Otteluennakko: Kausi päätökseen

La 5.10.2019 klo 14.00 Vaajakoski. FCV – GBK
Otteluisäntänä Paytrail – Markkinoiden kattavin verkkomaksupalvelu

Vielä kerran! FC Vaajakoski päättää kautensa kotinurmellaan lauantaina, kun vastustajaksi saapuu GBK Kokkolasta. Toivottavasti yleisö löytää vielä sankoin joukoin paikalle kotijoukkueen tueksi. Uskomattoman hienon loppukauden pelannut joukkue ansaitsee kunnon kannustuksen päätöspelissään.

Mika Järvinen päättää valmentajauransa

Jo kaudesta 2013 asti FCV:n päävalmentajana toiminut Mika Järvinen komentaa nyt joukkojaan viimeistä kertaa. Seitsemän kauden ajan vaajakoskelaisia luotsannut Järvinen keskittyy jatkossa siviilityöhönsä Palloliiton Itäisen alueen kilpailuasiantuntijana. Valmentaja kuvailee fiiliksiään ennen valmennusuran päätösotteluaan seuraavasti.

”Kaikkia rinnallani eläneitä ja toimineita sekä minuun luottaneita hienoja pelaajia, toimihenkilöitä, taustajoukkoja ja muita hengessä positiivisesti mukana eläneitä en pystyisi tässä luettelemaan listan pituuden vuoksi, joten jokainen tietäköön ja tuntekoon rinnassaan lämpimän kiitoksen yhteisestä taipaleestamme. Taitaa se niin olla, että peli tulee olemaan minulle tunnetasolla hiukan erilainen kuin joukkueen muilla jäsenillä. Lauantaina loppuvihellyksen kuuluessa noin kello 15.50 on minun velvollisuuteni valmentajana täytetty. Ylpeä olen siitä, että olen kokenut matkan varrella valmentamisessa koko skaalan lapsesta aikuisikään tälle tasolle saakka. Hyvällä omalla tunnolla voin todeta, että tiedän mistä puhun, jos puheeksi tulee jalkapalloilijan pelaajapolku. Seitsemään FCV-vuoteeni on mahtunut iloisempia ja vähemmän iloisia hetkiä, mutta nehän kaikki tätä valmentamisen arkea ovatkin. Uskon kuitenkin, että FCV on tukevoittanut otettaan viime vuosina valtakunnan jalkapallokartalla ja eiköhän tämä loppukausi ole ollut sellainen näyttö seuralta, että tähtimerkkien osuessa kohdalleen FCV voi onnistuessaan yltää pelikentällä melkoisiin urotekoihin. Valmistavan viikon aikana on jo käynyt melkoinen myllerrys sisälläni ja vaikea on ennustaa omia reaktioitani lauantaina. Saunomaan lähdetään ja löylyä heitetään pelin jälkeen. Pelin koppimusiikin olen muuten saanut minä valita ja sen voin paljastaa, että nyt siirrytään musiikin osalta ajassa taaksepäin.” -Mika Järvinen

Viides sija plakkarissa

Sijoitusten kannalta ottelussa ei enää ole panoksia, sillä FCV:n viides sija varmistui jo edelliskierroksella. Se on seuran historian paras sijoitus Kakkosessa. Aiemmin joukkue on parhaimmillaan napannut kuutostilan vuosina 2009 ja 2015. Myös GBK:n sijoitus kuudentena sai sinettinsä viime viikonloppuna. Kolmen pisteen päässä majailevat OLS ja VIFK eivät enää pysty ohittamaan kokkolalaisia selvästi heikomman maalieronsa vuoksi.

Kymppi täyteen?

FCV:n tappiottomat yhdeksän viimeisintä peliä ovat tuottaneet hulppeat 23 pistettä 27 mahdollisesta. Ero on valtava alkukauden ensimmäiseen kahteentoista kamppailuun verrattuna, joissa loukkaantumisten runtelema ryhmä pelasi piste per peli -tahdilla. Viimeksi punaiset ovat hävinneet 20. heinäkuuta syyskierroksen avanneessa ottelussa, jolloin JBK haki pisteet Vaajakoskelta. Kauden viimeisessä taistossaan FCV tavoittelee kymmenettä peräkkäistä tappiotonta otteluaan ja sen lisäksi pyrkii kasvattamaan kotivoittoputkensa viiden pelin mittaiseksi, joka sivuaisi seuraennätystä keväältä 2010.

Hyökkäystehokkuus kovaa syyspuolella

Viime aikoina FC Vaajakosken kokoonpano hyökkääjien ja keskikentän osalta on pysynyt pitkälti samana. Yhteispeli onkin ollut vahvaa ja esimerkiksi viimeisimmät kuusi peliä ovat tuottaneet punaisille peräti 24 osumaa. Alkukaudesta maalinteko oli paljon jo 15 häkkiä paukutelleen Peetu Lintisen harteilla. Syyskierroksen aikana ratkaisijoita hyökkäykseen on löytynyt leveältä rintamalta, kun pelejä ovat vuorollaan olleet ratkomassa Lintisen ohella Toni Järvinen, Valtteri Lohi, Niko Lohi ja Samu Suoraniemi.

Puolustuslinja vaajakoskelaisten osalta on kokenut muutoksia viimeisimmillä kierroksilla pelistä toiseen. Oulussa viime viikonloppuna keskemmällä pelasivat Tomi Karlstedt ja Aleksi Kaakinen. Laitapuolustajina esiintyivät Teemu Roponen ja Toni Koskinen.

Järvinen: Pehmeä ja liukas alusta vaikeuttaa hyökkäämistä

”Kevätkerroksella esityksemme GBK:ta vastaan oli varsin tukkoinen ja tappiostamme Kokkolassa ei jäänyt jossiteltavaa. Syyskierros on edetty teemalla ’kalavelkojen maksu’ ja vielä kerran yritetään kuitata kevään tappio GBK:takin vastaan. Alusta on erittäin pehmeä ja petollisen liukas, joten se vaikeuttaa meidän viime aikaista murhaavan tehokasta hyökkäämistämme huomattavasti. GBK antaa pitemmillä palloilla varmasti painetta puolustuslinjaamme jo senkin vuoksi, että heiltä löytyy fyysisesti vahva hyökkäyskalusto tyylikkään ja hyvin palloa suojaavan ruotsalaisapu David Carlssonin johdolla. Lähdetään siitä, että saadaan pidettyä oma pakkamme tiiviinä ja vielä kerran hyökätessämme jaksetaan juosta vastustajan alakerta sekaisin viimeisten yhdeksän pelin tapaan.” -Mika Järvinen

FCV:n pitkäaikainen luottopuolustaja Aleksi Kaakinen

”Kuluneesta kaudesta on lähes pelkkää positiivista sanottavaa. Kevätkierroksella useampi tiukka matsi kääntyi tappioksi, mutta syyskierroksella tulosta on tullut ennen näkemättömällä tavalla. Jokainen pelaaja on nauttinut kentällä olemisesta ja paineettomassa tilassa tekeminen on ollut vapautuneempaa. Kaiken kaikkiaan hieno kausi tulossa päätökseen.

GBK tulee olemaan kova vastus. Heinäkuussa hävisimme 2-0 vieraissa ja mieleen jäi fyysinen, sekä pallovarma vastustaja. Viime peleissä varsinkin hyökkäyspäässä on onnistuttu hirvittävällä teholla, joten eiköhän pidetä alakerta vielä hieman tiiviimpänä ja luotetaan hyökkäyksen onnistumisten jatkuvan viime peleistä totuttuun malliin.” – Aleksi Kaakinen

Suoraniemi säkenöi Oulun illassa

Edellisessä pelissään Herculeksen vieraana FCV joutui juoksemaan pallottomana turhan paljon. Tekopaikoissaan vierasjoukkue oli kuitenkin jäätävän tehokas ja maalivahdeista Ville Viljalan ollessa vastustajan torjujaa terävämpi pisteet matkasivat Vaajakoskelle tuloksella 2-4 (1-2).

Ottelun avausmaali nähtiin reilun seitsemän minuutin jälkeen, kun Valtteri Lohi kamppaili pallon itselleen oululaispuolustukselta. Syöttö tavoitti Suoraniemen, joka laittoi pallon vasempaan takakulmaan. Hercules tasoitti hetken päästä, mutta 38. minuutilla oli jälleen FCV:n vuoro onnistua. Lintisen kulmapotkussa päineen oli korkeimmalla Suoraniemi ja pallo löysi tiensä tarkasti vasemman tolpan juureen. Vaajakoskelaiset kasvattelivat johtoaan toisella puoliajalla Niko Lohen lähettäessä vauhtiin Lintisen, joka upotti pelivälineen varmasti verkkoon. Suoraniemi täydensi hattutemppunsa pelikellon näyttäessä 70 minuuttia melko identtisellä maalilla ensimmäiseen verrattuna. Tällä kertaa esityön teki Viljalan pitkästä avauksesta pallon haltuunsa saanut Järvinen. Hercules kaunisteli numeroita vielä lopussa kotijoukkueen kannalta siistimmiksi rangaistuspotkumaalilla.

FCV TV:n kooste Oulusta: Hercules – FCV

GBK:n kausi sujunut alle odotusten

Kokkolalaisjoukkue oli viime kaudella erittäin lähellä nousua Ykköseen ja myös tämän kauden alla se nostettiin ennakoissa lohkon voittajasuosikiksi. Pelaajistonsa GBK sai kasaan erittäin myöhäisessä vaiheessa, eikä joukkue ollut parhaassa tikissään kauden alkaessa. Kärki karkasikin keskipohjanmaalaisilta jo alkukesän aikana tavoittamattomiin. Sarjan jälkimmäinen puolisko on ollut ryhmältä varsin tasapelipainotteinen, kun kymmenestä syyskierroksen kamppailusta kuusi on päättynyt tasuriin.

Kotiotteluiden osalta GBK päätti kautensa viime lauantaina JBK:n isäntänä tasanumeroihin 2-2 (0-1). Viihdyttävässä ottelussa pietarsaarelaiset johtivat kahdesti, mutta kotijoukkue väänsi tasatuloksen maalivahti Olli Nylundin muutamien isojen pelastusten siivittämänä. GBK:lta viimeistelyssä onnistuivat Miika Hohenthal ja rangaistuspotkusta Carlsson.

Keski-iältään lohkon kokenein

GBK:n pelaajien keski-ikä on 28,1 vuotta, ja se on C-lohkon joukkueista korkein. Kokeneen joukkueen kokenein on 36-vuotias ruotsalaishyökkääjä Carlsson, joka on myös kokkolalaisten paras maalintekijä 15 osumalla. Länsinaapurista lähtöisin oleva pelaaja on tehnyt Suomessa pitkän uran pelaten useita kymmeniä otteluja Veikkausliigaakin IFK Mariehamnin, HJK:n ja Jaron riveissä. Maalinteossa GBK:lta on hienosti onnistunut myös yhdysvaltalainen puolustaja Lawrence Smith, jonka toimesta pallo on päätynyt verkkoon kahdeksan kertaa.

Keskikentällä joukkueen tärkeimpiä vastuunkantajia ovat olleet kuusi maalia viimeistellyt Hohenthal, Aaro Hedman ja Juho Alasuutari. Heistä jälkimmäisenä mainittu joutuu jättämään Vaajakosken pelin väliin korttitilin täyttymisen vuoksi. Gamlakarleby Bollklubbin puolustuksessa kauden aikana täydet minuutit yhtä lukuun ottamatta jokaisessa sarjaottelussa on pelannut Teemu Mäki, jonka vaarallisten kulmapotkujen osalta FCV:n tulee olla hereillä.

Kauden avauskohtaamisessa GBK selvästi edellä

Vaajakoskelaiset vierailivat Kokkolassa heinäkuun alkupuolella ja taipuivat 2-0 (1-0) – tappioon. Tämän jälkeen FCV:n tilille ei olekaan kertynyt yhtään vierashäviötä. Kotijoukkue oli ottelussa huomattavasti parempi, ja olisi avauspuoliskolla voinut iskeä useammankin maalin. Pyry Frimanin torjunnat ja GBK:n heikot viimeistely-yritykset pitivät numerot kuitenkin maalittomina avausjakson loppuhetkille saakka. 44. minuutilla Hohenthal vapautti Carlsonin maalipaikkaan, josta rutinoitunut hyökkääjä upotti kokkolaisryhmälle niin kutsutun pukukoppimaalin. Loppulukemat syntyivät toisen puoliajan alussa, kun kotijoukkueelta Smith hyödynsi FCV:n käsivirheestä tuomitun pilkun. GBK:n toisen maalin jälkeen myös vierailijat pääsivät juonesta paremmin kiinni, mutta eivät onnistuneet rikkomaan isäntien kuparista. Lähimpänä onnistumista FCV:ltä oli Juuso Haapasaari, jonka puskuyritys noin vartti ennen loppuvihellystä suuntautui tolppaan.

FCV TV:n kooste Kokkolasta: GBK – FCV

Aiemmat keskinäiset Vaajakoskella tasaisia

FCV:n ja GBK:n aiemmista kohtaamisista Vaajakoskella on jo kulunut aikaa, sillä ne sijoittuvat vaajakoskelaisten kolmannelle visiitille Kakkosessa vuosina 2009-2011. Loppukaudesta 2009 kotijoukkue otti taisteluvoiton 1-0 Karlstedtin tehdessä ainoan maalin ja Teemu Holopaisen torjuessa nollapelin FCV:n maalilla. Seuraavalla kaudella joukkueet tasasivat pisteet lopputuloksella 1-1 Karlstedtin ollessa jälleen FCV:n viimeistelijänä rangaistuspotkusta, kun Jukka Kososta oli rikottu. Viimeisimmästä joukkueiden keskinäisestä taistosta Vaajakoskella 2011 pisteet lähtivät Kokkolaan maalein 2-3. Karlstedtin lisäksi kotijoukkueen maalintekijänä kunnostautui tuolloin Jasin Abahassine.