Foodin-otteluennakko: Sunnuntaina matkataan OLS:n vieraaksi

Su 5.6.2022 klo 14.00 Castren TN, Oulu. OLS – FC Vaajakoski

Otteluohjelma FC Vaajakosken kohdalta jatkuu vieraspainotteisena, kun kauden kuudes kamppailu tulee olemaan joukkueelle jo viides vieraskentällä. Kahteen viimeisimpään ei ole kuitenkaan tarvinnut reissata pidemmälle, sillä ne ovat olleet Jyväskylän paikallisderbyjä. Tämän viikon toiseen otteluun matkakilometrejä kertyy taas reippaasti, jotka hoituvat FCV:n pitkäaikaisen luottokuskin Veikko ”Veke” Koskisen johdolla. Viime kaudella kolme Oulun vierailua tuottivat FC Vaajakoskelle täydet yhdeksän pistettä, joihin riitti kolme tehtyä maalia jokaisen pelin päätyttyä 0-1 -tulokseen.

Viisi peliä – viisi pistettä

FC Vaajakoski on alkukauden vierasotteluissaan pystynyt ottamaan pisteitä Kakkosen C- lohkon peränpitäjiltä GBK:lta ja Komeetoilta. Ainoa kotipeli Viitaniemessä tuotti pisteen, kun kamppailu Kajaanin Hakaa vastaan päättyi maalittomaan tasatulokseen. Viidellä pinnalla FCV yltää tällä hetkellä sarjataulukossa yhdeksännelle paikalle ja punaiset ovat mukavissa kyttäysasetelmissa tasaisen keskikastin takana.

Maaliero viiden pelatun ottelun jälkeen on pakkasen puolella kolmen pykälän verran. Tehtynä FC Vaajakoskella on yhteensä viisi maalia, joista kolme syntyi toistaiseksi kauden ainoan voiton tuottaneella Kokkolan vierailulla. Punavalkoisten paras maalintekijä on kahdella osumallaan 19-vuotias Komeetoista saapunut Eero Salmi. Ainoina pelaajina täydet peliminuutit alkukaudesta kentällä ovat kellottaneet ranskalaistoppari Killian Denoual ja australialainen Harrison De Nicolo, joka on nähty FC Vaajakosken paidassa tukemassa hyökkäystä kymppipaikan pelaajan roolissa.

Viikon ensimmäisessä koitoksessaan Comets Parkilla maanantaina FCV pelasi tasapelin 1-1 Komeettojen kanssa. Punaiset olivat derbyssä pitkään tappiotilanteessa, mutta loppuhetkillä katkaisivat pitkäksi venyneen kuivan kautensa tasoittavalla osumallaan. Vierailla oli vaikeuksia alas vetäytyneen Komeetta-parven muodon murtamisessa halki paikalliskamppailun, vaikka pelillinen hallinta olikin selkeää. Kotijoukkue keskittyi puolustamiseen ja vastahyökkäyksiin onnistuen reilun puolen tunnin jälkeen siirtymään johtoasemaan. Myös kamppailun InStat-tilastot kertovat FCV:n selvästä pallollisesta dominoinnista.

Jälkimmäisellä kolmevarttisella FC Vaajakosken pallokontrolli oli vielä avausjaksoakin voimakkaampaa ja punapaidat kykenivät murtautumaan paremmin myös keskeltä.

Kummallakin joukkueella oli muutama tilaisuus maalintekoon ja maalipuitteet paukkuivat kertaalleen molemmissa päädyissä. Punanuttujen tasoitus syntyi 85. minuutin kohdalla. Oma koira puraisi, sillä kahdeksan edellistä kautta Komeetoissa pelanneen Salmen jalasta irtosi näyttävästi kauden toinen täysosuma. Nuori hyökkääjä taisteli pallon itselleen vajaassa 30 metrissä ja lähetti sen jälkeen unelmakudin vasempaan yläkulmaan.

FC TV:n kooste ottelusta

Missä mennään – päävalmentaja Sami Mustalampi kommentoi

Viime syksynä FC Vaajakosken päävalmentajan pestin Sami Okkoselta perinyt etunimikaima Mustalampi arvioi ensimmäisiä pelattuja pelejä ja pohdiskelee sunnuntain taistoa.

”Viisi peliä on pelattu ja kuten arvattiin, tiettyjä ongelmia juuri kasatulla joukkueella on. FCV on onnistunut yllättävän hyvin jopa hallitsemaan pelejä, joka on tietysti hieno asia. JJK-ottelu oli meiltä kaikilta osin riman alitus ja se matsi on unohdettu!

Meidän suurimmat kehityskohteet liittyy murtautumiseen ja liikkeisiin viimeisellä kolmanneksella. Näitä asioita käymme lähiviikkoina paljon läpi. Uskon, että haastamme OLS:n sunnuntaina ihan tosissaan. Vastassa on nuori ja taitava ryhmä ja heidän pelitapaa olemne videolta nyt katselleet ja löydämme siihen kyllä meille sopivan konseptin pelata. AC Oulun edustuksella on nyt tauko ja jännä katsoa montako pelimiestä sieltä vahvistaa heidän rivejään.

Meillä joukkue jatkaa hyvin samoilla miehillä kuten tähänkin asti. Teemu Roponen on näillä näkymin koko kauden out ja onneksi Eduard Ciriaco saadaan kohta meille takaisin Suomeen ja FCV-paita päälle. Pieniä kolhuja joukkueessa on, mutta niiden kanssa pärjätään!” – Sami Mustalampi

Isännät aloittaneet kautensa terävästi

Oulun Luistinseura tunnetaan maamme vanhimpana palloiluseurana, kun ikää tänä vuonna tulee mittariin jo 142 vuotta. Vahvana kasvattajaseurana mainetta niittäneen organisaation edustusjoukkueelle kausi on viides peräkkäinen Kakkosessa. Viime vuonna sijoitus C-lohkossa oli kahdeksas.

Kauden 2022 kevätpuoliskon OLS on avannut varsin komeasti ja pitää hallussaan sarjan kolmostilaa. Edellisellä kaudella joukkue oli kolmen Kakkosen oululaisen ryhmän keskinäisessä taistossa heikoin, mutta alku lupaa keltasinisille hyvää myös teknologiakaupungin joukkueiden paremmuutta selviteltäessä. Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskuksen ykkösjoukkue on toki Veikkausliigassa pelaava AC Oulu, jonka farmiseurana OLS toimii. Tiiviin yhteistyökuvion kautta kaupungin lahjakkuuksien pelaajapolkua on pyritty silottamaan ja Luistinseurakin voi saada apuja vähemmälle vastuulle Veikkausliigassa jääneistä pelureista.

Kahdessa kotipelissään OLS on kärsinyt tappion Vasa IFK:lle 0-1 ja voittanut RoPS:n 3-2 dramaattisten vaiheiden jälkeen ratkaisuosuman synnyttyä rangaistuspotkusta ajassa 90+4 minuuttia. Oululaisjoukkue purjehtii nyt parin pelin voittoputkessa, kun rovaniemeläisten kaadon jälkeen vieraskentällä kukistui viime viikonloppuna pietarsaarelainen JBK lukemiin 1-2. Pisteitä OLS on viidestä ensimmäisestä kamppailusta napsinut kymmenen.

Rauno Ojanen johtaa oululaisten orkesteria

57-vuotias Ojanen on tehnyt pitkän valmennusuran pohjoispohjanmaalaisen kaupungin jalkapalloilun hyväksi. Vuodet 1999-2010 hän valmensi monipuolisesti Tervareiden juniorijoukkueita U5:stä U17:ään saakka ja pokkasi näiden vuosien aikana Palloliitolta Vuoden kaikki pelaa -valmentajan sekä Poikajoukkueiden vuoden valmentajan palkinnot. Aikuisten tasolla ”Rane” toimi kaudet 2011-2017 AC Oulun organisaatiossa, joista kuusi viimeisintä hän hoiteli Ykkösessä edustuksen päävalmentajan tehtäviä. Vuoden mittaisen piipahduksen SJK:n A-nuorissa tehnyt kokenut valmentaja palasi jälleen takaisin AC Ouluun 2019 ja hyppäsi edustuksen puikkoihin juhannuksen tietämillä, kun seura päätti vaihtaa päävalmentajaa. OLS:n peräsimessä tämä kausi on äänekkään konkarikäskijän toinen.

Välivuoden jalkapalloilusta pitänyt Joonas Kurvinen on alkukaudella ollut joukkueen paras viimeistelijä kolmella tehdyllä maalilla. Parikymppinen hyökkääjä on aiemmin pelannut Kakkosta JS Herculeksen riveissä. Avaavassa kokoonpanossa hän on kevään peleissä ollut vain kerran ja muissa neljässä kamppailussa tullut vaihdosta sisään reilun tunnin aikoihin. Kurvinen on ratkonut tärkeitä pisteitä OLS:lle, sillä maaleista kaksi on ollut voitto- osumia ja kertaalleen 187 senttimetrinen pelaaja on nostanut joukkueensa tasapeliin. Hyökkäyskalustossa tärkeä palanen on myös seuran oma kasvatti Kuutti Matila, joka Seinäjoen keikan ja paikallisvastustaja JS Herculeksessa vietetyn kesän jälkeen nähdään vihdoin keltasinisessä paidassa aikuisten tasollakin.

Täydet peliminuutit Matilan lisäksi viidessä ottelussa ovat pelanneet Nuutti Kaikkonen ja Akseli Kantola. Kaikkonen on lähes kaksimetrinen maalivahti. Viime kaudella veräjänvartija poimi palloja Joensuussa JIPPOssa ja oli torjuntavastuussa kolmessa Ykkösen ottelussa. Kaksivuotisen pelaajasopimuksen AC Oulun kanssa tehnyt torjuja on maininnut kesän tavoitteekseen Veikkausliigadebyytin, mutta ainakin toistaiseksi kausi on edennyt Kakkosessa reservien ykkösmaalivahtina. Kantola on puolestaan laitapuolustaja, joka on pelannut viimeisimmät vuodet Kakkosta Rovaniemen Palloseuran farmiryhmissä.

Viimekautiset keskinäiset väännöt vähämaalisia

OLS ja FC Vaajakoski ovat vuosien varrella kohdanneet toisensa Kakkosessa yhteensä seitsemään otteeseen. FCV on poistunut kentältä voittajana viidesti ja oululaiset kertaalleen, yhden kerran pisteet on jaettu. Kaikki kolme Oulussa pelattua kohtaamista ovat päättyneet maalin erolla vierasvoittoon.

Viime vuonna keskinäisissä peleissä ei maaleilla juurikaan juhlittu. Heinäkuussa Vaajakosken viheriöllä kotijoukkue hallitsi, mutta viimeistely-yritykset eivät osuneet maalipuiden sisälle sitten millään. Punaisten 26 laukauksesta vain neljä suuntautui maalia kohti. Muutama paikka tarjoutui myös OLS:lle, joissa kuitenkin FCV-torjuja Ville Viljala oli mies paikallaan. Pisteet lähtivät jakoon kahden tehottoman joukkueen kesken lopputuloksella 0-0.

Syksyn viimeisimmillä pelikierroksilla Castrenin tekonurmella Luistinseura oli pitkään kuskin paikalla, mutta hukkasi heikkoon viimeistelyyn pari maukasta tekopaikkaa. Toisen jakson aikana FC Vaajakoski nosti paineistuksen korkeammalle, jonka seurauksena ote siirtyi vierailijoiden haltuun. Voitto-osuma 0-1 nähtiin reilun tunnin jälkeen, kun täksi kesäksi Pallo-Poikiin Helsinkiin siirtynyt hyökkääjä Toni Järvinen nosti pallon maalivahdin yli verkon perukoille. Vieraat pelasivat lopun kurinalaisesti ja säilyttivät maalin johtonsa vakuuttavasti päätösvihellykseen saakka.