Oulu kutsuu lauantaina

La 31.07.2021 klo 18.00 Castren TN. JS Hercules – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Youtube

Oulussa sijaitseva Castrenin kenttä tulee Vaajakosken joukkueelle tutuksi kauden kuudessa viimeisessä vierasottelussa, joista peräti puolet pelataan kyseisellä keinonurmisella alustalla. FCV on kohdannut kaikki Pohjois-Pohjanmaan suurimman kaupungin kolme joukkuetta jo kotonaan. Nämä ottelut eivät sujuneet aivan toiveiden mukaisesti, kun tuloksena oli vain kaksi tasapelipistettä. Ensimmäisessä Oulun matkapelissä vastaan asettuu JS Hercules. Kumpikin illan joukkueista on saanut hioa kuvioitaan ja valmistautua kärkipään kamppailuun hyvän tovin, sillä molemmat ovat otelleet viimeksi kaksi viikkoa sitten.

”Saatiin Kokkolasta hyvä tulos alle ja viime viikon lomailun jälkeen harjoituksissa on näkynyt levännyt ja nälkäinen ryhmä. Ouluun lähdetään tietysti voitto mielessä. Tiukka kamppailu on varmasti tiedossa, mutta pystyessämme joukkueena parhaimpaamme, lähtee kolme pistettä todennäköisesti mukaan Vaajakoskelle.” – Severi Ikäheimo

Jatkuuko FCV:n vierasvoittojen sarja?

Kymmenen ensimmäistä peliään FC Vaajakoski on otellut pistekeskiarvolla 1,8. Kerätyt pisteet riittävät toistaiseksi lohkon nelospaikkaan, jonka ryhmä oli asettanut myös minimitavoitteekseen ennen kauden alkua. Kärkipaikkaa pitävään SJK Akatemiaan matkaa on kymmenen pisteen verran, mutta seinäjokelaisilla pelattuna on tosin pari peliä enemmän. Lauantainen vastustaja Hercules sijoittuu taulukossa tasapistein juuri FCV:n edelle kolmanneksi ottelun enemmän pelanneena.

Vaajakosken joukkue on ollut kauden mittaan erityisen vahva pallonhallinnassa ja laukaisumäärissä vastustajiin nähden, mutta useimmiten hävinnyt niukasti kaksinkamppailutilastot. Vierasotteluissaan FCV on tehnyt edellisinä viikkoina kovaa jälkeä, sillä se on raapinut täydet pisteet mukaansa länsirannikolta niin Kemistä, Vaasasta kuin Kokkolastakin. Tuleva vastustaja on kuitenkin näitä huomattavasti haastavampi paketti kaadettavaksi.

Kaikki Vaajakosken viime kauden pelit torjunut Ville Viljala on saanut tällä kaudella torjuntavastuun seitsemässä ottelussa. Kokeneen ja edellisen kauden jälkeen Kakkosen C-lohkon parhaaksi maalivahdiksi valitun Viljalan työskentely tolppien välissä on ollut jälleen vakuuttavaa.

”Alkukausi olisi voinut pisteiden valossa sujua paremminkin, mutta ollaan edelleen hyvin iskuetäisyydellä kärjestä.

Ollaan pystytty puolustamaan joukkueena tarpeeksi hyvin ja päästämään suhteellisen vähän maaleja omiin. Toisaalta taas hyökkäspäähän tarvitaan lisää tehoja, GBK-pelin 4 tehtyä maalia oli askel hyvään suuntaan sillä saralla.” – Ville Viljala

Kokkolassa löytyi uusia onnistujia

Pari viikkoa sitten FC Vaajakoski sai avattua ketsuppipullonsa kunnolla ja laukoi näyttäviä maaleja hyvällä teholla. Vaikkei valkoisissa paidoissa tällä kertaa esiintyneiden vierailijoiden esitys ollutkaan pelillisesti paras mahdollinen, riitti se silti ylivoimaiseen voittoon 0-4 (0-3). Tulos oli FCV:n Kakkosen historian seitsemänneksi suurinumeroisin vierasvoitto. Parempaan on edellisen kerran ylletty keväällä 2018, jolloin helsinkiläinen Laajasalon Palloseura kaatui peräti 0-6.

Sarjassa perää pitävä kotijoukkue GBK oli erityisen heikko varsinkin avauspuoliskolla, jonka kuluessa vieraat irrottautuivat kolmen maalin karkumatkalle iskettyään tehokkaasti paikoistaan. Voittomaaliksi lopulta jääneen osuman viimeisteli jo 5. minuutilla Peetu Lintinen kauden ensimmäisellään, kun Niko Lohi nosti pelivälineen isäntien pallonmenetyksestä hänen ulottuvilleen. 0-2 -maalia ei tarvinnut odotella kauan, mutta tekijä olikin sitten todellinen yllätysnimi Aleksi Kaakinen, jolle maalinteko ei ole aivan jokapäiväistä herkkua. Viimeksi nuorten peleissä kymmenisen vuotta sitten verkkoon osunut Allu kiskaisi aikuisuransa ensimmäisen osumansa voimalla maalin kattoon kulmapotkun jälkiruuhkasta. Puolustajan tilastoista löytyy yksi Kolmosen maali aiemmin kesältä 2017, vaikka se olikin todellisuudessa Joensuussa JIPPOn oman maalivahdin tekemä. FCV:n johtoa ykkösjaksolla kasvatteli vielä kauden kolmannella osumallaan Matias Sarlin Saboor Salimin syötöstä.

Jälkimmäisellä neljävitosella GBK sai paremmin kiinni pallollisen pelin juonesta, mutta ei onnistunut kuitenkaan luomaan kuin pari kohtuullista vaaranpaikkaa vieraiden maalialueelle. FC Vaajakoski pelasi viisaasti ja pystyi vielä lopussa kaunistelemaan lukemia toppari Masa Malenin hienolla laukauksella yläkulmaan. Myös hänelle osuma oli kesän ensimmäinen.

Severi Ikäheimo piti maalinsa puhtaana ensimmäistä kertaa FCV-paidassa sarjapelien osalta kauden kolmannessa esiintymisessään luukun suulla. Kesäkuussa 24 vuoden iän saavuttanut veräjänvartija pelasi viimeisimmät vuotensa Seinäjoella ja Kajaanissa, mutta palasi tälle kaudelle kotimaakuntaansa Keski-Suomeen.

”Omasta mielestäni joukkueen alkukausi on ollut hieman kaksijakoinen. Ollaan pystytty hallitsemaan lähes jokaista ottelua tähän mennessä, mutta toisaalta ollaan menetetty ehkä vähän epäonnisestikin pisteitä. Ollaan kaiken jälkeen kuitenkin varsin hyvissä asetelmissa loppukautta ajatellen.

Oma sopeutumiseni joukkueeseen on sujunut erittäin hyvin. Sitä on varmasti edesauttanut se, että joukkueessa on useita minulle ennalta tuttuja pelaajia. Joukkueen toiminnan ammattimaisuus on myös yllättänyt positiivisesti, sen ollessa erinomaisella tasolla sarjataso huomioiden.

Tähän mennessä ollaan joukkueena pystytty hallitsemaan peleissä paljon palloa ja sitä kautta päästy todella paljon hyökkäyspäässä hyville pelintekoalueille. Sitten taas vastapainoksi ollaan pystytty hyödyntämään tätä aivan liian heikosti, mikä näkyy verrattain heikkona maalimääränä. Ollaan myös pystytty puolustuspäässä pitämään suurimmassa osassa peleistä vastustajat pääsääntöisesti pois vaarallisilta maalipaikoilta, mikä luonnollisesti lämmittää maalivahdin sydäntä.” – Ikäheimo

Peli Kokkolassa oli selvää pässinlihaa heti alusta alkaen

Illan kotijoukkueen alkutahti hiipunut

Jopa nousuun tähdänneen JS Herculeksen esiintyminen kentällä on ollut tuloksellisesti kaksijakoista, sillä hyvän alun jälkeen voittoja ei ole juurikaan irronnut. Ensimmäiset kuusi ottelua tarjosivat joukkueelle 13 pistettä, mutta viimeisimmässä viidessä kamppailussa pinnoja on tullut ainoastaan viisi lisää. Toki otteluohjelmakin on viime aikoina ollut varsin haastava.

Hercules oli tositoimissa viimeksi kaksi viikkoa sitten. Vasta klo 22 startanneessa myöhäisillan paikallisväännössä se sai vastaansa Oulun Luistinseuran. Ottelu kamppailtiin poikkeuksellisesti Raatin stadionin tunnelmallisessa iltavalaistuksessa vajaan 500 silmäparin edessä. Peli kulki OLS:n pienoisessa pallollisessa painostuksessa, mutta maalipaikat menivät punapaitaisen Herculeksen nimiin. Punaisten viimeistelytehokkuus ei kuitenkaan ollut aivan tapissaan ja lopulta joukkue joutui tyytymään pisteeseen 1-1 – tuloksen myötä. Herccu-ryhmän ainoa maali syntyi jo alkuhetkillä, kun pallo pomppi verkkoon vastustajan itse tekemänä. OLS nousi tasoihin aivan loppuminuuteilla vuorokauden jo lähennellessä vaihtumistaan.

Oululaisten pakasta erottuneita nimiä

Kauden paras maalintekijä Herculekselta on ollut odotetusti Sami Karjalainen. Vauhdikasjalkainen kärkihyökkääjä on 11 ottelussa paukuttanut jo kuusi täysosumaa, jotka riittävät maalipörssin kuutospaikkaan kaikki Kakkosen lohkot huomioiden. Nigerialaislaituri Muritala Adeniran on kurittanut osumillaan FC Vaajakoskea viimeisimmissä keskinäisissä peleissä oikein olan takaa, mutta 23-vuotias kymppipaita on puuttunut oululaisten kokoonpanosta jo kesäkuun alusta saakka.

JS Herculeksen ykkösluotsina toimii kolmatta peräkkäistä kauttaan haukiputaalaistaustainen Mikko Isokangas. Lempinimellä ”Känö” tiedetty reilu nelikymppinen valmentaja on suorittanut UEFA A-kurssin sekä valmentajan ammattitutkinnon loppuun vuonna 2013 ja onnistunut johdattelemaan valmennettavansa viime kausilla sijoille kolme ja kaksi.

Oululaisjoukkueen johtaviin pelaajiin sekä kentällä että pukukopissa lukeutuu 1998- syntynyt maalivahti Aleksanteri Patronen, joka on myös ryhmän kapteeni. Hän on torjunut kaikki kauden sarjapelit. Keskikentän hahmoihin ovat kuuluneet 27-vuotias Tervareiden kasvatti Henry Mäkäräinen ja Ykköstä AC Oulussa viime kaudella pelannut Samuli Leppälä.

Illan joukkueiden kauden avauskohtaaminen kaksivaiheinen

”Herculesta vastaan dominoitiin eka jakso kauden ekassa kohtaamisessa ja toisella jaksolla sulaminen oli vahvasti läsnä. Jos saadaan pidettyä sen ottelun ekan jakson taso läpi koko pelin päästään lauantaina kotimatkalle kolmen pinnan kanssa.” – Viljala

Toukokuussa Viitaniemessä pelatun 2-2 (2-0) -tulokseen päättyneen ottelun aiemmin julkaisemattomat InStat-datat kertovat, että FCV oli harvinaisesti vastustajaansa heikompi monissa tilastoissa, jotka yleensä ovat menneet melko selkeästikin joukkueen nimiin.

15.05.2021 FC Vaajakoski – JS Hercules

 • xG 0,56 – 1,42
 • xG per laukaus 0,06 – 0,13
 • Laukaukset 10-11
 • Laukaukset maalia kohti 4-3
 • Avainsyötöt 7-3
 • Onnistuneet avainsyötöt 3-1
 • Syötöt 457 – 496
 • Syöttöprosentti 80%-81%
 • Pallonhallinta 47%-53%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 14s – 15s
 • Kaksinkamppailut 47%-53%
 • Etenemiset rangaistusalueelle 10-16

Avausjaksolla FC Vaajakoski esiintyi väkevästi ja vieraat olivat vaikeuksissa isäntien nopeiden hyökkäysten kanssa. Yhdeksännellä minuutilla Julius Järvinen eteni maalintekoon Santtu Laaksosen loistavasti mitoitetusta syötöstä. Puoliajan lopulla puolestaan Järvinen oli esityön tekijänä, kun Matias Sarlin karkasi kasvattamaan FCV:n johtolukemia.

Toisella jaksolla ote siirtyi JS Herculekselle. Vaikka isännillekin tarjoutui mahdollisuutensa vastahyökkäyksistä, käänsivät vieraiden Muritala Adeniranin pelitilannemaali ja rankkariosuma viimeisellä kolmanneksella tuloksen tasapeliksi 2-2. Aloittavalla puoliskolla FC Vaajakoski noudatti pelisuunnitelmaansa kurinalaisesti, mutta toisella usko ja fyysinen kunto eivät riittäneet taktiikan toteuttamiseen aivan loppuun saakka kovaa vastustajaa vastaan, arvioi päävalmentaja Sami Okkonen taiston tauottua.

FC Vaajakoski löi alkutahdit – Hercules kipusi rinnalle