FC Vaajakoski
1
2
RoPS
Päivämäärä
14.5.2023
Aika
Klo 14.00
Paikka
Viitaniemi
Sarja
Kakkonen
Tulospalvelu
Palloliitto.fi
Pääsyliput
12/10€
Suora lähetys
Ruutu+

Viitaniemessä pelattavaan kotiavaukseen saadaan vieraita kaukaa pohjoisesta

Su 14.5.2023 klo 14.00 Viitaniemi TN | FC Vaajakoski – RoPS
Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa Mäen veljekset Hete- ja Koti-
Otteluisäntä: Liikuntapääkaupunki Jyväskylä
Pääsyliput: 12/10€, osta verkosta!

Sarjakautensa Kakkosessa vieraskentällä selvällä voitolla ja niukkanumeroisella tappiolla aloittanut FC Vaajakoski pelaa ensimmäisen kotiottelunsa sunnuntaina. Vaajakosken stadionin luonnonnurmi ei ole vielä palautunut talven rasituksista, joten kotiavaus otellaan Viitaniemen montun tekonurmella. Vastustajaksi saapuu Rovaniemen Palloseura, joka on ollut punapaidoille tähän saakka ylitsepääsemätön este. Pelipäivän lisäksi sunnuntaina vietetään myös äitienpäivää. Sen kunniaksi kaikki äidit pääsevät tapahtumaan sisään ilmaiseksi.

Kausikortit myynnissä – tue ja tilaa omasi nyt!

FC Vaajakosken topparin Santeri Suutarin jalkapalloura otti alleen ensiaskeleensa, kun hänen äitinsä vei viisivuotiaan pelaajan alun Mikkelin Pallo-Kissojen järjestämään jalkapallokouluun.

Laitan sydämelliset onnittelut kaikille äideille, olette parhaita! Omaa äitiäni haluan vielä erikseen kiittää hyvästä kasvatuksesta sekä tässä yhteydessä siitä, että vei minut aikoinaan jalkapallon pariin.” – Santeri Suutari

Pääseekö FC Vaajakoski pitkästä aikaa kotivoiton makuun?

Viime kausi oli tilastojen valossa FC Vaajakoskelta todella erikoinen. Vieraspeleissään varsin vahvasti esiintynyt ja niissä 19 pistettä kerännyt joukkue saavutti kotonaan ainoastaan neljä pinnaa. Nekin kaikki tulivat tasapeleillä ja kotivoitto jäi kokonaan uupumaan. Edellisen kerran punapaidat ovat juhlineet kolmea pistettä kotipelissään yli puolitoista vuotta sitten Vasa IFK:n isäntinä, joten sunnuntaina kentällä nähdään varmasti voitonnälkäinen ryhmä.

Nousun Ykköseen tavoitteekseen asettanut FC Vaajakoski aloitti Kakkosen kautensa komealla 0-3 (0-0) -voitolla Oulussa OTP:n vieraana, kun maalihanat saatiin auki viimeisen parinkymmenen minuutin aikana toden teolla. Suomen Cupissa kolmannella kierroksella Kuopion Elo oli parempi lukemin 3-1 (2-1) ja FCV:n matka tyssäsi yhteen otteluun.

Viime viikonloppuna FC Vaajakoski vieraili Kokkolassa joutuen taipumaan GBK:lle vähämaalisessa kamppailussa 1-0 (1-0). Kokenut ja fyysisesti vahva kotijoukkue puolusti erittäin kurinalaisesti, eikä FCV keksinyt keinoja maalintekopaikoille pääsemiseksi.


FCV TV:n kooste ottelusta GBK – FC Vaajakoski

Kuopiossa pelatussa Cupin ottelussa ja Kakkosen taistossa GBK:ta vastaan FC Vaajakoski onnistui tekemään yhteensä vain yhden maalin. Elon vieraana tekopaikkoja kyllä riitti, mutta niitä ei onnistuttu hyödyntämään. Kokkolassa maalitilanteetkin olivat todella vähissä. Punavalkoasuinen kotijoukkue kaipaakin sunnuntaiksi hyökkäämiseensä pienoista ryhtiliikettä, että verkko Rovaniemen Palloseuran päädyssä saadaan heilumaan.

Hyökkäyskalustoon on tarjolla nyt myös yksi uusi vaihtoehto, sillä FCV tiedotti tiistaina Matias Sydänmaan siirtyvän JJK:sta Vaajakoskelle kauden loppuun saakka ulottuvalla lainasopimuksella. Kettuorganisaatiolla on toki tarvittaessa mahdollisuus kutsua pian 20 vuotta täyttävä hyökkääjä takaisin riveihinsä kesän siirtoikkunan auettua.

Sydänmaa aloitti jalkapalloilun aikoinaan Petäjäveden Petäjäisissä, mutta edelliset kymmenen kautta hän on edustanut JJK:ta. Monipuolinen ja rohkeasti pelaava hyökkääjä esiintyi viime kesänä kentällä 16 Kakkosen kamppailussa, joissa hänelle kirjattiin kolme tehtyä maalia. Näillä näkymin Sydänmaa on FC Vaajakosken aloitusmiehistössä heti sunnuntaina.

Kakkosen C-lohkosta povattiin ennen kauden alkua tasaista ja jännittävää, ja sellainen se on kahden pelatun kierroksen jälkeen ollutkin. Ainoastaan GBK on pystynyt voittamaan molemmat ottelunsa. Sunnuntai-iltapäivän kilpakumppanit FC Vaajakoski ja RoPS löytyvät ennen viikonvaihteen pelikierrosta hyvistä kyttäysasemista kärjen takaa sijaluvuilta viisi ja kolme.

Sunnuntain kotiavauksessa FC Vaajakosken pelaajistosta eivät ole käytettävissä polveaan kuntouttava Teemu Roponen, vammojaan parantelevat Joona Rönkä ja Veeti Paananen sekä pienestä kolhusta kärsivä Janne Kuhmonen. Myös Lauri Suutarinen puuttuu kokoonpanosta, sillä hän on U15-maajoukkueen matkassa Vlatko Marković -turnauksessa Kroatiassa.

Santeri Suutari on punaisten puolustuksen uusi luottonimi

25-vuotias keskuspuolustaja Santeri Suutari on Mikkelin Pallo-Kissojen kasvatti. Ennen saapumistaan FC Vaajakosken joukkueeseen tänä talvena hän edusti kahden kauden ajan helsinkiläistä Atlantista. Urallaan jo toista sataa Kakkosen ottelua pelanneen Suutarin vahvuudet kentällä ovat asenne, pelinlukutaito, kyvyt ohjata peliä ja liukutaklaukset.

Olen viihtynyt joukkueessa hyvin ja meille on kevään aikana muotoutunut loistava yhteishenki. Tehdään hommia tosissaan, mutta pieni pilke silmäkulmassa.” – Suutari

Puolustaja on urakoinut täydet peliminuutit kaikissa FCV:n kilpailullisissa otteluissa ja pääsi avaamaan myös maalitilinsä Suomen Cupissa Kuopiossa ohjattuaan vapaapotkun lähietäisyydeltä verkon perukoille. Mitä ajatuksia Suutarilla on joukkueen alkukaudesta?

Ollaan mielestäni pystytty riittävään pallonhallintaan joka pelissä. Haasteita on ollut murtaa vastustajan linja viimeisellä kolmanneksella. Sarjapeleissä ollaan päästetty vasta yksi maali, mikä on hyvä juttu.” – Suutari

Perinteikkään Rovaniemen Palloseuran kohtaamista Suutari odottaa mielenkiinnolla. Onhan joukkue hänelle uusi tuttavuus, sillä aiemmat Kakkosen kautensa toppari on pelannut A-lohkossa, joka koostuu Etelä- ja Itä-Suomen joukkueista.

RoPS on minulle täysin uusi vastustaja ja odotan innolla heidän kohtaamistaan. RoPS on nuori ja nälkäinen jengi lisäyksenä pari kokeneempaa pelaajaa. He pyrkivät pallonhallintaan ja meidän on rikottava sitä kovalla prässillä sekä voittamalla kaksinkamppailut.” – Suutari

Rovaniemen Palloseura tähtää uuteen tulemiseen

Suomen pohjoisimman Palloliiton pääsarjoja pelaavan joukkueen Rovaniemen Palloseuran viime vuodet eivät ole olleet helppoja. Vielä viisi vuotta sitten seura juhli historiansa toista hopeamitalia Veikkausliigassa. Sen jälkeen käynnistyi kuitenkin jyrkkä alamäki, vaikka kauden 2021 päätteeksi Ykkösessä irtosikin vielä kakkossija.

Sitten seuran yllä alkoi leijua sysimustia pilviä, kun julkisuuteen rupesi tihkumaan tietoja organisaation synkästä taloudellisesta tilanteesta. Lopulta talousvaikeudet pakottivat RoPSin viime kaudeksi Kakkoseen, jossa joukkue ylsi kuudennelle tilalle.

Velkojensa kanssa edelleen painiva seura on saanut seuraavan mahdollisuuden uusimalla taustaryhmäänsä, joka tekee kaikkensa selvittääkseen organisaation taloudelliset ongelmat. Vaikka seura käykin taistelua olemassaolostaan, on kauden alku ollut urheilullisessa mielessä todella lupaava.

Sarja-avauksessa vieraskentällä Vasa IFK:ta vastaan joukkue venyi huikealla tavalla nousemalla lisäajan loppuhetkillä kahden maalin takaa tasoihin tulokseen 3-3. Suomen Cupin kolmannen kierroksen vierasottelusta Kolmosen Haukiputaan Palloa vastaan mukaan irtosi ansaittu jatkopaikka maalilukemin 0-3. Viime viikonloppuna RoPS kohtasi kotistadionillaan pohjoisen derbyssä sarjaan nousseen torniolaisen TP-47:n. Kotijoukkue mätti kolme komeaa maalia jo ensimmäisen 25 minuutin kuluessa ja numerot 3-0 jäivät myös loppulukemiksi.

Rovaniemen Palloseuran pelaajaryhmä on erittäin nuori, mutta todella taidokas ja ensimmäisten pelien perusteella siltä löytyy jälleen todella vahvaa hyökkäyspotentiaalia. Kokematonta miehistöä tähdittää pari kokeneempaa peluria, joista toinen on vaajakoskelaisille erittäin tuttu. Kaksi edellistä kesää FCV:n keskikentällä urakoinut 27-vuotias Antoine Lemarié liittyi RoPSin palvelukseen aivan kauden kynnyksellä saatuaan seuran kautta työpaikan rovaniemeläisestä ravintolasta. Vahvan vasemman jalan potkun omaava ranskalainen avasi maalitilinsä joukkueensa edellisessä kamppailussa torniolaisia vastaan.

Toinen kokeneista pelaajista on 29-vuotias keskuspuolustaja Samuel Olabisi. Nigerialainen on pelannut seuran riveissä jopa Veikkausliigaa ja tulee olemaan tälläkin kaudella suuressa roolissa rovaniemeläisten alakerrassa. 188-senttinen toppari toimii myös RoPSin kapteenina.

Kauden ensimmäisten otteluiden paras maalintekijä löytyy ryhmän nuoremmasta kaartista. Tällä viikolla 19 vuotta täyttänyt RoPSin oma kasvatti Kimi Isometsä on iskenyt maalin molemmissa joukkueensa tämän kauden Kakkosen peleissä. Keskikentällä rovaniemeläisten pelin sieluna toimii 20-vuotias seuran oma kasvatti Riku-Veli Niska, jolla on aiemmilta vuosilta kokemusta myös minihuuhkajien paidassa.

RoPS on ollut FC Vaajakoskelle paha peikko

FC Vaajakoski on kohdannut Rovaniemen Palloseuran aiemmin seitsemän kertaa. Viidessa ensimmäisessä yhteenotossa vastustajana oli Lapin pääkaupungin kakkosjoukkue, joka pelasi ensin perinteisellä nimellä RoPS/2 ja tunnettiin sittemmin Rovaniemi Football Academyna (RFA). RoPSin edustusjoukkuetta vastaan oteltiin ensimmäistä kertaa viime kesänä.

Rovaniemeläisillä on tilillään neljä voittoa ja kolmesti on pelattu tasan. Parilla viime kaudella maalit joukkueiden välisissä otteluissa ovat olleet todella vähissä. Kesällä 2022 Panda Areenalla ottelu päättyi pistejakoon 1-1 ja Rovaniemen keskuskentällä kotijoukkue oli parempi lukemin 1-0. Täsmälleen samoihin lukemiin päädyttiin myös sitä edeltävänä kautena.

Keskinäisten kohtaamisten tehopelaaja on sinivalkoisten Jarkko Luiro neljällä osumallaan. Viime vuonna RoPSin molemmista maaleista vastasi Eetu Venäläinen, joka jatkaa uraansa nykyään Ykkösessä JJK:ssa. FC Vaajakoski on onnistunut tekemään joukkueiden keskinäisisssä kohtaamisissa ainoastaan neljä maalia ja jäänyt neljästi nollille.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:

30.05.2019 FC Vaajakoski – RoPS/2 0-3 (0-0)

10.08.2019 RoPS/2 – FC Vaajakoski 2-2 (1-0)

13.06.2020 FC Vaajakoski – RFA 0-2 (0-0)

23.05.2021 RFA – FC Vaajakoski 1-0 (0-0)

08.08.2021 FC Vaajakoski – RFA 1-1 (1-1)

09.07.2022 FC Vaajakoski – RoPS 1-1 (0-1)

24.09.2022 RoPS – FC Vaajakoski 1-0 (1-0)

Kotiavauksesta kirpaiseva tappio – RoPS puristi lopussa rinnalle ja ohi

FC Vaajakoski – RoPS 1-2 (0-0)
60′ Matias Sydänmaa 1-0
82′ Samuel Olabisi 1-1
90′ Tomas Varhi 1-2

FC Vaajakoski ei onnistunut lyömään Rovaniemen Palloseuraa joukkueiden kahdeksannessa keskinäisessä kohtaamisessakaan. Sitkeä vierasjoukkue käänsi ottelun itselleen viimeisen kymmenminuuttisen aikana. RoPSin tukena oli myös mukavasti tunnelmaa luonut vieraiden etäkannattajaryhmä RoPS Etelä.

Ottelu käynnistyi kotijoukkueen pallollisessa komennossa. FCV:n prässi puri ja valkopaitaisille vierailijoille tuli muutamia pahoja harhasyöttöjä. Kovin vaarallisille tekopaikoille isännätkään eivät tahtoneet päästä RoPSin puolustaessa tarkasti syvältä.

Vajaan kymmenen minuutin kohdalla Hugo Halonen avasi pitkällä pallolla, johon joukkueen tuore hyökkääjävahvistus Matias Sydänmaa rynnisti perään. Rovaniemeläisten maalivahti Otto Märsylä tuli kuitenkin oikea-aikaisesti vastaan ja nappasi pallon haltuunsa ennen Sydänmaata.

Pelikellon viisareiden osoittaessa 17 minuuttia Matias Niemelä pääsi FCV-torjuja Antto Mikkosen avauksesta vasemmalta puolittain karkuun, mutta viime hetkillä vieraiden puolustaja Lassi Eronen ehti hätiin estäen hyökkääjän aikeet. Hetkeä myöhemmin Niemelä kokeili laukaustaan rangaistusalueen rajan takaa. Veto jäi kuitenkin voimattomaksi ja päätyi suoraan Märsylälle.

RoPS sai ensimmäisen todella vaarallisen paikkansa 24 minuutin aikaan, kun Riku-Veli Niska ehti väliin Niilo Pirttisen alaspäin suuntautuneeseen syöttöön. Mikkonen peitti kuitenkin kulman ja maalintekoyritys karkasi Niskalta päätyaidoitukseen. Hetki tästä Pirttinen järjesteli paikan toisessa päässä keskityksellään, joka tavoitti boksista Sydänmaan. Hänen jatkonsa ei enää tavoittanut Matias Sarlinia ja tilanne kuihtui kasaan. Puolen tunnin taiston jälkeen Sarlin pääsi puskemaan Sydänmaan tarjoilusta. FC Vaajakosken kapteenin asento oli kuitenkin epätasapainoinen, eikä osuma pelivälineeseen ollut tarpeeksi terävä.

Jakson viimeisellä kolmanneksella Viitaniemen aurinkoinen sää vaihtui ukkoskuuroon ja rankkasateeseen. Samoihin aikoihin myös RoPS sai otetta pelitapahtumista ja onnistui Antoine Lemarién johdolla luomaan pidempiä hyökkäyksiä. Punaisten puolustus kuitenkin selvitti nämä onnistuneesti.

Vielä avauspuolikkaan loppuhetkillä FC Vaajakoskelle tarjoutui pari vetopaikkaa. Ensin Niemelän kauempaa lähtenyt kuti viuhui ohi vasemmasta takatolpasta, eikä Sarlinkaan pystynyt yllättämään laukauksellaan Märsylää.

Peli lähti hyvin käyntiin. Ottelun kuva oli juuri sellainen mitä haluttiin. RoPS pyrkii murtamaan meidän prässiä rohkeasti ja me saadaan riistoja tai pidettyä paine hyökkäyspäässä. Muutama maalipaikka saatiinkin luotua, mutta ehkä enemmänkin olisi pitänyt pystyä luomaan tai sitten saamaan pidemmät pallonhallintajaksot. Sitten tuli vesisade ja ottelu vähän muuttui. Kenttä tuli nopeammaksi, pelaajat saivat happea paljon enemmän, pallotempo muuttui nopeammaksi. Ei päästy enää niin hyvin vastustajan iholle kuin ennen sadetta.” – Antti Neuvonen

Kakkospuolisko alkoi pelillisesti melko tasaisissa merkeissä. Parhaat maalintekotilanteet olivat vieraiden käsialaa. Pelin 53. minuutilla Rovaniemen Palloseuran Mikke Kiljunen eteni pallon kanssa boksiin, mutta Viljami Suihkonen ja Lennart Voikar pysäyttivät pelaajan menon ennen kuin hän ehti tehdä tuhojaan.

Paria minuuttia myöhemmin jälkimmäisellä jaksolla RoPSin keskikentän johtajaksi noussut Niska yritti yllättää Mikkosen lähes puolesta kentästä, mutta maalivahti oli oikein sijoittunut ja kävi poimimassa pallon hyppysiinsä. Hetken kuluttua Niska toimi kapellimestarina järjestellen maalipaikan boksiin Lemariélle, jonka nosto kohosi kuitenkin maalin katolle.

Seuraava mahdollisuus avautui kotijoukkueelle, eivätkä punaiset jättäneet tätä hyödyntämättä. Kamppailua oli takana vajaa tunti, kun Sarlinin maalille lähettämä märkä pallo lipesi Märsylän hanskoista ja sen verkon perukoille toimitti Sydänmaa.

Hetken kuluttua rovaniemeläisillä oli vaarallinen kulmapotku, josta pallo jäi pyörimään maalinsuulle. FC Vaajakoski selvisi kuitenkin säikähdyksellä, kun peliväline onnistuttiin putsaamaan väljemmille vesille. Ottelun 74. minuutilla FCV rakenteli maltilla näyttävän hyökkäyksen. Suihkonen tavoitteli syötöllään maalilta vaihdosta kentälle tullutta Eero Salmea, mutta Märsylä ehti palloon väliin.

Päätöskympillä vaajakoskelaisten haaveet pisteistä romuttuivat. Ensin Lemarié vapautti Kiljusen, jolta tilanteen kuitenkin varasti hienolla vastaantulollaan Mikkonen. Seuraavasta vierailijoiden paikasta punapaidat eivät enää selvinneet säikähdyksellä. Niskan vapaapotkussa FCV:n puolustus oli hukassa ja RoPSin kokenut toppari Samuel Olabisi kävi iskemässä tasoituksen.

Lisää dramatiikkaa oli luvassa parisen minuuttia myöhemmin, kun FC Vaajakosken Saboor Salimille tuomittiin iltapäivän toinen varoitus. Vajaamiehiseksi joutuneet isännät pyrkivät keskittymään keskialueen tukkimiseen, mutta varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla RoPS teki voittomaalin. Lemarié ja Kimi Isometsä loivat paikan Tomas Varhille, joka viimeisteli loppulukemiksi vierasvoiton 1-2.

Toisella jaksolla RoPS muutti hieman pelipaikkoja mutta ryhmitelmä pysyi aika samana. Niska tuotti meille ongelmia ja häntä vastaan piti puolustaa paremmin. Sillä oli hetkellisesti hyvät seuraukset, saatiin riisto keskialueella ja päästiin siitä selustaan, boksiin ja tehtyä maali. Toisella jaksolla meidän puolustaminen ei kuitenkaan ollut yhtä laadukasta ja jaloissa alkoi tuntumaan. Muutama vaihto tehtiin ylös että saataisiin pidettyä paine vastustajan päässä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut niin hyvin kuin haluttiin. Yksi mies pidettiin erityisvartionnissa erikoistilanteissa ja hän pääsi kerran yllättämään hyvästä pallosta. Siihen päälle punainen kortti tilanteessa, missä ei ollut mielestäni mitään rikettä. Tulos harmittaa kovasti varsinkin kotikentällä, mutta uskon että saadaan otettua tästä oppi mukaan ja käytettyä tätä voimavarana tulevaisuudessa.” – Antti Neuvonen

Seuraavan kerran FC Vaajakoski on tositoimissa viikon kuluttua sunnuntaina, jolloin se kohtaa vieraskentällä Närpiössä Närpes Kraftin. FCV:n 30-vuotisjuhlaottelu oululaista JS Herculesta vastaan pelataan Panda Areenalla perjantaina 26.5. klo 19.00.

FC Vaajakosken kokoonpano sunnuntaina
1 Antto Mikkonen MV
2 Niilo Pirttinen
3 Matias Niemelä
5 Hugo Halonen
6 Viljami Suihkonen
18 Miska Verkko
19 Santeri Suutari
21 Lennart Voikar
28 Jaakko Björn → 11 Saboor Salim 58′
33 Matias Sarlin C → 9 Eero Salmi 69′
96 Matias Sydänmaa → 16 Rasmus Häkkinen 81′