JS Hercules
1
0
FC Vaajakoski
Päivämäärä
27.8.2022
Aika
Klo 14.00
Paikka
Oulu
Sarja
Kakkonen
Suora lähetys
Ruutu+

Onnistuuko FC Vaajakoski laittamaan kapuloita JS Herculeksen rattaisiin?

La 27.8.2022 klo 14.00 Castren TN, Oulu. JS Hercules – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Lauantaina punaiset taittavat bussin kyydissä pitkän matkan Keski-Suomesta Ouluun pelipaikalle, jolla joukkue ei tunnu osaavan hävitä. Viime vuonna Castrenin kentältä lähti mukaan yhdeksän pistettä kaikkien kolmen ottelun päätyttyä vierasvoittoon 0-1. Tahti ei ole tälläkään kaudella muuttunut, tulokset kylläkin. Kesäkuun alussa OLS kaatui 1-3 ja pari viikkoa myöhemmin voitto OTP:sta hoitui lukemin 1-2. Saako voittoisa trendi jatkoa jälleen lauantaina yllätyspisteillä Herculeksesta?

Kommentoimaan pelaajista mukaan saatiin tällä kertaa Harrison De Nicolo. 23-vuotias australialais-italialainen saapui FC Vaajakosken testiin maaliskuussa ja vakuutti osaamisellaan. Kauden aikana hyökkääjänä ja hyökkäävänä keskikenttäpelaajana esiintynyt ”Harry” on kellottanut suurimman peliajan koko joukkueesta, yhteensä 1367 minuuttia.

”Olen nauttinut todella paljon olla mukana FCV:n joukkueessa tänä vuonna. Aika on kulunut erittäin nopeasti, kun ollaan pian siirtymässä jo kauden viimeiseen kuukauteen.

Pelaamme viikonloppuna Oulussa, missä olemme saavuttaneet kauden parhaat tuloksemme. Siitä täytyy jatkaa lauantaina. Hercules on vahva vastustaja, joten meidän on oltava yhtenäisiä joukkueena ja valmiita taistelemaan pisteistä!” – Harrison De Nicolo

Kotipelien vaikeudet jatkuivat

Elokuun aikana FC Vaajakoski on pelannut kolme kotiottelua valitettavan heikolla menestyksellä. Kaupungin paikallisderbyt päättyivät vaihtelevilla esityksillä kahteen häviöön, kun lohkoykkönen JJK vei voiton 0-2 ja viime viikon tiistaina Komeetat kävi ryöväämässä pisteet maalein 2-3.

Viime lauantain esitys FC Vaajakoskelta oli jälleen ryhdikkäämpi ja taisteluilme väsyneenäkin oli kohdillaan, vaikkei omaa hyökkäyspeliä saatukaan uomiinsa. Tiiviin puolustamisen kautta Oulun Luistinseura pidettiin kuitenkin kurissa aivan loppuhetkille saakka, kunnes pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä vieraat onnistuivat tekemään vapaapotkutilanteesta voitto-osuman 0-1. Onnistuneen puolustuspelin arvoa nostaa se, että alakerrassa urakoivat täydet minuutit Matias Sarlin ja Eero Säynäjäkangas heille oudolla pelipaikalla. Lahden Reippaasta joukkueeseen tullut Miska Verkko suoritti vahvan debyytin keskikentällä.

FCV TV:n kooste ottelusta

Kahdeksasta kotiottelustaan FCV on saalistanut ainoastaan kolme tasapelien tuomaa pistettä, mutta vieraspelit ovat sujuneet huomattavasti suotuisemmissa merkeissä. Matkapelien saldona on toistaiseksi viisi voittoa, yksi tasapeli ja kaksi tappiota. Neljästä viimeisimmästä vierasottelusta punaisten tilille on kirjattu kaikista voitto, joista yksi tosin irtosi vasta jälkikäteen kabineteissa Palloliiton todettua pietarsaarelaisen JBK:n peluuttaneen edustuskelvotonta pelaajaa.

Saavuttamallaan 19 pisteellä FC Vaajakoski löytyy Kakkosen C-lohkon seitsemänneltä paikalta. Ylöspäin nouseminen vaatisi joukkueelta loppukaudesta jo pientä voittoputkea. Uudistunut FCV asetti keväällä kuitenkin tavoitteekseen sarjapaikan uusimisen ja on hyvässä vauhdissa sitä kohti, sillä putoamisviivaan on ennen kuutta viimeistä kierrosta matkaa kahdeksan pisteen verran. Jo yksi voitto sinetöisi käytännössä lopullisesti vaajakoskelaisten säilymisen, vaikka nykyinen pistemääräkin erittäin todennäköisesti riittää.

”Meillä on ollut nousu- ja laskukausia. Niiden aikana on tullut fantastisia tuloksia, mutta myös pahoja pettymyksiä, etenkin kotona. Tämän kuukauden peleissämme meille on jäänyt parannettavaa kaikilla osa-alueilla. Meiltä täytyy löytyä enemmän virtaa ja meidän täytyy sitoutua paremmin. Tiedämme kuitenkin, että pystymme nostamaan tasoamme ja tekemään tulosta viimeisessä kuudessa pelissämme.” – De Nicolo

Paras maalintekijä joukkueesta on ollut edellisiltä kausilta tuttuun tapaan Matias Sarlin, jolla on tehtynä seitsemän osumaa. Muutoin maalintekijärintamalla on ollut erittäin tasaista. Viideltä eri pelaajalta löytyy kaksi maalimerkintää ja yhden maalin miehiä on neljä. De Nicolon jälkeen eniten peliminuutteja ovat kellottaneet Antoine Lemarié ja Niilo Pirttinen.

Miltä näyttää FC Vaajakosken kokoonpano juuri nyt?

FC Vaajakosken kokoonpano on elänyt viime aikoina voimakkaasti, eikä muutoksilta tähänkään peliin olla vältytty. Koko kauden sivussa on jalkavamman vuoksi ollut puolustuksesta Teemu Roponen. Viime viikolla jalkaansa loukkasi sen verran pahasti myös keskikentän Abenezer Eloranta, että myös hänen kautensa on paketissa.

Armeijan harmaissa heinäkuun alkupuolelta saakka olleita Saboor Salimia ja Eetu Kuusraista ei kentällä olla sen koommin nähty. Tuorein lähtijä punaisista on hyökkääjä Stéphane Blanc, joka teki jäähyväisesiintymisensä joukkueessa viime lauantaina Panda Areenalla. Ranskalaisen jalkapalloura jatkuu Hongkongissa.

Lisäapuja puolustukseen FCV saa Eduard Ciriacosta, joka on vihdoinkin palannut mukaan ryhmään vaihto-opiskelureissultaan. ”Edun” pelikunto on vielä arvoitus hänen oltuaan poissa vahvuudesta koko kauden. Myös edellisessä ottelussa pelikieltoa kärsinyt Niilo Pirttinen on taas lauantaina käytettävissä. Hänen paikkansa rangaistujen listalla perii Ayoub Sadki, jonka korttitili täyttyi viime viikonloppuna.

FCV:n pallonmenetykset kostautuivat avauskohtaamisessa

JS Hercules vieraili Panda Areenalla kesäkuussa. Kotijoukkue oli pallon valtias, mutta laadukkaat tilanteet olivat kortilla. Muutamissa punapaitojen kauempaa saamissa vetopaikoissa sihti oli hukassa, eikä yrityksiä saatu suunnattua maalikehikoiden väliin. Oululaisvieraat hyökkäsivät ajoittain erittäin suoraviivaisesti tilanteista, joista useampi sai alkunsa FCV:n pallonmenetyksestä.

Kovien kaksinkamppailuiden sävyttämällä ensimmäisellä kolmevarttisella FC Vaajakoski hyökkäsi aktiivisemmin ja varsinkin sähäkästi esiintynyt Eero Salmi aiheutti päänvaivaa JS Herculekselle. Vajaan puolen tunnin kohdalla punaiset olivat erikoistilanteesta lähellä onnistumista. Ranskalaistoppari Killian Denoualin vapaapotku reilusta 20 metristä päätyi kuitenkin yläriman kautta juoksuratojen puolelle.

Toiselle jaksolle vierailijat tulivat pirteästi, mutta maalivahti Severi Ikäheimo nollasi pariin otteeseen vastustajan hyvät yritykset. Tunnin jälkeen oululaiset katkoivat FC Vaajakosken etenemisen keskialueella ja Jerome Ogbuefi onnistui vapauttamaan Jyri Vääräniemen. Maalipaikkoja läpi pelin kärkkynyt joukkueen ykköspyssy ei erehtynyt, vaan toimitti vaikean pallon pomppujen kautta sisään. Kun FCV:n kirivaihe ei tuottanut toivottua tulosta, pääsi JS Hercules juhlistamaan vierasvoittoa 0-1.

FCV TV:n kooste ottelusta

Kausien 2019-2022 aikana JS Hercules ja FC Vaajakoski ovat kohdanneet toisensa yhteensä kuudesti. Vaajakoskella vierailijat ovat olleet parempia kahdesti ja kertaalleen on pelattu tasan. Oulun peleistä voitot ovat FCV:lle 1-2. Mielenkiintoinen tilastopoiminta tämän kauden osalta on se, että ennen viikonlopun pelikierrosta Hercules on lohkon toiseksi paras kotijoukkue ja FC Vaajakoski löytyy puolestaan vieraspelejä vertailtaessa kolmospaikalta. Kummanko saldo paranee lauantaina?

Hercules kisaa paikasta jatkopeleihin

Kaksinkertaisen sarjaohjelman jälkeen lohkon neljä parasta joukkuetta ottelevat keskenään vielä yksinkertaisen nousukarsintasarjan. JS Hercules sijoittuu tällä hetkellä 27 pisteellä viidenneksi ja nelostilaan on matkaa vain yhden pinnan verran. Oululaiset ovat olleet kahdeksassa kotipelissään todella vahvoja ja voittaneet niistä kuusi maalieron ollessa 20-6.

Ykkösmaalintekijä joukkueesta kymmenellä täysosumallaan on lähes kaikki kaupungin joukkueet läpi kolunnut Jyri Vääräniemi, joka on kuitenkin viime kierrokset ollut sivussa kokoonpanosta. Vastuuta viimeistelystä on nyt ottanut harteilleen OLS-kasvatti Christian Bohui, jolta maalimerkintöjä löytyy kuusi. Viimeisimmässä kuudessa ottelussa nopeajalkainen ”Chrise” on osunut peräti viidesti.

Peliaikoja mittailtaessa ykkönen on neljättä peräkkäistä kauttaan joukkuetta edustava Onni Heikkinen, joka on urakoinut lähes täydet peliminuutit. 24-vuotias keskikenttäpelaaja ilmoitti alkutalvesta seuran julkaisemassa sopimusuutisessa tämän kauden tavoitteekseen nousta avauksen vakiomieheksi ja siinä pelaaja on totta totisesti onnistunut.

Maalivahti Aleksanteri Patronen on saanut torjuntavastuun 15 ottelussa. Yhtä monta peliä alusta loppuun saakka on pelannut myös puolustuslinjan eri pelipaikat hallitseva Santeri Ukkola, jolla on tilillään yhteensä jo 120 Kakkosen kamppailua JS Herculeksen, OTP:n ja OLS:n väreissä.

Päävalmentajana oululaisryhmässä toimii Peter Ebbe Tønder. Tanskalainen saapui Suomeen vuonna 2020 Oulun Luistinseuran peräsimeen, mutta irtisanoutui tehtävästään jo ennen ensimmäistä sarjapeliä. Tämä kausi on ollut kokeneelle 57-vuotiaalle koutsille ensimmäinen JS Herculeksen käskijänä.

FC Vaajakosken taistelu Oulussa ei tuonut palkintoa

/
Teemu Hyvönen

JS Hercules – FC Vaajakoski 1-0 (0-0)
84′ Eevert Sainila 1-0

Elokuun neljäskin ottelu päättyi FC Vaajakosken kohdalta tappioon, vaikka joukkue taisteli lohkon toiseksi parasta kotijoukkuetta JS Herculesta vastaan Oulussa todella hyvin. Punavalkoisten Matti Liimatainen oli lähellä avata ottelun maalihanat noin 80 minuutin aikaan. Veto osui kuitenkin ylärimaan. Hetkeä myöhemmin kotijoukkue onnistui voittomaalin arvoisesti, kun Eevert Sainila jatkoi Lauri Tervon keskityksen tolpan kautta sisään. FCV:n puolustuksessa debytoi lauantaina vaihto-opiskelumatkaltaan takaisin palannut Eduard Ciriaco.

Kamppailun alku oli varsin tasaista ja tarkkaa pelaamista. Kahdeksannella minuutilla JS Herculeksen Simon Thurling kokeili kaukolaukauksella, mutta pallo päätyi maalin katolle. Reilun kymmenen minuutin aikaan FCV rakenteli hyökkäyksen. Harrison De Nicolo alusti paikan Antoine Lemariélle, jonka laukauksen päätyrajasta yli torjui kotijoukkueen maalivahti Aleksanteri Patronen. Seuranneessa kulmapotkussa päineen korkeimmalla oli valkopaitaisten vierailijoiden puolustaja Niko Laulainen, joka ei saanut kuitenkaan palloon puhdasta osumaa ja pusku nousi yli.

Pallonhallintaa ottaneen JS Herculeksen ensimmäinen paikka nähtiin kymmenen minuuttia myöhemmin. Lyhyenä annetun kulmapotkun jälkeen Kaapo Lepojärvi pääsi kokeilemaan boksista, mutta ohjaus lipui vasemmalta ohi. Hetken kuluttua oululaisten Christian Bohui yritti rynnistää karkuun FCV-puolustajien välistä. Oikea-aikaisesti vastaan tullut maalivahti Severi Ikäheimo selvitti tämän tilanteen ja kävi poimimassa pallon haltuunsa.

Ottelun 27. minuutilla FC Vaajakosken Dani Nurmi pyssytti rangaistusalueen rajalta vedon kuitenkin päätyessä suoraan Patrosen haltuun. Puolen tunnin kohdalla laukaisutaitojaan testasi isäntien Niilo Hautala, mutta vaarallisen näköinen yritys kiersi ohi oikeasta yläkulmasta. Pelikellon edettyä 38. minuutille Herculekselle tarjoutui vielä yksi mahdollisuus, kun puolustaja Niklas Haataja pääsi puskemaan kulmapotkusta. Osoite oli edelleen hukassa ja tälläkin kertaa pallo suuntautui ohi oikean ylänurkan. Tauolle mentiin tilanteessa 0-0.

Kakkosjakso käynnistyi hieman sekavissakin merkeissä, sillä molemmat joukkueet onnistuivat rikkomaan toistensa pelinrakentelun. Kummallekaan joukkueelle maalintekopaikkoja ei ollut tarjolla. Kamppailun 63. minuutilla FC Vaajakoski suoritti mielenkiintoisen pelaajavaihdon, kun Niko Laulaisen paikan topparina otti joukkueen toinen maalivahti Antto Mikkonen.

Pallollisesta pelistä hieman kontrollia saaneelta Herculekselta Thurling kokeili laukaustaan kauempaa 69. minuutilla, mutta veto jäi voimattomaksi ja päätyi ohi. FCV sai toisen puoliskon ensimmäisen kunnon hyökkäyksensä vajaan 80 minuutin aikaan vastaiskusta, jonka kehitteli Niilo Pirttinen. Nurmen laukaus painui kuitenkin selvästi yli. Seuraavaan vastahyökkäykseensä vaajakoskelaiset tulivat vain hetkeä myöhemmin entistäkin suoraviivaisemmin. Lemarié irrotti avauksellaan paikkaan vaihdosta kentälle tulleen Matti Liimataisen, jonka terävä sivallus kolisutteli ylähirttä.

Seuraavan hyökkäyksen rakenteli maltilla alhaalta asti kotijoukkue. Se eteni Lauri Tervon keskitykseen vasemmalta laidalta. Maalin edessä jalka vapaana oli Eevert Sainila, joka pisti tolpan kautta sisään uransa ensimmäisen Kakkosen täysosuman. Ennen ysikymppisen täyttymistä Hercules pääsi vielä hyökkäämään FC Vaajakosken vapaapotkun jälkeen. Sainila hukkasi kuitenkin mahdollisuutensa iltapäivän toiseen osumaansa laittamalla pallon Tervon syötöstä puolityhjän maalin tolppaan. Lisäminuuteilla kotijoukkue piti pallon hallussaan, eikä vieraille avautunut mahdollisuuksia tasoituksen tekemiseen. Pisteet jäivät näin Ouluun nousukarsintasarjapaikasta taistelevalle JS Herculekselle maalein 1-0.

FC Vaajakosken osalta ottelut jatkuvat seuraavana lauantaina 3.9. klo 15.00, jolloin Panda Areenalle vieraaksi saapuu OTP. Silloin tavoitteena on vihdoin ja viimein kauden ensimmäinen kotivoitto. 

FC Vaajakosken kokoonpano lauantaina
2 Niilo Pirttinen
6 Eduard Ciriaco
7 Dani Nurmi
8 Niko Laulainen → 1 Antto Mikkonen 63′
9 Eero Salmi → 24 Matti Liimatainen 76′
10 Antoine Lemarié
14 Janne Kuhmonen
18 Miska Verkko → 28 Benjamin Montonen 85′
19 Harrison De Nicolo
30 Severi Ikäheimo MV C
31 Eero Säynäjäkangas