Santeri Suutari topparin tontille – ”Osuu siihen mitä meiltä on vielä puuttunut”

FC Vaajakoski on saanut puolustuskalustoonsa jälleen yhden merkittävän palasen lisää, kun keskuspuolustaja Santeri Suutari allekirjoitti seuran kanssa ensi kautta koskevan pelaajasopimuksen. 25-vuotissyntymäpäiväänsä viime perjantaina viettäneellä pelaajalla on jo entuudestaan aimo annos pelejä Kakkosessa ja hän on osoittanut lukeutuvansa tällä sarjaportaalla huippuosaajaksi.

Kausikortit myynnissä – tue ja tilaa omasi nyt!

”Santerilla on kokemusta Kakkosesta jo yli 100 pelin verran. Kyselin syksyllä valmentajakollegalta Santerista ja vastaus oli luokkaa: ”Kakkoseen eliittiä, nimenomaan asenteeltaan sekä peliluvultaan.” Vielä ei ole viikatteita heilunut treeneissä sen enempää, mutta kun jätkät tulevat tutuiksi ja aletaan tosissaan tappelemaan peliajasta sekä pisteistä, niin Santeri tulee olemaan tärkeä palanen joukkuetta.

Hän on pelannut topparina eniten ja siellä varmasti tulee myös tulevana kesänä pelaamaan. Joukkuetta ollaan haluttu rakentaa pala kerrallaan erityyppisiä pelaajia, eri vahvuuksilla ja Santeri osuu loistavasti siihen mitä meiltä on vielä puuttunut.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Pituudeltaan 181-senttinen toppari liittyy punapaitojen nippuun innostunein mielin. ”Pääsin opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon, joten muutto oli edessä ja FC Vaajakoski on minulle paras joukkue tällä hetkellä. Joukkueeseen liityn positiivisin fiiliksin, treeneissä on ollut hyvä meininki ja meillä on paljon hyviä nuoria pelaajia.” – Santeri Suutari

Suutarin kiinnostus jalkapalloa kohtaan heräsi viisivuotiaana, kun perheen äiti vei Santerin ja hänen veljensä Mikkelin Pallo-Kissojen järjestämään jalkapallokouluun. Ura MiPK:ssa jatkui pitkään, sillä pelaaja edusti kyseistä joukkuetta 22-vuotiaaksi saakka.

Ensimmäinen aikuisten tason peli merkattiin tilastoihin jo vuonna 2013 Kolmosessa Suutarin ollessa vasta viisitoistakesäinen. Debyytti Kakkosessa oli luvassa kaudella 2017 Pallo-Kissojen noustua sarjapykälää korkeammalle.

Kahdella viimeisimmällä kaudella Suutari on edustanut helsinkiläistä Atlantista Kakkosen A-lohkossa. Viime kesänä peliaikaa tuli yhteensä 1724 minuutin edestä, mikä oli toiseksi kovin määrä koko ryhmästä. Lisäksi pelaaja ahkeroi aloituspotkusta loppuvihellykseen saakka kaikki joukkueen neljä Suomen Cupin kamppailua, joissa se pääsi haastamaan jopa Veikkausliiga-nipun.

”Peilaan viime kauttani vahvasti joukkueen menestykseen, joka oli pienoinen pettymys tuloksellisesti ja henkilökohtaisesti minulle jäi viime kaudelta paljon parannettavaa. Joukkuehenki oli kuitenkin hyvä ja moni nuori pelaaja sai paljon vastuuta Kakkosessa. Suoriuduimme myös hyvin Suomen Cupissa, jossa pääsimme pelaamaan FC Lahtea vastaan kuudennella kierroksella.”

Kakkosessa Suutari on pelannut kaikkiaan 105 ottelua ja onnistunut tekemään näissä neljä maalia. Omina vahvuuksinaan viheriöllä hän pitää pelinlukutaitoa, pelin ohjaamista sekä liukutaklauksia.

Suutari kertoo, että hän on jalkapallon saralla päässyt kokemaan monia mieleenpainuvia hetkiä sekä Suomessa että ulkomailla. Kaikkein ikimuistoisin tapahtuma ei kuitenkaan tällä kertaa löydy omista peleistä, eikä edes kentän puolelta. Annetaan pelaajan kertoa itse, mitä tapahtui 2010-vuosikymmenen taitteissa Jyväskylän Harjulla pelatun JJK – HJK – ottelun jälkeen.

”Oltiin lähdetty katsomaan peliä Mikkelistä valmentajan sekä joukkuekaverin kanssa. En muista miten peli päättyi, mutta pelin jälkeen lähtiessämme pois yksi HJK:n pelaajista tarvitsi kyytiä juna-asemalle. Tuo pelaaja oli Teemu Pukki ja valmentajamme tarjoutui Teemulle autokuskiksi. Siellä istuttiin takapenkillä Pukin kanssa ja hän antoi meille vinkkejä, kuinka meistä voisi tulla parempia futareita.”

Suutarin jalkapalloidoli on ollut nuoresta pojasta asti jo pelikentät taakseen jättänyt jättiläismäinen englantilaishyökkääjä Peter Crouch. ”Mummin mielestä pienenä poikana muistutin häntä, joten aloin katsomaan Crouchin pelejä telkkarista. Crouchin tekemät akrobaattiset maalit ja hienot tuuletukset ovat jääneet mieleen.”

Vapaa-aikaansa Suutari kuluttaa monen muun pelaajan tapaan kuntosalilla tai viettämällä hetkiä kavereiden kanssa. Kesäisin mökkeily on myös lähellä hänen sydäntään.

Kaikki paikalle Panda Areenalle, toivoo Suutari tulevasta kesästä. ”Olisi hienoa nähdä kesällä katsomossa paljon yleisöä, koska kannattajat luovat peleihin tunnelmaa! Uskon, että pelaamme ensi kaudella viihdyttävää futista, joka on parasta paikan päällä.”

Myös Suutariselle sopimus

Vuonna 2008 syntynyt Lauri Suutarinen siirtyy Komeetoista Vaajakoskelle. Ensiesiintyminen punaisessa paidassa ehti tulla jo joulukuisessa Ilves-vierasottelussa ja nyt seurat sopivat pelaajasiirrosta. Suutarinen on pelannut Komeettojen lisäksi Jyväskylän Nousussa sekä viime vuoden marraskuussa U15-maajoukkueessa.

FC Vaajakoskella on tehtynä sopimukset nyt 24 pelaajan kanssa. Tulevana lauantaina joukkue testaa virettään harjoitusottelussa Kolmosen kauteensa valmistautuvaa Keuruun Palloa vastaan Äänekosken jalkapallohallissa.

Alkuperäinen valokuva: Jani Nieminen