FC Vaajakoski
1
1
JS Hercules
Päivämäärä
11.6.2022
Aika
Klo 17.00
Paikka
PANDA Areena
Sarja
Kakkonen
Pääsyliput
12/10€
Suora lähetys
Ruutu+
Otteluisäntä
jyvaskyla.fi

On aika korkata Vaajakosken nurmi

La 11.6.2022 klo 17.00 Panda Areena, FC Vaajakoski – JS Hercules
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Tero Laitinen
Pääsyliput 12/10€, kausikortit 59€
Kioski & Matsi barin anniskelu

Huom! Vaajakosken liikuntahallin ja stadionin sisätilojen remontin johdosta sisäänkäynti otteluun liikuntapuiston huoltorakennuksen/kaukalon vierestä.

FC Vaajakoskella on lauantaina ohjelmassa vasta kauden toinen kotiottelu. Ensimmäinen pelattiin lähes kuukausi takaperin Viitaniemessä, mutta nyt uusiutunut joukkue pääsee viimein esittäytymään virallisella kotikentällään. Vieraaksi saapuu lohkokolmonen JS Hercules Oulusta. Alla FC Vaajakoskella on makea voitto Oulun Luistinseurasta vieraissa.

”Herculesta vastaan ehdottomasti pitää antaa vähemmän laukaisupaikkoja vastustajalle kuin OLS -pelissä, jotka maalivahti (Antto Mikkonen) hoiti hienosti. Maalinteon pitäisi jatkua yhtä onnistuneesti. Tuntuu hienolta matkustelun jälkeen päästä pelaamaan omalla stadionilla sitten viime kauden. Lauantaina kannattaa tulla katsomaan, kun otetaan ensimmäiset pisteet kotona.” – Eetu Kuusrainen

Ihmiset eri puolilla Suomea tuntevat Vaajakosken parhaiten kenties taajaman keskustan liepeillä sijaitsevasta makeistehtaastaan, jonka tehtaanmyymälä on ohiajaville tullut tutuksi suosittuna levähdyspaikkana. Panda palasi tovin jälkeen myös FC Vaajakosken yhteistyökumppaniksi. Joukkueen pelipaitoja koristavatkin taas Pandan logot. Eikä siinä vielä kaikki, myös Vaajakosken kotistadion tunnetaan tätä nykyä nimellä Panda Areena. Pelien yhteydessä myynnissä on maukas valikoima Pandan herkullisia tuotteita.

Tasaisella tahdilla keskikastissa

Peliohjelma FCV:llä on alkukaudesta ollut hyvinkin vierasväritteinen, sillä kuudesta pelaamastaan ottelusta joukkue on vääntänyt viisi vieraskentällä. Ensimmäiset kamppailut ovat edenneet tahdilla tappio-voitto-tasapeli-tappio-tasapeli-voitto. Näin ollen koossa on varsin mukavasti kahdeksan pistettä, jotka riittävät tällä hetkellä C-lohkon tiiviissä keskiryhmässä seitsemännelle tilalle. Punaisten toistaiseksi ainoa kotiottelu Kajaanin Hakaa vastaan päättyi toukokuussa Viitaniemessä maalittomaan pistejakoon, vaikka isännät pääsivät pelaamaan noin tunnin verran miesylivoimalla.

Suuria muutoksia viime vuodesta kokeneen FC Vaajakosken ensimmäiset pelit ovat luonnollisesti olleet jossain määrin oppimisprosessia. Positiivisin piirre monissa otteluissa on ollut vahva pallonhallinta, mutta toisaalta murheenkryyninä se, ettei tätä ole onnistuttu hyödyntämään hyökkäyskolmanneksella. Joukkueen harjoituksissa onkin nyt keskitytty paljon murtautumisiin ja niitä auttaviin oikea-aikaisiin liikkeisiin.

Helpotusta hyökkäyspään ongelmiin tuli viime viikonloppuna, kun FCV kaatoi vieraissa tehokkaalla esityksellään sarjakolmosen OLS:n 1-3. Sama temppu on mahdollista uusia toista oululaisnippua vastaan, sillä nyt kolmospaikkaa pitää hallussaan lauantainen vastustaja JS Hercules. Tämän hetken parhaat maalintekijät Vaajakosken joukkueesta ovat tulokaspelaaja Eero Salmi ja ryhmän kaksinkertainen maalikuningas Matias Sarlin, jotka molemmat ovat osuneet kahdesti. Kumpikin on kyennyt viimeistelemään sekä päällään että jalallaan.

Vuonna 2003 syntynyt Eetu Kuusrainen teki viime kaudella hämmästyttävän läpimurron B- nuorten Kakkosesta miesten Kakkoseen. Keskikentällä operoivan Palokan Riennon kasvatin syöttöprosentti oli kenttäpelaajista koko joukkueen paras. Syötöt olivat kohdillaan myös viime viikonloppuna Oulussa, sillä FCV:n avausmaaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle Kuusraisen jalasta.

”Alkukausi on ollut erikoinen joukkueen uudelleen rakentamisen myötä. Oli tärkeää saada suurin osa pelaajista jo hyvissä ajoin mukaan ja kasvattaa treenirinkiä. Kauden edetessä ollaan opittu tuntemaan toisiamme pelaajina, jonka uskon näkyvän jatkossa kentällä. Otteiden aaltoileminen pelin sisällä sekä otteluiden välillä on maksanut muutaman pisteen, toisaalta ollaan myös parannettu ja voitettu niitä.” – Kuusrainen

Joukkueen kehittymistä on edesauttanut myös se, että kevätpuoliskon sarjaotteluissa on päästy pelaamaan pitkälti samalla kokoonpanolla. Sivussa säännöllisesti ovat olleet vain Eduard Ciriaco, joka on vaihto-opintomatkalla sekä pitkäaikaispotilas Teemu Roponen. Muutoin joukkue on säästynyt pidempiaikaisilta poissaoloilta.

Mikkelin Pallo-Kissoista täksi kesäksi Vaajakoskelle saapunut hyökkääjä Akeg Deng jäi alkukaudesta varsin pienelle vastuulle ja hänen kanssaan sopimus on nyt yhteisymmärryksessä purettu. Joukkueessa on tällä hetkellä keskushyökkääjistä jopa ylitarjontaa, eikä sopivaa roolia kokoonpanosta pelaajalle tahtonut löytyä. FC Vaajakoski toivottaa Dengille menestystä tulevien haasteiden parissa.

Hyökkäystehot löytyivät viime viikonloppuna

Edellisen sunnuntain ottelu Oulussa eteni pelillisesti melko tasaisissa merkeissä. Punapaidat onnistuivat alussa kuitenkin jokaisesta tilaisuudestaan, kun taas Oulun Luistinseuran yritykset pysähtyivät viimeistään loistavan sisääntulon tänä vuonna Kakkoseen tehneen Antto Mikkosen torjuntoihin. FC Vaajakoski karkasi reilussa 20 minuutissa kolmen maalin etumatkalle, kun joukkueelta viimeistelyyn pystyivät Harrison De Nicolo, Matias Sarlin ja Ayoub Sadki. Maalit olivat kauden ensimmäiset australialaiselle De Nicololle ja laidassa puolustavalle Sadkille.

FCV:n pallokontrolli ei ollut niin väkevää kuin suurimmassa osassa ensimmäisistä peleistä ja OLS:llekin tarjoutui omat hyvät hetkensä. Kotijoukkue onnistuikin kavennuksessa toisella jaksolla, mutta vieraiden puolustus Mustafa Hussein Zadan ja Killian Denoualin johdolla piti oululaiset muutoin mukavasti kurissa loppuvihellykseen saakka. Pääkäskijä Sami Mustalampi luonnehti suojattiensa voitokasta esitystä kauden parhaaksi ja pelisuunnitelmaltaan onnistuneeksi.

FCV TV:n kooste ottelusta

JS Hercules jälleen kärkipään kamppailussa

Oululaisseura on melko tuore ilmestys maamme jalkapallokartalla, sillä se on perustettu ennen vuosituhannen vaihdetta 1998. Kausi on seuralle seitsemäs peräkkäinen Kakkosen pohjoisessa lohkossa, jossa se parilla edellisellä kaudella on taistellut aivan kärkitiloista. Viime vuonna sijoitus oli kolmas heti SJK Akatemian ja JJK:n takana, joten lauantai-illan kilpakumppanit löytyivät peräkkäisiltä paikoilta FC Vaajakosken yllettyä neljänneksi. Toissa vuonna Hercules venyi vielä pykälää korkeammalle, kun se valloitti kakkostilan Ykköseen nousseen JIPPOn takana.

Pohjoispohjanmaalaiselta ryhmältä sopii odottaa hyvää sijoitusta myös tämän kauden päätteeksi ja paikka neljän joukkueen loppusarjaan on hyvinkin mahdollinen, ellei jopa todennäköinen. Herculeksen kausi lähti liikkeelle kahdella puhtaalla voitolla, mutta seuraavat kolme ottelua tuottivat ainoastaan kaksi tasapelipistettä joukkueen menetettyä kahdesti johtoasemansa loppukympillä.

Paluu voittokantaan tapahtui viime sunnuntaina, kun joukkue murjoi kotonaan JBK:ta peräti 5-0 -murskalukemin. Numerot hieman vääristävät todellisia voimasuhteita kentällä, sillä myös pietarsaarelaisilla oli hyviä paikkoja vieraiden kuitenkin kärsittyä tehottomuudesta. Kotijoukkue oli omissa maalitilanteissaan puolestaan äärimmäisen kliininen. Kuuden ottelun jälkeen oululaisilla on kasassa 11 pistettä, joilla se sijoittuu tällä hetkellä lohkon kolmanneksi. FC Vaajakoski pyristelee oululaisista kolmen pisteen takaa- ajomatkalla, joten lauantaina voittamalla punapaidoilla olisi mahdollisuus nousta samaan pistemäärään.

Jyri Vääräniemi mättää maaleja

24-vuotias Vääräniemi on nopealla tahdilla ehtinyt kiertää läpi kaikki Oulun pääsarjajoukkueet. AC Oulussa pelejä kertyi juniorivuosina ja aikuisuran aikana ennen tätä kautta tutuiksi ovat tulleet niin OTP:n kuin OLS:n organisaatiot. Talvikaudella hänet on nähty Futsalin parissa Ykkösen Tervareissa. Kuluva kesä on Vääräniemelle ensimmäinen JS Herculeksen paidassa, jossa kärkihyökkääjä on tehnyt kevätpuolikkaan aikana todella tuhoisaa jälkeä. Vahvasta laukaisuosaamisestaan tunnettu ”Jypä” on viimeistellyt joukkueensa 13 osumasta kuusi, joilla hän yltää Kakkosen C-lohkon maalipörssin piikkipaikalle.

Suurimmat muutokset viime vuosiin nähden JS Hercules koki taustoissaan, sillä pitkäaikainen viisihenkinen valmennustiimi meni joukkueen osalta täksi vuodeksi täysin uusiksi. Uutena päävalmentajana toimii nykyään tanskalainen Peter Ebbe Tønder, joka nostaa menestyksen ja pelaajien kehittymisen kulmakiviksi sisäisen luottamuksen joukkueen kesken. Pelillisesti hän korostaa muuntautumiskykyä ja uskallusta hyökätä.

Merkittävimpiä pelaajavahvistuksia ryhmään ovat Vääräniemen ohella olleet Oulun Luistinseurassa edellisen kesän viettänyt kookas toppari Aapo Kuivila, Kemissä kauden 2021 palloillut laituri Joona Kähkönen ja OTP:sta mukaan liittyneet puolustuksen työmyyrä Santeri Ukkola sekä pallollisesti taidokas keskikenttämies Simon Thurling. Maalivahdin tontilla Hercules luottaa edelleen Aleksanteri Patroseen, joka toimii joukkueen puolustuksen viimeisenä lukkona jo kuudetta kautta peräjälkeen pidellen hihassaan myös kapteenin nauhaa. Viime viikonlopun ottelussa Hercules sai tärkeää apua laidalle, kun ensimmäiset viisi peliä sairastuvalla viettänyt Christian Bohui nähtiin jälleen pelaavassa kokoonpanossa. Vauhdikas ja hyvin molempiin suuntiin pelaava laituri onnistui myös heti maalinteossa.

Viime vuonna Viitaniemessä oteltiin tasan

FC Vaajakoski ja JS Hercules ovat pelanneet seurojen historian viisi ensimmäistä kohtaamista kolmen edellisen kesän aikana. Saldo on hyvin tasainen, sillä kumpikin on voittanut kahdesti ja kertaalleen on pelattu tasan. Kotiotteluissaan FCV ei ole vielä onnistunut oululaisryhmää yllättämään, mutta tämän tilastofaktan toivotaan korjautuvan heti lauantaina.

Viime vuonna joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran Viitaniemessä heti keväällä toukokuussa. Kotijoukkue pelasi vahvan avauspuolikkaan noudattaen huolellisesti omaa pelisuunnitelmaansa. JS Herculeksen puolustuslinja puhkottiin terävillä syötöillä ja taukolukemat olivat FCV:lle 2-0, kun pallon verkkoon toimittivat täksi kaudeksi Ykköseen Kokkolan Pallo-Veikkoihin siirtynyt Julius Järvinen ja Sarlin. Toisella jaksolla vieraat piristyivät ja isänniltä bensa vaikutti loppuvan kesken. Vaajakoskelaisten kaatajana jo aiemmilta vuosilta tunnetuksi tullut nigerialainen Muritala Adeniran iski kahdella maalillaan loppunumeroiksi 2-2.

Joukkueet pelasivat uudemman kerran vastakkain Oulussa heinäkuun viimeisenä päivänä. Ottelussa molemmat esittivät viimeisen päälle tarkkaa jalkapalloa, eikä tilanteilla juhlittu. Lopulta FC Vaajakoski sai kuitenkin iloita täyttä kolmen pisteen saalista, kun vaihtoruletin kautta kentälle löytyi uutta energiaa. Antoine Lemarié keskitti ja Sarlin puski voittolukemat 0-1 pelin 86. minuutilla. Päätösvihellyksen kuuluessa FCV aloittikin villit voitontanssit, sillä olihan joukkueella ollut aiemmin vaikeuksia kääntää tasaisia pelejä voitokseen. Myös läpi kamppailun upeasti joukkueelle tukea antanut FCV:n kannattajaryhmä sai hienon palkinnon pitkälle reissulleen.

Maalin tappio Vaajakosken nurmella

FC Vaajakoski – JS Hercules 0-1 (0-0)
62′ Jyri Vääräniemi 0-1

FC Vaajakoski lähti liikenteeseen lähes samalla avausmiehistöllä kuin viime viikonlopun voittoisalla Oulun vierailulla. Ainoastaan maalivahti oli vaihtunut, sillä torjuntavastuussa oli lauantai-iltana viidettä kertaa tällä kaudella Severi Ikäheimo.

Ottelun alku tarjosi tiukkaa kaksinkamppailupelaamista. Pallonhallinta oli varsin tasaista, mutta kotijoukkue hakeutui huomattavasti suoraviivaisemmin vetopaikoille. Paras tilanne punaisille tarjoutui vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen Ayoub Sadkin vasemmalta lähteneestä keskityksestä, johon päineen kurkotti väliin Eero Salmi. Nuoren hyökkääjän pusku päätyi kuitenkin ohi oikeasta tolpasta. JS Hercules sai ensimmäisen laukauksensa maalia kohti 22 minuutin jälkeen, kun FCV:n puolustus hukkasi pallon Joona Kähköselle. Tämän veto jäi hieman voimattomaksi ja Ikäheimo syöksyi pelivälineen haltuunsa.

Vauhdillaan vaikeuksia vierasjoukkueelle aiheuttanut Salmi hankki isännille alle puolen tunnin kohdalla vapaapotkun noin 25 metristä. Pallon taakse asettuneen ranskalaistoppari Killian Denoualin yritys oli hyvä, mutta kanuuna painui harmittavasti poikkihirren kautta yli. Herculeksella oli vapaapotku samoilta etäisyyksiltä 38. minuutilla. Joona Juntusen veto lähti terävästi Ikäheimon kuitenkin venyttäessä sen kulmaksi oikeasta ylänurkasta. Jakson loppuhetkillä FC Vaajakoski hyökkäsi ahkerasti. Vaarallisempia tilanteita ei kuitenkaan nähty, joten tauon viettoon poistuttiin 0-0 -lukemissa.

Jälkimmäisen puoliajan oululaisvierailija aloitti väkevästi. Maalitykki Jyri Vääräniemelle tarjoutui heti alussa parikin mahdollisuutta, mutta ”Seve” oli molemmissa pallon tiellä. Ottelun 53. minuutilla FCV:n Janne Kuhmonen pääsi kokeilemaan johtomaalin tekoa kaukolaukauksella, mutta painuva kuti suuntautui hieman yli. 

Seuraavat tilanteet syntyivät JS Herculekselle punapaitojen pallonmenetyksistä. Ensin Rasmus Myllys pääsi läpi. Maalivahti Ikäheimo veti tälläkin kertaa pidemmän korren ja taivutti jalan pallon tielle. Hetkeä myöhemmin vierailijat katkoivat FC Vaajakosken etenemisen keskialueella, jonka jälkeen nigerialainen Jerome Ogbuefi onnistui vapauttamaan Vääräniemen. Maalipaikkoja läpi pelin kärkkynyt hyökkääjä ei enää erehtynyt, vaan toimitti vaikean pallon pomppujen kautta verkon perille. Maali oli Vääräniemelle jo kauden seitsemäs.

Muutama minuutti tämän jälkeen kotijoukkueen Denoualilla oli paikka kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta voimakas veto viuhui maalin yli. FCV jatkoi vimmatulla pallokontrollilla tasoituksen hakemista. Väyliä todellisille maalipaikoille ei kuitenkaan avautunut ja seuraavakin tekopaikka oli tarjolla Herculekselle, kun vaihdosta kentälle tulleen Ilkka Hirvilammen nosto lähietäisyydeltä suuntautui Niilo Pirttisen kautta yli maalin. 

Viimeisellä kympillä punaisille rakentui vielä yksi tilaisuus Denoualin avauksesta, josta Stéphane Blancin potku pienestä kulmasta ei kuitenkaan päätynyt maalikehikoiden väliin. Fyysisen kamppailun lopputulokseksi jäi Herculeksen vierasvoitto 0-1 ja FCV:ltä kotiotteluiden maalisarake toistaiseksi avaamatta. Ottelujaan FC Vaajakoski jatkaa ensi viikon lauantaina, jolloin joukkue matkaa jälleen Ouluun OTP:n vastustajaksi.

FC Vaajakosken kokoonpano
2 Niilo Pirttinen
5 Mustafa Hussein Zada
6 Eetu Kuusrainen
7 Eero Salmi
10 Antoine Lemarié
14 Janne Kuhmonen
19 Harrison De Nicolo → Stéphane Blanc 80′
27 Ayoub Sadki → 11 Saboor Salim 46′
30 Severi Ikäheimo MV
33 Matias Sarlin C
35 Killian Denoual