OLS
1
3
FC Vaajakoski
Päivämäärä
5.6.2022
Aika
Klo 14.00
Paikka
Oulu
Sarja
Kakkonen
Suora lähetys
Ruutu+

Foodin-otteluennakko: Sunnuntaina matkataan OLS:n vieraaksi

Su 5.6.2022 klo 14.00 Castren TN, Oulu. OLS – FC Vaajakoski

Otteluohjelma FC Vaajakosken kohdalta jatkuu vieraspainotteisena, kun kauden kuudes kamppailu tulee olemaan joukkueelle jo viides vieraskentällä. Kahteen viimeisimpään ei ole kuitenkaan tarvinnut reissata pidemmälle, sillä ne ovat olleet Jyväskylän paikallisderbyjä. Tämän viikon toiseen otteluun matkakilometrejä kertyy taas reippaasti, jotka hoituvat FCV:n pitkäaikaisen luottokuskin Veikko ”Veke” Koskisen johdolla. Viime kaudella kolme Oulun vierailua tuottivat FC Vaajakoskelle täydet yhdeksän pistettä, joihin riitti kolme tehtyä maalia jokaisen pelin päätyttyä 0-1 -tulokseen.

Viisi peliä – viisi pistettä

FC Vaajakoski on alkukauden vierasotteluissaan pystynyt ottamaan pisteitä Kakkosen C- lohkon peränpitäjiltä GBK:lta ja Komeetoilta. Ainoa kotipeli Viitaniemessä tuotti pisteen, kun kamppailu Kajaanin Hakaa vastaan päättyi maalittomaan tasatulokseen. Viidellä pinnalla FCV yltää tällä hetkellä sarjataulukossa yhdeksännelle paikalle ja punaiset ovat mukavissa kyttäysasetelmissa tasaisen keskikastin takana.

Maaliero viiden pelatun ottelun jälkeen on pakkasen puolella kolmen pykälän verran. Tehtynä FC Vaajakoskella on yhteensä viisi maalia, joista kolme syntyi toistaiseksi kauden ainoan voiton tuottaneella Kokkolan vierailulla. Punavalkoisten paras maalintekijä on kahdella osumallaan 19-vuotias Komeetoista saapunut Eero Salmi. Ainoina pelaajina täydet peliminuutit alkukaudesta kentällä ovat kellottaneet ranskalaistoppari Killian Denoual ja australialainen Harrison De Nicolo, joka on nähty FC Vaajakosken paidassa tukemassa hyökkäystä kymppipaikan pelaajan roolissa.

Viikon ensimmäisessä koitoksessaan Comets Parkilla maanantaina FCV pelasi tasapelin 1-1 Komeettojen kanssa. Punaiset olivat derbyssä pitkään tappiotilanteessa, mutta loppuhetkillä katkaisivat pitkäksi venyneen kuivan kautensa tasoittavalla osumallaan. Vierailla oli vaikeuksia alas vetäytyneen Komeetta-parven muodon murtamisessa halki paikalliskamppailun, vaikka pelillinen hallinta olikin selkeää. Kotijoukkue keskittyi puolustamiseen ja vastahyökkäyksiin onnistuen reilun puolen tunnin jälkeen siirtymään johtoasemaan. Myös kamppailun InStat-tilastot kertovat FCV:n selvästä pallollisesta dominoinnista.

Jälkimmäisellä kolmevarttisella FC Vaajakosken pallokontrolli oli vielä avausjaksoakin voimakkaampaa ja punapaidat kykenivät murtautumaan paremmin myös keskeltä.

Kummallakin joukkueella oli muutama tilaisuus maalintekoon ja maalipuitteet paukkuivat kertaalleen molemmissa päädyissä. Punanuttujen tasoitus syntyi 85. minuutin kohdalla. Oma koira puraisi, sillä kahdeksan edellistä kautta Komeetoissa pelanneen Salmen jalasta irtosi näyttävästi kauden toinen täysosuma. Nuori hyökkääjä taisteli pallon itselleen vajaassa 30 metrissä ja lähetti sen jälkeen unelmakudin vasempaan yläkulmaan.

FC TV:n kooste ottelusta

Missä mennään – päävalmentaja Sami Mustalampi kommentoi

Viime syksynä FC Vaajakosken päävalmentajan pestin Sami Okkoselta perinyt etunimikaima Mustalampi arvioi ensimmäisiä pelattuja pelejä ja pohdiskelee sunnuntain taistoa.

”Viisi peliä on pelattu ja kuten arvattiin, tiettyjä ongelmia juuri kasatulla joukkueella on. FCV on onnistunut yllättävän hyvin jopa hallitsemaan pelejä, joka on tietysti hieno asia. JJK-ottelu oli meiltä kaikilta osin riman alitus ja se matsi on unohdettu!

Meidän suurimmat kehityskohteet liittyy murtautumiseen ja liikkeisiin viimeisellä kolmanneksella. Näitä asioita käymme lähiviikkoina paljon läpi. Uskon, että haastamme OLS:n sunnuntaina ihan tosissaan. Vastassa on nuori ja taitava ryhmä ja heidän pelitapaa olemne videolta nyt katselleet ja löydämme siihen kyllä meille sopivan konseptin pelata. AC Oulun edustuksella on nyt tauko ja jännä katsoa montako pelimiestä sieltä vahvistaa heidän rivejään.

Meillä joukkue jatkaa hyvin samoilla miehillä kuten tähänkin asti. Teemu Roponen on näillä näkymin koko kauden out ja onneksi Eduard Ciriaco saadaan kohta meille takaisin Suomeen ja FCV-paita päälle. Pieniä kolhuja joukkueessa on, mutta niiden kanssa pärjätään!” – Sami Mustalampi

Isännät aloittaneet kautensa terävästi

Oulun Luistinseura tunnetaan maamme vanhimpana palloiluseurana, kun ikää tänä vuonna tulee mittariin jo 142 vuotta. Vahvana kasvattajaseurana mainetta niittäneen organisaation edustusjoukkueelle kausi on viides peräkkäinen Kakkosessa. Viime vuonna sijoitus C-lohkossa oli kahdeksas.

Kauden 2022 kevätpuoliskon OLS on avannut varsin komeasti ja pitää hallussaan sarjan kolmostilaa. Edellisellä kaudella joukkue oli kolmen Kakkosen oululaisen ryhmän keskinäisessä taistossa heikoin, mutta alku lupaa keltasinisille hyvää myös teknologiakaupungin joukkueiden paremmuutta selviteltäessä. Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskuksen ykkösjoukkue on toki Veikkausliigassa pelaava AC Oulu, jonka farmiseurana OLS toimii. Tiiviin yhteistyökuvion kautta kaupungin lahjakkuuksien pelaajapolkua on pyritty silottamaan ja Luistinseurakin voi saada apuja vähemmälle vastuulle Veikkausliigassa jääneistä pelureista.

Kahdessa kotipelissään OLS on kärsinyt tappion Vasa IFK:lle 0-1 ja voittanut RoPS:n 3-2 dramaattisten vaiheiden jälkeen ratkaisuosuman synnyttyä rangaistuspotkusta ajassa 90+4 minuuttia. Oululaisjoukkue purjehtii nyt parin pelin voittoputkessa, kun rovaniemeläisten kaadon jälkeen vieraskentällä kukistui viime viikonloppuna pietarsaarelainen JBK lukemiin 1-2. Pisteitä OLS on viidestä ensimmäisestä kamppailusta napsinut kymmenen.

Rauno Ojanen johtaa oululaisten orkesteria

57-vuotias Ojanen on tehnyt pitkän valmennusuran pohjoispohjanmaalaisen kaupungin jalkapalloilun hyväksi. Vuodet 1999-2010 hän valmensi monipuolisesti Tervareiden juniorijoukkueita U5:stä U17:ään saakka ja pokkasi näiden vuosien aikana Palloliitolta Vuoden kaikki pelaa -valmentajan sekä Poikajoukkueiden vuoden valmentajan palkinnot. Aikuisten tasolla ”Rane” toimi kaudet 2011-2017 AC Oulun organisaatiossa, joista kuusi viimeisintä hän hoiteli Ykkösessä edustuksen päävalmentajan tehtäviä. Vuoden mittaisen piipahduksen SJK:n A-nuorissa tehnyt kokenut valmentaja palasi jälleen takaisin AC Ouluun 2019 ja hyppäsi edustuksen puikkoihin juhannuksen tietämillä, kun seura päätti vaihtaa päävalmentajaa. OLS:n peräsimessä tämä kausi on äänekkään konkarikäskijän toinen.

Välivuoden jalkapalloilusta pitänyt Joonas Kurvinen on alkukaudella ollut joukkueen paras viimeistelijä kolmella tehdyllä maalilla. Parikymppinen hyökkääjä on aiemmin pelannut Kakkosta JS Herculeksen riveissä. Avaavassa kokoonpanossa hän on kevään peleissä ollut vain kerran ja muissa neljässä kamppailussa tullut vaihdosta sisään reilun tunnin aikoihin. Kurvinen on ratkonut tärkeitä pisteitä OLS:lle, sillä maaleista kaksi on ollut voitto- osumia ja kertaalleen 187 senttimetrinen pelaaja on nostanut joukkueensa tasapeliin. Hyökkäyskalustossa tärkeä palanen on myös seuran oma kasvatti Kuutti Matila, joka Seinäjoen keikan ja paikallisvastustaja JS Herculeksessa vietetyn kesän jälkeen nähdään vihdoin keltasinisessä paidassa aikuisten tasollakin.

Täydet peliminuutit Matilan lisäksi viidessä ottelussa ovat pelanneet Nuutti Kaikkonen ja Akseli Kantola. Kaikkonen on lähes kaksimetrinen maalivahti. Viime kaudella veräjänvartija poimi palloja Joensuussa JIPPOssa ja oli torjuntavastuussa kolmessa Ykkösen ottelussa. Kaksivuotisen pelaajasopimuksen AC Oulun kanssa tehnyt torjuja on maininnut kesän tavoitteekseen Veikkausliigadebyytin, mutta ainakin toistaiseksi kausi on edennyt Kakkosessa reservien ykkösmaalivahtina. Kantola on puolestaan laitapuolustaja, joka on pelannut viimeisimmät vuodet Kakkosta Rovaniemen Palloseuran farmiryhmissä.

Viimekautiset keskinäiset väännöt vähämaalisia

OLS ja FC Vaajakoski ovat vuosien varrella kohdanneet toisensa Kakkosessa yhteensä seitsemään otteeseen. FCV on poistunut kentältä voittajana viidesti ja oululaiset kertaalleen, yhden kerran pisteet on jaettu. Kaikki kolme Oulussa pelattua kohtaamista ovat päättyneet maalin erolla vierasvoittoon.

Viime vuonna keskinäisissä peleissä ei maaleilla juurikaan juhlittu. Heinäkuussa Vaajakosken viheriöllä kotijoukkue hallitsi, mutta viimeistely-yritykset eivät osuneet maalipuiden sisälle sitten millään. Punaisten 26 laukauksesta vain neljä suuntautui maalia kohti. Muutama paikka tarjoutui myös OLS:lle, joissa kuitenkin FCV-torjuja Ville Viljala oli mies paikallaan. Pisteet lähtivät jakoon kahden tehottoman joukkueen kesken lopputuloksella 0-0.

Syksyn viimeisimmillä pelikierroksilla Castrenin tekonurmella Luistinseura oli pitkään kuskin paikalla, mutta hukkasi heikkoon viimeistelyyn pari maukasta tekopaikkaa. Toisen jakson aikana FC Vaajakoski nosti paineistuksen korkeammalle, jonka seurauksena ote siirtyi vierailijoiden haltuun. Voitto-osuma 0-1 nähtiin reilun tunnin jälkeen, kun täksi kesäksi Pallo-Poikiin Helsinkiin siirtynyt hyökkääjä Toni Järvinen nosti pallon maalivahdin yli verkon perukoille. Vieraat pelasivat lopun kurinalaisesti ja säilyttivät maalin johtonsa vakuuttavasti päätösvihellykseen saakka.

Maukkaat vieraspisteet lohkokolmoselta

OLS – FC Vaajakoski 1-3 (0-3)
3′ Harrison De Nicolo 0-1
12′ Matias Sarlin 0-2
21′ Ayoub Sadki 0-3
68′ Samu Alanko 1-3

Sunnuntaina punaisten pallonhallinta ei ollut yhtä vahvaa kuin useammassa kauden ensimmäisistä otteluista, mutta tehokkuus oli kohdillaan ja joukkue sai kaivattuja onnistumisia hyökkäyskolmanneksella.

”Meiltä kauden paras peli. OLS oli vahva, mutta onneksi ei tehokas tänään. Me taas hyödynnettiin ekajaksolla paikat todella tehokkaasti. Meidän pelisuunnitelmamme onnistui erittäin hyvin ja pysyttiin siinä lähes loppuun asti. Ensi viikko treenataan hyvin ja ollaan valmiita ottamaan Oulun Hercules vastaan lauantaina kotiareenalle. Hyvin mielin kohti ensi lauantaita!” – Sami Mustalampi

Ottelu käynnistyi todella vauhdikkaasti. Heti avausminuutilla kotijoukkueelle avautui paikka, kun Kuutti Matila sai oikealla kaistalla pitkän avauksen haltuunsa ja eteni laukaisusektorille. Torjuntavuorossa vierailta ollut Antto Mikkonen vesitti kuitenkin hyökkääjän aikeet jalkatorjunnallaan. FCV:ltä heti ensimmäinen hyökkäys kolmen minuutin aikoihin tuotti toivottua tulosta. Eetu Kuusrainen ja Eero Salmi pelasivat pallon nopeilla syötöillä Harrison De Nicololle boksiin, eikä australialainen erehtynyt vaan tähtäsi kauden avausosumansa oikeaan takakulmaan.

Hetki vieraiden johto-osuman jälkeen OLS:lla oli taas hyvä mahdollisuus viimeistelyyn. Leevi Pekkalan tarjoilusta joukkueen kapteeni Juuso Kemppainen pääsi pommittamaan hyvältä tontilta, mutta Mikkonen oli maalin suulla toistamiseen mies paikallaan. Pelin 12. minuutilla FCV:lle tarjoutui oikealta puolelta kulmapotku, jonka liikkeelle lähetti Antoine Lemarié. Pallo jäi pomppimaan maalille ja lopulta sen päällään sisään tuikkasi Matias Sarlin.

Vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin tehokkaalla päällä ollut FC Vaajakoski kasvatteli johtonsa jo kolmen maalin suuruiseksi. Lemarié kuljetti pallon oikealta laidalta nopeasti ylös. Pelivälineen keskellä haltuunsa saanut Sarlin levitti vasemmalle Ayoub Sadkille, joka hakeutui paremmalle vetopaikalle ja tälläsi verkot pulleaksi. Avausjakson jälkimmäinen pätkä meni isäntien hienoisen hallinnan merkeissä tunteidenkin lämmitessä välillä niin kentällä kuin sen laidalla. Punaisten puolustus Mustafa Hussein Zadan ja Killian Denoualin johdolla onnistui pitämään kotijoukkueen yritykset kurissa, joten tauon viettoon poistuttiin vierasjohdossa 0-3.

Toisen puolikkaan kumpikin joukkue aloitti samalla miehistöllä, jolla oli pelannut jo ensimmäisen kolmevarttisen. Alku käynnistyi FC Vaajakosken vahvalla pallokontrollilla. 50 peliminuutin tuntumassa OLS:n alakerta sähläsi pallon Sarlinille, jonka veto kimmahti kuitenkin vasemmasta tolpasta takaisin kentän puolelle. Tovi tästä Sarlin toimitti pallon verkkoon, mutta osumaa ei hyväksytty hyökkääjän rikottua tilanteessa.

Pikkuhiljaa myös Luistinseura alkoi löytää ideaa tekemiseensä. Seuraavakin maalitilanne tunnin jälkeen avautui silti punaisille, kun De Nicolo riisti pallon kentän ylimmällä kolmanneksella. Veto kuitenkin suuntautui tolpan ulkosyrjään ja siitä ulos kentältä. Kotijoukkueen kavennus nähtiin ottelun 68. peliminuutilla. Arttu Isohanni katkaisi FCV:n hyökkäyksen käynnistyksen ja syötti Samu Alangolle, jonka kuti painui vastustamattomasti oikeaan takaylänurkkaan.

Pelin loppu kulki isäntien hallitessa palloa, mutta konstit maalipaikoille pääsemiseksi olivat hukassa kurinalaisesti puolustanutta Vaajakoskea vastaan. Muutamat OLS:n kauempaa tulleet laukaisuyritykset karkasivat maalin yli. Loppuvihellyksen kuuluessa FCV-leirissä oli hymy herkässä, kun joukkue pääsi juhlimaan kauden toista kolmen pinnan saalistaan loppulukemilla 1-3. Kahdeksalla pisteellään punaiset ovat hyvin mukana C-lohkon tasaisessa keskikastissa.

Ensi lauantaina päästään korkkaamaan Panda Areenan nurmi. Klo 17.00 käynnistyvään otteluun vieraaksi saapuu JS Hercules Oulusta. Silloin kaikki kynnelle kykenevät paikalle näkemään uudistunut FC Vaajakoski ensimmäistä kertaa omalla kotistadionillaan!

FC Vaajakosken kokoonpano
2 Niilo Pirttinen
5 Mustafa Hussein Zada
6 Eetu Kuusrainen
7 Eero Salmi → 92 Stéphane Blanc 63′
10 Antoine Lemarié
14 Janne Kuhmonen
19 Harrison De Nicolo
27 Ayoub Sadki → 23 Johannes Nykänen 76′
33 Matias Sarlin C → 4 Abenezer Eloranta 86′
35 Killian Denoual
70 Antto Mikkonen MV