Revanssihengellä kohti Joensuuta

JIPPO – FC Vaajakoski la 29.8.2020 klo 17.00 Mehtimäki TN, Joensuu

Vaajakoskelaisten bussin nokka ottaa viikonloppuna suunnan kohti itäistä Suomea, kun punavalkoinen ryhmä palaa tositoimiin yli kahden viikon mittaiselta pelitauoltaan. Leevi and the Leavingsin kappaleen sanoituksen mukaisesti lauantaina lähdetään Pohjois- Karjalaan, vaihdetaan farkut verkkarihousuun ja tässä tapauksessa myös pelishortseihin. Viimeisimmässä ottelussaan FCV joutui kotinurmellaan taipumaan tappioon juuri JIPPOa vastaan, mutta pyrkii viikonlopun vastavierailullaan makselemaan kalavelkoja takaisin.

Kausi on saavuttanut puolenvälin

Kun kautta on pelattu puolet, kotijoukkue JIPPO keikkuu sarjan piikkipaikalla. Tilasto yhdeksässä ottelussa on vakuuttava, sillä se sisältää kuusi voittoa, kolme tasapeliä, omiin vain viisi päästettyä ja näin ollen 21 pistettä. Tappioita joukkue ei ole joutunut vielä kärsimään. FC Vaajakosken rekordi kattaa saldon 4-1-4, jonka tuotoksena pisteitä on kasassa 13. Se oikeuttaa C-lohkossa kahdeksanteen paikkaan. Maalinteossa JIPPOlta tehokkain on ollut Joona Hiltunen yhdeksällä osumalla, kun taas FCV:n sisäisen maalipörssin kärkisijaa hallinnoi Matias Sarlin kuudella tehdyllä.

”Alkukaudella meidän oma peli oli vielä varsin sekavaa. Pelilllisesti onkin ollut ilo huomata, miten olemme saaneet kehitettyjä useita pelin osa-alueita kauden mittaan. Prosessi on kuitenkin vielä alussa ja paljon on tehtävää, suunta on ehdottomasti kuitenkin ollut oikea” – Päävalmentaja Sami Okkonen

Haasteita FC Vaajakoskelle aiheuttaa myös kova paikallislohko sekä loppukesän ja alkusyksyn osalta hieman epäsäännöllinen pelirytmi. Ajoittain pelejä oli tarjolla ryppäänäkin, mutta nyt väliin mahtuu parin viikon huiljaksojakin.

”Sarjaohjelma itsessään on haastava. Kaikille on varmasti selvää, kuinka kovatasoinen ”minilohko” meille siunaantui. Samalla se on kuitenkin myös mahdollisuus pelata kovia pelejä ja havaita, millä tasolla me olemme joukkueena.”
”Pitkät tauot otteluiden välillä ovat toki pieni haaste. Välillä jätkien on varmasti haastava asennoitua harjoitusviikkoon sellaisina kertoina, kun viikonloppuna ei odotakaan tuttu palkinto ottelun muodossa.” – Okkonen

JIPPO vei voiton Vaajakoskelta

Joukkueiden kesän ensimmäinen yhteenotto kamppailtiin reilut kaksi viikkoa takaperin FCV:n kotistadionilla. Isännät haastoivat ennakkosuosikkia hyvin, vaikka peliinlähtö olikin varsin tukkoinen. JIPPO ei ollut tällä kerralla yllätettävissä, vaan pisteet lähtivät vieraiden matkaan maalilukemin 1-2 (0-1). Voitollaan mustissa vieraspaidoissa pelannut joukkue valloitti tuolloin lohkon ykkössijan noustessaan ohi oululaisen JS Herculeksen.

Ottelun alussa JIPPO tuli päälle erittäin aggressiivisesti ja lähenteli kotijoukkueen maalia vaarallisen tuntuisesti useaan otteeseen. Hieman seisoskelevin jaloin pelin aloittaneen FCV:n avaussyötöt tuntuivat jatkuvasti päättyvän vastustajan katkoihin. Illan avausmaalia ei tarvinnutkaan kauaa odotella, sillä kymmenen peliminuutin jälkeen pallo kimposi punapaitojen puolustuksesta boksissa vapaaksi uhohdetulle Joona Hiltuselle ja maalinsylkijän kauden osuma numero kahdeksan oli tosiasia.

Tämän jälkeen voimasuhteet tasoittuivat selvästi. Muutama minuutti maalin jälkeen JIPPO- torjuja Jirko Sorsa joutui ensimmäistä kertaa tositoimiin, mutta onnistui venyttämään näppinsä väliin Niko Lohen 30 metristä lähteneeseen terävään laukaukseen. Avaavan jakson loppupuoliskolla maalivahdit olivatkin kentän hahmoja Ville Viljalan estäessä maalinteon parissa vaarallisessa paikassa ja Sorsan peittäessä selustalta läpiajoon irtautuneen Peetu Lintisen yrityksen sekä Lari Liukkosen laukauksen.

Toisen puoliskon alkajaisiksi Vaajakosken runsaslukuinen yleisö (464 katsojaa) sai juhlan aihetta, sillä jo toisessa ottelussa peräjälkeen Liukkosen oikealta tarjoama kulmapotku toi tulosta maalin muodossa. Tällä kertaa viimeistelijänä oli kauden ensimmäisellä ja pakollisella osumallaan seuralegenda Tomi Karlstedt. Yli 20 kautta FCV:tä edustanut Tomppa oli aikaisemmin hyökkääjän roolissa koko Kakkosen kovimpia maalintekijöitä, mutta nykyisin pelipaikan vakiinnuttua puolustajaksi osumia on syntynyt perinteisesti yksi per vuosi.

”Kausi on pääosin mennyt ihan mukavasti, ja joukkueen omaa peliä ollaan saatu kehitettyä. Hyvät otteet on varmaan näkynyt myös katsomossa, porukkaa on ollut hienosti ja hyvä meininki muutenkin.” – Tomi Karlstedt

Tasoituksen jälkeen kotijoukkueelle tarjoutui etsikkoaika, jolla se ei kuitenkaan pystynyt luomaan aivan ykköskorin tilanteita. JIPPOn puolustaminen oli tunnetusti väkivahvaa ja pysäytti isäntien johtomaalipyrkimykset. Punapaitojen esittämisestä alkoi heijastua myös pienoinen rasitus ottelun ollessa joukkueelle jo kolmas vain reilun viikon sisään.

Ratkaiseva maali tuli 79. minuutilla, kun Risto Kahelinin keskityksestä mustapaitaisten laitapakki Nuutti Tykkyläinen esitti vaikeasta asennosta huippuluokan laukauksen. Hetkeä myöhemmin JIPPO toimitti kulmapotkusta pallon kolmannen kerran FC Vaajakosken verkkoon Joona Hiltusen toimesta, mutta tämä liputettiin patsioksi. Myönnettäköön kuitenkin rehellisyyden nimissä, että tuomio oli väärä ja kyseinen maali olisi kuulunut hyväksyä.

Kokonaisuudessaan ottelu jätti FCV-ryhmälle sopivasti nälkää ja tietoisuuden siitä, että määrätietoisella ja ehjällä suorituksella jopa sarjakärkikin on kuitenkin kaadettavissa lauantaina.

”JIPPO-peliin ei mitään sen erikoisempaa valmistaututumista ole ollut. Tosi tiivis nippu vastassa ja vaatii, että kaikki pääsee omalle hyvälle tasolleen ja hieman terävyyttä kentän molempiin päätyihin. Silloin sieltä on pisteitä otettavissa.” – Karlstedt

”Lauantaita odotellaan jo innolla. Flunssa-aalto on kiertänyt joukkueessa, mikä on aiheuttanut haasteita joukkueharjoittelun osalta. Tilanne lienee samankaltainen myös muissa joukkueissa, joten sinänsä sama kaikille.”
”Viime ottelussa haastoimme Jipon hyvin, vaikkemme olleetkaan mielestäni aivan parhaimmillamme. Tehtävä vieraskentällä sarjan parhaiten organisoitua joukkuetta vastaan on vaikea, muttei suinkaan mahdoton.”
– Okkonen

JIPPO naarasi voiton mukaansa. To 13.8.2020 FC Vaajakoski – JIPPO 1-2 (0-1).

Mehtimäki – JIPPOn uusi koti

Aiemmin joensuulaisjoukkue pelasi kotiottelunsa kaupungin keskuskentällä, mutta viime kesästä alkaen kotikenttänä on toiminut puitteiltaan yleisöystävällisempi Mehtimäen tekonurmi. Kesäkuussa JIPPO joutui Suomen Cupin neljännesvälierässä taipumaan niukkaan 0-1 tappioon Veikkausliigan kärkiseuroihin lukeutuvalle Turun Interille. Kakkosen kotipeleistään joensuulaiset ovat voittaneet kolme ja pelanneet kahdesti tasan.

Edellisenä lauantaina Mehtimäellä nähtiin kenties kauden heikointa JIPPOa, kun RFA venyi tasalukemiin 2-2. Haaksirikkoisella ja kapella materiaalilla reissussa olleiden rovaniemeläisten maalit olivat ensimmäiset, jotka tehtiin lohkojohtajan verkkoon tämän kauden sarjapeleissä sen omalla kotikentällä.

Ottelun alussa JIPPO tuli päälle uskolliseen tapaansa äärimmäisen kovaa ja Pohjois- Suomen joukkue oli hätää kärsimässä. Vain muutaman minuutin jälkeen joensuulaisten Joona Hiltunen aukaisi hanat jo kauden yhdeksännellä osumallaan, jonka myötä maalihai on koko Kakkosen viimeistelijätilaston jaetulla ykköstilalla.

Ensihetkien jälkeen ote siirtyi kuitenkin vierasjoukkueelle, eikä JIPPO tahtonut löytää enää jatkossa syöttölinjoja ylhäältä paineistaneen RFA:n ryhmittymästä. Puoliaikaa lähdettiin viettämään tasanumeroissa 1-1 rovaniemeläisten onnistuttua vapaapotkusta näyttävällä syöksypuskulla tasoittamaan tilanteen.

Toisella puoliskolla joensuulaisille hieman uutta energiaa tarjosi hyökkääjä Jere Kähkösen sisääntulo, jonka seurauksena kotijoukkue otti johdon haltuunsa toisen kerran hieman varkainkin. Maalivahti Jirko Sorsan pitkästä avauksesta Kähkönen karkasi ja vei JIPPOn johtoon toistamiseen pelikellon näyttäessä noin tunnin lukemia. RFA:n loppu kuitenkin oli vahva ja pohjoinen vieras nousi lopulta ansaittuun tasapeliin.

Keskinäiset väännöt Joensuussa

FCV on pelannut JIPPOn vieraana aiemmin kolmeen otteeseen. Varsin tasaväkisistä kamppailuista kotijoukkueelle on kirjattu kahdesti maalin voitto ja kertaalleen on päädytty tasatulokseen. Vettä Pielisjoessa on ehtinyt virrata sankoin mitoin siitä, kun joukkueet kohtasivat Joensuussa ensimmäisen kerran 2003 Kakkosen Itälohkossa. Tuolloin JIPPO voitti 1-0 Raino Harisen kunnostautuessa ottelun ainoana maalintekijänä.
Kolmosen kärkikamppailussa 2017 tuloksena oli pistejako maalein 1-1. Avauspuolisko oli maaliton FCV:n hallitessa pelitapahtumia, mutta Peetu Lintinen ja Arjan Goljahanpoor eivät pystyneet laittamaan pelivälinettä maalipaikoista pussiin. Puoliajan jälkeen ote kääntyi JIPPOn eduksi ja kotijoukkue siirtyi johtoon nykyisinkin joensuulaisten kivenkovassa puolustajamateriaalissa vaikuttavan Antti Åken puskemana Teemu Hallikaisen vapaapotkusta. FC Vaajakosken tasoitus merkattiin Aleksi Kaakisen nimiin.

Seuraavalla kaudella Kakkosen A-lohkossa joensuulaiset osoittautuivat paremmiksi 2-1 – voitollaan. JIPPO eteni kahden maalin karkumatkalle, kun lähietäisyydeltä tilanteissaan onnistuivat myös tälläkin kaudella joukkueessa pelaavat kokeneet Sauli Kettunen ja Timo Tahvanainen. Kavennuksen FCV:lle täräytti lisäajalla tolpan kautta Niko Lohi esityön ollessa Kimmo Huismanin käsialaa.