Perjantaina pelataan Vaajakoskella – juhlaottelussa vastustajana JS Hercules Oulusta

Pe 26.5.2023 klo 19.00 Panda Areena. FC Vaajakoski – JS Hercules
Liput 12/10€, kausikortti 59€ | Osta verkosta
Kioskit palvelevat ja anniskelualue aukeaa tänään!
Suora lähetys: Ruutu+

Ennen ottelua seura järjestää perheen pienemmille tekemistä tapahtumatorilla, joka aukeaa klo 18.00 Panda Areenalla. Suosittelemme saapumaan paikalle julkisilla tai esimerkiksi pyöräillen!

Vuonna 1993 perustettu FC Vaajakoski juhlistaa viikonvaihteessa 30-vuotista taivaltaan. Perjantaina pelattava juhlaottelu olisi mitä maukkain paikka päättää pitkä voitoton kotiputki ja saavuttaa viimein ensimmäiset kolme pistettä viime kaudeksi nimetyllä Panda Areenalla. Toivottavasti mahdollisimman moni jalkapalloilun ystävä löytää tiensä Vaajakosken stadionin lehtereille ja ottelu saisi näin ansaitsemansa puitteet.

30-vuotias FC Vaajakoski – Mitä juhlakalusta miettivät tuoreet toiminnanjohtaja ja edustusjoukkueen päävalmentaja?

Sami Rukkila aloitti FC Vaajakosken uutena toiminnanjohtajana tämän vuoden alussa ja on ehtinyt luomaan nopealla aikataululla organisaatioon ammattiosaajana itsekin jo paljon uutta.

Olen päässyt nyt tutustumaan 30-vuotissynttäreitä viettävän FC Vaajakosken toimintaan seuran toiminnanjohtajana vuoden alusta alkaen ja voin todeta, että meillä on tässä upeassa yhteisössä huipputekijöitä mukana. Ilmapiiri on erinomainen ja uusia pelaajia on aloittanut kevään aikana todella paljon eri ikäluokissa, edelleen mukaan mahtuu. Tästä erityisesti kiitos meidän valmentajille ja toimihenkilöille, jotka tämän mahdollistavat. Seurassa on paljon potentiaalia ja näen seuran tulevaisuuden valoisana.

Perjantaina on ensimmäinen kotiottelu Panda Areenalla Vaajakoskella, joten toivottavasti saamme katsomot täyteen porukkaa juhlaottelun kunniaksi ja kaiken tuen edustusjoukkueelle.” – Toiminnanjohtaja Sami Rukkila

FC Vaajakosken edustusjoukkueen päävalmentajana ensimmäistä kauttaan toimiva Antti Neuvonen kiittelee seurassa toimivien nöyrää asennetta.

Minulla on FC Vaajakoskesta kokemusta katsojana, pelaajana sekä valmentajana. Seuran ihmisistä ja vapaaehtoisista välittyy pyyteettömyys. Todella moni ihminen painaa lujasti hommia käytännössä ilmaiseksi, että lapset saavat harrastaa jalkapalloa edullisesti.

Pyyteettömyys näkyy myös edustusjoukkueen toiminnassa joka päivä. Pelaajat, joukkueenjohtajat, valmennus, kuvaajat sekä viestintävastaavat tekevät upeaa työtä seuran eteen joka päivä.

Tämä mahdollistaa kuitenkin nuorille laadukasta toimintaa ja myös sen, että seura pysyy hengissä ainakin seuraavat 30 vuotta. Iso kiitos kaikille FC Vaajakosken toiminnassa mukana oleville.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

FC Vaajakoski on kärsinyt hyökkäyspelin haasteista

Kakkosen kautta on takana neljän ottelun verran. Reilu kuukausi sitten pelatusta sarja-avauksestaan FCV haki Oulun Työväen Palloiljoista selvän vierasvoiton lopputuloksella 0-3 (0-0). Sen jälkeen joukkueelle päänvaivaa aiheuttivat kuitenkin ongelmat hyökkäyskolmanneksella, mikä piti maalihanat tukossa.

Reissupeleissään vaajakoskelaiset joutuivat taipumaan Suomen Cupin kolmannella kierroksella Kuopion Elolle 3-1 (1-1) ja Kakkosen kamppailussa Kokkolassa GBK:lle 1-0 (1-0). Myös Viitaniemessä vajaat kaksi viikkoa sitten pelattu kotiavaus Rovaniemen Palloseuraa vastaan tuotti pettymyksen. JJK:sta lainalle hankittu Matias Sydänmaa vei punanutut johtoon, mutta vierailijat osuivat päätöskympillä kahdesti vieden pisteet matkaansa numeroin 1-2 (0-0).

Läpi viime kauden riivannut kotikirous sai näin edelleen jatkoa ja kyseinen kotiottelu olikin vaajakoskelaisille jo 12:s peräkkäinen ilman voittoa. Edellisenä kesänä joukkue pelasi Viitaniemessä yhden tasapelin ja Panda Areenalla kamppailtiin kymmenen ottelua, joista punaiset hävisivät seitsemän ja väänsivät kolme tasapeliä. Murheellinen saldo tulee vääjäämättä pian päätökseen, toivottavasti sen aika on jo heti perjantaina.

Tappioputki katkesi ehjään esitykseen Närpiössä

FC Vaajakosken tavoitteena on saavuttaa tällä kaudella sen seurahistorian paras sijoitus Kakkosessa, mikä tarkoittaisi yltämistä vähintään kolmannelle tilalle. Viime sunnuntaina punavalkoiset hakivat mukaansa arvokkaat kolme pistettä pohjanmaalaisesta vihannespitäjästä Närpiöstä selvin maalilukemin 0-3 (0-1).


FC TV:n kooste sunnuntaina pelatusta Närpes Kraft – FC Vaajakoski -ottelusta

Pelillinen suoritus oli FCV:ltä kokonaisuutena selvästi kauden paras. Närpes Kraftin suoraviivaiset hyökkäykset ja erikoistilanteet pidettiin onnistuneesti kurissa ja omissa tekopaikoissa löydettiin taas riittävä tehokkuus.

Vaajakoskelaisten maaleista vastasivat pelitilanteesta ja rangaistuspilkulta verkkoon osunut Matias Sarlin sekä toisella jaksolla huikealla nostollaan viimeistelyssä onnistunut Sydänmaa. Varsin vähän työllistetty maalivahti Antto Mikkonen kirjautti tilastoihin kauden toisen nollapelinsä.

FC Vaajakosken lähtökohdat perjantain juhlaotteluun ovat kunnossa

Neljän pelatun ottelun jälkeen FC Vaajakoski on sarjataulukossa kuudella pisteellä mukavissa kärkkymisasetelmissa viidentenä. Joukkueen paras maalintekijä on totuttuun tapaan ollut Matias Sarlin, joka on osunut verkkoon kolmesti. Osumista kaksi on syntynyt rangaistuspotkusta. Sydänmaa on aloittanut punapaidoissa todella tehokkaasti ja onnistunut maalinteossa molemmissa pelaamissaan otteluissa.

Puolustussuuntaan FC Vaajakosken työskentely on ollut Kakkosen kamppailuissa hyvällä tasolla ja joukkue onkin päästänyt omiinsa neljässä ottelussa ainoastaan kolme maalia. Se on vähiten koko lohkossa. Viimeinen lukko on ollut kautensa erittäin vahvasti maalilla aloittanut Mikkonen.

FC Vaajakoski suuntaa kohti perjantain kamppailua kokoonpanon osalta hyvässä terveystilanteessa. Sivussa ovat näillä näkymin ainoastaan pitkäaikaispotilaat Veeti Paananen, Teemu Roponen ja Joona Rönkä, mutta heidänkin tilanteesta on nyt kerrottavana positiivisia tietoja.

Paananen ja Rönkä ovat saaneet jo luvan harjoitella osan harjoituksista tai viikosta, mutta vielä menee aikaa ennen kuin he saavat treenata sataprosenttisesti. Hyviä uutisia kuitenkin, että saadaan pitkäaikaispotilaita takaisin kentälle.” – Neuvonen

Kuinka päävalmentaja arvioi suojattiensa alkukauden suorittamista?

Jos tuloksia miettii, niin kaksi voittoa ja kolme tappiota (Suomen Cup mukana) ei missään tapauksessa tyydytä. Ajattelen kuitenkin niinpäin, että kun pelaa hyvin, tulee voittoja todennäköisemmin. Eli kun kehitämme peliä ja pelaajia, niin se nostaa voiton todennäköisyyttä. Olen edelleen tyytyväinen kehityskäyrään, missä menemme. Pelillinen ilme on ollut kuitenkin hyvä ja pelaajat ovat todella kiinnostuneita kehittämään meidän peliä. Töitä pitää tehdä kuitenkin joka päivä hyvin, että saavutamme meidän asettamia tavoitteita.” – Neuvonen

Mistä löytyvät selkeimmät kehityskohteet pelaamisen osalta?

Suurimmat kehityskohteet, vaikea kysymys. Emme ole vielä automaatiotasolla perusperiaatteiden asioissa. Olemme kuitenkin hyvässä vaiheessa. Kun emme ole ihan automaatiotasolla, meidän pitää ajatella. Kun sitä pitää ajatella, se kestää vähän kauemmin.

Emme ole myöskään nopeuden, kestävyyden ja voiman osalta siellä missä haluaisimme, mutta olemme hyvässä vauhdissa. Yksilön tavoitteet on asetettu korkealle, koska joukkueen tavoitteet ovat asetettu myös korkealle. Näissä asioissa kun kehitymme, niin varmasti voittamisen todennäköisyys myös kasvaa.” – Neuvonen

JS Hercules konttasi alussa, mutta on kohentanut peliään

Tämä sarjakausi käynnistyi JS Herculeksen osalta hirvittävällä selkäsaunalla Pietarsaaressa, missä JBK oli etevämpi murskalukemin 8-1 (5-0). Myöskään kolmoskierroksen ottelu Suomen Cupissa ei sujunut odotusten mukaisesti, kun Herkku taipui paikallisvastustaja OLS:lle 3-0 (2-0) melko ponnettoman esityksen jälkeen.

Sen jälkeen luvassa on ollut parempaa, sillä joukkue on kaatanut Kakkosen kotipeleissään Oulun derbyssä OTP:n 2-1 (1-1) ja viime sunnuntaina torniolaisen TP-47:n samoin numeroin 2-1 (0-1). Väliin mahtui niukka vierastappio lohkoa tällä hetkellä johtavalle KuPS Akatemialle 1-0 (1-0).

Tähän mennessä kaikki JS Herculeksen ottelut ovat päättyneet kotijoukkueen voittoon. FC Vaajakoskelle sopisi vallan mainiosti, että näin kävisi myös perjantaina. Kuudella pisteellään heti FCV:n taakse kuudenneksi sijoittuvalla oululaisryhmällä asiasta on kuitenkin varmasti toisenlainen näkemys.

Miltä näyttää perjantain vierasjoukkue JS Hercules?

Kokeneemmasta pelaajakaartista oululaisten riveissä jatkoi hyökkääjä Jyri Vääräniemi. Koko uransa saman kaupungin eri joukkueita edustanut 25-vuotias ysipaikan peluri oli viime kaudella yksi koko lohkon parhaista maalareista 13 täysosumallaan. Alkukaudesta JS Herculeksen maalijakauma on ollut tasainen, eikä pelaajistosta kukaan ole viimeistellyt toistaiseksi yhtä osumaa enempää.

Kovia peliminuutteja ryhmästä alkukaudesta on kellottanut keskikentän Benjamin Montonen, joka teki läpimurtonsa tällä tasolla kesä takaperin FC Vaajakosken paidassa. Leppäveden Lepässä jalkapalloilun aloittanut 19-vuotias JJK:n kasvatti ei ole vielä onnistunut avaamaan maalitiliään Kakkosessa, mutta hallitsee pelinrakentelun kiemurat.

FC Vaajakosken päävalmentaja Antti Neuvonen kommentoi vanhasta tutustaan pilke silmäkulmassa.

Benkku voidaan päästää vetämään, se ei maalia ainakaan tee.” – Neuvonen

JS Herculeksen päävalmentajana aloitti tällä kaudella UEFA A-valmentajakoulutusta suorittava vasta 25-vuotias Rasmus Jansson, jolla on taustallaan kuitenkin runsaasti kokemusta jopa Kyproksen ja Kroatian kentiltä asti.

Oulussa viime vuodet vaikuttanut FCV:n ykkösluotsi ”Neukka” tuntee hyvin myös tulevan vastustajan.

Varsin tuttu vastustaja, nuoret pelaajat sekä Jypä (Jyri Vääräniemi). Uusi valmennus Jansson ja Otto Fält ovat varmasti tuoneet uutta joukkueen toimintaan. Ainakin pelitapa on muuttunut huomattavasti aktiivisemmaksi. Siellä työ on varmasti vielä kesken, eikä kaikkea toimintaa ole saatu automaatioksi, mutta selkeästi näkyy ettei Hercules ole valmis tinkimään heidän periaatteistaan. Laidat ovat erittäin juoksuvoimaisia, hyökkääjät hyviä boksissa, keskikenttäpelaajat kahden suunnan pelaajia.” – Neuvonen

Millainen ottelu on odotettavissa?

Peli tulee varmasti olemaan tasainen ja se tulee ratkeamaan pieniin asioihin. Mikäli saamme hyökättyä Herculeksen jättämiin tiloihin ja Madde (Matias Sydänmaa) jatkaa chippejä takayläkulmiin, niin meillä on hyvät mahdollisuudet tehdä maaleja. Sen lisäksi tarvitaan kurinalainen joukkue puolustamaan Herkun isoimmat aseet pois. Mikäli näissä molemmissa onnistutaan, niin sillä katkaistaan kotiotteluiden voitoton putki.” – Neuvonen

Kotivoitto JS Herculesta vastaan on vielä saavuttamatta

JS Hercules on pelannut Kakkosta kaudesta 2016 lähtien ja sijoittunut kolmella edellisellä kaudella C-lohkossa joka kerta kolmen parhaan joukkoon. FC Vaajakoski on otellut oululaisten kanssa samassa lohkossa kesästä 2019 saakka.

Vaajakoskella pelatuissa kahdessa kamppailussa vierailijat ovat olleet molemmilla kerroilla maalin verran parempia ja Viitaniemessä on väännetty kertaalleen tasapeli. Viime sunnuntaina FCV haki historian ensimmäisen voittonsa Närpiöstä. Perjantain juhlapeli olisi hyvä paikka korjata tilastoja ottamalla myös ensimmäinen kotivoitto JS Herculesta vastaan.

Joukkueiden ensimmäiset kohtaamiset olivat varsin runsasmaalisia, mutta viimeisessä kolmessa yksi tehty maali on riittänyt kolmeen pisteeseen. Keskinäisten pelien ykkösviimeistelijät ovat oululaisilta viidesti verkkoon osunut nigerialainen Muritala Adeniran ja FC Vaajakoskelta hattutempun syksyllä 2019 Castrenilla loihtinut Samu Suoraniemi, jonka ura jatkuu nykyään lappeenrantalaisessa PEPO:ssa. Joukkueiden nykypelaajista sekä FCV:n Matias Sarlin että JS Herculeksen Joonas Kurvinen ovat kyenneet maalintekoon kahdesti.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:

29.06.2019 FC Vaajakoski – JS Hercules 1-2 (1-2)

28.09.2019 JS Hercules – FC Vaajakoski 2-4 (1-2)

11.07.2020 JS Hercules – FC Vaajakoski 4-0 (3-0)

15.05.2021 FC Vaajakoski – Hercules 2-2 (2-0)

31.07.2021 Hercules – FC Vaajakoski 0-1 (0-0)

11.06.2022 FC Vaajakoski – JS Hercules 0-1 (0-0)

27.08.2022 JS Hercules – FC Vaajakoski 1-0 (0-0)