Oulussa FC Vaajakoskea odottaa kova haaste – löytyykö vieraiden valmennukselta jokerikortti?

Su 18.6.2023 klo 18.00 Castren TN, Oulu, OLS – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Olavi Hetemäki

FC Vaajakosken bussin nokka ottaa sunnuntaina jälleen suunnan kohti Pohjanmaata, kun joukkue pelaa iltaottelussa Oulun Luistinseuraa vastaan. Punavalkoisten ryhmä on kokenut kyseisessä kaupungissa viime vuosina lukuisia riemukkaita hetkiä ja palannut sieltä useimmiten takaisin kolme pistettä rikkaampana. Tällä kertaa vastus tulee todennäköisesti olemaan kuitenkin poikkeuksellisen kova.

Kauden ensimmäisen voitokkaan vierailun Ouluun FCV teki sarja-avauksessa OTP:ta vastaan. Heinäpäässä pelatun ottelun vieraat veivät nimiinsä 0-3. Alkukauden pelit pannassa ollut Castrenin tekonurmikenttä on jälleen paikkailtu pelattavaan kuntoon, joten sunnuntaina pisteistä väännetään siellä.

Vieraissa on kulkenut, kotona tehot kateissa

FC Vaajakosken alkukesä on ollut pitkälti identtinen viime kauden vastaavaan jaksoon. Neljästä reissupelistään joukkue on voittanut kolme ja niissä maaliverkotkin on hyökkäyspäässä saatu heilumaan kiitettävään tahtiin.

Kotona FCV on kärsinyt viimevuotiseen tapaan hyökkäyspelin tehottomuudesta ja vaikeuksista tilanteiden rakentamisessa. Kolme kotikamppailua, joista ensimmäinen oteltiin Viitaniemessä ja kaksi jälkimmäistä Vaajakoskella ovat tuottaneet isännille vain yhden maalin.

Edellisessä ottelussaan viime viikon lauantaina punapaidat kohtasivat Panda Areenalla pietarsaarelaisen JBK:n. FC Vaajakoski hallitsi pelitapahtumia, mutta ei onnistunut rikkomaan vieraiden tiivistä puolustusmuotoa. Avausjakso oli kotijoukkueelta erinomainen ratkaisevien murtautumisten kuitenkin puuttuessa. Toisella puolikkaalla puolustuksen ja keskikentän välimatkat repeilivät liikaa, peli hidastui, eikä riittävää hyökkäysuhkaa saatu aikaan. Myöskään JBK ei onnistunut maalinteossa, joten Panda Areenalla päädyttiin jo toistamiseen maalittomaan pistejakoon.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski-JBK

Mistä johtuu, että viime vuoden tapaan vieraissa kulkee, mutta kotikentällä on vaikeampaa?

Ensimmäisessä kotipelissä osuimme kerran ja kahdessa viimeisessä pelit päättyneet 0-0. Jokainen kotimatsi ollut ihan erilainen, niin on vaikea yleistää. Tilastollisesti koti- ja vieraspeleissä meillä ei esityksissä ole hirveästi eroa kuitenkaan ollut. Eiköhän pitkässä juoksussa me saada juuri niin paljon pisteitä koti- ja vieraspeleiskuin ansaitaan.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Ennen kahdeksatta sarjakierrosta FC Vaajakoski löytyy Kakkosen C-lohkon tiiviistä sarjataulukosta 11 pistettä saavuttaneena viitospaikalta, mutta tasaisessa rykelmässä kärkisijaankaan ei ole matkaa kuin vain kolmen pisteen verran. Erityinen vahvuus FCV:lle on alkukaudesta ollut suoriutuminen omassa alakerrassa, jonka vastustajat ovat onnistuneet murtamaan maalin arvoisesti vasta neljä kertaa. Päästettyjen osumien määrä lohkossa on joukkueelta ylivoimaisesti pienin.

Yksi pelitilannemaali ja kolme erikoistilannemaalia omiin. Hyökkääminen ja puolustaminen liittyvät vahvasti toisiinsa. On pystytty hyökkäämään niin, ettei vastustaja pääse tilanteenvaihdoissa iskemään heti vastaan sekä puolustettu vaarallisimmat alueet hyvin. Iso kiitos pelaajille, että he ovat tämän työn tehneet 110 %:sti, mistä kertoo myös useat keltaiset kortit.” – Neuvonen

Pistejahdista sunnuntaina Oulussa pelaajista puuttuvat maalivahti Antto Mikkonen, puolustaja Lennart Voikar, keskikenttäpelaaja Janne Kuhmonen sekä hyökkääjistä Veeti Paananen. Toissa keväänä harjoitusottelussa polvensa pahoin loukannut Teemu Roponen on pitkän kuntoutuksen jälkeen toipunut pelikuntoon ja on mukana vaihtopelaajana Oulun reissulla. Pitkään loukkantuneena ollut Joona Rönkä hakee viikonloppuna pelituntumaa Keuruun Pallon riveissä.

Kärjessä porskuttava OLS kompuroi viime viikonvaihteessa

Vuonna 1880 perustettu Oulun Luistinseura on Suomen vanhin palloiluseura. Parhaiten nimi OLS tunnetaan nykyään varmastikin jääpallon ja salibandyn saralta, mutta myös jalkapalloilulla on yli 80 vuoden perinteet lajivalikoimassa. Futiksen osalta OLS on 2000-luvulla nähty niin Ykkösessä, Kakkosessa kuin Kolmosessakin.

OLS tekee tiivistä ja toimivaksi osoittautunutta yhteistyötä Veikkausliigaa pelaavan AC Oulun kanssa, mikä on taannut laadukkaan pelaajapolun alueen junioreille. Kakkosen peleihinsä Luistinseura on saanut arvokkaita apuja AC Oulun sopimuspelaajista. Tänä viikonloppuna Veikkausliiga on maaottelutauolla, joten sunnuntaina OLS saattaa rynnistää FC Vaajakosken kimppuun todella väkevällä miehistöllä.

Oulun Luistinseuran kauden aloitus on ollut mainio ja seitsemän pelikierroksen jälkeen se johtaa 14 pisteellä Kakkosen C-lohkoa. Neljästä kotipelistään joukkue on voittanut kolme ja pelannut kertaalleen tasan maalieron ollessa näissä hulppea 12-1. Viikko sitten ryhmän sarakkeeseen kirjattiin ensimmäinen tappiomerkintä, kun TP-47 oli Torniossa selvästi parempi maalein 3-0. Oululaiset hallitsivat pallollista peliä, mutta eivät keksineet keinoja kotijoukkueen matalan prässin murtamiseksi.

FC Vaajakosken päävalmentajana viime syksynä aloittanut Antti Neuvonen tuntee tulevan vastustajan kuin omat taskunsa, sillä edelliset kolme vuotta hän toimi AC Oulun/OLS:n organisaation palveluksessa. OLS:n edustusjoukkueen vastuuvalmentajan tehtävästä Kakkosessa ”Neukka” vastasi kaudella 2020. Millainen kotijoukkue sunnuntaina on vastassa ja millaista jalkapalloa he pelaavat? Miksi OLS on ennen viikonlopun kierrosta lohkon kärkipaikalla?

No, tietysti pelaajien laatu on sarjan parasta luokkaa. Rafinha voisi pelata vielä Veikkausliigassa, Vili Saarikoski sekä Lasse Ikonen ovat pelanneet huippukaudet jo Ykkösessä ja Eemeli Raittinen, Leevi Pekkala, Joona Lohela, Juuso Kemppainen, Kaapo Kemilä sekä Henry Mäkäräinen ovat huippupelaajia Kakkoseen.

Sen lisäksi OLS on pelannut yhteen todella hyvin. Riippuen pelistä kokoonpanossa on voinut olla muutama Veikkausliigapelaaja ja toiminta on silti todella yhtenäistä. Ideologia on hallita palloa ehdon tahdoin. Välillä jopa 4v4 tilanteet saatetaan pelata vielä alaspäin, jos uhkana on menettää pallo. Heiltä on vaikea saada yksinkertaisesti pallo pois. Sarjan ylivoimainen voittajasuosikki, mutta saattaa mulla olla yksi ässä hihassa tätä peliä silmällä pitäen.” – Neuvonen

Nimekkäin Oulun Luistinseuran pelaajista on 40-vuotias Rafinha, jolla on tilillään lähemmäs 300 Veikkausliigaottelua. Brasilialaistoppari edusti vielä viime kaudella AC Oulua Veikkausliigassa. Hän on voittanut uransa varrella neljä suomenmestaruutta HJK:n paidassa ja meriittilistalle kuuluu myös yksi Belgian mestaruus.

Keskikenttä OLS:lla on väkivahva. Siitä huolen pitävät muun muassa jo neljästi viimeistelyssä tällä kaudella onnistunut Vili Saarikoski ja yli sata Kakkosen ottelua pelannut Henry Mäkäräinen. Merkittävässä roolissa keskikentällä on ensimmäisissä kamppailuissa ollut myös AC Oulun sopimuspelaaja Lasse Ikonen.

Lohkossaan eniten maaleja (16) tehneestä Oulun Luistinseurasta Vili Saarikosken lisäksi tehoviimeistelijänä on toiminut neljästi maalipuiden väliin osunut Eemeli Raittinen. Miltei parimetrinen hyökkääjäkolossi on Tampereen Ilveksen kasvatti ja pelaa nyt ensimmäistä kauttaan Oulussa.

Aiemmat kohtaamiset vahvasti FCV:n hallussa

Oulun Luistinseura ja FC Vaajakoski ovat pelanneet Kakkosessa vastakkain yhdeksän kertaa. Otteluista FCV on voittanut kuusi, kerran on pelattu tasan ja kahdesti voitokkaita ovat olleet oululaiset. Kaikki neljä Oulussa pelattua kamppailua ovat päättyneet vierasvoittoon ja saman trendin soisi jatkuvan myös sunnuntaina.

Viime vuosina keskinäisissä peleissä ei ole yleensä maaleilla juhlittu ja yksi tehty maali on yleensä riittänyt voittoon. Poikkeuksena mainittakoon reilun vuoden takainen mittelö, jossa FC Vaajakoski hurjasteli avausjakson osumillaan 1-3 -voittoon Castrenilla. Tehomiehenä joukkueiden kohtaamisissa on kunnostautunut FCV:n Peetu Lintinen, joka tekaisi hattutempun OLS:n verkkoon Vaajakosken nurmella elokuussa 2019.

Näin joukkueet ovat aiemmin pelanneet:

17.05.2009 OLS-FC Vaajakoski 4-5 (2-3)

08.08.2009 FC Vaajakoski-OLS 0-1 (0-1)

02.06.2019 OLS-FC Vaajakoski 1-2 (1-0)

17.08.2019 FC Vaajakoski-OLS 5-3 (3-3)

04.10.2020 FC Vaajakoski-OLS 1-0 (1-0)

10.07.2021 FC Vaajakoski -OLS 0-0

02.10.2021 OLS-FC Vaajakoski 0-1 (0-0)

05.06.2022 OLS-FC Vaajakoski 1-3 (0-3)

20.08.2022 FC Vaajakoski-OLS 0-1 (0-0)