GBK
1
0
FC Vaajakoski
Päivämäärä
6.5.2023
Aika
Klo 16.00
Paikka
Kokkola
Sarja
Kakkonen
Tulospalvelu
Palloliitto.fi
Suora lähetys
Ruutu+

Vierasottelut jatkuvat – seuraava haaste odottaa Kokkolassa

La 6.5.2023 klo 16.00 Kokkolan keskuskenttä TN | GBK – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

Voitokkaasti Kakkosen kautensa avannut, mutta Suomen Cupin kolmannella kierroksella ottelunsa hävinnyt FC Vaajakoski matkustaa seuraavaksi Keski-Pohjanmaalle. Vierailijoiden tapaan myös lauantainen kotijoukkue GBK on aloittanut sarjakautensa samalla kaavalla eli voittamalla ensin Kakkosen pelinsä, jonka perään Cupissa lähtö laulukuoroon tuli kuitenkin heti ensimmäisessä ottelussa. Huomionarvoista on se, että molemmat ovat pelanneet OTP:ta ja Kuopion Eloa vastaan ristikkäisin lopputuloksin.

Kauden alkajaisiksi kaksijakoiset esitykset

Jatkossa FC Vaajakoski pääsee suuntaamaan kaiken keskittymisensä Kakkosen peleihin ja päätavoitteensa nousun Ykköseen saavuttamiseen. Matka Suomen Cupissa jäi tänäkin vuonna yhden ottelun mittaiseksi tarinaksi, kun Elo oli Kuopiossa reilu viikko sitten parempi lukemin 3-1 (2-1). Vierasjoukkueen ainoasta maalista vastasi toppari Santeri Suutari, joka venytti maalin edustalla jalkansa väliin Juuso Sarkkisen tarjoamaan vapaapotkuun.

Vaikka FCV:ltä puuttui kokoonpanostaan useita avainpelaajia, oli ensimmäisen kolmevarttisen esitys joukkueelta pelillisesti vahva. Kuopion Elo oli kuitenkin paikoissaan tehokas, kun taas vierailijat hukkasivat tukun loistavia tilanteita. Jälkimmäisellä puoliajalla vaajakoskelaisten pelaamisesta puuttui pallollinen kontrolli ja peli kentällä muuttui päästä päähän aaltoilevaksi.

Jo aiemmin otellussa Kakkosen avauksessa Oulussa FC Vaajakoski oli vahva vieras, vaikka maaleja jouduttiinkin odottelemaan loppuvaiheille saakka. Tunnin jälkeen vierailijat suorittivat kolme vaihtoa, jotka toivat ratkaisevasti energiaa myös maalintekoon. FCV:n 0-3 (0-0) -voittoon päättyneen ottelun osumista vastasivat pilkulta onnistunut Matias Sarlin ja päätöskympin alkajaisiksi johtoa kasvattaneet Hugo Halonen ja Matias Niemelä. Ensimmäiseksi otteluksi esitys oli hyvä, mutta jätti myös sopivasti parantamisen varaa.

FCV TV:n kooste voitokkaasta sarja-avauksesta Oulussa

Olen tyytyväinen sarjan avaukseemme Oulussa, mutta niin kuin Neukka (päävalmentaja Antti Neuvonen) pelin jälkeen totesikin haastattelussa, niin pystymme kyllä parempaan. Peli oli koko ottelun meidän hallussa ja päästiin hyvin rakentamaan hyökkäyksiä laitojen kautta. Ekalla puoliajalla tuhlailtiin maalipaikoista, mutta toisella puoliskolla saatiin palloa jo maaliin asti. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan lauantaina.” – Matias Sarlin

Lauantain ottelusta Kokkolassa FC Vaajakoskelta puuttuvat pidemmälle kesään sivussa olevat puolustajat Joona Rönkä ja Teemu Roponen sekä uutena nimenä loukkaantuneiden listalle lisätty hyökkääjä Veeti Paananen. Kuluneen viikon aikana joukkueessa on ollut pientä sairastelua, mutta jalkeille reissuun ollaan saamassa väkevä ja voitonnälkäinen ryhmä.

Matias Sarlin on FC Vaajakosken kapteeni ja vaikuttaa nykyään myös organisaation taustoissa

Tampereen Ilveksen kasvatti Matias Sarlin liittyi FC Vaajakosken paitaan kaudeksi 2020. Vaajakoskella hänen pelipaikakseen valikoitui alusta saakka kärkihyökkääjän rooli, vaikka muitakin pelipaikkoja tuli viime vuonna kokeiltua. Sarlin päätyi välillä jopa topparin tontille, mutta selvisi siitäkin haasteesta puhtain paperein.

Kuten otsikko jo kertoikin, Sarlin kantaa hihassaan edellisen kauden tapaan kapteenin nauhaa. Ansaitusti, sillä kyseessä on nöyrä, pelikavereita motivoiva ja äärimmäisen tunnollinen joukkuepelaaja. Sarlinin toimenkuva seurassa ei enää rajoitukaan pelkästään pelaamiseen, vaan joukkueen sisäisen maalikuninkuuden kolme kertaa peräkkäin napannut hyökkääjä on nykyään mukana myös seuran hallituksessa.

Vuonna 2020 siirryin pelaamaan Vaajakosken edustusjoukkueeseen ja nyt edessä siintää neljäs kausi Kakkosessa Vaajakosken paidassa. Vaajakoskelta olen saanut älyttömät määrät oppia, kokemusta ja uusia ystäviä. Olen saanut täällä kasvaa niin ihmisenä kuin pelaajana pojasta nuoreksi mieheksi. Tänä vuonna haluan antaa meidän yhteisölle takaisin ja sillä ajatuksella liityin mukaan hallituksen toimintaan. Jalkapallon ohella toteutan tradenomiopintojani Tiimiakatemialla Kankaalla.” – Sarlin

Joku saattaa hämmästellä, kuinka aika riittää kaikkeen tähän.

Olen rakentanut arkeni jalkapallon ehdoilla ja alusta asti priorisoinut harjoittelun muita asioita tärkeämmäksi. Tradenomiopinnot ovat onnistuneet oikein joustavasti Tiimiakatemialla toteutettuna ja pystyn rakentamaan päiväni jalkapallon ehdoilla. Hallitustyö ei ainakaan toistaiseksi ole ollut kovin kuormittavaa ja tapahtuu lähinnä viikonloppuisin, jolloin sarjapelejä lukuun ottamatta harvemmin on muuta suunniteltuna.” – Sarlin

Minkä näköisen FCV-joukkueen Sarlin uskoo tällä kaudella kentällä nähtävän?

Vaajakosken vahvuuksiin tällä kaudella kuuluu prässi, pallonhallinnan jalostaminen maalipaikoiksi, sekä taktinen reaktiivisuus eli kyky muokata omaa peliä ottelun vaatimaan suuntaan. Koen, että pystymme olemaan monella eri tavalla vaarallisia vastustajille. Meiltä löytyy vauhtia ja taitoa nopeisiin hyökkäyksiin, mutta myös malttia ja kykyä rakentaa rauhassa pidempiä hyökkäyksiä.” – Sarlin

GBK:lla on allaan ehjä preseason – odotettavissa kenties viime vuotta parempaa

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä GBK eli Gamlakarleby Bollklubb on pelannut Kakkosta yhtäjaksoisesti kaudesta 2008 lähtien. Viime vuonna se sijoittui heti FC Vaajakosken taakse yhdeksänneksi. Joukkueet keräsivät saman määrän pisteitä (23), mutta FCV:n maaliero oli parempi.

Kahtena edellisvuonna FC Vaajakoski on hakenut Kokkolasta pisteet mukaansa lopulta varsin selvin lukemin. Mitä ennakkoajatuksia Matias Sarlinilla on lauantain ottelusta ja kotijoukkueesta?

GBK kaatuu, kun pidetään prässi terävänä, ollaan rohkeita pallon kanssa ja pidetään kenttätasapaino yhtä hyvänä kuin Oulussa. GBK:sta löytyy useita viime kausien aikana jo tutuksi tulleita hyviä pelimiehiä, joilta löytyy kyllä kokeneiden pelaajien kykyä ratkoa pelejä, jos siihen tarjotaan tilaisuus. GBK tulee uskoakseni pelaamaan aika suoraviivaista futista. He pyrkivät etenemään nopeasti pallonriistoista ja siihen meidän tulee olla valmis.” – Sarlin

Kokkolalaisten tämän kauden ryhmä on keski-ikänsä 27.2 vuotta osalta C-lohkon selvästi kokenein. Joukkue aloitti Kakkosen pelinsä kotikentällä Kuopion Eloa vastaan ja löi taululle jo viiden ensimmäisen minuutin kuluessa 2-0 -johtolukemat. Tämän enempää maaleja peli ei lopulta tarjonnutkaan, vaikka puolustuslinjaansa muokannut vierasjoukkue pääsi toisen jakson aikana kuvioihin kiinni ja sai muutamia maukkaita tekopaikkoja. Omat tilaisuutensa oli toki myös GBK:lla.

Suomen Cupin kolmannen kierroksen kamppailussa viime viikonvaihteessa GBK joutui nöyrtymään todellisen trillerin jälkeen OTP:lle Oulussa. Vierasjoukkue piti vielä avausjakson jälkeen hallussaan 1-2 -johtoa, mutta varsinainen peliaika päättyi lopulta tasalukemiin 3-3. Jatkajaa neljännelle kierrokselle haettiin maalittoman jatkoajan jälkeen rangaistuspotkukilpailussa, jonka oululaiset ratkaisivat edukseen viimein kuudennessa laukojaparissa.

Lauantain kotijoukkueesta erottuu kivenkova brasilialaiskaksikko Rafael Toró Ferreira Francisco ja Felipe Felix ”Zuca” Ferreira, jotka tunnetaan paremmin brassityylisesti nimillä Toró ja Zuca. Keskikentän roolissa viihtyvän Torón suurin vahvuus on puolustussuuntaan pelaaminen, mutta annettavaa on myös hyökkäämisen osalta. Toista vuottaan GBK:ta edustava kokenut 37-vuotias brasilialainen on pelannut Suomessa aiemmin yhden kauden Veikkausliigaa Helsingin IFK:ssa ja kaksi kautta Ykköstä pietarsaarelaisessa FF Jarossa. Meriittilistalta löytyy lisäksi jopa Brasilian mestaruus maan tasokkaassa pääsarjassa CR Flamengon paidassa vuodelta 2009.

25-vuotias Zuca on pelipaikaltaan keskushyökkääjä. Viime kesä GBK:ssa oli hänelle uran ensimmäinen kotimaansa rajojen ulkopuolella. Suomen vaihtelevissa sääoloissa pelaajalle saattoi kenties itselleen tulla välillä kylmä, mutta paikallaolijoita hän ei yleensä jättänyt kylmäksi. Hyökkääjä viimeisteli kauden aikana 14 maalia, joista kaksi syntyi FC Vaajakosken verkkoon ja palkintona oli valinta Kakkosen C-lohkon parhaaksi hyökkääjäksi. Tällä kaudella GBK:n riveistä löytyy myös kolmas brasilialaispelaaja. Hän on toppari Thiago Bento da Silva, joka on joukkueensa ensimmäisissä peleissä uurastanut alakerrassa täydet peliminuutit.

Molemmissa alkukauden kilpailullisisssa otteluissa kokkolalaisilta maalinteossa on onnistunut Joni Lämsä. Kokeneella keskikenttäpelaajalla on takataskussaan noin sata Kakkosen ottelua sekä muutamia kausia Ykkösessä. Tämä kesä on alkanut pelaajalta viimeistelyn osalta jopa poikkeuksellisen tehokkaasti.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset

GBK ja FC Vaajakoski ovat pelanneet Kakkosessa vastakkain aiemmin 13 ottelua. Näistä peleistä FCV:lle voitto on kirjattu seitsemästi ja kokkolalaisille neljä kertaa. Joukkueiden kohtaamiset ovat olleet keskimäärin varsin runsasmaalisia. Niiden paras maalintekijä on vaajakoskelainen jalkapallolegenda ja seuran historian merkittävin pelaaja Tomi Karlstedt seitsemällä osumallaan. Joukkueiden nykypelaajista FC Vaajakoskelta Sarlinille ja Saboor Salimille on merkattu kaksi täysosumaa. GBK:n tämävuotisesta ryhmästä samaan määrään ovat yltäneet Petteri Jokihaara ja Zuca.

FCV vieraili myös viime vuonna Kokkolassa toukokuun alussa ja ryöväsi pisteet matkaansa maalein 1-3 onnistuttuaan viimeistelyssä toisella puoliajalla vajaassa vartissa kolme kertaa. Heinäkuun hellesäässä Panda Areenalla GBK murjoi punapaitoja alussa rumasti isäntien pahojen virheiden seurauksena voittaen lopulta 2-4. Nykyisellä vuosikymmenellä vaajakoskelaiset ovat kokonaisuudessaan olleet keskinäisten pelien selviä valtiaita, vaikka viimeisin voitto karkasikin GBK:n nimiin.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:

04.07.2009 GBK – FC Vaajakoski 2-2 (0-2)

27.09.2009 FC Vaajakoski – GBK 1-0 (1-0)

09.07.2010 GBK – FC Vaajakoski 3-5 (2-3)

26.08.2010 FC Vaajakoski – GBK 1-1 (1-1)

19.06.2011 GBK – FC Vaajakoski 2-1 (2-0)

10.09.2011 FC Vaajakoski – GBK 2-3 (1-2)

07.07.2019 GBK – FC Vaajakoski 2-0 (1-0)

05.10.2019 FC Vaajakoski – GBK 5-1 (3-0)

17.10.2020 FC Vaajakoski – GBK 3-1 (0-0)

09.05.2021 FC Vaajakoski – GBK 3-0 (2-0)

17.07.2021 GBK – FC Vaajakoski 0-4 (0-3)

08.05.2022 GBK – FC Vaajakoski 1-3 (1-0)

20.07.2022 FC Vaajakoski – GBK 2-4 (0-3)

FC Vaajakoski joutui pettymään Kokkolassa

GBK – FC Vaajakoski 1-0 (1-0)
35′ Pietro Kytölaakso 1-0

GBK oli lauantain ottelussa parempi ja ansaitsi pisteensä. FC Vaajakoski sai aikaan hetkittäin hyvää pallonhallintaa, mutta ei onnistunut missään vaiheessa luomaan kunnollisia maalintekotilanteita aktiivisesti jokaisella sektorilla taistellutta kotijoukkuetta vastaan.

Kotijoukkue aloitti ottelun terävästi ja heti minuutin kohdalla isäntien kapteeni Teemu Mäki pääsi pyssyttämään kovan kudin melko hyvältä etäisyydeltä. FCV:n maalivahti Antto Mikkonen oli kuitenkin hereillä ja torjui kädellään tilanteen kulmapotkuksi. Seuraava vaarallinen hyökkäys punapaitaiselta kotijoukkueelta nähtiin kahdeksannella minuutilla, kun Ville Luokkala tarjoili oikeasta laidasta tarkan keskityksen maalille. Petteri Jokihaaran pusku suuntautui kuitenkin hieman ohi. Nelisen minuuttia myöhemmin GBK:n Pietro Kytölaakso laukoi pienestä kulmasta, mutta pallo kiersi ohi vasemmasta yläkulmasta.

Avausjakson edetessä FC Vaajakoski sai otetta pallollisesta pelistä. Fyysisesti pelannutta ja joka tilanteessa iholla kiinni ollutta kokkolalaisryhmää vastaan väylät kunnollisiin tilanteisiin olivat kuitenkin tukossa. GBK:n puolustus onnistui blokkaamaan niin Miska Verkon, Viljami Suihkosen kuin Rasmus Häkkisenkin laukaisuyritykset.

Kamppailun 35. peliminuutilla kotijoukkue sai mahdollisuuden kulmapotkusta, eikä jättänyt tätä tilaisuutta hyödyntämättä. Kulmien erikoisosaaja Teemu Mäki lähetti pallon maalin suulle, josta sen ruuhkan keskeltä lopulta sisään toimitti Kytölaakso. Muutamaa minuuttia myöhemmin GBK:lla oli mahdollisuus kasvattaa johtoaan, mutta Felipe Zucan yritys lähietäisyydeltä päätyi suoraan Mikkosen syliin. Taukoa lähdettiin viettämään kotijoukkueen 1-0 -johtolukemissa.

Vaikea peli, GBK puolusti todella kurinalaisesti ja hyökkäsi nopeasti selustaan. Ekalla jaksolla oli enemmän tilaa juoksuille, mutta ei päästy niitä tiloja oikein hyödyntää. Sitten tuli erikoistilannemaali omiin ja GBK panosti vielä enemmän puolustamiseen. Tilat selustassa väheni ja ei löydetty eväitä riittävästi sen murtamiseen.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Toisen puolikkaan FC Vaajakoski avasi pirteästi. Heti alkuun Matias Sarlinin pallonriiston jälkeen Häkkinen viritteli kohti maalia suuntautuneen vedon, jonka kuitenkin isäntien maalivahti Riku Lelo Lun Koka pysäytti. Seuraavan vaaranpaikan järjesteli GBK, kun Toro riisti pallon FCV:ltä keskialueella. Zuca taituroi itselleen vetopaikan, mutta maali jäi haaveeksi Mikkosen haalittua pelivälineen haltuunsa.

Vieraat hakivat tämän jälkeen vimmatusti hyökkäyksiä, jotka kuitenkin pysähtyivät toistuvasti GBK:n puolustuslinjaan. Jälkimmäisen puoliajan edetessä ote alkoi siirtyä kokkolalaisille. Vajaat kymmenen minuuttia ennen loppuvihellystä Kytölaakso tavoitteli laukauksellaan illan toista osumaansa, mutta pallo viuhui oikealta ohi. Päätöskympillä Zuca pääsi jälleen yrittämään viimeistelyä Teemu Mäen syötöstä. Vaajakosken maalilla torjunut Antto Mikkonen naulasi tässäkin tilanteessa pallon hyppysiinsä.

Loppukiri jäi FC Vaajakoskelta piippuun ja näin GBK pääsi juhlimaan kauden toista voittoaan tämän kesän Kakkosessa.

Toisen jakso alku oli meiltä todella hyvä pallollisesti, mutta viimeiset ratkaisut vähän epäonnistui. Vaihdot toi vähän lisää jalkaa, mutta GBK tukki hyvin maalinedustan eikä meillä sinne ollut tänään asiaa.” – Neuvonen

FC Vaajakosken kausi jatkuu ensi viikon sunnuntaina kotiavauksella, joka pelataan Viitaniemessä. Vastustajaksi matkaa tasapelillä ja voitolla kautensa aloittanut Rovaniemen Palloseura.

FC Vaajakosken kokoonpano lauantaina Kokkolassa
1 Antto Mikkonen MV
2 Niilo Pirttinen
3 Matias Niemelä → 9 Eero Salmi 67′
5 Hugo Halonen
6 Viljami Suihkonen
10 Juuso Sarkkinen
14 Janne Kuhmonen → 29 Leif Ludwig 89′
16 Rasmus Häkkinen → 27 Lauri Suutarinen 79′
18 Miska Verkko → 31 Eero Säynäjäkangas 89′
19 Santeri Suutari
33 Matias Sarlin C