Päätöspelin panoksena nelossijan kohtalo

Su 24.10.2021 klo 14.00 Castren TN. OTP – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

Sunnuntaina kauden päätösottelussa Oulussa ei pelata noususta, eikä kummankaan joukkueen vaarana ole myöskään putoaminen. Peräkkäisillä paikoilla Kakkosen C- lohkossa olevien joukkuiden kohtaamisessa taistellaan kuitenkin tiukasti lopullisista sijoituksista. Neljäntenä oleva FC Vaajakoski on kaksi pistettä vastustajaansa edellä ja pystyisi vähintään tasapelipisteen ottamalla varmistamaan seurahistoriansa parhaan saavutuksen, joka oli tavoitteena ennen kauden alkua. Nousija OTP on pelannut kokonaisuudessaan melko hyvän kauden, mutta tarvitsee sunnuntaina täydet kolme pinnaa kivutakseen sarjataulukossa vielä FCV:n ohi.

”Kolme pistettä ja samalla seurahistorian paras sijoitus lähtee Vaajakoskelle, kun pelataan taas kliseisesti sanottuna sitä meidän omaa hyvää peliä. Oulu on ollut meille ainakin tuloksellisesti tällä kaudella hyvä paikka pelata. Pidetään siis huoli siitä, että viimeiseltäkin Oulun vierailulta täysi pistepotti lähtee matkaan mukaan.” – Masa Malen

”OTP:n kaatamiseen vaaditaan hyvä suoritus nimenomaan joukkueena. Vastustaja on täynnä hyviä yksilöitä, mutta vahvalla joukkuepelaamisella pisteet kyllä lähtevät Vaajakoskelle. Hyökkäämisen tasapainosta huolen pitäminen sekä pallokontrollin realisoiminen maalipaikoiksi ovat varmasti asiat, missä meidän täytyy onnistua, jotta kauden kolmas ryöstöretki Ouluun onnistuu. Kesän pelistä revanssihengellä kohti pohjoista!” – Päävalmentaja Sami Okkonen

Niko Lohi viimeisen kotiottelun tähti

FC Vaajakosken kotiottelu edellislauantaina jouduttiin siirtämään varakentälle Viitaniemen tekonurmelle, jolla joukkue pelasi myös kolme peliä toukokuussa. Ensimmäinen puoliaika Vaasa IFK:ta vastaan jäi maalittomaksi, vaikka punaisilla olikin varsin hyvä pallollinen ote aivan jakson alku- ja loppuminuutteja lukuun ottamatta.

Ensimmäinen maalipaikka kotijoukkueelle avautui 18 minuutin tuntumassa Julius Järvisen terävästi lähteneestä syötöstä. Peetu Lintinen ei kuitenkaan onnistunut yllättämään vieraiden maalivahtia, joka torjui vahvasti läpi kamppailun. Puoliskon keskivaiheilla FCV loi kovaa painetta, mutta VIFK piti maalinsa puhtaana Antoine Lemarién ja Toni Järvisen hyvistä tilanteista huolimatta.

Toiselle jaksolle olosuhteet vaikeutuivat, sillä tuuli tuiversi ajoittain rajusti ja vettäkin tuli välillä kaatamalla. Kakkospuoliaika olikin pitkään tasaista puurtamista ja hyvin rikkonaista peliä. Loppua kohden vaasalaisten otteista alkoi heijastua pienoinen väsymys, jonka seurauksena punaiset pääsivät paremmin kontrolloimaan palloa. 78. minuutilla Lintisen tarjoamasta vaparista Malen pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta tykitys suuntautui maalin yli päätyaitoihin.

Punapaitoja viimeistä kertaa kotiottelussa vetänyt Okkonen tsemppasi komennettaviaan kentän laidalta hurjasti ja lisäajalla maukas palkinto olikin lopulta tarjolla. Ensin Abenezer Eloranta pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta yritys livahti hieman ohi vasemmasta tolpasta. Hetkeä myöhemmin Santtu Laaksosta rikottiin rangaistusalueella ja tuomari vei pallon pilkulle. Valtavan työmäärän ottelussa keskikentän roolissa tehneen Niko Lohen viimeistely rankkarista oli hallittu ja FC Vaajakosken kauden viides kotivoitto varmistettu.

Viimeinen kotipeli tarjosi riemukkaan lopun

Kotiotteluista tilastoihin vain yksi tappio

Paras maalintekijä FC Vaajakosken riveistä on ollut seitsemän kertaa pelivälineen verkon perille toimittanut Matias Sarlin, jota Saboor Salim on tukenut hyvin viidellä osumallaan. Ranskalainen Antoine Lemarié on onnistunut maalinteossa kolmesti. Samoin ovat tehneet myös joukkueen keskikentän johtohahmot Julius Järvinen ja Niko Lohi, joista Järvisellä on lisäksi syöttöpiste peräti seitsemään maaliin ja Lohella neljään. Keskimäärin vähämaalisia kamppailuja pelanneiden vaajakoskelaisten puolustuksen suurimpina vastuunkantajina ovat loistaneet toppari Masa Malen ja enimmäkseen laitapakin tonttia hoidellut Aleksi Kaakinen. Maalivahdeista Ville Viljalalle on kirjattu jo seitsemän nollapeliä ja Severi Ikäheimo on pitänyt maalinsa koskemattomana kahdesti.

Kauden ainoan kotitappionsa FCV kärsi heinäkuun alussa. Tämä tapahtui juuri tulevaa vastustajaa OTP:tä vastaan, kun kotijoukkue ei hellesään ja otteluruuhkan vaivaamana saanut aivan parasta irti itsestään. OTP onkin ainoa joukkue, jolta vaajakoskelaiset eivät ole vielä kauden aikana onnistuneet saavuttamaan pistettäkään. Asia on mahdollista korjata sunnuntaina.

Kesän avauskohtaamisessa Savonmäen juurella oululaisvieraat olivat tylyjä. Voitto- osuman taituroi jo ensimmäisellä kympillä 19-vuotias puolustaja Joona Juntunen, joka pujotteli läpi isäntien kentän ratkaisevalle tekopaikalle. FC Vaajakoski otti tappioasemassa pelin pallollisen hallinnan hyvin haltuunsa, mutta ei kyennyt etenemään parhaille maalisektoreille ja kauempaa lähteneet laukaukset pysähtyivät oululaisten blokkiin tai päätyivät ohi tolppien. Lopulta viimeisen kymmenminutisen alussa punapaitojen yrittäessä jo riskillä OTP:n kokenut Jere Aallikko upotti pallon sisään tarkalla kierteisellä vedolla ja sinetöi loppulukemiksi 0-2.

Kamppailun tilastot InStatin kertomana

 • xG 0,81 – 1,34
 • xG per laukaus 0,10 – 0,10
 • Laukaukset 14 – 12
 • Laukaukset maalia kohti 2 – 4
 • Avainsyötöt 5 – 6
 • Onnistuneet avainsyötöt 1 – 5
 • Syötöt 595 – 408
 • Syöttöprosentti 85% – 80%
 • Pallonhallinta 58% – 42%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 18s – 14s
 • Etenemiset boksiin 13 – 19
 • Voitetut kaksinkamppailut 44% – 56%
Ei pisteitä. FC Vaajakoski kärsi kauden ainoan kotitappionsa OTP:lle

Päävalmentajan ja kapteenin puheenvuoro

Sami Okkosen aikakausi FCV:ssä tulee päätökseensä sunnuntaina, kun hän viimeistä kertaa johtaa ryhmäänsä Oulussa. Organisaation juniorivalmennuksessa 2018 aloittanut Okkonen on viimeiset kaksi vuotta hoidellut samaan aikaan niin edustusjoukkueen päävalmentajan pestiä kuin myös seuran valmennuspäällikön tehtävää kehittäen vaajakoskelaista jalkapalloa huimin harppauksin eteenpäin. Uudet haasteet odottavat häntä kuitenkin Joensuussa JIPPOn peräsimessä.

”Kautta 2021 voisi kuvata yhdellä sanalla; tasaisuus. Olemme viime kaudesta ottaneet pelillisesti isoja harppauksia, mihin voi olla tyytyväinen. Ennen viimeistä peliä pisin voitoton putki on ollut 2 ottelun mittainen, emmekä missään vaiheessa ole hävinneet kahta ottelua putkeen. Lisäksi puolustuspelaaminen on koko kauden ollut varsin hyvällä tasolla ja maaleja olemme päästäneet suhteellisen vähän, emme kertaakaan yli kahta ottelussa.

Toisaalta emme ole myöskään kyenneet pitkiin voittoputkiin, mitä nousukamppailuun olisi tarvittu. Eli suurimmat pohjat on vältetty, mutta vastapainoksi emme muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ole kyenneet myöskään saavuttamaan aivan huippua. Kaikin puolin pitää silti olla tyytyväinen kauteen sekä tuloksellisesti että pelillisesti. Kotiottelut SJK:ta ja JJK:ta vastaan olivat pelillisesti oikein hyviä ja ehkä hieman palkinnon puuttuminen 3 pisteen muodossa noista otteluista on jäänyt kaivelemaan.

Kiitokset vielä kaikille vapaaehtoisille seuratoimijoille ottelutapahtumien järjestämisen mahdollistamisesta nykymuodossaan. Kiitos myös kannattajille kotiyleisön tuesta! Tällä kaudella on ollut erityisen hienoa, että myös lähes jokaiseen vierasotteluun olemme saaneet kannattajaryhmän jalkeille, se on antanut joukkueelle paljon voimaa vaikeilla hetkillä!” – Okkonen

Syyskuussa 26 vuotta täyttäneelle Masa Malenille kulunut kausi on ollut kolmas FC Vaajakosken rivistössä. Lahtelaiset taustat omaava toppari on pelannut tällä kaudella jo 1620 minuuttia toimien ensimmäistä vuottaan myös joukkueen kapteenina.

”Aluksi tietysti iso kiitos meidän fantastiselle faniporukalle. Jätkät on kiertänyt meidän mukana ympäri Suomea ja heistä ollaan saatu se kuuluisa 12. kenttäpelaaja.

Iso kiitos kuuluu myös kaikille muille kannattajille, ja Vaajakoskella sekä Viitaniemen evakossa pelejä seuranneille. Te kaikki olette niin meille kuin koko seuralle korvaamattomia.

Kulunut kausi on ollut pelillisesti joukkueelta onnistunut. Peli on kehittynyt läpi kauden ja ollaan nyt loppukaudesta pystytty muutamia tiukkoja pelejä kääntämään voitoiksi. Tämän suhteen meillä oli ongelmia alkukaudesta eli ollaan siis ainakin sen suhteen kasvettu joukkueena.”– Kapteeni Malen

Läpileikkaus FC Vaajakosken kauteen

Vaajakoskelaiset ovat aiempina Kakkosen vuosinaan saavuttaneet parhaimmillaan 38 pistettä ja tämä on tapahtunut jo kolme kertaa kausina 2009, 2010 ja 2019. Pistekeskiarvoltaan viimeisin on näistä kuitenkin selvästi kovin suoritus, sillä aiempina vuosina sarjaa pelattiin vielä 14 joukkueen lohkoissa ja pelejäkin kertyi neljä enemmän. Tällä hetkellä FCV:llä on koossa 37 pistettä, joista 20 on tullut kotipeleissä ja 17 vieraskentällä. Sunnuntaina tasapeli riittäisi varmistamaan seurahistorian parhaan sijoituksen, mutta voitolla rikottaisiin lisäksi piste-ennätyskin. Voisi kuvitella, että joukkue jättää kauden päätöksessä ja Okkosen jäähyväispelissä kaiken kehiin tämän saavuttamiseksi.

Tässä on tarjolla InStat-datapakettia niin joukkueen kuin yksittäistenkin pelaajien kohdalta. FC Vaajakosken data-analyytikko Tuukka Kotimäki raottaa näitä syvemmin kattavilla kommenteillaan.

FCV:n ottelukohtainen keskiarvo vastustajien vastaavaan verrattuna 21 Kakkosen C- lohkon ottelun jälkeen, eli ennen viimeistä kierrosta:

 • Maalit 1,48 – 0,86
 • Maaliodottama (xG) 1,7 – 1,1
 • Maaliodottama laukausta kohden (xG per shot) 0,12 – 0,11
 • Maalipaikat 7,0 – 4,1
 • Laukaukset 14 – 10
 • Laukaukset maalia kohti 5,5 – 3,3
 • Avainsyötöt 8,0 – 5,9
 • Onnistuneet avainsyötöt 4,2 – 2,1
 • Syöttömäärä 554 – 448
 • Syöttöprosentti 84% – 79%
 • Pallonhallinta 54% – 46%
 • Hyökkäyskolmannekselle etenemiset 42 – 37
 • Boksiin etenemiset 17 – 15
 • Keskitysten onnistumisprosentti 29% – 20%
 • 1v1-haastojen onnistumisprosentti 53% – 60%
 • Kaksinkamppailut 48% – 52%

”FCV:n ison kuvan tavoite on ollut pelata tällä kaudella pallonkontrolliin perustuvaa jalkapalloa, jossa maalipaikoille edetään pelaajien välisellä yhteistyöllä tilaa luoden ja voittaen. Ylläolevat lukemat osoittavat, että lähes kaikissa hyökkäyspelin avainmuuttujissa keskiarvomme on ollut selvästi vastustajien vastaavaa korkeampi ja useammassa vieläpä prosentuaalisesti todella paljon korkeampi. Tämä osoittaa, että valmennuksen peräänkuuluttamat asiat ovat toteutuneet hyvin myös käytännössä – mistä tietenkin isoimpana osoituksena sunnuntaina panoksena oleva historian paras sarjasijoitus.

Pallonhallintaa kuvaavat muuttujat ovat olleet todella hyvällä mallilla tällä kaudella. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei pallonhallinnalla itsessään tee mitään, jos se ei johda hyviin asioihin. Suurimmassa osassa kauden matseista laadukas pallonhallinta on myös johtanut hyvään määrään maalipaikkoja. Laukaisukohtainen maaliodottaman keskiarvo voisi olla vielä parempikin eli maalipaikkojen laadussa riittää ensi kauteen vielä parannettavaa, vaikka asiassa ollaankin kauden aikana edistytty.

Vahvaa puolustuspeliä kuvaavat parhaiten vastustajan suhteellisen alhaiset keskiarvot laukauksissa, maalipaikoissa ja maaliodottamassa. Oman verkon vähäinen heiluminen ei siis näihin lukuihin peilaten todellakaan ole sattumaa.” – Kotimäki

FCV:n tilastokunkut 21 ottelun jälkeen:

(luvut ovat ottelukohtaisia keskiarvoja)

Maalit

 1. Matias Sarlin 0,33
 2. Saboor Salim ja Niko Lohi 0,25

Maalisyötöt

 1. Julius Järvinen 0,35
 2. Niko Lohi 0,33
 3. Niko Kiiveri 0,25

Maaliodottama

 1. Matias Sarlin 0,35
 2. Niko Lohi 0,33
 3. Antoine Lemarié 0,23

Maalisyöttöodottama

 1. Julius Järvinen 0,51
 2. Peetu Lintinen 0,32
 3. Kimmo Huisman 0,27

Laukaukset

 1. 1) Niko Lohi 3,2
 2. 2) Julius Järvinen ja Antoine Lemarié 2,2

Laukaukset maalia kohti

 1. Niko Lohi 1,0
 2. Julius Järvinen 0,8
 3. Antoine Lemarié 0,79

Luodut maalipaikat

 1. Julius Järvinen ja Peetu Lintinen 1,4
 2. Santtu Laaksonen 1,0

Avainsyötöt

 1. Julius Järvinen 1,95
 2. Peetu Lintinen 1,47
 3. Kimmo Huisman 1,36

Syöttöprosentti

 1. Severi Ikäheimo 92%
 2. Eetu Kuusrainen 91%
 3. Toni Takamäki ja Johannes Nykänen 90%

Syöttömäärä

1) Toni Takamäki, Masa Malen ja Santtu Laaksonen 69

Voitetut pallot (sisältää katkot, riistot ja vapaiden pallojen poimimisen)

 1. Toni Takamäki 10
 2. Masa Malen ja Santtu Laaksonen 9

Voitetut kaksinkamppailut

 1. Aleksi Kaakinen 65%
 2. Toni Koskinen ja Masa Malen 64%

Voitetut 1v1-haastot

 1. Toni Takamäki ja Matias Kiesilä 100%
 2. Eetu Kuusrainen 77%

”Julius Järvisen hankinta oli FCV:lle täysosuma ja näistäkin tilastoista nähdään hänen merkityksensä joukkueen ykköskapellimestarina hyökkäyskolmanneksella. On syytä nostaa esiin myös hieman jälkijunassa joukkueeseen liittyneen Niko Lohen merkitys – ja ennen kaikkea uhka hyökkäysten päättämisessä.

Peetu Lintinen ei ole ollut enää ns. hullujen vuosiensa maalivireessä, mutta tilastot osoittavat hänen valtavan merkityksensä joukkueelle pelintekijän roolissa rikkonaisen alkukauden vaivat karistettuaan. Myös Lintistäkin kokeneempi konkari Kimmo Huisman heiluttaa edelleen tahtipuikkoa hienosti.

Kovin moni Miesten Kakkosta seuraavista ei tiennyt ennen kauden alkua, kuka on Eetu Kuusrainen – ei välttämättä edes moni Jyväskylän seudulla futista seuraava. Mies on ollut todellinen keskikentän komeetta ja ysillä alkava syöttöprosentti koko kaudelta on fantastinen suoritus.

Toni Takamäen siirto Färsaarille oli asia, josta olin henkilökohtaisesti miehen puolesta erittäin iloinen, mutta jykevän topparin menetys oli punapaidoille iso – kuten TT:n tilastot sen osoittavat. Toisaalta Masa Malen, Aleksi Kaakinen ja Santtu Laaksonen osoittautuivat odotetun vahvaksi alakerran betonimuuriksi. Ehkäpä Takamäen lähdön suurin menetys oli Laaksosen erittäin vahvan kymppipaikka-/pohjapelaajan roolin pakkokatkeaminen miehen ollessa pakotettu putoamaan puolustuslinjaan.” – Kotimäki

OTP:n mahdollisuudet hupenivat alkusyksyn kompurointiin

Elokuulle saakka Oulun Työväen Palloilijat rimpuilivat mukana jopa aivan nousutaistelussa, kun ensimmäisestä 13 ottelusta tuloksena oli kahdeksan voittoa, kolme tasapeliä ja vain kaksi tappiota. Iltojen pimentyessä synkkeni kuitenkin myös joukkueen taivas, sillä seuraavat kuusi ottelua tuottivat ainoastaan kaksi pistettä. Parilla viime kierroksella FC Vaajakosken tapaan punaisissa paidoissa kotiottelunsa pelaava OTP on jälleen osoittanut piristymisen merkkejä ja kaatanut GBK:n sekä OLS:n.

Edellisen viikon perjantain paikallisottelussa sarjanousija pelasi parasta peliään vähään aikaan, kun Oulun Luistinseura taipui runsasmaalisessa derbyssä 2-4. Ensimmäisellä puoliajalla OTP:n osumista vastasivat pienikokoinen portugalilainen hyökkäävä keskikentän nimi Tomás Maldonado ja nigerialainen keskuspuolustaja Alexander Jibrin. Kakkosjaksolla elokuussa OTP:n paitaan saapunut argentiinalainen Juan Ignacio Falcon kasvatteli numeroita 0-3:een. Lopulliset lukemat sinetöi jo pitkään Suomessa pelannut nigerialaislaituri Chukwu Callistus. OTP:lta laidassa loisti myös FC Vaajakosken Tomi Karlstedtiakin vanhempi kamerunilainen Titi Essomba, jolle ensimmäiset pelit Suomessa kirjattiin jo 2006 Tervareissa ja AC Oulussa.

Oululaisten pakassa vaihtuvuutta pitkin kautta

Oululaisjoukkueen päävalmentajana kauden aloitti portugalilainen Diogo Pinto, mutta jo parin avauskierroksen jälkeen hän sai väistyä. Tästä saakka OTP:n vastuukäskijänä on toiminut argentiinalainen Mariano Galeano, jonka papereista löytyy valmennuskokemusta kotimaansa lisäksi mm. Equadorista, Perusta ja Kiinasta. Pahin pelaajamenetys kesken kauden on ollut puolustaja Samuel Olabisin siirtyminen Salon Palloilijoihin.

Paras maalintekijä joukkueessa on kahdeksalla osumallaan Callistus, jota kookas nigerialainen hyökkääjä Michael Ibiyomi on tukenut kuudella tehdyllään. Kaudella 2017 Ibiyomi valloitti Kakkosen maalikuninkuuden AC Kajaanin paidassa tehtyään yhteensä 18

täysosumaa. Konstantin Beloville sekä Jyri Vääräniemelle on molemmille kirjattu maalimerkintöjä viisi. Peliaikaa eniten OTP:n joukkueesta on saanut 27-vuotias Alex Oikkonen. Puerto Ricon maajoukkuettakin edustanut keskikenttäpelaaja on kellottanut tilastoihin jo 1862 peliminuuttia.

Keskikentältä oululaisnipusta löytyy muitakin onnistujia, kuten nimeltä mainiten Jere Aallikko ja Simon Thurling. 1994 syntynyt Aallikko pelasi vielä viime kesänä Ykköstä AC Oulussa ja on voittanut Viron mestaruudenkin 2014 Levadia Tallinnan riveissä. Thurling pelasi aiemmin Kakkosta pääkaupunkiseudulla FC Viikingeissä neljän kauden ajan ja sitä ennen vuoden verran jopa Ykkösessä PS Kemin riveissä, mutta muutti Ouluun pelaten kauden 2020 JS Herculeksessa siirtyen täksi vuodeksi OTP:hen. Puolustuspelin kulmakiviä joukkueesta on ollut Jibrinin lisäksi suurta vastuuta kantanut OLS-kasvatti laitapakki Santeri Ukkola.