Seuratyöntekijöiden esittely

/
Johanna Koskensilta

FCV:n seuratyöntekijöitä haastateltiin ja heistä laadittiin esittelyt. Lue alta lisää seuran työntekijöistä.

Ville Viljala, Nappis-jälkkärin vastuuohjaaja on ollut FCV:n seuratoiminnassa mukana n. 4 vuotta. Hän on toiminut vuoden Nappiksen vastuuohjaajana ja sitä ennen ohjaajana seurassa. Ville päätyi mukaan FCV:n toimintaan edustusjoukkueessa pelaamisen kautta; työnteon sai liitettyä pelaamisen ohelle. Ville on Jyväskylästä kotoisin ja hän on ollut Vaajakosken toiminnassa tiiviisti mukana, mikä on luonut melko tiukan siteen seuraan ja Vaajakoskeen.

Nappis-jälkkärin vastuuohjaajan toimenkuvaan kuuluu jälkkäreissä ohjaaminen, lapsilistojen tekeminen ja yhteydenpito vanhempiin. Tehtäviin kuuluu myös jälkkärin hallinnollinen puoli, kuten esimerkiksi laskutus.

Ville kokee, että suurimpana saavutuksena on ollut huomata se, että oma toiminta tulee entistä luonnollisemmin ja työ on muuttunut helpommaksi, kun siihen on tottunut. Haasteena on kuitenkin aikataulut, kuten seuratyössä yleensä. Harvoin on selkeitä työpäiviä, vaan toiminta on enemmän tai vähemmän ympärivuorokautista työskentelyä.

Työkaveri Jonin mukaan Ville on kannustava ja työilmapiirin ilon lähde.

Ville Viljala

Joni Hirvonen on FCV:n työntekijä ja valmentaja. Hän pitää iltapäivä- ja koulun kerhoja ja on myös erityisluokassa töissä, minkä lisäksi valmentaa iltaisin. Valmentajana Joni on toiminut vuodesta 2014 lähtien. Joni tuli seuran toimintaan mukaan oppisopimuksen kautta, jonka myötä hän on ollut mukana 6 vuotta.

Vuoden 1996/1997 vaihteessa Joni tuli ensimmäisiin FCV:n jalkapalloharjoituksiin, Matias oli kertonut että pallon potkiminen on kivaa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Mukaan tuli myös salibandy, josta on taskussa aluemestaruuksia ja sm-hopeaa b-junnuajoilta. Jalkapallon puolella onnistumisia ja menestystä on tullut erilaisissa turnauksissa ja mukaan on mahtunut Savon sanomat areenan ensiottelukin (tappiosta huolimatta mieleenpainuva peli).

Työssä haastavaa on välillä työaika ja paikasta toiseen siirtyminen aikataulullisesti. Iltapäiväkerhon puolella on ollut hienoa nähdä, että monia lapsia on innostettu mukaan toimintaan. Jonin mielestä on siistiä olla seurassa töissä, mistä oma kipinä jalkapalloa ja liikkumista kohtaan on lähtenyt. Jonilla on Vaajakoskeen ja seuraan hyvä suhde, joka on kestänyt jo kauan.

Joni Hirvonen

Nykyään jalkapalloa pelataan Jonin sanojen mukaan ”miehekkäästi kutosdivarissa. Vuosi vuodelta nuorekkaammassa joukkueessa, nimeltään FCV REDS”.

”Joni on mies joka harvoin jää sanattomaksi. Kentällä hän on tulisieluinen, vasemman laidan pakki. Hirpan suonissa virtaa aitoa punaista FCV-verta, maustettuna pienellä HIFK lisällä!” -työkaveri Juuson sanat Jonista.

Juuso Heikkinen on Riemu-jälkkärin vastuuohjaajana toimiva perheenisä. Hän on ollut mukana vetämässä kerhoja, välituntiliikuntaa, kortteliliigaa ja on ollut myös mukana kesäleireillä. Juuso on ollut FCV:llä töissä nyt 7 vuotta, mutta seuran mukana kulkeminen on alkanut jo monta vuotta aikaisemmin. Juuso aloitti n. 6 vuotiaana pelaamisen seurassa ja on sen jälkeen pelannut seurassa myös salibandyä jalkapallon lisäksi.

Juuson mielestä on mukavaa nähdä se, kuinka lapset löytävät harrastuksia, joiden parissa edelleen harrastavat. Kun lapset oppivat uusia asioita, tekee se itsellekin hyvän fiiliksen. Onnistumisten ohella seuratyössä on myös haasteensa, jo aikaisemmissakin haastatteluissa mainittu ajan riittäminen saattaa joskus olla haastavaa.

Seuratoiminnasta on saanut paljon hyviä kokemuksia etenkin lasten kanssa työskentelystä. Työtä tekemällä on oppinut erilaisten lasten kanssa työskentelystä ja myös ratkaisukykyä, koska ryhmät ja lapset vaihtelevat. Seuratoiminnassa mukana oleminen on elämys, jota kannattaa kokeilla.

Juusolla on kehittynyt seuraan hyvin voimakas side jo pienestä pitäen. Edustaminen sekä jalkapallossa että sählyssä on luonut syvät juuret seuraan. Myös Vaajakoskella koulujen käyminen on sitouttanut ja Juuson mielestä on mahtavaa että saa edelleen työskennellä seurassa.

Villen mukaan Juuson puhelut kestävät silti puoli tuntia, vaikka hänellä ei mitään asiaa olisikaan.

Juuso Heikkinen

Liisa Liekkinen on FCV:n toiminnanjohtaja. Toiminnanjohtajana hän vastaa esimerkiksi koko seuran johtamisesta, kouluyhteistyöstä ja nyt myös Palloliiton kouluyhteistyön mallin hankkeesta ja harrastamisen Jyväskylän mallin hankkeesta. Liisan polku alkoi vuonna 2014 jälkkärin vastuuohjaajasta nuorisopäälliköksi ja sitä kautta toiminnanjohtajaksi.

Mukaan Liisa päätyi omien lasten kannustuksen kautta valmentajaksi. Myöhemmin toimenkuva vaihtui junioreiden joukkueenjohtajaksi ja sen jälkeen tehtävien kirjo on ollut laaja; välillä itsensä on löytänyt järjestyksenvalvojan hommistakin. Työkavereiden kanssa muodostunut yhteisöllisyys ja työn kehittäminen on vahvistanut omaa ammattitaitoa. Lasten ja pelaajien kanssa koetut ilot ja onnistumisien kokemukset tuntuvat hienolta. Myös pettymyksien jakaminen kasvattaa ihmistä; urheiluun sisälle pääseminen herättää tunteita, mutta se on kuitenkin rikkaus.

Liisan mukaan työssä onnistumiset ovat niitä, kun näkee sekä ohjaajien että lastenkin kehityksen. Jälkkäristä voi kulkea polku seuraan valmentajaksi, jota on mahtavaa olla seuraamassa. Seuratyössä yleensä on vaikeaa työajan rajaaminen. Myös koronatilanteen takia seuran yhteisöllisyyteen on täytynyt etsiä uusia ratkaisutapoja.

Liisa Liekkinen

Vaikka Liisa ei ole kotoisin Vaajakoskelta, on vuosien varrella syntynyt kokemus siitä, miltä tuntuu kuulua Vaajakosken yhteisöön. Seuraan on jo ensimmäisistä vuosista lähtien syntynyt vahva side, sillä hänen lapsensa ovat pelanneet seurassa; sieltä kaikki on lähtenyt. Liisa on myös pelannut seuran naisten joukkueessa nimeltään PuNaiset, jonka lisäksi on myös osallistunut suopotkupallokisoihin ja hyväntekeväisyyspyöräilyihin. Jalkapalloura on kuitenkin nyt määrittelemättömän pituisella tauolla.

Jesse kertoo että Liisa pitää järjestyksen talossa ettei lähde ihan lapasesta.

Jesse Laitanen on FCV:n jälkkärin ohjaaja, joka on ollut toiminnassa mukana nyt vuodesta 2018 lähtien. Jesse on pitänyt myös välituntiliikuntaa ja palloilukerhoa. Vuonna 2018 Jesselle tuli mahdollisuus työkokeiluun, jonka jälkeen siviilipalveluksen kautta hän tuli seuraan mukaan ohjaajaksi. Tällä hetkellä Jesse käy iltapäiväkerho-ohjaajan ja koulunkäynninavustajan tutkintoa ja iltaisin on kouluilla mukana.

Jesse kertoo, että oma paineensietokyky on noussut huomattavasti työn myötä. Tiukkojen tilanteiden ratkominen on nykyään helpompaa. Ohjaajana olemisesta on saanut mukavia kokemuksia niin lasten kanssa, kuin seuran sisäisissäkin tapahtumissa. Mieleenpainuva tapahtuma oli FCV-JJK paikallispeli, jota Jesse oli mukana järjestämässä. Lasten kanssa on hienoa nähdä se, kuinka he yrittävät täysillä. Vaikka pelattaisiin aikuiset vs. lapset pelejä, niitä ei kuitenkaan oteta tosissaan, mikä on hyvä asia.

Seurassa on mukavat työkaverit ja vuosien varrella on tullut käytyä enemmän peleissä, jonka avulla seuraan on sitoutunut, vaikka ei olekaan Vaajakoskelta kotoisin. Aluksi Jesse ei tiennyt yhtään mihin ryhtyy, mutta haastattelun jälkeen olikin jo hommia tarjolla. Hetki vierähti ennen kuin pääsi rytmiin, mutta nykyään kaikki tulee selkäytimestä.

Liisa kertoo, että Jesse tarttuu ennakkoluulottomasti työhön kuin työhön. Jesse on myös loukkaantumisaltis töissä.

Sami Okkonen on seuran edustusjoukkueen päävalmentaja ja valmennuspäällikkö. Valmennuspäällikkönä hän vastaa junioripuolen valmentajista. Lisänä Sami hoitaa esimerkiksi vuorojaot ja on yhteistyöseurojen kanssa yhteydessä. Vastuualueena on myös seuran valmennuslinjan tekeminen ja kehittäminen.

Vuonna 2018 Sami aloitti juniorivalmentajana ja vuonna 2019 oli lisäksi apuvalmentajana edustusjoukkueessa. 2018 oli tarkoitus että Sami olisi myös itse pelannut edustusjoukkueessa, mutta polvivamman takia piti etsiä jotain muuta tekemistä ja asiat johtivat toiseen. 2019-2020 vaihteessa työnkuva vaihtui valmennuspäälliköksi ja päävalmentajaksi.

Tuplaroolissa toimiminen on aikaa vievää ja työmäärä on iso. Suurin haaste on kuitenkin korona-aika, mutta siitäkin on pitkällä aikavälillä hyötyä, kun ollaan sopeuduttu nopeasti ja uusia asioita on täytynyt oppia. Vaikka aluksi uusissa rooleissa oleminen oli hankalaa sen takia, kun ei tiennyt mitä tehdä, Sami kuitenkin kokee onnistumiseksi sen, että nykyään on varmempi omista mielipiteistä ja omasta tekemisestä.

Seurasta on jäänyt hyviä kontakteja työntekijöistä. Viime kauden kotiderby oli seuran mittakaavassa hieno peli ja se on jäänyt Samin mieleen. Peli oli myös seuran yhteisöllisyyden kasvattamiselle erittäin hieno päivä, toivottavasti kesällä saadaan yhtä hieno päivä.

Sami Okkonen

Vaikka Samilla ei ennakolta ollut sidettä seuraan, oli seuran väritys kuitenkin hieno aikaisemman HIFK-taustan takia. Seuraan on helppo ollut tykästyä ja sitoutua. Sami tykkää siitä, miten Vaajakoskella ja seurassa on oma yhteisöllisyytensä, punainen Vaajakoskelainen sydän sykkii.

Työkaveri Mikan sanoin Sami on mainettaan parempi jätkä ja Keski-Suomen osaavin koutsi.

Mika ”Sisu” Etelälahti on seuran urheilutoimenjohtaja. Urheilutoimenjohtajana hän vastaa urheilupuolen asioista, edustusjoukkueen sopimusasioista sekä myynnistä ja markkinoinnista. Seuran mukana hän on ollut mukana nyt vuoden ajan, mutta urheilupuolella on tullut kokemusta jo useamman 10 vuotta.

Korona-aika on itsessään haaste, mutta positiivisiakin asioita on tapahtunut. Sisun mukaan positiivista on se, että seuran talous pysyi kasassa viime vuoden. Myös jo muidenkin mainitsema viime kesän derby on jäänyt hyvin mieleen. Sen järjestäminen oli seuralta ponnistus, jolla oli positiivisia vaikutuksia.

Sami kertoo että sisu on kaveri, jolla on ideoita vaikka muille jakaa. Sisun kanssa voi jutella asioista ja vaihtaa mielipiteitä kaikista asioista. Sisu on loistava jalkapallofilosofi.

Pelikuvat: Ville Koskiniemi