Sunnuntaina jahdataan ensimmäisiä vieraspisteitä

Su 06.06.2021 klo 15.00 Jakobstad Västerplan, Pietarsaari. JBK – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Solidsport

Kolmesta ensimmäisestä kotiottelustaan FCV on kahden voiton ja yhden tasapelin myötä saanut kasaan seitsemän pistettä. Ne oikeuttavat sarjataulukossa tällä hetkellä kolmospaikalle. Vierasotteluiden osalta pistetili on vielä avaamatta, sillä toistaiseksi kesän ainoasta matkapelistään Rovaniemeltä joukkue joutui kotiutumaan niukan tappion kärsineenä. Vaikka kausi onkin vasta aluillaan, pisteet sunnuntaina Pohjanmaan rannikolta JBK:ta vastaan vahvistaisivat mukavasti punaisten asetelmia C-lohkon kärkipään sijoituksilla.

”Joukkueena ollaan onnistuttu tässä vaiheessa saamaan mukavasti pisteitä ja yhteispeli on mennyt eteenpäin. Toivotaan, että jatketaan nousujohteisesti.” – Toni Takamäki

FC Vaajakoski onnittelee kevään uusia ylioppilaita! Edustusjoukkueen Lari Liukkonen ja Johannes Nykänen saivat valkolakit päähänsä.

Voitto IF Kraftia vastaan – kiusana loukkaantumiset

Kauden toinen täysi kolmen pisteen saalis jäi punapaitojen haaviin viime pyhäillan kamppailusta Viiitaniemessä, jossa sarjatulokas Närpes Kraft kaatui joukkueiden historian ensimmäisessä keskinäisessä välienselvittelyssä 2-1 (0-0). Maalinsuulla FCV:ltä nähtiin pitkän tovin jälkeen joku muu kuin Ville Viljala, sillä Kajaanista tullut Severi Ikäheimo pääsi suorittamaan ensiesiintymisensä joukkueen virallisissa peleissä. Myös Komeettojen riveistä kotikonnuilleen Vaajakoskelle palannut 2002 syntynyt laitapuolustaja Johannes Nykänen oli ensimmäistä kertaa mukana aloittavassa miehistössä.

Ottelu alkoi isäntien terävällä hallinnalla, mutta nopeisiin avauksiin vieraiden torjuja ehti kuitenkin sopivasti väliin. Harmaita hiuksia FC Vaajakosken valmennusjohdolle nostatti ikävä loukkaantumissuma, jonka johdosta joukkue oli pakotettu kolmeen vaihtoon jo pelin alkuvaiheilla. Vahvin alkurynnistys tyrehtyikin vaihtojen sekoitettua pakkaa ja taukolukemat olivat maalittomat 0-0. Vaiherikkaan kamppailun avausosuman FCV iski heti toisen nelivitosen alkajaisiksi, kun pelikentän hahmoksi noussut Julius Järvinen harhautteli itsensä hyvällä keskityssektorille. Tarkka pallo tavoitti Tomi Karlstedtin, eikä tauon jälkeen sisään vaihdettu seuralegenda erehtynyt puskupaikassaan. Tompan maalitiili on näin jälleen tämänkin kesän osalta avattu.

Pienoisena vaikeutena Vaajakoskelta alkukaudesta on ollut kakkosjaksojen pelaaminen johtoasemassa ja samaista ongelmaa oli havaittavissa viime sunnuntainakin. Vierailija Närpes Kraft sai tunnin jälkeen otetta, muttei onnistunut vetopaikoissaan parin hyvän yrityksen suuntauduttua ohi tolppaa nuollen. Kun vieraat eivät tilanteissaan onnistuneet, oli seuraavakin maali kotijoukkueen käsialaa närpiöläisten ottaessa loppuvaiheilla riskiä. Julius Järvisen, Masa Malenin ja Ville Teräsrannan tyylikäkkäällä sommitelmalla tavoitettiin Matias Sarlin, joka laukoi hallitusti kauden toisen täysosumansa. Tuomarin antaman lisäajan puitteissa nähtiin vielä Närpesin kavennus pilkulta.

Kokenut Toni Takamäki saapui täksi kaudeksi vahvistamaan FCV:n puolustusta Ykkösen Jarosta. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa TT luuti alakerrassa täydet minuutit, mutta viime sunnuntainen peli jäi häneltä väliin pikkukolhujen vuoksi. Vaikka toppari on melko tyytyväinen joukkueensa alkukauden esityksiin, näkee hän myös paljon parannuskohteita.

”Parannettavaa riittää aina joka osa-alueella mutta muutaman asian jos nostaa esille, niin reagointi/tunnistaa tilanteet, uskallus pelata ja saada omaa peliämme ehjemmäksi 90 minuuttia kohden sekä välttää turhia rikkeitä vaarallisilla alueilla. Vaikea toki isommassa kuvassa sanoa, kun kausi on vasta alkutekijöissä.” – Takamäki

Täydet pisteet kauden kolmannesta kotiottelusta

JBK Kakkosen vakiokasvoja

Mustavalkoisissa peliasusteissa esiintyvä Jakobstad Bollklubb on perustettu 1944 ja ensimmäiset pelinsä se pelasi TUL:n piirisarjassa. 2000-luvulla JBK on nähty pääsääntöisesti Kakkosessa kolmea Kolmosessa vietettyä kautta lukuun ottamatta. Tämä kausi on seuralle viides peräkkäinen tällä tasolla. Kahtena edellisvuonna joukkue on sijoittunut heti kärjen taakse neljänneksi. JBK tekee yhteistyötä vajaan 20 000 asukkaan kaupungin ykkösseuran FF Jaron kanssa, josta Kakkoseen on odotettavissa apuvoimia eritoten nuorten pietarsaarelaislahjakkuuksien muodossa.

Tämän kauden neljän ensimmäisen pelin osalta JBK:n saldo on täsmälleen sama kuin FC Vaajakoskella, eli 2 voittoa, tasapeli ja tappio. Joukkue aloitti toukokuun melkoisella yllätysvoitolla SJK Akatemiasta 3-2 kotoisalla tekonurmellaan. Kaksi seuraavaa peliä tuottivat yhden lisäpisteen, kun Vaasan vierailu toi selvän tappion ja OTP:n kanssa pisteet tasattiin Pietarsaaressa 2-2. Voittokantaan JBK palasi kuitenkin viime viikonloppuna, jolloin OLS kaatui vierasottelussa 1-2.

Oulussa pietarsaarelaisten ykkösnimeksi kohosi Benjamin Östman, joka vastasi joukkueensa molemmista osumista. Nuori Jaron sopimuspelaaja on ollut JBK:lle farmiyhteistyön kiiltävin helmi, sillä 18-vuotias keskikenttäpelaaja on osunut verkkoon yhteensä jo neljästi. Hän johtaakin tällä hetkellä Kakkosen maalintekijätilastoa ennen viikonlopun pelikierrosta.

Kolme aikaisempaa kautta Pietarsaaren Jaroa edustanut Takamäki palaa sunnuntaina hänelle tuttuun kaupunkiin ja ennakoi tulevaa.

”JBK on kova kotijoukkue jo pelkästään niiden heikon kotikentän kunnon takia, koska ovat tottuneet pelaamaan siellä. Joukkueessa on hyviä nuoria/nälkäisiä eteenpäin pyrkiviä pelaajia sekä muutama kokenut pelaaja mm. Veikkausliigan maalikuninkuuden voittanut Pietarsaaren sheriffinäkin tunnettu Jonas Emet. Valmentaja on heillä vaihtunut, joten vaikea sanoa onko pelitapa muuttunut vai ei. Pelitempo tulee varmasti olemaan kovempi mitä aikaisemmissa peleissä. Voiton eteen meidän pitää olla ennakkoluulottomia, reagoida tilanteen vaihdoissa nopeasti sekä uskaltaa pelata ja luottaa omaan tekemiseen sekä olla kliinisiä viimeistelyssä. Sillä irtoaa vierasvoitto.” – Takamäki

Kotijoukkue – kokeneet pelimiehet täydentävät nuoren rungon

Alkaneeseen kauteen JBK on lähtenyt uuden ykköspiiskurinsa englantilaisen Kris Hucksteppin johdolla. Viime vuonna loukkaantumisten kanssa painiskelleen ryhmän avainpelaajista jatkaa esimerkiksi Veikkausliigakesän 2014 maalikuningas Jonas Emet. Pääsarjakausia takana hänellä on peräti 11, joista yhdeksän kului Jaron miehistössä. Tärkeisiin jatkajiin lukeutuu myös vasemman laidan puolustaja 24-vuotias Anton Kass, joka kantoi edellisvuonna kapteenin nauhaa kauden jälkipuoliskon ajan.

Ykköstä pelaavasta Jarosta sarjapykälää alemmas JBK:n paitaan ovat siirtyneet kokenut maalivahti Emil Öhberg ja puolustaja Oskar Sandström. Veikkausliigassakin näyttäytynyt Öhberg on toistaiseksi nähty vain kentän laidalla, sillä hän toimii myös maalivahtivalmentajan tehtävissä. Sandström lukeutui nuoruusvuosinaan ikäluokkiensa vakiokasvoihin nuorten maajoukkueissa, mutta vaikeat loukkaantumiset ovat varjostaneet pelaajan urakehitystä.

JBK:n viime kausien tehokkain viimeistelijä Kevin Larsson on edelleen mukana joukkueen kuvioissa. 25-vuotias hyökkääjä on ehtinyt laittaa tämänkin kauden neljässä pelissä pelivälineen verkkoon jo kahdesti. Parhaalla Kakkosen kaudellaan 2019 Larsson upotti 14 osumaa. Nuorisokaartista vasta 16-vuotias Jaro-apu Simon Uusitalo on saanut hyvin vastuuta avauspeleissä. Viime kauden keskuspuolustaja vietti Ruotsin maaperällä GIF Sundsvallin U17-tiimissä ja tililtään nuorukaiselta löytyy jo seitsemän maajoukkuepeliä alle 16-vuotiaiden ryhmästä.

Pietarsaaressa voitto saavuttamatta – tärppääkö viidennellä yrittämällä?

FC Vaajakoski on vieraillut Pietarsaaren Länsikentällä aiemmin neljään otteeseen. Voitto kyseiseltä tekonurmelta on tähän saakka jäänyt haaveeksi, mutta punavalkoiset lähtevät sunnuntain pelikierroksella hakemaan muutosta asiaan. FCV:n toistaiseksi ainoa tappioton vierailu Pietarsaaressa koettiin 11 vuotta sitten, jolloin pisteet jaettiin tuloksella 2-2. Punaisten maaleista vastasivat tuolloin Kalle Kautto ja Jussi Kuortti.

Viimeisin yritys vaajakoskelaisilta JBK:n vieraana nähtiiin kevätkaudesta 2019, jolloin paremmuudesta ei jäänyt mitään epäselvyyttä. Sääolosuhteet olivat ottelun aikaan karmeat, kun rannikolla myllersi takatalvinen myrsky. Kentän puolella riehui puolestaan isäntäjoukkue, joka löi FCV:lle jauhot kurkkuun laitettuaan pallon pussiin kolmesti jo vajaassa kymmenessä minuutissa. Loppulukemat JBK:lle olivat tylyt 7-1 (4-0). Vieraiden ainoasta maalista vastasi sittemmin Tampere Unitediin siirtynyt Panu Väliaho.

Koronapandemian typistämällä viime kaudella joukkueet ottivat yhteen vain kertaalleen. Kesäkuun lopussa Vaajakosken stadionilla tarjolla oli Matias Sarlin-show, joka tuotti FCV:lle 3-1 (2-0) -voiton ja kärkihyökkääjälle hattutempun. Ottelu oli vahvasti kotijoukkueen hallussa aivan ensimmäisiä ja viimeisiä minuutteja lukuun ottamatta loukkaantumisten sotkiessa vierailijoiden kuvioita. Punapaitaisten ehjässä suorituksessa jokainen pelaaja täytti ruutunsa ja maukasta voittoa värittivät komeat maalit. Alustukset osumiin tekivät nuoremmalta osastolta Niilo Pirttinen ja Lari Liukkonen sekä kokeneemmasta kaartista Kimmo Huisman.

FCV:n viime kesän ensimmäinen kotivoitto irtosi tasapainoisella esityksellä

Keskinäiset kohtaamiset ennen tätä kautta

JBK – FC Vaajakoski
9 ottelua
Voitot 4-3, 2 tasapeliä
Maaliero 23-15
09.05.2009 FC Vaajakoski – JBK 4-2 (2-1)
01.08.2009 JBK – FC Vaajakoski 3-0 (1-0)
13.06.2010 FC Vaajakoski – JBK 1-0 (1-0)
07.08.2010 JBK – FC Vaajakoski 2-2 (1-1)
05.06.2011 JBK – FC Vaajakoski 4-3 (2-0)
27.08.2011 FC Vaajakoski – JBK 1-1 (1-1)
12.05.2019 JBK – FC Vaajakoski 7-1 (4-0)
20.07.2019 FC Vaajakoski – JBK 0-3 (0-0)
27.06.2020 FC Vaajakoski – JBK 3-1 (2-0)

Maalintekijät keskinäisissä kohtaamisissa:

JBK

Giorgi Khidesheli 3
Staffan Svenlin, Tommi Haanpää, Walter Moore, Severi Kähkönen, Wilterlynd Inalien ja Kevin Larsson 2
Alexei Eremenko, Thomas Kula, Andrej Mamatyk, Alexander Nechaev, Muhamed Elmi Iidle, Linus Kass, Alfred Söderman ja Jonas Emet 1

FC Vaajakoski

Jukka Kosonen ja Matias Sarlin 3
Jarkko Suonpää, Mikko Kytölä, Kalle Kautto, Jussi Kuortti, Tomi Karlstedt, Marcus Virtanen, Jere Keskinen, Niko Kiiveri, Panu Väliaho 1