Närpes Kraft
0
3
FC Vaajakoski
Päivämäärä
21.5.2023
Aika
Klo 18.30
Paikka
Närpiö
Sarja
Kakkonen
Tulospalvelu
Palloliitto.fi
Suora lähetys
Ruutu+

FC Vaajakoski matkustaa sunnuntaina vierasotteluun Närpiöön

Su 21.5.2023 klo 18.30 Mosedal N, Närpiö | Närpes Kraft – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Kipeästi lisäpisteitä kaipaava FC Vaajakoski pelaa sunnuntaina vieraskentällä Närpes Kraftia vastaan. Sarja-avauksensa voittaneet punapaidat ovat sen jälkeen kärsineet Kakkosessa kaksi maalin tappiota, kun hyökkäyspelaamista ei ole saatu täysin raiteilleen.

Aukeaako FCV:n ketsuppipullo pohjanmaalaisessa tomaattipitäjässä?

Parilla edellisellä kierroksella FC Vaajakoski on kärsinyt maalintekovaikeuksista ja hankaluuksia on ollut myös laadukkaiden tilanteiden luomisessa. Samat ongelmat ovat tuttuja myös parilta edelliseltä kaudelta. Joukkue kaipaakin nyt vahvempia lääkkeitä ylimmälle kolmannekselle, jotta tulosta alkaisi tulla.

Punaiset aloittivat kautensa komealla voitolla Oulussa, missä OTP kaatui puhtaasti 0-3 (0-0). Kokkolan vierailu fyysistä kotijoukkuetta vastaan päättyi 1-0 (1-0) -häviöön. Myös kotiavaus Viitaniemessä RoPSin kanssa tuotti pettymyksen ja viime kauden alusta alkanut kotikirous sai edelleen jatkoa.

Ensimmäinen kotiottelu käynnistyi isäntien kannalta lupaavasti ja pelisuunnitelman mukaisesti. Punaiset saivat paineen hyökkäyspäähänsä ja pystyivät luomaan muutaman maalintekopaikan. Tehot avausjaksolla jäivät kuitenkin puuttumaan. Ensimmäisen puoliskon lopulla paikalle iskenyt ukkoskuuro ja kaatosade muuttivat pelin kulkua, sillä sen aikana RoPS alkoi saada parempaa otetta tapahtumista.

Toisella puolikkaalla FC Vaajakoskelta maalihanat avasi heti ensimmäisessä ottelussaan JJK:sta lainalle saapunut Matias Sydänmaa, joka pussitti sisään maalivahdin eteensä lipsauttaman pallon. Pelin edetessä punaisilta alkoi kuitenkin loppua bensa. Toivottua muutosta ei saatu edes hyökkäyspelaajien vaihdoilla, joiden tavoitteena oli tuoda tuoreita jalkoja yläalueelle ja pitää paine vastustajan päädyssä.

Lopulta päätöskymppi käänsi lopputuloksen päälaelleen, kun FC Vaajakosken puolustukselle sattui pari kohtalokasta nukahdusta. Ne Rovaniemen Palloseura hyödynsi ja pääsi pitkälle kotimatkalle kolme pistettä rikkaampana ottelun päättyessä vierailijoille 1-2 (0-0).

FCV TV:n kooste Viitaniemessä pelatusta kotiavauksesta RoPSia vastaan

Ennen viikonvaihteen pelirupeamaa FC Vaajakoski sijoittuu Kakkosen C-lohkon sarjataulukossa kolmella pisteellään seitsemänneksi. Joukkue on pelannut kaikki ensimmäiset pelinsä tekonurmimatolla, mutta sunnuntaina päästään viimein kokeilemaan luonnonnurmen metkuja Mosedalin näyttämöllä Närpiössä.

Punavalkoisilta kokoonpanosta puuttuvat edelleen pidempiaikaiset poissaolijat Veeti Paananen, Teemu Roponen ja Joona Rönkä. Eero Salmi on sairastellut kuluneen viikon aikana, eikä lähde joukkueen mukana Närpiöön. Sivussa on myös edellisessä ottelussa kentältä kahden keltaisen kortin myötä ulosajettu Saboor Salim, joka kärsii tämän seurauksena automaattisesti yhden ottelun mittaista pelikieltoa. Muutamalla muulla pelaajalla on ollut pieniä vaivoja, mutta näillä näkymin he ovat pelikunnossa sunnuntaihin mennessä. Viime viikonlopun pelin RoPSia vastaan varotoimenpiteenä huilannut Janne Kuhmonen on palaamassa jälleen punaisten vahvuuteen.

Miska Verkko on keskikentän tuki ja turva

Talvella 23 vuotta täyttänyt Miska Verkko liittyi FC Vaajakosken joukkueeseen kesken viime kauden elokuussa muutettuaan opiskelemaan Jyväskylään. Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti on monipuolinen pelaaja, joka hallitsee useammankin pelipaikan. Punaisissa hänet on totuttu näkemään keskikentän roolissa.

Harjoituskauden alku oli itselleni vähän haastava pitkän loukkaantumisen jälkeen, mutta hiljalleen kun pääsi taas kunnolla treenaamaan ja tutustumaan uusiin pelaajiin, niin se sujui oikein hyvin. Ensimmäiset pelit ei ole vielä omalta osaltani sujunut niin hyvin, kun olisin toivonut. Eli parannettavaa vielä löytyy.” – Miska Verkko

Verkko on taitava ja taktisesti kypsä pelaaja. Kakkosessa pelejä tilastoihin on kertynyt yhteensä 67, joissa maaleja on syntynyt kymmenen. Mitä ajatuksia pelaajalla on joukkueen alkukaudesta?

Päällimmäisenä ehkä mielessä, että viimeiset kolme peliä ollaan hävitty. Siihen ei voi olla tyytyväinen. Mutta joukkueen peli on hetkittäin näyttänyt kuitenkin hyvältä. Hyökkäyspäähän kuitenkin vielä tarvitaan tehokkuutta. Pientä rauhallisuutta ja pienet palaset kohdalleen, niin maalejakin varmasti syntyy.” – Verkko

Millaisin mielin Verkko suuntaa kohti sunnuntain tärkeää kamppailua?

Närpes pelaa aika suoraviivaista futista, he myös puolustavat tiiviisti ja ovat vaarallisia vastahyökkäyksissä. Närpes voitetaan huolellisella puolustuksella ja laittamalla pallo omista paikoista sisään.” – Verkko

Närpes Kraft – tasapelistä toiseen

Perinteikäs närpiöläisseura on perustettu vuonna 1930. Se on pelannut historiansa saatossa pääasiassa Kakkosta, mutta käväisi jopa Ykkösessä seitsemän kauden ajan vuosituhannen vaihteen aikoihin. Kauden 2018 päätteeksi joukkue putosi Kolmoseen. Siellä se ei kuitenkaan kauan viihtynyt, vaan nousi jälleen valtakunnallisiin sarjoihin kesäksi 2021.

Uusi paluu Kakkoseen on ollut nousujohteinen, sillä Närpes Kraft on edellisillä kausilla saavuttanut sijat kymmenen ja viisi. Tämän vuoden kevätpuolisko on käynnistynyt kolmella tasapelillä, kun sinikeltainen ryhmä on yltänyt samaiseen 1-1 -tulokseen niin OLS:n, KuPS Akatemian kuin TP-47:n kustannuksellakin. Kolme tasuripistettä riittävät lohkossa tällä hetkellä heti FC Vaajakosken taakse kahdeksannelle paikalle.

Närpes Kraftin pelaamisen vahvuudet löytyvät ennen kaikkea puolustamisesta, suoraviivaisesta pelin kääntämisestä ja erikoistilanteista. Melko kokeneen joukkueen tehopelaaja on bosniahertsegovinalainen Samir Isanović, joka on aloittanut ryhmässä nyt kolmannen peräkkäisen kautensa. Verkko on heilahtanut 27-vuotiaan pelaajan toimesta Kakkosen 37 kamppailussa peräti 26 kertaa ja tämäkin kausi on alkanut kahdella täysosumalla. Slaavilainen hyökkääjä tulee melko suurella todennäköisyydellä jälleen lukeutumaan lohkon parhaisiin maalintekijöihin.

Isanovićin maanmiehet Nedim Ibrić ja Ismet Pendek ovat merkittävissä rooleissa omilla tonteillaan. Ibrić on vahvasti hyökkäyksiä tukeva keskikenttäpelaaja, joka on pelannut Suomessa vuodesta 2017 lähtien edustaen Närpesin lisäksi Korsnäsia ja Sporting Kristinaa Kolmosessa. Parhaiten oikeana laitapuolustajana viihtyvä, mutta myös topparin paikan hallitseva Pendek urakoi viime kaudella täydet peliminuutit jokaisessa närpiöläisten Kakkosen ottelussa ja sama tahti on jatkunut tämän kevään ensimmäisissä peleissä. Maalitili aukesi viimein edellisenä viikonloppuna, kun pelaaja viimeisteli ottelun avausosuman vieraskamppailussa Torniossa.

Ykköstorjujakseen Närpes Kraft hommasi täksi kaudeksi Kanadan sekä Trinidad ja Tobagon passit omistavan Jared Maloneyn, joka pelasi Kakkosen C-lohkossa jo viime vuoden syyspuolikkaalla Vasa IFK:n väreissä. Kotimaisista nimistä huomiota kannattaa kiinnittää Markus Nordmaniin. Kokenut keskikenttäpelaaja on pelannut Kakkosessa kunnioitettavat 197 ottelua. Ura Suomen kolmanneksi korkeimmalla tasolla käynnistyi jo vuonna 2011 VIFK:ssä ja nyt on alkanut toinen kausi Närpiössä. Väliin on mahtunut myös yksi kausi Ykkösessä vaasalaisjoukkueen paidassa 2015.

FC Vaajakosken hallinta keskinäisissä otteluissa ei ole tuottanut tulosta

Närpes Kraftin ja FC Vaajakosken ensimmäiset kohtaamiset ovat tapahtuneet kahden edellisen kauden aikana. Tilastot kertovat punaisten olleen kentällä melko selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta vastustajan osoittautuneen viimeistelyssä huomattavasti tehokkaammaksi.

Murheita punapaidoille ovat aiheuttaneet pelien jälkimmäiset jaksot, sillä Närpes on tehnyt yhdeksästä maalistaan yhtä vaille kaikki toisen kolmevarttisen kuluessa. Keskinäisten otteluiden parhaana maalintekijänä on kunnostautunut närpiöläisten Isanović, jolle on kirjattu yhteensä kolme osumaa. FCV:ltä Matias Sarlin on osunut verkkoon kahdesti.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:

Su 30.05.2021 FC Vaajakoski – Närpes Kraft 2-1 (0-0)

Su 15.08.2021 Närpes Kraft – FC Vaajakoski 2-2 (0-1)

La 30.04.2022 Närpes Kraft – FC Vaajakoski 2-1 (0-1)

Su 18.09.2022 FC Vaajakoski – Närpes Kraft 2-4 (1-1)

FC Vaajakoski sai maalihanansa auki ja nappasi tärkeät pisteet

Närpes Kraft – FC Vaajakoski 0-3 (0-1)
6′ Matias Sarlin 0-1
52′  Matias Sydänmaa 0-2
68′  Matias Sarlin rp. 0-3

Pari edellistä Kakkosen peliään niukasti hävinnyt FC Vaajakoski haki Närpiöstä tärkeät pisteet selvänumeroisella voitollaan. Samalla sijoitus Kakkosen C-lohkossa koheni parilla pykälällä viidenneksi ja joukkue on taas hyvissä kyttäysasemissa kärjen takana. Punapaidoilta hyökkäyspäässä hurjastelivat Matiakset Sarlin ja Sydänmaa. Kotijoukkue Närpes Kraftille tappio oli sen kauden ensimmäinen.

”Kokonaisuudessaan erittäin ehjä 90 minuuttia. Ekalla jaksolla saatiin tärkeä avausmaali ja hyvä hallinta pelistä. Viime pelin pettymyksen jälkeen oli myös kokemusta johtoasemassa pelaamisesta ja nyt se tehtiin erinomaisesti. Puolustettiin myös hyvin muutamat erikoistilanteet mitä Närpes sai. Tästä on hyvä lähteä FCV:n 30v-juhlapeliin kaatamaan Herculesta!” – Antti Neuvonen

Vierailijat saivat kamppailuun unelma-alun, kun väkevä pallonhallinta tuotti toivottua tulosta jo kuudennella peliminuutilla. Janne Kuhmonen katkaisi Närpes Kraftin rajaheiton ja jatkoi pallon Sydänmaalle, joka murtautui oikealta sisään. Tarkka syöttö tavoitti maalille nousseen Matias Sarlinin, jolla oli helppo työ sysätä punapaidat 0-1 -johtoon kotijoukkueen puolustajien keskeltä.

Kolmisen minuuttia myöhemmin Miska Verkkoa rikottiin ja FC Vaajakoskelle tarjoutui vapaapotku hyvältä etäisyydeltä noin paristakymmenestä metristä. Lennart Voikarin yritys kuitenkin suuntautui yli maalista.

Kamppailu jatkui läpi ensimmäisen jakson FCV:n hienoisessa hallinnassa, mutta todellisia maalipaikkoja ei onnistuttu rakentelemaan isäntien tiivistettyä keskialuettaan. Peli olikin kauttaaltaan rikkonaista ja sekavaa painimista, johon osansa teki varsin epätasainen pelialusta.

Omat hetkensä tarjoutuivat myös närpiöläisille, joille paras tilanne viimeistelyyn avautui 20 minuutin jälkeen. Samir Isanović oli lähellä onnistumista vasemmalle takatolpalle tulleesta keskityksestä. Kärkihyökkääjä ei kuitenkaan saanut palloon riittävän laadukasta kosketusta. Tauolle poistuttiin lopulta puna-asuisten maalin johtonumeroissa.

Toisen puoliskon ensihetkillä Närpes Kraft kehitteli vaarallisen hyökkäyksen, joka päättyi kuitenkin Salah Adam Zakaria Ibrahimin ohilaukaukseen. Kamppailun 52. minuutilla FCV kasvatteli johtolukemiaan, kun Hugo Halosen avaus tavoitti Sydänmaan. Hyökkääjä haki hetken aikaa sopivia askelmerkintöjä, harhautti puolustajan ja upotti pallon sitten upealla nostolla vasempaan takanurkkaan.

Peli jatkui tästä eteenpäin kahden maalin etumatkan saavuttaneen FC Vaajakosken selvässä komennossa. Lisää vierailta oli luvassa kamppailun 68. minuutilla, kun Sydänmaa ja Verkko kehittivät joukkueelleen nopean vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Sydänmaata tuupattiin selästä rangaistusalueella. Pilkun vakuuttavasti sisään toimitti Sarlin ja numerot olivat jo 0-3.

Lopussa Vaajakoski piti homman hallussaan varsin vakuuttavasti, eikä antanut vastustajalle saumoja kavennusosuman tekemiseen. Kaikki vaihtonsa päätöspuolituntisen aikana käyttäneen vierailijan aktiivisuus riitti loppuvihellykseen saakka ja maalivahti Antto Mikkonen kirjautti tililleen kauden toisen nollapelinsä melko vaivattomasti.

Tulevana perjantaina FC Vaajakoski pääsee ottelemaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella omalla kotistadionillaan Panda Areenalla. Seuran 30-vuotisjuhlaotteluun vastustajaksi saapuu JS Hercules Oulusta. Peli pääsee vauhtiin klo 19.00.

FC Vaajakosken kokoonpano sunnuntaina
1 Antto Mikkonen MV
2 Niilo Pirttinen → 16 Rasmus Häkkinen 70′
3 Matias Niemelä
5 Hugo Halonen → 28 Jaakko Björn 61′
6 Viljami Suihkonen
14 Janne Kuhmonen
18 Miska Verkko → 27 Lauri Suutarinen 80′
19 Santeri Suutari
21 Lennart Voikar
33 Matias Sarlin C → 10 Juuso Sarkkinen 70′
96 Matias Sydänmaa → 24 Matti Liimatainen 80′