Runkosarja päätökseen – FC Vaajakosken vieraana lauantaina TP-47 Torniosta

La 7.10.2023 klo 14.00 Panda-areena
FC Vaajakoski – TP-47
Liput 12/10€, S-etukortilla 2€:n alennus
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana O. Hetemäki

Panda-areenalla riittää lauantaina jännättävää, kun ennennäkemättömän vahvassa vireessä oleva kotijoukkue lähtee perussarjan viimeisestä pelistään tavoittelemaan kolmea pistettä. FCV on jo varmistanut vähintään toisen sijan omassa lohkossaan, mutta voitolla voidaan kilvoitella jopa ykköspaikasta tai nousta lohkokakkosten keskinäisessä vertailussa ylemmäksi. Otteluennakossa ajatuksiaan ovat jakamassa läpi kauden FC Vaajakosken luottopelaajiin lukeutuneet maalivahti Antto Mikkonen ja kapteeni Matias Sarlin sekä päävalmentaja Antti Neuvonen.

Heinäkuussa alkanut lento on nostanut punapaidat taistelemaan noususta

FC Vaajakoskella on takanaan historiallisen pitkä pisteputki Kakkosessa. Se sai alkunsa jo heinäkuun ensimmäisenä päivänä ja pitää sisällään 13 ottelussa saavutettujen yhdeksän voiton ohella neljä tasapeliä. Edellisen sunnuntain vieraskamppailussa KuPS Akatemiaa vastaan 1-2 (0-0) -voitolla varmistui minimissään C-lohkon kakkossija ja samalla rikottiin myös seuraennätyksiä. FCV:n piste-ennätys Kakkosessa on nyt 42 ja vierasotteluiden piste-ennätys kasvoi sekin 23 pisteeseen.

Kuopion aamupäiväottelussa vierailijoiden esiintyminen oli päävalmentaja Antti Neuvosen arvioiden perusteella joukkueelta jopa ehjintä koko kauden aikana. Vaajakoskelaiset pitivät savolaiset todella tiukasti pihdeissään, eikä isännille tarjoutunut kunnollisia tilanteita. Lisäajalla tuuripompulla syntynyt kavennus oli vain kosmetiikkaa, sillä FCV oli jo sitä ennen karannut kahden maalin etumatkalle. Punavalkoisten osumista vastasivat kauden ensimmäisellään Rasmus Häkkinen ja vasemmasta yläetunurkasta lähietäisyydeltä pallon sisään tykittänyt Jimi Saarikko.

FCV TV:n kooste ottelusta KuPS Akatemia – FC Vaajakoski

Yhdeksän Panda-areenalla tänä vuonna pelaamaansa kamppailua FC Vaajakoski on selvittänyt ilman tappioita. Niistä viisi on päättynyt isäntien voittoon ja neljästi on päädytty tasatulokseen. Savonmäen kupeessa vierasjoukkueiden maalihanat ovat pysyneet tiukasti tukittuina, sillä punapaitojen verkkoon on viimeistelty ainoastaan neljä osumaa ja oma maali on pysynyt koskemattomana viisi kertaa. Vaajakosken nurmea on kesän mittaan kiitelty kovasti, mutta millaisessa kunnossa se on tällä hetkellä kosteiden syyskelien keskellä?

Panda-areena on vuoden aikaan nähden erinomaisessa kunnossa. Kentänhoitajille kympin arvosana tästä kaudesta, baana on ollut koko kauden erinomainen. Toki nyt ollaan jo lokakuussa, niin kenttä ei ole täydellinen, mutta sillä pystyy ehdottomasti pelaamaan.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Sivussa kotijoukkueen kokoonpanosta lauantaina ovat loukkaantuneet Matias Sydänmaa ja Benno Hanslian. Keskikenttäpelaaja Antti Voutilainen kärsii pelikieltoa korttitilin täytyttyä viime viikonvaihteessa. Lauri Rutaselta kamppailu jää välistä siviilisyiden takia. Epävarmoja tapauksia kokoonpanon suhteen ovat pikkuvamman saanut toppari Santeri Suutari ja flunssaa viikolla potenut Saboor Salim.

Pelaajien ajatuksia – kapteeni Matias Sarlin ja maalivahti Antto Mikkonen

Neljättä kauttaan FC Vaajakoskea edustava Matias Sarlin on tehnyt tänä vuonna kymmenen täysosumaa ja johtaa selvästi joukkueen sisäistä maalintekijätilastoa. Antto Mikkonen on puolestaan lukeutunut tällä kaudella Kakkosen parhaiden torjujien joukkoon ja pitänyt maalinsa koskemattomana kuusi kertaa. Mitkä ovat pelaajien mielestä olleet FC Vaajakosken tärkeimmät aseet kentällä, että kaudesta on tullut seuralle historiallisen hyvä?

Tämän kauden hyvät tulokset ovat nojanneet ehdottomasti meidän sarjan parhaaseen puolustuspelaamiseemme. Ollaan onnistuttu puolustamaan hyvin joukkueena ja ne vaaranpaikat mitkä alakertaan on aiheutuneet, niin Antto yhdessä puolustuslinjan kanssa on omilla sankariteoillaan kyllä upeasti klaaranneet. Ollaan pystytty ottamaan pallonhallinnalla ja aggressiivisella prässipelaamisella kontrolli oikeastaan jokaisessa pelissä. Pallonhallinta taas on saatu riittävän hyvin jalostettua vaarallisiksi maalipaikoiksi ja maaleitta onkin jääty vain kolmessa ottelussa, joista kaikki kolme tapahtuivat meille vaikean alkukauden aikana. Kun tekee vähintään yhden ja päästää alle yhden per peli, niin antaa itselleen sen kuuluisan mahdollisuuden voittaa.” – Matias Sarlin

Puolustuspeli on ollut vahvaa koko kauden, joka on edesauttanut pisteiden keräämistä koko kauden. Myös prässi on kehittynyt alkukaudesta, jonka seurauksena ollaan saatu riistoja ylempänä ja pystytty luomaan enemmän maalipaikkoja.” – Antto Mikkonen

Miten pelaajat arvioivat lauantain vastustajaa ja millaista ottelua he odottavat?

Tornio ei tule olemaan lauantaina mikään helppo vastustaja. Torniosta pisteet lähti Vaajakoskelle vasta lisäajan erikoistilannemaalilla. Siellä TP-47 onnistui hyvin puolustuspelaamisessa ja iski nopeilla vastaiskuilla meitä vastaan vaarallisesti. Pallonhallintajoukkueelle on usein helpompaa pelata pallonhallintajoukkuetta vastaan, kuin vastahyökkäyksistä elävää vastustajaa vastaan.

Pandan nurmi alkaa tässä vaiheessa vuotta elettäessä olla hieman pehmeä, mikä voi luoda yllättäviä tilanteita suuntaan ja toiseen. Meidän täytyy lauantaina pitää hyvää huolta pallosta ja reagoida tarpeeksi terävästi menetyksiin. Etenemisen suhteen pitää olla tarpeeksi kärsivällinen, jalkapallopeli kestää 90 minuuttia ja siinä on hyvin aikaa juoksuttaa vastustajaa ennen kuoliniskua. Ollaan oltu tällä kaudella tosi hyviä niissä peleissä, missä on pidetty tämä mielessä ja maltettu kääntää peliä puolelta toiselle ennen etenemistä.” – Sarlin

Pandalle saapuu vaarallinen vastaiskujoukkue. Nopeissa suunnanvaihdoissa pitää olla hyvä niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan, jotta kolme pistettä jää Pandalle.” – Mikkonen

Sisäinen kemia ja joukkuehenki näyttäytyvät isossa roolissa pitkän kauden aikana. FC Vaajakosken yhtenäisessä nipussa nämä asiat ovat olleet kohdillaan halki kesän. Millaiset ovat joukkueen tämän hetken tunnelmat, kun jännittävät päätöshetket ovat edessä?

”Joukkueessa on hyvä ja kilpailuhenkinen fiilis tällä hetkellä. Jokainen haluaa olla kentällä ratkaisupeleissä.” – Mikkonen

Tunnelma joukkueessa on erittäin hyvä. Ollaan pystytty pitämään tekeminen hauskana ja turhat kiristelyt poissa JBK- ja OLS-pelejä lukuun ottamatta. Meillä ei taida kukaan olla ennen pelannut oikeasti sarjan voitosta tai noususta, niin siinä mielessä on ihan uudenlaista ja kullanarvoista kokemusta kertymässä kaikille. Kaikki ollaan sitä mieltä, että onhan se upeeta päästä pelaamaan syksyllä tällaisista panoksista, eikä mistään keskikastin paikan vaihdoista. Halu on kova nostaa seura uudelle sarjatasolle. Vaajakoski ei kuulu enää Kakkosen C-lohkoon, vaan nyt on aika ottaa se seuraava askel.” – Sarlin

Kuinka FC Vaajakosken nousu voisi toteutua?

Sarjajärjestelmä uudistuu seuraavaksi vuodeksi, kun kolmanneksi korkeimmaksi sarjaportaaksi perustetaan uusi 12 joukkueen Ykkönen. Nykyisen Ykkösen nimi muuttuu puolestaan Ykkösliigaksi ja se pelataan kymmenen joukkueen voimin.

Oman lohkonsa voittaminen Kakkosessa tietäisi varmuudella nousua Ykköseen ja samalla selviytymistä Ykkösliigan karsintoihin. Ennen runkosarjan päätöskierrosta C-lohkoa johtaa OLS, joka on kaksi pistettä edellä vaajakoskelaisia. Oululaiset kohtaavat viimeisellä kierroksella Kuopiossa Elon. Tasapisteisiin päädyttäessä pohjanmaalaisjoukkue on todella vahvoilla, sillä heidän maalieronsa on seitsemän pykälää FC Vaajakoskea parempi.

Lohkoissaan toisena olevien vertailussa FCV on tällä hetkellä kolmantena. Kyseinen sijoitus veisi punaiset kaksiosaiseen Ykkösen karsintaan, johon vastustajaksi tulisi joko A- tai B-lohkon viidennen sijan saavuttanut joukkue. FC Vaajakoskella on mahdollisuudet raivata tiensä vielä toiseksi parhaaksi lohkokakkoseksi, joka toisi tullessaan suoran Ykkösen paikan ensi kesäksi. Ratkaisevassa asemassa tällöin ovat Panda-areenan pelin lisäksi myös samalla kellonlyömällä lauantaina käynnistyvien B-lohkon otteluiden lopputulokset.

Sarjanousija TP-47 elättelee pieniä toiveita jatkopeleistä

Torniolaisjoukkue palasi täksi vuodeksi yhdeksän vuoden tauon jälkeen valtakunnallisiin sarjoihin, kun se viime syksynä onnistui lyömään VPS Akatemian trillerimäisessä Kakkosen nousukarsinnassa. Parhaimmillaan seura on tämän vuosituhannen alkupuolella pelannut parin kesän ajan jopa Veikkausliigaa.

FCV ja TP-47 ovat tätä kautta aiemmin otelleet samassa Kakkosen lohkossa vuosien 2010 ja 2011 aikana. Tuolloin torniolaiset olivat molemmilla kerroilla parempia Vaajakosken liikuntapuiston nurmella lopputuloksilla 0-1 ja 0-5. Lauantaina Panda-areenalla isännillä on tavoitteena napata vastustajansa päänahka ensimmäistä kertaa kotikentällään.

TP-47 on aika vahva tilanteenvaihtojoukkue. Heiltä löytyy hyvät hyökkäyspään pelaajat, ja joukkue on erittäin kurinalainen puolustamaan ja aika suoraviivainen. Joukkue pystyy prässäämään ylhäältä sekä vetäytymään alas ja tekee ne molemmat hyvin.” – Neuvonen

TP-47:n ensimmäinen kausi Kakkosessa pitkästä aikaa on sujunut vaihtelevasti. Joukkue löytyy sarjataulukosta 28 pisteellä seitsemänneltä paikalta. Ykkösen karsintoihin oikeuttavalla viitostilalle on vielä seitinohuet mahdollisuudet, mutta se vaatisi kolmen pisteen lisäksi myös sopivia tuloksia parista muusta C-lohkon päätöskierroksen kamppailusta.

Joukkue on ollut väkevä kotonaan, kun taas vieraskamppailut ovat olleet haasteellisia ja tuoneet vain yhden voiton. Lokakuun alkajaisiksi torniolaispakka murskasi kotikentällään GBK:n peräti 6-1 Aleksi Isomäen hattutempun siivittämänä. Seitsemällä maalillaan Isomäki on TP-47:n toiseksi paras viimeistelijä. Maalien lisäksi pelaaja sai pöytäkirjaan viime sunnuntaina myös neljännen varoitusmerkintänsä, jonka vuoksi Vaajakoskella pelattava ottelu jää häneltä väliin korttitilin täyttymisen vuoksi.

FC Vaajakoski vieraili heinäkuussa Torniossa ja haki sieltä silloin maistuvat kolme pistettä. Avausjaksolla kotijoukkue oli vaarallinen terävien vastaiskujensa ansiosta, mutta FCV:n alakerta selvitti tilanteet. Jälkimmäisellä puoliskolla vaajakoskelaisten pallokontrolli alkoi purra. Voitto-osumaa jouduttiin kuitenkin jännäämään lisäajan viimeisille sekunneille, kunnes Lennart Voikar ohjasi olkapäällään vieraille makean maalin Miska Verkon tarjoilemasta sivuvaparista.

FCV TV:n kooste ottelusta TP-47 – FC Vaajakoski

TP-47:n ykkösviimeistelijä kauden aikana on ollut PS Kemin väreissä yhden kesän Veikkausliigaakin pelannut Ville Moilanen, jolta maalimerkintöjä löytyy yhdeksän kappaletta. Kovimmat minuuttimäärät joukkueesta ovat lauantaina pelikieltoa kärsivän Isomäen jälkeen keränneet keskuspuolustaja Joonatan Alamäki, keskikentän Jani Alaperä ja maalivahti Aki Peltokorpi.

Lauantaina klo 14 kannattaa ehdottomasti tulla Panda-areenan lehtereille jännittämään päättyykö FCV:n kausi nousujuhliin, jatketaanko sitä Ykkösen karsinnoilla vai onko nousun lisäksi tarjolla vielä karsintapaikka Ykkösliigaan. Runsaslukuista yleisöä paikalle toivoo myös kapteeni Matias Sarlin.

Tulkaahan lauantaina sankoin joukoin Vaajakoskelle todistamaan historian parhaan Vaajakosken kenties kauden viimeistä kotiottelua!” – Sarlin