Seinäjoella tarjolla kova haaste

Su 19.09.2021 klo 18.30 OmaSp Stadion | SJK Akatemia – FC Vaajakoski | Suora lähetys

Seuraavaksi FC Vaajakoskella on ohjelmassaan tuplakohtaaminen SJK Akatemian kanssa. Pisteiden saavuttaminen C-lohkoa varsin ylivoimaisesti hallinneilta eteläpohjanmaalaisilta on haastava savotta, muttei kuitenkaan ylitsepääsemätön tehtävä. Joukkueet ottavat yhteen ensimmäisen kerran sunnuntaina Seinäjoella syysillan jo alkaessa hämärtyä. Jouppilan urheilukeskukseen 2016 valmistunut tyylikäs ja valaistu moderni stadion tarjoaa erinomaiset puitteet myöhäisillan näytökselle. Toinen välienselvittely joukkueiden kesken on luvassa Vaajakoskella seuraavan viikon lauantaina.

”SJK on ansaitusti sarjan kärkijoukkue, mutta täysin kaadettavissa oleva porukka, mikäli olemme joukkueena ja yksilöinä parhaimmillamme. Kiva päästä pelaamaan sarjakärkeä vastaan vihdoinkin.” – Päävalmentaja Sami Okkonen

Kemiläisistä ei vastusta Vaajakoskelle

FC Vaajakoskelta pelaajia on viime aikoina puuttunut kokoonpanosta erityisesti pienten vaivojen takia, mutta lisäksi pelikielloista johtuen. Edellisenä viikonloppuna liikkeelle saatiin kuitenkin taas erittäin kilpailukykyinen ryhmä, jolta voittoja sopii odottaa myös loppukauden viiden ottelun haasteissa, kun joukkue tappelee seurahistoriansa parhaasta sijoituksesta Kakkosessa neljän parhaan joukkoon.

Viime lauantaina Vaajakosken stadionilla nähtiin täystyrmäys, sillä kotijoukkue takoi taululle suoraviivaisella hyökkäämisellään ja tilanteiden kääntämisellään suurinumeroiset loppulukemat maalein 5-0. Tulos sivuaa punaisten suurinta kotivoittoa Kakkosessa koskaan. Ainoan kerran aiemmin FC Vaajakoski on kyennyt voittamaan kotonaan näin selvällä maalierolla ainoastaan VIFK:n melko tarkalleen kaksi vuotta sitten. Molemmissa viiden maalin kotivoitoissa yhtäläisyytenä on ollut Niko Lohen tekemät kaksi osumaa.

Kemi City FC:tä vastaan FCV sai vauhdikkaan startin ja jo viidennellä minuutilla Saboor Salim avasi kotijoukkueen maalihanat nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Reilun kympin kohdalla punapaitojen johtoa lisäsi Niko Lohi, joka laukoi pallon komeasti vieraiden verkkoon reippaasta 20 metristä. Ensimmäisen puoliajan loppulukemat rangaistuspotkusta viimeisteli Julius Järvinen. Kakkosjakson avausmaalista vastasi Lohi pommittaen boksista kovan vedon verkon perukoille 66. minuutilla. Viiden maalin suuruiseksi FC Vaajakosken voiton kasvatti lopussa Matias Sarlin, joka kurotti maalin edestä Johannes Nykäsen passin sisään. Torjuntavastuussa oli kuudetta kertaa kauden aikana Severi Ikäheimo, jolle nollapeli oli toinen tämän vuoden Kakkosessa.

Ottelun tilastot kuvaavat selvästi kotijoukkueen ylivoimaista hallintaa. Laukaukset 30-5, laukaukset maalia kohti 16-2 ja pallonhallinta 63%-37%, eivät jätä varmasti kenellekään epäselväksi, kumpiko peliä vei. Julkaistu InStat-data pelistä on tarjolla kokonaisuudessaan tässä.

 • xG 5,00-0,40
 • xG per laukaus 0,17-0,08
 • Laukaukset 30-5
 • Laukaukset maalia kohti 16-2
 • Avainsyötöt 15-9
 • Onnistuneet avainsyötöt 11-3
 • Syötöt 583-354
 • Syöttöprosentti 87% – 70%
 • Pallonhallinta 63% – 37%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 20s – 12s
 • Etenemiset boksiin 30-16
 • Voitetut kaksinkamppailut 53% – 47%
Sarjajumbo oli helisemässä Vaajakosken vauhdissa

Kärjen takana on tasaista

SJK Akatemia on Kakkosen C-lohkon piikkipaikalla selvällä erolla muihin, kun se on 18 ottelustaan kasannut jo 44 pistettä. Pelaamistaan otteluista joukkue on voittanut 14 ja otellut kahdesti tasan, eikä rasitteena ole tappiot kuin sarja-avauksessa VIFK:lle ja Oulussa kesäkuussa OTP:lle. Kahdeksasta kotipelistään Seinäjoen Jalkapallokerhon farmiryhmä on voittanut yhtä lukuun ottamatta kaikki. Ainoa tahra kotisarakkeesta löytyy juhannuksen alta, jolloin OLS onnistui yltämään pistejakoon lopputuloksella 3-3. Kotoisalla tekonurmikentällään SJK Akatemia on pystynyt viimeistelemään tähän mennessä peräti 33 osumaa.

Seinäjokisten nousua Ykköseen voidaan pitää tällä hetkellä käytännössä jo kirkossa kuulutettuna. Seuraavista sijoituksista on muodostumassa kuitenkin tiukka kilpailu. Toisena oleva JS Hercules on kerännyt 34 pistettä ja kaksi ottelua vähemmän pelanneet JJK sekä FC Vaajakoski seuraavat perässä vain muutaman vaivaisen pisteen päässä. Sanansa sanottavana voi olla myös 28 pinnalla viidenneksi nyt sijoittuvalla OTP:lla, vaikka ryhmän viimeaikaiset otteet ovatkin olleet kompastelevia.

FC Vaajakosken viimeaikaisia esityksiä ja kauden loppurutistusta ruotii päävalmentaja Sami Okkonen näin.

”Viime peleissä olemme pystyneet taas nostamaan pelillistä tasoa pienen suvantovaiheen jälkeen. Erityisesti puolustuspelaaminen on ollut erinomaista viimeiset kolme peliä. Viime pelissä oli mukava saada vähän maalihanoja auki ja toivottavasti tämä antaa loppukauteen lisävirtaa.

Loppukaudella tavoitteena on edelleen viedä omaa peliä eteenpäin ottelu ottelulta siten, että pystyisimme vielä kauden päätöksessäkin olemaan parhaimmillamme.” – Okkonen

Keskinäiset Seinäjoella – edellinen viime talvena Cupissa

Helmikuussa Kakkosen Cupin toisen kierroksen kohtaamisessa SJK Akatemia teki selvää jälkeä vaajakoskelaisista. Wallsport Areenalla isännät etenivät jatkoon puhtaalla 4-0 – voitollaan ja laittoivat punapaidat laulukuoroon. SJK Akatemian rakennusmestarina kunnostautui laitapuolustaja Valtteri Olsbo, jonka jalasta ratkaiseva syöttö irtosi seinäjokelaisten kolmeen viimeiseen osumaan. Vielä avauspuoliskolla FC Vaajakoski oli pelillisesti hyvin mukana ollen lähellä onnistumista erityisesti Kimmo Huismanin tolppaan kiertäneessä vapaapotkussa. Toisella kolmevarttisella kotijoukkue näytti sen hetkisen tasoeron, eikä antanut enää vieraille juurikaan sanansijaa.

SJK Akatemia suisti FCV:n cup-junan raiteiltaan helmikuun hallipelissä

2010-luvun taitteessa FCV pelasi Kakkosessa parilla kaudella Seinäjoen Jalkapallokerhon ykkösjoukkueen kanssa, kun Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskuksen futisylpeys oli hakemassa vauhtiaan alemmilta sarjatasoilta. Kasvojen kiillotus SJK:lta onnistui ja nousujensa jälkeen joukkue juhli suomenmestaruutta jo vuonna 2015 päättäen samalla HJK:n valtakauden. Seinäjoen akatemiajoukkueen vaajakoskelaiset kohtasivat ensimmäisen kerran Kakkosen C–lohkossa kesällä 2019. Syksyn vierasottelussaan OmaSp Stadionilla FC Vaajakoski venyi tasatulokseen 2-2 Kimmo Huismanin johdolla lohkoa suvereenisti hallinnutta kotijoukkuetta vastaan, joka ei kauden aikana hävinnyt ainuttakaan kotipeliään.

SJK Akatemian historiaa ja taustoja

Farmijoukkueensa SJK perusti kaudelle 2011. Matka käynnistyi tuolloin nimellä SJK/2 Nelosesta, josta joukkue ponnisti heti ylemmäs. Myös seuraava kausi Kolmosessa tuotti nousun. Toiminta Kakkosessa jatkui Kerho 07:n alaisuudessa, koska Palloliiton säännöt eivät hyväksyneet kahden saman seuran pelaamista valtakunnallisella tasolla. Parhaimmillaan ryhmä sijoittui Länsilohkon kuudenneksi 2014, mutta heti seuraava vuosi toi tullessaan taas putoamisen sarjapykälää alemmas.

Nimi SJK Akatemiaksi vaihtui 2016 ja seuraavan vuoden syksyllä joukkue rynnisti parin Kolmosen kauden jälkeen uudelleen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle vahvempana kuin koskaan. Kauden 2019 päätteeksi SJK:n farmi juhlikin ylivoimaista lohkovoittoaan ja nousuaan Ykköseen. Taso ei kuitenkaan riittänyt toiseksi ylimmällä sarjaportaalla, vaan edessä oli putoaminen takaisin Kakkoseen joukkueen jäätyä toiseksi viimeiseksi. Uusi nousu Ykköseen on tulossa kuitenkin jälleen tämän kesän päätteeksi. SJK Akatemian vastuualueisiin kuuluu myös kolme vuotta sitten Kuortaneella aloittanut Suomen ensimmäinen seuravetoinen jalkapallolukio.

Maaliverkot kireällä molempiin suuntiin

SJK Akatemia on tehnyt tällä kaudella Kakkosessa jo 57 maalia, mutta myös omassa päässä on kolissut runsaan puoleisesti 24 osuman verran. Varsinkin alkukaudesta joukkue pelasi todella runsasmaalisia kamppailuja. Tällä hetkellä seinäjokelaiset seilaavat peräti 12 ottelun mittaisessa tappiottomassa putkessa. Mustavalkoisissa väreissä esiintyvä ryhmä nähtiin tositoimissa viimeksi sunnuntaina, jolloin kolme pistettä matkaan irtosi Oulusta OLS:n vieraana. Tulokseen 0-2 päättyneessä ottelussa SJK:n kakkosjoukkueen maalintekijöinä kunnostautuivat kauden ensimmäisen pelinsä pelannut 19-vuotias puolustaja Veeti Mustonen ja Kingsley Ofori.

Akatemian riveissä on nähty kauden aikana varsin mukavasti apuvoimia organisaation pääsarjajoukkueen pelaajaringistä. Syyskuun alkupuolelta saakka pykälät ovat kuitenkin estäneet vapaan liikkumisen farmienkin välillä lukuun ottamatta nuoria pelaajia eli pelikauden aikana enintään 20 vuotta täyttäneitä. Tämä ei ole kuitenkaan SJK:n menoa Kakkosessa haitannut, vaan joukkue porskuttanut voittoisassa vireessä kohti C-lohkon voittoa.

Jo 11 maalia SJK Akatemialle viimeistellyt Kingsley Ofori johtaa pohjoisen lohkon maalintekijätilastoa. Nuori ja todella vikkeläjalkainen hyökkääjä pelaa Pohjanmaan lakeuksilla lainapestillä kotimaansa Ghanan EurAfrica Academy FC:stä ja parisen viikkoa sitten seura tiedotti, että lainasopimusta on jatkettu kattamaan myös ensi kauden. Kuusi kertaa verkkoon joukkueen muista avainhyökkääjistä ovat osuneet Oskar Pihlaja ja Georg

Westerlund, jota ei tosin pelikentällä ole nähty reiluun pariin kuukauteen pelaajan astuttua asepalvelukseen heinäkuussa.

Peliaikakuninkaita SJK Akatemista ovat puolustuslinjassa esiintyvät Kaarlo Rintamäki ja Valtteri Olsbo. Vaajakoskea talvikaudella Cupissa avaavilla syötöillään kurittanut kirkkonummelaislähtöinen Olsbo ja Multialta kotoisin oleva Rintamäki ovat molemmat saaneet vastuuta jo yli 1500 minuutin verran. Vuonna 2002 syntynyt Rintamäki

on hakenut oppia JJK:n junioreista ja lempinimellä ”Kassu” tunnettu pelaaja on päässyt haistelemaan nuorisohuuhkajienkin ilmapiiriä. Sattumaa tai ei, myös samanikäinen Nooa Laine on kulkenut samoja polkuja kettupaitojen nuorista poikamaajoukkueiden kautta Seinäjoelle, vaikka poikkesikin hetkeksi käymään myös etelässä Klubi-04:n joukkueessa. Pääosin Laine on esiintynyt tällä kaudella SJK:n Veikkausliigaryhmässä, mutta pelannut myös viidessä Kakkosen kamppailussa..