Vuodet 1993-1998: SOSIAALINEN JUNIORIJALKAPALLOSEURA SYNTYY – VaPa ja Kuohu junioritoiminta yhdistetään

/
Antti Laitinen

FC Vaajakosken historia juontaa vuoteen 1993. Tätä ennen jalkapallotoiminnasta Vaajakoskella vastasi vuosikymmenien ajan kaksi eri seuraa: Vaajakosken Pallo, VaPa joka vuonna 1947 irtaantui 1930-luvulla perustetusta edeltäjästään Vaajakosken tehtaiden urheilijoista (VTU) omaksi yhdistyksekseen, sekä niin ikään jo 1930-luvulla perustettu Vaajakosken Kuohu. Pauli Pakarisen vuonna 2022 julkaisema Vaajakosken Pallo – Futiksessa on potkua kiteyttää hienosti aikalaistunnelmia SVUL taustaisen VaPan vuosikymmeniltä. TUL taustaisesta Vaajakosken Kuohusta viimeisin kirja on Antti Kolun vuonna 1980 julkaisema Kuohun 50-vuotiskirja Vaajakosken Kuohu 1930-1980.

Seuran perustamisvaiheessa ensimmäisenä varsinaisena, vuosikokouksen valitsemana puheenjohtajana vuosina 1993-1998 toimi Jukka Heikkilä joka muistelee seuran syntyvuosia seuraavasti:

1993-1998: Jukka Heikkilän pj kausi

Olen Jukka Heikkilä (s. 1957), yksi FC-Vaajakosken perustajajäsenistä, ja seuran ensimmäinen valittu puheenjohtaja. Puheenjohtajana olen toiminut seuran alkuvuodet 1993-1998.

Alun alkaen olen saanut innostuksen jalkapalloon synnyinkunnassani Vetelissä jo nuorena, jossa ei kuitenkaan lajia juurikaan harrastettu. Teini-iässä seurasin paljon Kokkolan jalkapallotoimintaa, erityisesti KPV:n, eli Kokkolan Palloveikkojen mestaruussarjapelejä. Usein lauantaisin seurasin televisiosta Englannin liigapelejä. Pikku hiljaa elämääni tuli mukaan jalkapallo ja aloimmekin muutaman tutun kanssa treenaamaan vähän ja pelaamaan pieniä jalkapallopelejä Vetelissä. Myöhemmin Vetelistä nousi esiin muutama lahjakas kaveri, jotka päätyivät pelaamaan mestaruussarjaan. Heistä ainakin yksi oli mukanamme näissä omissa jalkapallopeleissämme. Muutin vuonna 1974 ammattikouluun suureen jalkapallokaupunkiin eli Kokkolaan ja siellä luokanvalvojakseni tuli entinen KPV:n pelaaja ja valmentaja Olli Peltoniemi. Näiden kaikkien asioiden myötä sai jalkapallo erityisen paikan sydämessäni.

Ammattikouluaikana tutustuin kesätöiden kautta muutamaan mieheen, jotka olivat ainakin silloin pelanneet tai muuten olleet mukana KPS:n eli Kokkolan palloseuran toiminnassa. He houkuttelivat minut valmentaja- ja tuomarikursseille. Kerkesin toimimaan KPS:n juniorijoukkueiden valmentajana yhden toimikauden kunnes muutin perheeni kanssa Keski-Suomeen vuonna 1983.

Muutimme vuonna 1987 tänne Vaajakoskelle ja esikoistyttäreni aloitti täällä koulun 1980-luvun loppupuolella. Keskustelin yhden tyttäreni luokkalaisen vanhemman kanssa ja kerroin hänelle käyneeni valmentaja- ja tuomarikursseja. Hänen lapsensa pelasivat silloin VaPa:ssa, eli Vaajakosken pallossa ja hän vinkkasi minulle VaPa:n toimintaa. Siitähän sitten melko nopeasti päädyinkin VaPa:an valmentamaan ja lopulta hallitukseenkin. Kun lähdin mukaan VaPa:n toimintaan, otin mukaani myös kaksospoikani ja toiminkin aluksi heidän joukkueen valmentajana H-junioreissa. Kuten tästä huomataan, on jalkapallo ollut siis pitkään mukana minun ja perheeni elämässä. 

Kun olin itse tiiviisti VaPa:n toiminnassa mukana, aloin huomata epäkohtia Vaajakosken jalkapalloseurojen toiminnassa. Vaajakoskella oli tällöin kaksi seuraa, VaPa ja Kuohu, joissa pelattiin jalkapalloa. Molemmilla seuroilla oli mielestäni pulaa sekä valmentajista, että pelaajista, mutta myös harjoitusvuoroista ja sponsoreista eli tukijoista. Jatkuva kilpailuasetelma vei mielestäni voimavaroja kaikilta ja moinen pattitilanne oli ratkaistava. Huomasin myös, että esimerkiksi juniorijoukkueet jäivät hieman edustusjoukkueiden varjoon ja siksi halusinkin perustaa nimenomaan junioreita varten jalkapalloseuran. Kun VaPa ja Kuohun jalkapallotoiminta yhdistettiin, saatiin myös sopusuhtaisemmat resurssit verrattuna sitä edeltävään vastakkain asetelmaan. 

Tästä päästinkin sitten siihen pääideaan: FCV eli FC-Vaajakoski – jalkapalloseura junioreille. Siinä ajatus, joka oli ollut mielessäni jo pitkään. Toteutus alkoi kypsymään syksyllä 1992. Jonkinlaisia ideoita olimme heitelleet jo hiukan aikaisemminkin, mutta tosissamme aloimme ideoimaan juuri tuolloin syksyllä -92. Muistaakseni silloiselta Kuohun jalkapallotoiminnan juniorivalmentaja Matti Karlstedtiltä tuli se viimeinen tönäisy toteutusta kohti, vähän kuin hän olisi todennut, että meidän pitäisi nyt toteuttaa se kaikki, mitä ollaan suunniteltu ja ideoitu. Tätä lähti toteuttamaan VaPa:n ”puolelta” minun lisäksi Kari Hokkanen, Keijo Mäkinen, Rauno Ahonen… ja Kuohun jalkapallotoiminnan ”puolelta” Karlstedtin lisäksi, Harri “Hapa” Karinen, Olavi ”Olli” Kaski… Tammikuun 12. päivä vuonna 1993 jätimme Matti Karlstedtin kanssa anomuksen Vaajakosken Pallon (VaPa) ja Kuohun jalkapallojaoston nimissä Suomen Palloliiton Keski-Suomen piiriin Vaajakosken juniorijalkapallon yhdistämisestä kaudelle -93. Sitten vain odotimme SPL:n K-S:n piirihallituksen myönteistä päätöstä anomuksellemme. Kevään 1993 aikana sovimme kaikki asiat keskenämme silloisten VaPa:n ja Kuohun keskeisten jalkapallotoimijoiden kesken. Vielä samana vuonna huhtikuussa myönteisen päätöksen myötä aloitti uusi seura, FCV. 

FCV sulautui nopeasti yhteen, enkä huomannut mitään sisäistä jaottelua VaPa:n ja Kuohun välillä. Seurojen yhdistyminen FC-Vaajakoskeksi on ollut mielestäni onnistunut veto meiltä ja saimme sillä mahdollistettua paljon kasvua jokaisella saralla. Vaikka kaikki sujui hyvin, oli aluksi havaittavissa paljon närkästyneisyyttä ja harmia muilta ihmisiltä, jotka eivät olleet kuitenkaan enää toiminnassa mukana. 

Minun aikanani seura oli pelkästään junioriseura, niin kuin alun perin suunnittelimme. Seuran ensimmäisinä vuosina meillä oli reilut sata lisenssipelaajaa. On ollut kunnia seurata, miten lisenssipelaajien määrä on moninkertaistunut ja mukaan on saatu hyvin menestyvä miesten joukkue. FCV on ollut ja tulee aina olemaan lähellä sydäntäni.

Juridisesti uusi yhdistys Fc Vaajakoski ry siis perustettiin nimenmuutoksella Fc Kuohu ry:n jatkumona. Seuran ensimmäiseksi muodollisiksi nimenkirjoittajiksi vuonna 1993 ennen toiminnan muuta järjestämistä yhdistysrekisteriin kirjattiin:

  • Karlstedt, Matti Puheenjohtaja
  • Heikkilä, Jukka Varapuheenjohtaja
  • Karinen, Harri Rahastonhoitaja
  • Ahonen, Rauno Sihteeri 

Uuden yhteistyöseuran tausta-ajatuksena oli perustaa sosiaalinen juniorijalkapalloseura alueen lapsille taloudellisesti kestävälle pohjalle. Aikaisemmin urheiluseuratoiminta oli myös ollut poliittisista syistä kahtiajakautunut mutta 1990-luvun alussa tällainen aatteellisuus alkoi seuratoiminnassa jäädä historiaan. 

Vuonna 1993 uuden fuusioseuran perustamisvaiheessa juniorijoukkueita oli alkuvaiheessa 8 kappaletta: vanhimpana ikäluokkana vuonna -78 syntyneet C juniorit. Seuraavana vuonna 1994 tämä ikäluokka jatkoi B junioreihin mutta harrastajien silloisen vähyyden vuoksi kausi jäi kesken. Vasta -81 syntynyt ikäluokka oli volyymiltään sellainen joka pystyttiin kuljettamaan läpi kaikki juniorivaiheen vuodet ja jonka ympärille sittemmin rakentui ensimmäinen Fc Vaajakosken miesten edustusjoukkue.