluun ovatkin varmasti molempien osalta kohdillaan ja kamppailuun on päästy valmistautumaan huolella.

Maalivahti Ville Viljala on torjunut FCV:n maalilla alkukaudesta kaikki ottelut ja heittää mukaan omia ajatuksiaan.

”Alkukausi on näyttänyt, että pohjoislohko on tänä vuonna erittäin tasainen ja joukkueet ovat pelanneet aika paljon ristiin. Seuraavat seitsemän peliä tulevat määrittämään aika hyvin tämän kauden suunnan, kun pelataan putkeen JJK:ta, KuFua ja Jippoa vastaan. Tiistain derbyyn lähdetään hyvin luottavaisilla mielillä, kun tiedetään että sama esitys riittää kuin ekassa kohtaamisessa, kunhan aletaan laittamaan palloa pussiin paikoista.” – Ville Viljala

Seuraa heitä – pelaajapoimintoja JJK:sta

Vierasjoukkueelta seurannan arvoinen pelaaja on erityisesti kokenut 35-vuotias laitahyökkääjä Mikko ”Manu” Manninen. Hän pystyy henkilökohtaisella panoksellaan ratkomaan pelejä ja kriittisillä hetkillä kykenee ottamaan joukkueen reppuselkäänsä. Mannisen tilastoihin on alkukauden aikana merkattu neljä tehtyä maalia.

Kärkipelaaja ja kapteeni Robin Saastamoinen pelaa toista kauttaan joukkueessa. Viime vuonna hyökkääjä oli tärkeässä roolissa JJK:n sarjanousussa valloittaen Keski- ja Itä- Suomen Kolmosen maalintekijätilaston jaetun ykköstilan. Tällä kaudella Saastamonen on tehtaillut kettunutuille jo viisi osumaa.

Keskikentän pohjalla joukkueen pallonhallintapeliä operoi rovaniemeläiskasvatti Olli Pöyliö, jonka tilillä on Veikkausliigan hopeamitali RoPS:ssa 2015. Lempinimeä ”Pölö” kantava peluri on niittänyt Jyväskylässä menestyksekästä uraa ollessaan mukana FC Blackbirdin Kolmosen voittajajoukkueessa 2018, futsalin puolella 2019 nostamassa Liikunnan Riemua pääsarjaan ja saman vuoden kesänä JJK:n voittoisassa Kolmosen joukkueessa.

Harjulla JJK osoittautui tehokkaammaksi

Heinäkuun alun ensimmäisessä ja hyvin tasaisessa Jyväskylän derbyssä JJK pystyi kukistamaan vaajakoskelaiset vierailijat 2-1 (1-0). Kotijoukkue oli pallollisemman pelitapansa ansiosta pelivälineen valtias, mutta suoraviivaisemmin hyökänneelle ja korkealta prässänneelle FCV:lle maalintekotekotilanteita kehittyi kettunuttuja enemmän. Maalinteossa JJK oli kuitenkin etevämpi ja kitkerän tappion kärsineelle FC Vaajakoskelle tiistai tarjoaakin hienon mahdollisuuden kuitata karvas pettymys.

Harjun stadionilla avauspuoliskon ainoa maali nähtiin isäntien toimesta, kun kulmapotkun jälkitilanteesta Saastamoinen lapikoi pallon sisään. Myös Vaajakosken tasoitus toisella puoliajalla syntyi kulman jälkimainingeista maalinedusruuhkasta. Punapaitojen alkukauden tehoviimeistelijä Sarlin niittasi lähietäisyydeltä verkot tötterölle. JJK käytti lopussa tilanteensa vielä hyödyksi, sillä joukkueen kokenein peluri Manninen taituroi itsensä läpi FCV:n puolustusrintamasta ja onnistui saamaan pallon juuri ja juuri viivan yli voittomaalin arvoisesti.

Kooste kesän ensimmäisestä Jyväskylän derbystä. JJK – FC Vaajakoski 2-1 (1-0).

FC Vaajakosken voittoja historian saatossa

Punavalkoiset ovat Kakkosessa ennen tätä kautta tapelleet sarjapisteistä JJK:ta vastaan vuosina 2003 ja 2005-06. Vaajakosken nurmella 14 vuotta sitten JJK oli parempi 0-2 Pekko Kotamäen ja Jussi Hakasalon vastatessa vieraiden osumista. Vuonna 2003 Jyväskylän Jalkapalloklubi tyrmäsi FCV:n kanveesiin tennislukemilla 0-6.

Kaudella 2005 nähtiin poikkeus edellisiin, sillä tuolloin molemmat keskinäiset kohtaamiset merkattiin FC Vaajakosken voitoiksi. Kyseisen kauden avausottelussa vaajakoskelaiset tylyttivät paikallisvastustajaansa tuloksella 2-1 (1-1), kun kotijoukkueelta maalitaitureina kunnostautuivat Kalle Kautto ja Harri Jauhiainen.

Voittoja FCV on napannut nimiinsä myös viimeisimpien harjoitussesonkien epävirallisissa piirinmestaruuskamppailuissa. Huhtikuussa 2018 kettupaidat taipuivat Vehkahallissa 11 laukojaparia sisältäneen rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja samaan lopputulemaan päädyttiin myös paria vuotta aiemmin Huismanin ratkaistessa Keski-Suomen mestaruuden rankkareissa Vaajakoskelle.