Panda Areenalle vieraita Närpiöstä

Su 18.9.2022 klo 15.30 Panda Areena
FC Vaajakoski – Närpes Kraft
Otteluisäntä: Keskisuomalainen
Suora lähetys: Ruutu+

Tämäkin pelikesä lähentelee vääjäämättä loppuaan, mutta vielä on tarjolla kaksi mahdollisuutta nähdä punaiset taistelemassa kotinurmellaan. Kauden kymmenenteen kotiotteluun vastustajaksi saapuu Närpes Kraft Pohjanmaalta. Nyt kaivataan yleisön tukea, että ensimmäinen kotivoitto sunnuntaina vihdoin saavutetaan.

”On vaikea sanoa mistä kotipelien takkuilu on johtunut, sillä meillä on huikeat fanit ja hyvä kotikenttä. Teemme sunnuntaina kaikkemme, jotta napataan kauden ensimmäinen kotivoitto.” – Niilo Pirttinen

”Kotivoittoa varten vaaditaan samanlainen peli-ilme, mitä meillä oli Vaasassa, eli tehdään yhdessä töitä joukkueen eteen ja pidetään kova taistelutahto yllä koko ottelun läpi. Mutta mikä tärkeintä, nautitaan vielä viimeisistä kotiotteluista ilman suurempia paineita. Sitä kautta saadaan varmasti hyökkäyspäähän rentoutta ja luovuutta, ja siten tehdään monta maalia!” – Eduard Ciriaco

Puolustus on saatu kuntoon – kurssi nousujohteinen

FC Vaajakoski sijoittuu tällä hetkellä C-lohkossa 23 pisteellä seitsemänneksi. Kakkosen sarjapaikka myös ensi kaudeksi on käytännössä selvä, sillä putoamisrajan alla majailevaan JBK:hon eroa on jo yhdeksän pistettä. FCV:n ja pietarsaarelaisten välissä sarjataulukossa on lisäksi kolme muutakin joukkuetta, joten Sami Mustalammen suojattien voidaan todeta saavuttaneen kauden päätavoitteensa, eli sarjapaikan uusimisen.

Yhdeksästä kotipelistään, joista ensimmäistä lukuun ottamatta kaikki on kamppailtu Panda Areenalla, ei FC Vaajakoski ole vielä kyennyt nappaamaan kolmea pistettä. Saldona on toistaiseksi neljä tasapeliä ja viisi tappiota. Näissä peleissä FCV ei ole kertaakaan edes johtanut, vaan pistejakoon on yleensä kiritty takaa-ajoasetelmista.

Puna-asuinen joukkue on saanut puolustuspään pelaamisensa edellisillä kierroksilla hyvään muottiin, eikä omissa ole enää paljon kolissut. Seuraava tavoite kauden loppuun on saada tulosta aikaan myös hyökkäyspäässä. Kuudessa viimeisimmässä ottelussaan FC Vaajakoski on onnistunut tekemään vain kaksi pelitilannemaalia, jotka molemmat nähtiin Komeettoja vastaan kuukausi sitten. Pari edellistä esitystä ovat antaneet lupauksia paremmasta, vaikka kummassakin pallo maaliin asti toimitettiin vasta rangaistuspilkulta.

20-vuotias puolustaja Niilo Pirttinen pelaa kolmatta kauttaan FCV-paidassa. Vastuu on kasvanut vuosi vuodelta ja tänä vuonna ”Nipa” on saanut peliaikaa joukkueesta kolmanneksi eniten, yhteensä 1509 minuuttia.

Mihin viime viikkoina tiivistynyt puolustaminen juontaa juurensa? Kuinka verkot saadaan hyökkäyspäässä heilumaan tiheämmällä tahdilla?

”Mielestäni viime pelien puolustuspään pelaaminen on parantunut sen takia, että olemme pystyneet pelaamaan ne pelit suhteellisen samalla puolustuslinjalla ja ”Edun” paluu on helpottanut paljon puolustuspelaamista. Maaleja aletaan varmasti tekemään, kun ollaan maltillisia yläpäässä eikä hätäillä turhaan sekä viimeistellään tietenkin paikoista sisään, kun niitä tulee.” – Pirttinen

Punaväreihin täksi kaudeksi JJK:sta siirtynyt 22-vuotias Eduard Ciriaco pelasi ensimmäisen ottelunsa vasta elokuun lopussa palattuaan vaihto-opiskelumatkaltaan takaisin Suomeen. Vastuuta Tampereen Ilveksen kasvatille on tullut heti runsaasti. ”Edu” on kolmessa kamppailussaan kellottanut täydet peliminuutit ja rauhoittanut FC Vaajakosken alakerran tekemistä.

Kuinka olet päässyt sisään joukkueen kuvioihin?

”Olemme pelanneet melko tavallisilla pelitavoilla, joten sopeutuminen ei ole tuottanut suurempia hankaluuksia. Toki aina kestää hetki tottua uusien kasvojen kanssa pelaamiseen, mutta onneksi suurin osa on tuttuja jo talvelta, mikä on helpottanut sopeutumista. Mielestäni otteeni ovat parantuneet peli peliltä, vaikkakin topparin rooliin on hieman pitänyt totutella, sillä Chilessä pelasin vain laitapakin paikalla. Kuitenkin olemme päästäneet vain kaksi maalia, joten puolustussuuntaan homma on toiminut ihan hyvin.” – Ciriaco

Miltä joukkueen pelaaminen on kolmen pelaamasi ottelun otannalla vaikuttanut?

”Olemme nyt saaneet puolustuspään hyvään kuosiin, suurimmat ongelmat meillä on tällä hetkellä viimeisellä kolmanneksella. Murtautuminen ja laadukkaille maalintekopaikoille pääseminen ovat tuottaneet haasteita, mikä ilmeneekin vain kahdessa tehdyssä maalissa, jotka nekin rankkareista.” – Ciriaco

Vahvat vierasesitykset jatkuivat viime viikonloppuna

Vieraskentällä FCV on saavuttanut pisteitä jo 19 ja onkin lohkon kolmanneksi paras vierasjoukkue JJK:n ja OLS:n jälkeen. Viimeisimmän matkapelin voittonsa ryhmä saavutti edellisviikon lauantaina, kun jalkoihin jäi lohkokakkonen VIFK Vaasassa lukemin 0-1.

Kotijoukkue hallitsi pallollista peliä, mutta punaiset puolustivat erittäin määrätietoisesti ja maalivahti Antto Mikkonen hoiteli loput torjuen kauden toisen nollapelinsä. Avaavalla kolmevarttisella VIFK hyökkäsi pari kertaa vaarallisesti ja FC Vaajakosken parhaat paikat rakenteli Dani Nurmi. Tauolle lähdettiin kuitenkin maalittomassa tilanteessa.

Toisella jaksolla vaasalaiset jahtasivat vimmatusti osumaa, mutta vieraiden alakerta osoittautui kerta toisensa jälkeen ohittamattomaksi esteeksi. Puoliskon edetessä FCV pystyi voittamaan kaksinkamppailuja ja maalin uhka leijui myös toisessa päässä. Ratkaisu syntyi vajaan 80 minuutin aikaan. Matias Sarlinin riiston jälkeen Vasa IFK:n puolustus sähläsi pallon Matti Liimataiselle, jota rikottiin selvässä maalintekotilanteessa. Tuomari näytti välittömästi pilkkua, jonka Sarlin kävi iskemässä varmasti verkkoon.

”Vaasassa oli taas pitkästä aikaa paljon positiivista meidän pelaamisessa, joten sitä pyritään jatkamaan sunnuntaina.” – Pirttinen

FCV TV:n kooste ottelusta

Sarlinille osuma kyseisessä ottelussa oli kauden kahdeksas. Kahtena edellisenä vuotena joukkueen nykyinen kapteeni osui molemmilla seitsemän kertaa, joten kyseessa on hyökkääjän uusi henkilökohtainen maaliennätys Kakkosessa. Ranskalainen Antoine Lemarié on venytellyt verkkoja kolmesti ja Eero Salmi, Harrison De Nicolo, Ayoub Sadki sekä Janne Kuhmonen kaksi kertaa.

Sunnuntaina loukkaantumisten vuoksi kotijoukkueelta sivussa ovat pitkäaikaispotilaat puolustaja Teemu Roponen ja keskikentän Abenezer Eloranta, joita ei syksyn lopuissakaan peleissä tulla näkemään. Pirttisen pelaaminen on epävarmaa sairastumisen vuoksi. Pari edellistä ottelua sivussa ollut hyökkääjä Eero Salmi on toipumassa pelikuntoon ja on mahdollisesti jo punapaitojen vaihtopenkillä. Varusmiespalvelusta suorittavista pelaajista Eetu Kuusrainen on myös käytettävissä ja saattaa olla mukana jopa avauksessa.

Kauden avaus Närpiössä kääntyi kotijoukkueelle

Tilastojen valossa FC Vaajakoski oli omaa luokkaansa huhtikuussa sarjakauden avauksessa Närpesin vieraana. Vaikka maaliodottama kirjattiin punapaidoille selvästi, tärkein eli maalit menivät kuitenkin kotijoukkueelle lopulta 2-1.

Ottelun tilastot

Vauhdikkaasti käynnistyneessä ottelussa FCV järjesteli alussa tilanteita Niko Kiiverin johdolla ja kotijoukkue koetti iskeä pitkillä palloilla vastahyökkäyksiä. Kun ottelua oli takana vajaat puoli tuntia, sattui Kraftille kohtalokas käsivirhe. Pallo vietiin pilkulle ja Janne Kuhmonen latasi taukojohdoksi 0-1.

Toiselle jaksolle vaajakoskelaiset tulivat pirteästi, mutta pallon tiellä vetopaikoissa oli joko isäntien maalivahti Karl-Filip Eriksson tai laukauksia blokannut närpiöläispuolustus. Loppua kohden kotijoukkue alkoi päästä juonesta paremmin kiinni. Tasoituksen 20 minuuttia ennen loppua teki Nedim Ibrić ja Närpes Kraftin voitto-osumasta vastasi Kevin Peth.

FCV TV:n kooste ottelusta

Närpes Kraftilla vielä mahdollisuudet jatkopeleihin

Närpiöläisryhmä otteli tämän vuosituhannen alussa Ykkösessä ja pelasi sen jälkeen pitkään Kakkosta, kunnes kauden 2018 päätteeksi valahti vielä sarjapykälää alemmaksi. Kaksi kesää Kolmosessa riittivät ja viime vuonna joukkue nähtiin taas kolmanneksi korkeimmalla sarjaportaalla. Tuolloin Närpes Kraft ja FC Vaajakoski sattuivat ensimmäistä kertaa myös samaan Kakkosen lohkoon. Toukokuussa FCV oli Viitaniemessä voitokas 2-1 ja elokuussa pisteet tasattiin Närpiössä maalein 2-2.

Tämä kesä on sujunut närpiöläisiltä kohtuullisen hyvin, mutta nyt joukkueella on meneillään kauden heikoin jakso. Viimeisestä neljästä ottelusta tuloksena on ollut vain yksi piste, kun kolmen häviön jälkeen keltasiniset ylsivät tasapeliin 1-1 JBK:ta vastaan viime sunnuntaina kotonaan. Yhdeksästä vierasottelustaan Kraft on käynyt hakemassa pisteitä 13, mutta kolmelta edelliseltä reissultaan joukkue on joutunut palaamaan kotiin tyhjin käsin.

Närpes sijoittuu sarjassa tällä hetkellä 29 pisteellä viidenneksi. Seuraavaan sijoitukseen, joka oikeuttaisi vielä kolmeen lisäpeliin nousukarsintasarjassa, on kirittävää neljän pisteen verran. Jatkopelit eivät kuitenkaan C-lohkossa suurta kiimaa aiheuta, sillä JJK:n ykköspaikka on jo lopullista sinettiä vaille valmis.

Kraftin avainpelaajat tulevat Bosnia-Hertsegovinasta. 25-vuotias Ismet Pendek on urakoinut kauden mittaan täydet peliminuutit puolustuksessa jokaisessa ottelussa. Joukkueen armoitettu ykkösviimeistelijä on kesken viime kauden mukaan tullut Samir Isanović. Edellisvuonna 13 ottelussa kärkihyökkääjä eteni huikealla maali per peli tahdilla ja tänäkin vuonna maaleja on ehtinyt syntyä jo yhdeksän. Isossa roolissa balkanilaisvaltion pelaajista ovat olleet myös kokenut toppari Muhamed Omić ja keskikentällä Nedim Ibrić, jolla on tehtynä neljä täysosumaa.

Siirtoikkunassa Närpes Kraftia saapui vahvistamaan myös serbialainen keskushyökkääjä Bekir Kadic, joka omaa toki aiempaakin pelaajataustaa vihannesten kasvatuksesta tunnetun pikkukaupungin organisaatiosta. Alkukauden hän edusti Sundom IF:aa Kolmosessa, jossa 15 ottelussa syntyi 11 maalia.

Kotimaisista nimistä huomiota kannattaa suunnata erityisesti Kevin Pethiin. Kokeneella 29-vuotiaalla puolustuspään osaajalla on taskussaan useiden kymmenien otteluiden kokemus Veikkausliigasta ja Ykkösestä. Närpiöläislähtöinen Peth on aikoinaan pelannut myös italialaisessa AC Cesenassa ja edustanut Suomen nuorisomaajoukkueita.