Otteluennakko: FCV matkaa Seinäjoelle

La 14.9.2019 klo 15.00 Seinäjoki. SJK Akatemia – FCV.

Kesäkuukaudet ovat vaihtuneet syksyn puolelle ja Kakkosessakin suurin osa joukkueista otteleekauden viimeisiä pelejään. Lohkojen neljä parasta urakoivat “normaalisarjan” päätteeksi yksinkertaisen nousukarsintasarjan, joten näille joukkueille tulee vielä kolme lisäottelua. Parin viikon tauon jälkeen FCV pääsee taas tositoimiin, kun joukkue suuntaa Etelä-Pohjanmaan lakeuksille.

FCV kuntopuntarin ja syyspuoliskon ykkönen

Lauantaina Seinäjoella FCV:n vastustajaksi asettuva SJK Akatemia on jo lähestulkoon varmistanut C-lohkon voittonsa. Jos joukkue ei loppupeleissä koe suurempaa romahdusta, niin seinäjokisille on kauden päätteeksi tarjolla paikka sarjatasoa ylempää. Kovassa vedossa oleva FC Vaajakoski lähtee haastamaan sarjaykköstä kuitenkin mielenkiintoisista asetelmista. Pelkästään sarjan jälkimmäistä puolikasta arvioitaessa FCV on ollut koko lohkon paras syyskierroksen saldon ollessa viisi voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio. Pari viikkoa sitten joukkue pelasi Kakkosessa historiallisen kuudennen tappiottoman ottelun peräjälkeen. SJK Akatemia on sarjan jälkimmäisellä puolikkaalla voittanut seitsemästä kamppailustaan neljä, pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt kerran.

Haarukassa ylemmän keskikastin sijoitus

FC Vaajakoski on parhaimmillaan sijoittunut Kakkosessa pelatessaan sijalle kuusi vuosina 2009 ja 2015. Tällä kaudella joukkue taistelee samoista sijoituksista. Teoriassa mahdollisuudet ovat olemassa vielä neljän joukkueen jatkosarjaankin, mutta todennäköisimmin punaiset tulevat löytymään paikoilta 5-7 taistelussa GBK:n ja FC Herculeksen kanssa. Kyseiset kolme joukkuetta pelaavat syksyn aikana vielä kaikki toisiaan vastaan keskinäiset ottelut, jotka nousevat isoon osaan ylemmän keskikastin sijoituksia ratkottaessa.

Maaleja molempiin päihin

Viimeisimmät ottelut ovat olleet FCV:ltä melkoista ilotulitusta. Edellisissä kolmessa kamppailussa joukkue on takonut peräti 13 maalia, mikä on lähes puolet koko kauden maalimäärästä. Vastapainoksi omissakin on soinut kahdeksan kertaa. Puolustuspelaamista onkin syytä tarkentaa, mikäli 50 osumaa tehnyttä sarjakärkeä mielitään haastaa lauantaina tosissaan.

FC Vaajakosken hyökkäyspelaaminen on kauden edetessä monipuolistunut huomattavasti. Alkukaudesta vaaralliset hyökkäykset ja varsinkin maaliin johtaneet tilanteet rakentuivat usein vasemman laidan kautta. Viime kierroksilla maalipaikkoja on pystytty luomaan yhtä lailla myös oikealta kaistalta Samu Suoraniemen ja hyvin hyökkäyksiä tukeneen Tomi Karlstedtin ansiosta. FCV hyökkää varsin suoraviivaisesti ja pitkät avaukset puolustuksesta ovat nykyisellään löytäneet hyvin kohteensa. Edellisen ottelun sankariksi nousi Toni Järvinen, joka hattutempullaan nousi viiteen tehtyyn osumaan tällä kaudella. Tätä ennen viidettä kauttaan vaajakoskelaisten väreissä pelaava Järvinen on parhaimmillaan tehnyt Kakkosessa kolme osumaa kaudella 2015. Kolmosessa 2017 miehelle kirjattiin maalien muodossa yhdeksän onnistumista.

Viimeistä kauttaan vaajakoskelaisia valmentava Mika Järvinen kertoo joukkueen lähtevän lauantain kamppailuun vapautunein mielin.

– Nyt on paineet karistettu putoamispeikon osalta ja päästään haastamaan varsin paineettomassa tilassa kuntopuntarin kärkitaistossa SJK:n farmijoukkue. Kotiottelustamme SJK:n farmia vastaan jäi paljonkin asioita hampaankoloon ja nyt yritetään laittaa pallo pomppimaan meille ja venyttää tappiotonta putkeamme, ennakoi Järvinen ottelua.

Puolustukseen muutoksia

Kuusi ottelua punaisten riveissä pelanneen Olli Kilpeläisen lainasopimus päättyi. Erityisesti vahvaa pääpeliä esittänyt ja tarkkoja pystyavauksia tarjoillut Kilpeläinen palasi takaisin A-lohkossa tiukasti nousussa kiinni olevan MP:n ryhmään. Tämä tuo oman haasteensa FCV:n puolustusrintaman rakentamiselle lauantaista peliä ajatellen.

FCV nousi kahden maalin takaa voittoon

Viimeisin peli FCV-KajHa parin viikon takaa tarjosi kotiyleisölle viihdyttäviä hetkiä heti alusta alkaen. Aluksi vaikutti siltä, että ottelusta muodostuu FCV:lle niin kutsuttu ohipeli kotijoukkueen antaessa kajaanilaisille liikaa tilaa keskellä. KajHa käyttikin tilaisuuden hyväkseen ja eteni jo 0-2 – johtoon 13. peliminuutilla. FCV:n 1-2 kavennus syntyi vartin kohdalla. Suoraniemen tarkka keskityspallo tavoitti Valtteri Lohen, jonka maalintekoyritys kilpistyi kuitenkin päin maalivahtia. Paluupallosta Järvinen pääsi laittamaan pelivälineen sisään. Kajaanilaiset kasvattivat johtonsa taas kahden maalin suuruiseksi vain hetkeä myöhemmin.

Hurmostilassa pelannut kotijoukkue otti kuitenkin tämän jälkeen ohjat käsiinsä. Tolppaan hetkeä aiemmin osunut Niko Lohi tavoitti 26. minuutilla kuudentoista alueen sisältä lähteneellä syötöllään Järvisen, joka pisti vasemmalta takatolpalta pallon pussiin. Tasoitus 3-3 syntyi rangaistuspotkusta. Kilpeläisen pitkä avaus tavoitti Peetu Lintisen, jota kajaanilaisjoukkue joutui rikkomaan boksin sisällä. Itse pilkkua mennyt laukomaan Lintinen ampui vakuuttavasti kauden 13. maalinsa, vaikka maalivahti aavistelikin oikeaan suuntaan.

Toinen puoliaika oli avauspuoliskoa huomattavasti tarkempaa pelaamista. FCV onnistui ratkomaan kamppailun viimeisen kympin kahdella maalillaan. Voitto-osumaksi jäänyt 4-3 avautui jälleen Kilpeläisen pitkän avauksen tuloksena. Pallo pelattiin Järvisen ja Juuso Haapasaaren kautta ylös nousseelle Karlstedtille, joka laittoi kauden avausmaalinsa varmasti sisään oikean jalan sisäsyrjällä. Loppuluvut 5-3 tulivat, kun KajHan puolustajat törmäilivät toisiinsa Aleksi Kaakisensivurajaheitossa. Järvinen pääsi iskemään illan kolmannen häkkinsä komealla kierteisellä vedolla aivan oikean tolpan juureen.

FCV TV:n kooste: FCV – KajHa

Seinäjokiset marssimassa kohti sarjanousua

Viime vuonna Kakkosen C-lohkon kolmanneksi sijoittuneen SJK Akatemian kuluva kausi on ollut vahvaa näytöstä. Joukkue johtaa sarjaa tällä hetkellä yhdeksän pisteen erolla toisena olevaan RoPS 2:een nähden. Kevätkierroksella SJK:n kakkosryhmä onnistui voittamaan kaikki 11 otteluaan. Jälkimmäisellä sarjapuolikkaalla muut joukkueet ovat pystyneet haastamaan seinäjokelaisia paremmin ja sarjakärjen tilille on voittojen lisäksi tullut kaksi tasapeliä ja yksi tappio. Ainoa hävitty peli on peräisin elokuisesta ottelusta Pietarsaaressa JBK:n vieraana. Kotipelisaldosta SJK Akatemialta löytyy vain yksi tahra joukkueen jäätyä heinäkuussa maalittomaan tasatulokseen

OLS:n kanssa. Seinäjokelaisten verkkoon on 18 ottelussa tehty ainoastaan yhdeksän maalia, joten kovavireinen FCV-hyökkäys joutuu nyt todelliseen testiin.

SJK Akatemian valmennus vaihtunut tiuhaan tahtiin

Vaikka SJK:n farmia povailtiin ennakkoveikkauksissa kärkipäähän, niin nähdyn kaltaista kautta porukalta ei odotettu. Viime kautta jopa jonkin verran nuorempi seinäjokelaisryhmä ei ole kadottanut otettaan, vaikka valmentajakin on vaihtunut kahteen otteeseen. Heinäkuun lopulla joukkuetta alkukauden valmentanut Jani Uotinen siirtyi Veikkausliigajoukkue KPV:n peräsimeen. Tilalle tullut Brian Page nostettiin vain joitakin viikkoja myöhemmin potkut saaneen Alexei Eremenkon tilalle SJK:n liigajoukkueen ykkösluotsiksi. Nykyään Akatemiaa valmentaa irlantilainen Thomas Dunne.

Yhteistyö edustusjoukkueen kanssa

SJK:n Veikkausliigajoukkueen ja Akatemian yhteistyö on ollut kuluvalla kaudella varsin tiivistä. Melko moni pelaaja on päässyt testaamaan osaamistaan niin Veikkausliigassa kuin myös Kakkosen tasolla. Lupaavat nuorten maajoukkuehyökkääjät 17-vuotias Jeremiah Streng ja 18-vuotiasMaximo Tolonen ovat saaneet runsaasti vastuuta myös organisaation ykkösryhmässä. Kakkosessa Streng on osunut yhdeksän kertaa ja Tolonen kolmesti. Kuusi maalia Akatemian peleissä takonut keskikenttäpelaaja Jyri Kiuru debytoi pääsarjatasolla parisen viikkoa sitten. Seinäjokelaisten kakkosjoukkueen kovin maalitykki on kuitenkin ollut kärkihyökkääjä Joonas Lepistö, joka on koko Kakkosen maalitilaston kakkospaikalla 19 tehdyllä.

SJK Akatemian maalilla lähes kaikki kauden pelit on torjunut JJK-taustainen Severi Ikäheimo. Keskikentällä puolustavassa roolissa pelaava Robbie Malolo lukeutuu joukkueen tärkeimpiin pelaajiin. Puolustuslinjassa seinäjokelaisilta suuressa osassa ovat olleet esimerkiksi ryhmän kokeneimpiin kuuluva Joona Lautamaja, sekä U16- ja U17 -maajoukkueissa viime vuosina edustanut nuori Sami Sipola. Nuorten pelaajien kehityskulkua on auttanut vahva yhteistyö Kuortaneen Urheiluopiston ja SJK Akatemian välillä.

Edellisestä ottelustaan SJK Akatemia haki voiton paikallispelistä Kokkolassa 0-1 (0-1). Joukkue oli taistossa hieman niskan päällä, mutta myös kotijoukkue GBK:lla oli useita hyviä paikkoja. Molemmat tuhlailivat tilanteitaan maalivahtien ollessa erinomaisessa vireessä. Lopulta pisteet matkasivat kuitenkin Seinäjoelle, kun Kakkosen maalikuninkuudesta taisteleva Lepistö onnistui illan toisessa rangaistuspotkussaan.

SJK Akatemia liian kova Vaajakoskella

Vaikka FCV pelasi kotikentällään kesäkuun lopulla miehekkään ja tasaväkisen kamppailun sarjajohtajan kanssa, joutui se kuitenkin lopulta taipumaan 0-2 (0-1) -tappioon. Vierailijat tekivät voittomaaliksi jääneen avausosuman ottelun 35. minuutilla, kun punaisten epäonnistuneen avauksen jälkeen Kiuru pääsi lataamaan rangaistusalueen rajamailta pallon vasempaan takanurkkaan. Vaajakosken tasoitus oli lähellä reilun tunnin kohdalla, mutta Lautamaja onnistui siivoamaan Suoraniemen yrityksen läheltä maaliviivaa. Heti seuraavasta hyökkäyksestä SJK Akatemia pystyi tekemään toisen maalinsa. Viidesti tällä kaudella osunut Kuutti Matila oli FCV:n puolustusboksissa aivan vapaana ja laittoi pallon vakuuttavasti sisään.

FCV TV:n kooste: FCV – SJK Akatemia

Seinäjoella kohdattu kolmesti SJK:n ykkösjoukkue

FC Vaajakoski kohtaa SJK Akatemian ensimmäistä kertaa vieraskentällä. Seinäjokelaisen jalkapalloilun ollessa nykyistä heikommissa kantimissaan organisaation ykkösjoukkue pelasi Kakkosta samassa lohkossa vaajakoskelaisten kanssa vuosina 2009-2011. Kaudella 2009 SJK osoittautui kotonaan paremmaksi lukemin 2-1 (2-0) Jukka Kososen viimeisteltyä FCV:n kavennusosuman toisella puoliajalla. Seuraavana vuonna joukkueet tasasivat pisteet Seinäjoella tuloksella 2-2 (0-2) vieraiden Aapo Aution ja Karlstedtin tehdessä pelin ensimmäiset maalit. Kaudella 2011 Vaajakoski taipui sarja-avauksessa SJK:n vieraana 1-0 (1-0)-tappioon.